Connect with us
Publicitate

Actualitate

Care sunt SECRETELE din spatele unui somn lin şi odihnitor

Publicat

Publicitate

Căutarea unui somn de calitate depăşeşte crearea mediului perfect pentru somn, implică optimizarea a şase biomarkeri cheie care influenţează direct tiparele de somn, relatează Fox News, citat de mediafax.ro.

Potrivit Dr. Brett Osborn, un neurolog şi expert în longevitate, aceşti biomarkeri pot fi evaluaţi prin teste de laborator simple, oferind indicii despre sănătatea şi starea generală de bine. Michelle Darian, un dietetician înregistrat şi manager ştiinţific la InsideTracker, dezvoltă aceşti biomarkeri şi oferă sfaturi pentru optimizarea lor.

1. Vitamina D: Nivelurile adecvate de vitamina D facilitează un somn mai bun prin îmbunătăţirea începutului şi duratei somnului. Se recomandă expunerea la soare şi consumul de alimente bogate în vitamina D, precum peştele gras – somonul, tonul şi macroul sau produsele lactate fortificate.

Publicitate

2. Magneziu: Acest mineral activează sistemul nervos parasimpatic, promovând relaxarea. Includerea alimentelor bogate în magneziu în dietă, cum ar fi legumele cu frunze verzi, nucile, seminţele şi cerealele integrale şi luarea unui supliment de chelat de magneziu pot ajuta la atingerea nivelurilor optime.

3. Cortizol: Hormonul stresului, cortizolul, influenţează ciclurile de somn-veghe, cu nivele ridicate care împiedică începutul şi calitatea somnului. Menţinerea unui program de somn consistent, evitarea consumului de cafeină înainte de culcare şi minimizarea expunerii la lumină pot ajuta la reglarea nivelurilor de cortizol.

4. Testosteron: Esenţial pentru refacerea şi recuperarea musculară, nivelurile de testosteron sunt legate de durata somnului. Exerciţiile regulate, o dietă echilibrată care conţine grăsimi sănătoase şi aportul adecvat de vitamine şi minerale susţin producţia de testosteron. Consumul de alimente bogate în zinc, magneziu, calciu, vitamina D şi grăsimi sănătoase, cum ar fi migdalele sau alunele, fasolea neagră, fasolea lima sau mazărea, carnea slabă de pasăre sau de vită pare să ducă la îmbunătăţirea nivelului de testosteron. Nivelurile scăzute de magneziu şi de vitamina D, sunt asociate cu scăderea testosteronului.

Publicitate

5. Glucoza sanguină şi Hemoglobina glicată (HbA1C): Nivelurile neechilibrate ale zahărului din sânge pot perturba modelele de somn. Consumul de mese cu cel puţin două ore înainte de culcare, în special cele cu conţinut scăzut de grăsimi şi fibre, poate ajuta la stabilizarea nivelurilor de zahăr din sânge. Hemoglobina A1c (HbA1c) este un test de sânge care măsoară nivelul mediu al glicemiei din ultimele trei-patru luni.

6. Proteina C reactivă (hsCRP): Nivelele crescute ale Proteinei C reactivă, un marker al inflamaţiei, sunt asociate cu privarea de somn. Urmatul unei diete antiinflamatorii bogate în acizi graşi omega-3 şi alimente bogate în antioxidanţi poate ajuta la gestionarea nivelurilor de hsCRP. Cheia pentru a reduce hsCRP este de a avea o dietă antiinflamatorie, cu un nivel scăzut de glicemie, bogată în acizi graşi omega-3 şi omega-9, în plus faţă de activitatea fizică regulată şi gestionarea nivelului de stres.

Prin optimizarea acestor biomarkeri, indivizii pot îmbunătăţi nu numai calitatea somnului, ci şi starea generală de sănătate şi bunăstare. Aceste măsuri, combinate cu teste regulate de sânge, oferă o abordare cuprinzătoare pentru obţinerea unui somn odihnitor şi susţinerea sănătăţii pe termen lung.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O adolescentă de 14 de ani din Vlăsinești este de negăsit. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 14 ani, din comuna satul Sârbi, comuna Vlăsinești, care, astăzi, în jurul orei 16:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

SOLOMONESCU DENISA PETRONELA are următoarele semnalmente: 1,72 m înălțime, 76 de kg, ochi albaștri, păr șaten.

Vestimentația: geacă de culoare neagră, pantaloni albaștri, încălțăminte sport de culoare neagră.

Publicitate

*Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!*

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 19 ani, săltat din trafic la Botoșani și dus la spital după ce a fost suspectat de consum de amfetamină

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au anunțat că astăzi, 7 mai 2024, în jurul orei 00:30, au oprit pentru control, pe  Calea Națională, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr, de 19 ani, din  aceeași localitate.

Întrucât avea un comportament suspect, acesta a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultând posibila prezență în organism a unei substanțe psihoactive (amfetamină).

“Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a existenței unei substanțe interzise în organism”, a transmis într-un comunicat IJP Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Monitorizare cu BRĂŢĂRI pentru toți cei aflaţi sub control JUDICIAR şi arest la DOMICILIU. Propunere MAI

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune modificarea legislaţiei pentru a permite monitorizarea cu brăţări electronice a persoanelor aflate sub control judiciar şi arest la domiciliu, relatează mediafax.ro.

Astfel, conducerea MAI a anunţat marţi că a iniţiat modificarea şi completarea, prin Ordonanţă de urgenţă a Guvernului, a Legii nr.146 din anul 2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.

De asemenea, în acelaşi scop, conducerea MAI a dispus elaborarea unui proiect de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.1025 din anul 2022 pentru stabilirea aspectelor tehnice şi organizatorice privind funcţionarea în sistem-pilot, precum şi a celor privind operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică.

Publicitate

„Modificările legislative au ca obiectiv creşterea gradului de siguranţă publică şi eficientizarea modului de supraveghere a executării măsurilor dispuse de organele judiciare, un deziderat asumat de conducerea Ministerului Afacerilor Interne”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Totodată, MAI propune devansarea datei de extindere la nivel naţional a proiectului de monitorizare electronică pentru ordinele de protecţie şi ordinele de protecţie provizorii de la 1 ianuarie 2025 la 1 octombrie 2024.

„În plus, va fi devansată aplicarea sistemului de monitorizare electronică pentru persoanele faţă de care a fost dispusă măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu de la 1 ianuarie 2026 la 1 octombrie 2024. De asemenea, începând cu intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă şi până la data de 1 octombrie 2024, va fi testată folosirea sistemului de monitorizare electronică pentru persoanele faţă de care a fost dispusă măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu în mun. Bucureşti şi în judeţele în care este implementat deja SIME. Testarea se va face folosind infrastructura şi dispozitivele deja existente”, arată MAI.

Publicitate

Conform comunicatului, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică acoperă la acest moment situaţiile de violenţă domestică în care a fost dispusă emiterea unui ordin de protecţie sau a unui ordin de protecţie provizoriu faţă de agresor şi a fost conceput pentru a fi implementat în trei etape:

a) prima etapă – în perioada 2022 – 2023 – la nivelul municipiului Bucureşti şi a judeţelor Iaşi, Mureş şi Vrancea;

b) a doua etapă – în anul 2024 – la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) şi la nivelul judeţelor Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea;

Publicitate

c) a treia etapă – la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) şi b) şi la nivelul judeţelor Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Tulcea, cu termen iniţial anul 2025.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Hlipiceni, dat jos de la volan după ce a fost prins că mergea haotic și a ieșit pozitiv la aparatul etilotest

Publicat

Publicitate

Un tânăr din Hlipiceni a fost dat jos de la volan de polițiști după ce a ieșit pozitiv la aparatul etilotest.

La data de 6 mai 2024, în jurul orei 03:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Răuseni, un autoturism care avea o deplasare haotică, condus de un tânăr, de 23 de ani, din aceeași localitate.

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, tânărul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a transmis IJP Botoșani.

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending