Connect with us
Publicitate

Actualitate

Casa de pensii Botoșani: În atenția elevilor și studenților care beneficiază de pensie de urmaș

Publicat

Publicitate
ÎN ATENȚIA ELEVILOR ȘI STUDENȚILOR CU VÂRSTA CUPRINSĂ ÎNTRE 16 ȘI 26 DE ANI, CARE BENEFICIAZĂ DE PENSIE DE URMAȘ
În conformitate cu dispozițiile legale în vigoare, obligațiile elevilor și studenților care beneficiază de pensie de urmaș sunt următoarele:
Elevii în vârstă de peste 16 ani, trebuie să prezinte adeverința de continuare a studiilor pentru anul școlar 2024 – 2025, în formă originală, până la data de 19 septembrie 2024, inclusiv.
Studenții în vârstă de până la 26 de ani, trebuie să prezinte adeverința de continuare a studiilor pentru anul universitar 2024 – 2025, în formă originală, până la data de 10 octombrie 2024, inclusiv.
Precizăm că plata pensiei de urmaș se suspendă cu data de 1 noiembrie a anului în curs, în situația copiilor urmași cu vârstă cuprinsă între 16-26 de ani, dacă nu fac dovada continuării studiilor într-o formă de învățământ organizată potrivit legii.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un donator anonim dă un incubator de ultimă generație Maternității din Botoșani, unde viața lui a fost salvată acum 67 de ani

Publicat

Publicitate

Un donator anonim donează, prin Salvați Copiii România, un incubator de ultimă generație maternității din Botoșani, unde viața lui a fost salvată acum 67 de ani

Salvați Copiii România accelerează programul de dotare a maternităților din țară

 

Iași și Botoșani, 17 septembrie 2024: Acum 67 de ani, un copil născut prematur era salvat de medicii din Botoșani cu ajutorul unor sticle cu apă caldă, care să mențină trupul vulnerabil la o temperatură constantă. Astăzi, acel copil a dorit să îmbunătățească șansa la viață a nou-născuților care vin pe lume la Spitalul Județean de Urgență Mavromati și, prin programul de combatere a mortalității infantile al Organizației Salvați Copiii, pune la dispoziția medicilor un incubator de înaltă performanță, în valoare de 10.000 de euro. În 2024, aici s-au născut 1.523 de copii, dintre care 300 au avut nevoie de îngrijire specială în Terapie Intensivă. Cel mai mic nou-născut salvat a avut la naștere doar 660 de grame. Gestul donatorului, care dorește să rămână anonim, demonstrează cât de crucial este sprijinul persoanelor fizice pentru ca                    nou-născuții prematur să aibă parte de cea mai bună îngrijire medicală.

Organizația Salvați Copiii România a dotat anterior secției de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență MavromatiBotoșani aparatură medicală în valoare totală de peste 300.000 euro: trei incubatoare, două mese radiante, două ventilatoare, un bilirubinometru, un ecograf, două aparate de ventilație, șase monitoare, opt blendere de aer, o hotă filtrantă cu flux de aer laminar, șase lămpi de fototerapie, 15 injectomate, un kit complet de resuscitare neopuff, două aparate de ventilație CPAP.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a subliniat importanța încrederii și solidarității sociale: „Gestul acestui donator este unul inestimabil, care are potențialul de a ne încuraja să continuăm eforturile de combatere a mortalității infantile și de reducere a decalajelor în ceea ce privește șansa copiilor născuți prematur sau cu anumite patologii medicale complexe de a învinge. Este o dovadă că implicarea în cauze sociale este una dintre cele mai puternice resurse pentru a reforma cu adevărat sistemul medical.”

Publicitate

Totodată, în urma solicitării primite de la medici, Organizația Salvați Copiii România a donat Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă din Iași o mașină de spălat și sterilizat biberoane, în valoare de              56.000 euro, indispensabilă pentru sterilizarea instrumentarului pentru pregătirea alimentației copiilor prematuri sau cu probleme în alimențație.

Aici sunt îngrijiți anual în jur de 5.000 de nou-născuți. La maternitatea din Iași ajung aproape un sfert dintre cazurile care impun terapie intensivă. Multe cazuri ajung prin transfer de la maternități insuficient dotate, pentru a salva prematurii cu afecțiuni complexe.

În decursul anilor, Salvați Copiii a făcut dotări importante pentru Secția de Neonatologie II a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă”, cea mai mare din regiunea Moldovei. Astfel, Salvați Copiii România a mai dotat Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași cu două ventilatoare, un aparat de preparare a alimentației Medimix cu 6 canale, un bilirubinometru cutanat, un audiometru, ansamblul laser necesar pentru tratamentul și examinarea oftalmologică în cursul screening-ului pentru depistarea retinopatiei de prematuritate la nou-născuții cu risc. Valoarea totală a acestora se ridică la aproape         178.000 euro.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani se va afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de averse însemnate cantitativ

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani se va afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de averse însemnate cantitativ, mâine, între orele 03:00 – 18:00.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și pe arii restrânse de peste 30 l/mp.

Deoarece există riscul produ0cerii unor inundații locale, recomandăm cetățenilor să:

▪ curețe șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

▪ nu arunce gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

MAE: Atenţionare de călătorie în Ungaria. Restricţii de circulaţie preconizate a fi aplicate în contextul recentelor inundaţii

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Ungaria că, în contextul inundaţiilor recente, se preconizează aplicarea de către autorităţile din această ţară a unor restricţii de circulaţie, în perioada imediat următoare.

Limitările vor viza inclusiv capitala Budapesta, în special pe căile de acces rutiere şi pietonale adiacente albiei Dunării, informează miercuri MAE.

Restricţiile vor fi aplicate de autorităţile ungare pe fondul temerilor cu privire la creşterea semnificativă a debitului apelor Dunării în zilele următoare.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale misiunii diplomatice a României la Budapesta: +3613847689, Consulatului General al României la Szeged: +3662424431 şi Consulatului General al României la Gyula: +3666464579, +3666477147, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center-ului, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefoanele de permanenţă ale Ambasadei României în Ungaria +36305356912, Consulatului General al României la Szeged +36306777980 şi Consulatului General al României la Gyula +36306357181.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet: http://budapesta.mae.ro, http://szeged.mae.ro, http://gyula.mae.ro şi www.mae.ro. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

O mamă văduvă din Botoșani, cu doi copii minori, își dorește să trăiască

Publicat

Publicitate
O MAMA VADUVA, din Botosani, cu doi copii minori, ISI DORESTE SA TRAIASCA! Isi doreste sa-si poata creste copiii, ca acestia sa nu creasca fara mama, asa cum a crescut si ea la casa de copii!
Preoteasa Ana MAria Macuc a postat pe pagina de socializare un nou apel la solidaritatea botoșănenilor oentru a da o șansă unei mame din Botoșani care își iubește nespus copiii, dar are nevoie de ajutor medical să poată merge mai departe.
„Are TUMORA ABDOMINALA ( dupa cum obserbati in poza, burta este foarte mare, din cauza tumorii) si ne roaga disperata, sa o ajutam financiar sa poata plati o masina, care sa o duca la Spital la Iasi ( la IRO), Joi dimineata ( 19 septembrie) si dupa investigatiile medicale si programarea pentru operatie, sa o aduca inapoi la Botosani. Trebuie sa plateasca transportul 350 lei si se streseaza ca nu are bani.
Are un venit lunar de aproximativ 800 lei ( ajutor social si complementara) plus alocatiile celor 2 copii. Pentru ajutorul social a prestat servicii in folosul comunitatii, asa cum a putut, chiar si atunci cand era foarte frig ( oamenii o compatimeau ca statea in frig, vazandu-i burta mare, credeau ca este insarcinata). Acum este scutita dpdv medical. Spera sa fie operata in curand si sa scape de tumoarea mare din ea.
Inca de cand a vazut lumina zilei a avut o viata tare chinuita…
Tatal ei a murit inainte ca ea sa se nasca si imediat dupa nasterea ei, mama a abandonat-o la casa de copii. Si-a vazut mama doar de doua ori in viata, o data cand avea vreo 10 ani si apoi peste cativa ani cand a aflat ca mama ei a murit, fiind calcata de un tren, in Suceava si a mers la inmormantarea ei si a vazut-o pentru ultima oara…
Neavand o casa, neavand familie, neavand cine sa o sprijine sau sa o indrume in viata, a trait foarte multi ani pe strazi, in frig si deseori se culca flamanda. O perioada, a vandut ziare pe strada, apoi incet, incet a reusit sa-si plateasca o chirie modesta ( castiga foarte putin la ziare), iar in urma cu 5 ani s-a bucurat nespus de mult c-a primit o locuinta de la stat, unde plateste o chirie mica. Bucuria n-a tinut mult, pentru ca peste 1 an, i-a murit fiul ( in accident de masina) si peste 2 ani, i-a murit sotul, de inima si intre timp s-a instalat si boala ei.
Recent, l-am cunoscut pe baiatul de 11 ani, cand i-am oferit, la biserica Pacea, un ghiozdan cu rechizite. Este tare placut. Cand il vezi n-ai crede ce poveste trista are in spate…
Are nevoie de bani si pebtru alimente, pentru a-si cumpara anumite medicamente, pentru a plati chiria si a-si plati cheltuielile de zi cu zi.
Cu ce puteti S-O mai AJUTATI, cei care doriti, pe langa partea financiara?
– ALIMENTE
– PRODUSE DE IGIENA
– HAINE: Baiat 11 ani ( marimea S)
Fata marimea M
Mama marimea L
– INCALTAMINTE: baiat nr 37, fata nr 38, mama nr 39
– au mare nevoie de UN FRIGIDER BUN. Cel pe care-l au, este foarte vechi si deseori nu functioneaza.
Cei care doriti s-o ajutati o puteti contacta la NR. DE TELEFON: 0749937940 si va puteti intalni personal cu dansa ( locuieste pe langa Scoala nr 13 ) sau ii puteti trimite bani in NR DE CONT RO19BACX0000001805250000 deschis la UniCredit Bank pe numele Feclistov Carmen.
Daca nu reusiti sa va intalniti personal, le puteti lasa la Casa Sf Irina , din spatele bisericii Pacea, cu rugamintea sa scrieti pe pachet/ plic ” IRO Iasi” . La casa Sf Irina este un voluntar ( +40722179366) intervalul orar 9:00-17:30
Si-o DISTRIBUIRE, posibil s-o ajute foarte mult !
Va multumim mult!”, a explicat preoteasa Ana Maria Macuc

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending