Connect with us

Actualitate

Casa de pensii Botoșani: În atenția elevilor și studenților care beneficiază de pensie de urmaș

Publicat

Publicitate
ÎN ATENȚIA ELEVILOR ȘI STUDENȚILOR CU VÂRSTA CUPRINSĂ ÎNTRE 16 ȘI 26 DE ANI, CARE BENEFICIAZĂ DE PENSIE DE URMAȘ
În conformitate cu dispozițiile legale în vigoare, obligațiile elevilor și studenților care beneficiază de pensie de urmaș sunt următoarele:
Elevii în vârstă de peste 16 ani, trebuie să prezinte adeverința de continuare a studiilor pentru anul școlar 2024 – 2025, în formă originală, până la data de 19 septembrie 2024, inclusiv.
Studenții în vârstă de până la 26 de ani, trebuie să prezinte adeverința de continuare a studiilor pentru anul universitar 2024 – 2025, în formă originală, până la data de 10 octombrie 2024, inclusiv.
Precizăm că plata pensiei de urmaș se suspendă cu data de 1 noiembrie a anului în curs, în situația copiilor urmași cu vârstă cuprinsă între 16-26 de ani, dacă nu fac dovada continuării studiilor într-o formă de învățământ organizată potrivit legii.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

În atenția angajatorilor botoșăneni: Prevederile Legii nr.367/2022 privind dialogul social, cu modificările și completările ulterioare

Publicat

Publicitate

Legea nr. 367/2022 privind Dialogul Social, prevede că negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători. În cazul în care intr-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită  să participe la negocierea colectivă, conform prezentei legi, poate iniția negocierea contractului colectiv de muncă în orice moment(art.108, alin.3 din Legea nr. 367/2022).

Pentru angajați, negocierea colectivă generează avantaje multiple precum: mai multă justiție socială, drepturi superioare privind condițiile de muncă și de angajare, salariile, securitatea și sănătatea în muncă, aplicarea principiului egalității de șanse și tratament, protecție suplimentară în exercitarea drepturilor legale, concilierea vieții profesionale cu cea de familie, locuri de muncă și venituri mai stabile, o influență mai mare la locul de muncă și participarea la procesele decizionale.

Pentru angajatori, negocierea colectivă aduce avantaje privind asigurarea păcii sociale și a unui climat de muncă favorabil performanței, productivitatea și loialitatea personalului îmbunătățite,participarea mai mare a forței de muncă la locul de muncă, eficacitate și planificare bugetară, rezolvarea timpurie a litigiilor.

Neîndeplinirea de către angajatori a obligației privind negocierea colectivă constituie contravenție și se sancționează cu amendă de  la 15.000 lei la 20.000 lei.

Citeste mai mult

Economie

Tunisia, o nouă piață pentru exportul românesc de animale și păsări

Publicat

Publicitate

Tunisia este o nouă piață pentru exportul românesc de animale și păsări. Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Bociu, a semnat, miercuri, la Tunis, certificatele sanitare veterinare necesare pentru exportul în Tunisia de ovine, bovine și produse cu valoare adăugată (carcase de ovine și bovine), carne de pasăre, ouă pentru incubație, precum și pui de o zi.

Potrivit unui comunicat al Autorității, acest demers semnificativ marchează oficializarea cadrului sanitar-veterinar necesar pentru schimburile comerciale și deschide noi oportunități pentru fermierii români.

”Prin semnarea certificatelor sanitare veterinare, ANSVSA creează noi oportunități pentru fermierii români, contribuind la extinderea accesului acestora pe piețele internaționale și consolidând poziția României ca partener de încredere în sectorul agroalimentar global”, a declarat președintele ANSVSA, cu ocazia semnării acordurilor, potrivit comunicatului citat.

O delegație a ANSVSA, condusă de președintele instituției, Alexandru Bociu, se află într-o vizită de lucru în Tunisia pentru a discuta deschiderea exporturilor românești de animale și produse de origine animală, precum și consolidarea relațiilor comerciale bilaterale.

În cadrul întâlnirilor cu oficialii Direcției Generale a Serviciilor Veterinare din Tunisia (DGSV), delegația română a prezentat structura și funcționarea serviciilor veterinare din România, precum și capacitatea rețelei de laboratoare veterinare, care garantează siguranța produselor destinate exportului.

Discuțiile s-au concentrat pe accelerarea procesului de export, recunoașterea standardelor de calitate și posibilitatea organizării unor vizite tehnice ale specialiștilor tunisieni în România, pentru a verifica condițiile de producție și export.

Publicitate

”Un subiect de interes major a fost calitatea superioară a produselor avicole românești, recunoscute pe piețele europene, care pot răspunde cerințelor pieței tunisiene pe termen lung.

Părțile au convenit să colaboreze prioritar în domeniul agroalimentar, facilitând deschiderea oficială a exportului românesc către Tunisia.

Această vizită, realizată cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe și al Ambasadei României în Tunisia, reprezintă un pas important în consolidarea relațiilor comerciale bilaterale și în dezvoltarea unor parteneriate durabile pe piața internațională”, se arată în comunicat.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Malformații severe, moarte intrauterină și avort. Efectele devastatoare ale unei boli pentru care tot mai mulți români refuză vaccinul

Publicat

Publicitate

Rubeola este cea mai periculoasă boală a copilăriei pentru o sarcină. Medicii spun că efectele sale asupra fătului sunt devastatoare. Îngrijorarea este și mai mare în condițiile în care aproape 40% dintre români refuză vaccinarea împotriva acestei afecțiuni, scrie ADEVĂRUL.

Sarcina este o perioadă specială pentru orice femeie, mai ales fiindcă trece prin tot felul de transformări de natură fizică și psihică. Cel mai delicat este primul trimestru, spun medicii. În primele trei luni se formează organele fătului iar trupul bebelușului prinde contur. Tocmai de aceea viitoarea mamă trebuie să fie foarte atentă, mai ales să se păzească de bolile infecțioase. Cea mai gravă pentru evoluția sarcinii este rubeola. Specialiștii spun că efectele acestei boli sunt devastatoare pentru făt. Situația este cu atât mai gravă cu cât în România vaccinul cu cea mai mare rată de refuz în rândul populației este tocmai ROR, adică serul care ne protejează în fața bolilor copilăriei, inclusiv a rubeolei.

De la malformații foarte grave până la deces

Medicul Carmen Zaboloteanu, șeful Secției de Neonatologie de la Maternitatea Botoșani, explică pentru „Adevărul” care sunt complicațiile rubeolei la o gravidǎ, bazându-se inclusiv pe experiența din practica de zi cu zi.

„Sunt foarte importante bolile copilăriei pentru o gravidă. Dacă mama va face în timpul sarcinii una dintre aceste boli, complicațiile pot fi de la foarte ușoare până la extrem de severe. Depinde și de momentul când intră în contact cu boala. Cea mai periculoasă este rubeola, mai ales dacă se întâmplă în primele trei luni de sarcină pentru că atunci se formează organele viitorului copilaș. Copilul poate avea complicații grave precum malformații cardiace, malformații oculare, retard mental sever și poate duce până la moartea intrauterină sau avortul spontan. Dacă boala survine, după acest interval de trei luni, riscurile sunt mai mici pentru că deja organele copilului sunt formate, dar nu sunt neglijabile”, precizează Carmen Zaboloteanu.

Malformațiile grave pot fi evitate printr-un simplă înțepătură

Publicitate

Toate bolile copilăriei care pot afecta sau chiar compromite o sarcină pot fi prevenite cu o vaccin ROR administrat gratuit în România. Se face îndeosebi copiilor, dar pot beneficia de el și adulții care nu au făcut bolile la o vârstă fragedă. „Vaccinul anti-rujeolic este prins în programul național împreună cu alte preparate vaccinale care asigură fix acest gen de protecție împotriva unor boli care de-a lungul timpului au produs pierderi de vieți omenești, dizabilități pe termen scurt sau lung”, spune Irina Alecu, medic epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică Botoșani. Efectele acestor boli ale copilăriei, mult timp privite cu lejeritate de români, pot fi foarte grave, spun medicii. Este un soi de loterie pe socoteala propriului organism. În unele cazuri trec fără sechele, în alte situații pot da complicații devastatoare.

„Rujeola, rubeola și oreionul sunt boli care pot da sechele pe termen lung și pot rămâne cu urmări inclusiv în viața de adult. Starea de sănătate, de bază, face diferența între o evoluție severă, cu nevoie de asistență medicală sau un episod de boală gestionabil la domiciliu. Rujeola, de exemplu, produce o ștergere a imunității pentru câțiva ani. Oreionul, la băieți, dacă fac boala după 13-14 ani de cele mai multe ori produce sterilitate. Rubeola, în mod deosebit la femeile de vârstă activă ca și incidență de sarcină, crește riscul este de a produce pierderea sarcinii dar și mai riscul apariției de malformații la făt”, adaugă Irina Alecu.

Din experiența ca medic, Carmen Zaboloteanu spune că de multe ori femeile însărcinate contactează boala de la un copil nevaccinat: „Din acest motiv este foarte important ca un copil să fie vaccinat”.

Românii, campioni la refuzul vaccinării

Deși riscurile sunt mari, mulți români refuză vaccinarea. Culmea, vaccinul ROR, inclusiv contra rubeolei, are rata cea mai mare de refuz în rândul populației. Așa cum arată statisticile, aproape 40% dintre români au refuzat vaccinarea copiilor cu ROR. Iar acest lucru se simte, în România fiind înregistrate în ultimii șapte ani două epidemii de rujeolă.

„Sunt persoane care refuză orice fel de vaccin sau metodă de screening”, precizează medicul neonatolog Carmen Zaboloteanu. Fie că este vorba despre teorii conspiraționiste, motive religioase sau pur și simplu neîncrederea în produsele vaccinale, cert este că unele boli eradicate în trecut riscă să revină, în lipsa imunizării.

„Erau boli ținute sub control, dar care se întorc tocmai fiindcă avem această tendință globală de a fi reticenți față de vaccin. Este de fapt prețul succesului pentru vaccinuri. Au fost eficiente, au făcut ca bolile aceste grave pentru care au fost gândite să mai fie atât de prezente în populație și atunci  generațiile noi care în momentul acesta sunt reticente, unele chiar refuză de-a dreptul vaccinarea, o fac fiindcă nu au mai văzut cât de dramatică poată fi boala. Dacă nu vom păstra ritmul de acoperire vaccinală vom reveni și vom vedea din nou copii cu convulsii și cu sechele cerebrale de la tuse convulsivă, vom vedea din nou sechele pe viață de la rujeolă, sterilitate de la oreion”, spune epidemiologul Irina Alecu.

Citeste mai mult

Eveniment

Când nu se fac nunți, în 2025. Zilele în care nu se oficiază slujba religioasă și nu se fac petreceri

Publicat

Publicitate

”Nu se fac nunți în post”, spune o vorbă. Biserica a stabilit anumite perioade în care nunțile nu se pot oficia, cum ar fi posturile și marile sărbători religioase, deoarece acestea sunt dedicate rugăciunii și reflecției.

De asemenea, cununiile nu sunt permise nici în ajunul unor praznice mari, pentru a respecta importanța acelor zile.

În 2025, viitorii miri trebuie să țină cont de aceste sărbători atunci când își aleg data nunții, pentru a fi în armonie cu tradiția și credința.

Când nu se fac nunți, în 2025

Pentru cei care își planifică nunta în 2025, este important de știut că Biserica interzice cununiile religioase în anumite perioade ale anului.

Totodată cuplurile evită să programeze petrecerile în posturi. Asta și pentru că mulți nuntași ar refuza să participe

Cluj24 a realizat o listă cu toate zilele în care nu se oficiază nunți:

Publicitate
  • 28 – 29 mai: Înălțarea Domnului;
  • 7 – 9 iunie: Rusaliile;
  • 15 august: Adormirea Maicii Domnului;
  • 13 – 14 septembrie: Înălțarea Sfintei Cruci;
  • 24 februarie – 27 aprilie: De luni, după Lăsatul Secului de carne pentru Postul de Paște și până Duminica Sfântului Apostol Toma;
  • 16 iunie – 28 iunie: Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel;
  • 31 iulie – 14 august: În Postul Adormirii Maicii Domnului;
  • 29 august: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul;
  • 15 noiembrie – 24 decembrie: Postul Nașterii Domnului;
  • 25 decembrie 2025 – 6 ianuarie 2026: Intervalul dintre Crăciun și Bobotează.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending