Connect with us

Actualitate

Care sunt SECRETELE din spatele unui somn lin şi odihnitor

Publicat

Publicitate

Căutarea unui somn de calitate depăşeşte crearea mediului perfect pentru somn, implică optimizarea a şase biomarkeri cheie care influenţează direct tiparele de somn, relatează Fox News, citat de mediafax.ro.

Potrivit Dr. Brett Osborn, un neurolog şi expert în longevitate, aceşti biomarkeri pot fi evaluaţi prin teste de laborator simple, oferind indicii despre sănătatea şi starea generală de bine. Michelle Darian, un dietetician înregistrat şi manager ştiinţific la InsideTracker, dezvoltă aceşti biomarkeri şi oferă sfaturi pentru optimizarea lor.

1. Vitamina D: Nivelurile adecvate de vitamina D facilitează un somn mai bun prin îmbunătăţirea începutului şi duratei somnului. Se recomandă expunerea la soare şi consumul de alimente bogate în vitamina D, precum peştele gras – somonul, tonul şi macroul sau produsele lactate fortificate.

2. Magneziu: Acest mineral activează sistemul nervos parasimpatic, promovând relaxarea. Includerea alimentelor bogate în magneziu în dietă, cum ar fi legumele cu frunze verzi, nucile, seminţele şi cerealele integrale şi luarea unui supliment de chelat de magneziu pot ajuta la atingerea nivelurilor optime.

3. Cortizol: Hormonul stresului, cortizolul, influenţează ciclurile de somn-veghe, cu nivele ridicate care împiedică începutul şi calitatea somnului. Menţinerea unui program de somn consistent, evitarea consumului de cafeină înainte de culcare şi minimizarea expunerii la lumină pot ajuta la reglarea nivelurilor de cortizol.

4. Testosteron: Esenţial pentru refacerea şi recuperarea musculară, nivelurile de testosteron sunt legate de durata somnului. Exerciţiile regulate, o dietă echilibrată care conţine grăsimi sănătoase şi aportul adecvat de vitamine şi minerale susţin producţia de testosteron. Consumul de alimente bogate în zinc, magneziu, calciu, vitamina D şi grăsimi sănătoase, cum ar fi migdalele sau alunele, fasolea neagră, fasolea lima sau mazărea, carnea slabă de pasăre sau de vită pare să ducă la îmbunătăţirea nivelului de testosteron. Nivelurile scăzute de magneziu şi de vitamina D, sunt asociate cu scăderea testosteronului.

Publicitate

5. Glucoza sanguină şi Hemoglobina glicată (HbA1C): Nivelurile neechilibrate ale zahărului din sânge pot perturba modelele de somn. Consumul de mese cu cel puţin două ore înainte de culcare, în special cele cu conţinut scăzut de grăsimi şi fibre, poate ajuta la stabilizarea nivelurilor de zahăr din sânge. Hemoglobina A1c (HbA1c) este un test de sânge care măsoară nivelul mediu al glicemiei din ultimele trei-patru luni.

6. Proteina C reactivă (hsCRP): Nivelele crescute ale Proteinei C reactivă, un marker al inflamaţiei, sunt asociate cu privarea de somn. Urmatul unei diete antiinflamatorii bogate în acizi graşi omega-3 şi alimente bogate în antioxidanţi poate ajuta la gestionarea nivelurilor de hsCRP. Cheia pentru a reduce hsCRP este de a avea o dietă antiinflamatorie, cu un nivel scăzut de glicemie, bogată în acizi graşi omega-3 şi omega-9, în plus faţă de activitatea fizică regulată şi gestionarea nivelului de stres.

Prin optimizarea acestor biomarkeri, indivizii pot îmbunătăţi nu numai calitatea somnului, ci şi starea generală de sănătate şi bunăstare. Aceste măsuri, combinate cu teste regulate de sânge, oferă o abordare cuprinzătoare pentru obţinerea unui somn odihnitor şi susţinerea sănătăţii pe termen lung.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

A fost stabilită data alegerilor locale de la Avrameni și Coșula. Când se va vota în cele două comune din Botoșani

Publicat

Publicitate

Guvernul a stabilit astăzi data alegerilor locale din comunele Avrameni și Coșula din județul Botoșani, comune care au rămas fără lideri ai administrației publice locale.

Atât fostul primar al comunei Avrămeni, regretatul Ioan Bucatariu, cât și primarul comunei Coșula, Mircia Acatrinei, au trecut la cele veșnice după ce au câștigat alegerile în localitățile în care au candidat, iar acum guvernul a stabilit data alegerilor locale.

Actul normativ stabilește ziua de 4 mai 2025 ca dată pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale.

În același act normative se mai stabilește și alegrile parțiale pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primari în alte 15 circumscripțiile electorale din țară, ca urmare a demisiei unora dintre ei, a decesului altora ori a invalidării mandatelor deținute.
Astfel, vor fi organizate alegeri parțiale în:
– Municipiul Zalău, județul Sălaj
– Orașul Bușteni, județul Prahova
– Orașul Ulmeni, județul Maramureș
– Orașul Oțelu Roșu și comuna Lăpușnicel, județul Caraș-Severin
– Comunele Căbești și Rieni (județul Bihor)
– Comunele Avrameni și Coșula (Jud. Botoșani)
– Comuna Valea lerii, județul Cluj
– Comuna Limanu, Județul Constanța
– Comuna Gura Ocniței, județul Dâmbovița
– Comuna Buturugeni, Județul Giurgiu
– Comuna Heleșteni, județul lași
– Comuna Iancu Jianu și comuna Mihăești, județul Olt
– Comuna Drăgănești-Vlașca, Județul Teleorman

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 16 ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 16 ianuarie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 16 ianuarie 2025:

Loto 6 din 49: 23, 22, 3, 7, 19, 6

Loto 5 din 40: 37, 14, 39, 19, 20, 4

Joker: 8, 42, 33, 34, 16 + 6

Noroc: 1 6 2 9 5 2 8

Publicitate

Noroc Plus: 8 9 7 7 2 6

Super Noroc: 9 1 0 1 5 0

 

Citeste mai mult

Eveniment

Pensionarii cu venituri mici ar putea primi un ajutor unic, în toamnă. Kelemen Hunor: bugetul nu permite indexarea pensiilor

Publicat

Publicitate

Pensionarii cu venituri mici ar putea primi un ajutor unic, în toamnă. Guvernul ar putea acorda o plată unică pentru pensionarii cu venituri mici, în perioada septembrie – noiembrie 2025. Anunțul a fost făcut de președintele UDMR, Kelemen Hunor. Acesta a transmis, la Digi24, că bugetul pe acest an nu va permite indexarea pensiilor, ci doar plăți one-off către cei cu pensii mici, în toamnă, scrie alba24.ro.

„Acest subiect (indexarea pensiilor – n.r.) a fost închis, de fapt, de luni, la discuțiile de la coaliție.

Pensionarii cu venituri mici ar putea primi un ajutor unic, în toamnă

Ne permite bugetul, și acest lucru dorim cu toții, să avem o plată one-off pentru pensii mici, 1.300 – 3.000, undeva în septembrie – octombrie, fiindcă trebuie să îi ajutăm pe oamenii care au pensiile mici. Atât putem face în acest an.

Toată lumea dorește indexare, toată lumea dorește o creștere a pensiilor, dar trebuie să spunem astăzi sincer, uitându-ne în ochii oamenilor, nu avem capacitatea financiară, bugetară.

Bugetul anul trecut a fost făcut varză. Și, în acest moment, atât permitem și atât cât permitem trebuie să dăm oamenilor care au nevoie de acest ajutor și va fi o plată undeva spre sfârșitul toamnei, septembrie – octombrie – noiembrie, one-off pentru pensionarii cu pensii mici”, a afirmat Kelemen Hunor, la Digi24.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

O femeie de 70 de ani și-a uitat poșeta pe o bancă din Centrul Vechi al municipiului Botoșani. Polițiștii au ajuns-o din urmă

Publicat

Publicitate

Miercuri, jurul orei 10:00, polițiștii locali cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii
publice, pe timpul patrulării în zona Centrului Istoric au observat pe o bancă, o poșetă de culoare bej. Deoarece în zonă nu a fost identificată nici o persoană căreia să-i aparțină, polițiștii locali au solicitat  sprijinul colegilor care își desfășoară activitatea în Dispecerat.

Prin derularea imaginilor, s-a observat cum,cu câteva minute înainte, o persoană de sex feminin s-a ridicat de pe bancă, uitând însă poșeta.
Semnalmentele persoanei au fost transmise polițiștilor locali din teren, în zona Centrului Istoric, fiind
identificată numita L.M. în vârstă de 70 de ani. În prezența și la solicitarea polițiștilor locali, femeia a
efectuat controlul genții, constatând că nu i-au fost sustrase bunuri.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending