Connect with us
Publicitate

Eveniment

Care angajați RATEAZĂ salariul minim de 3.000 de lei brut din industria alimentară

Publicat

Publicitate

De la 1 mai, salariile angajaților din industria alimentară ar urma să urce la minimum 3.000 de lei brut, după ce Camera Deputaților a adoptat săptămâna trecută, în calitate de for decizional, un proiect de lege inițiat de actualul ministru al Agriculturii, Adrian Cheșnoiu, relatează alba24.ro.

Circa 10.000 de angajați din industria berii, apelor minerale și sucurilor amenință cu mișcări de protest dacă prevederile legii nu li se vor aplica și lor.

În vreme ce aștia nu se încadrează în noua grilă salarială, angajații din companiile care produc hrană pentru animale, în schimb, sunt asimilați industriei alimentare și vor beneficia de prevederile viitoarei legi.

Publicitate

Această situație nu a fost sesizată de nimeni pe parcursul legislativ al proiectului de lege, nici măcar de experții Consiliului Legislativ și cei ai Consiliului Economic și Social.

Acest scandal este generat de spargerea codului CAEN al industriei alimentare

Potrivit modificărilor, la codul CAEN 10 referitor la industria alimentară figurează prelucrarea mâncării, a produselor lactate, a uleiului, a produselor de brutărie, prelucrarea și conservarea cărnii, a peștelui, crustaceelor și moluștelor, precum și fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor.

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților, care recent a fost inclus și în programul guvernamental „Sprijin pentru România”, precizează că se vor mări salariile din industria alimentară și agricultură.

Publicitate

La codul CAEN 11 figurează, printre altele, producerea berii, a sucurilor din fructe și legume, precum și producția de ape minerale și alte ape îmbuteliate.

Cum proiectul nu face referire la aceste activități, angajații din aceste sectoare, deși sunt asimilați industriei alimentare, nu pot beneficia de majorarea salarială.

Situația este foarte tensionată, iar Federația Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA – spune că dacă problema nu se va rezolva rapid, situația va fi adusă și la cunoștința organizațiilor europene și internaționale la care aceasta este afiliată.

Publicitate

„Daca va fi nevoie, o delegație  a Federației SINDALIMENTA se va deplasa la Bruxelles și Geneva pentru a ne apăra drepturile”, spune președintele SINDALIMENTA, Dragoș Frumosu, potrivit jurnalul.ro. 

Vezi: Salarii mai mari în agricultură și industria alimentară. Care va fi salariul minim pentru angajați. Legea intră la vot în plen

Ministerul Muncii nu a emis niciun punct de vedere în legătură cu această problemă, spune Dragoș Frumosu, deși i s-a solicitat de mai multe ori acest lucru vineri.

Publicitate

În ceea ce-l privește pe inițiatorul legii, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a lăsat să se înțeleagă că a fost o scăpare în formularea ei.

Liderul Sindicatului Independent Bergenbier, Claudiu Stoica, a declarat că de luni vor începe demersurile pe lângă Guvern pentru includerea angajaților din cele trei zone în prevederile legii.

În cazul în care  acesta nu va veni rapid cu o ordonanță de urgență pentru modificarea legii care acum este la promulgat, vor trece la acțiuni de protest stradale, inclusiv pichetarea Guvernului.

De la prevederile viitoarei legi au fost excluși și angajații din domeniul pisciculturii, deși domeniul figurează în codul CAEN 10.

Ce prevede proiectul votat de Parlament

Proiectul de lege care a trecut de Camera Deputaților prevede ca măsura majorării salariului minim brut la 3.000 de lei, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program de lucru în medie de 167 ore pe lună, să se aplice până pe 31 decembrie 2028.

Pentru aceasta, angajații din agricultură și industria alimentară vor fi scutiți de la plata impozitului pe salariu în cuantum de 10%, a plăților aferente contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate în cuantum de 10% și reducerea cotei contribuției de asigurări sociale cu 3,75 puncte procentuale până decembrie 2028.

Concret, prin această inițiativă legislativă se modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.

Astfel, angajații din industria alimentară și agricultură vor avea același regim de salarizare ca acela introdus în construcții de la 1 ianuarie 2019.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O femeie din Vlădeni este de negăsit. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi, a părăsit domiciliul fără a anunță familia și nici nu a mai putut fi contactată ulterior.

Anușcă Ionela Violeta are următoarele semnalmente: păr șaten închis, ochi căprui, ten deschis.

Vestimentație: Tricou larg de culoare roșie, pantaloni de trening negri, în picioare purta șlapi roz.

Publicitate

Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult

Eveniment

În ultimele trei zile, jandarmii au dat amenzi pe capete. La noapte vor sta cu ochii pe biserici

Publicat

Publicitate

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii publice, independent sau în cooperare cu polițiștii botoșăneni.
De asemenea, jandarmii au verificat respectarea cadrului legal în ceea ce privește desfășurarea activităților de picnic și au avut în vedere combaterea consumului ilicit de substanțe psihoactive.
În acest sens, în primele trei zile ale lunii mai, echipajele de jandarmerie au aplicat 45 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 12000 de lei și au întocmit în două situații acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu.
Două persoane care au apelat nejustificat numărul unic pentru apeluri de urgență 112 au fost amendate cu câte 2000 de lei, iar opt sancțiuni au vizat nerespectarea prevederilor Legii nr.171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
În această noapte, jandarmii vor fi alături de botoșăneni, în zona bisericilor și a cimitirelor, la.slujbele de Înviere și vor lua măsurile necesare pentru ca liniștea credincioșilor și a clerului să nu fie tulburată de producerea unor incidente nedorite, care ar putea afecta siguranța participanților la manifestările religioase.
Recomandăm cetățenilor să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine,să acorde atenția cuvenită minorilor care îi însoțesc și bunurilor personale de valoare, să aleagă trasee de deplasare luminate corespunzător și circulate și să solicite sprijinul jandarmilor în mod direct în cazul sesizării unor fapte antisociale de natură penală și contravențională.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA la Dorohoi. Zeci de amenzi pentru depășirea limitei de viteză

Publicat

Publicitate

La data de 3 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secților de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, nr. 5 Mihăileni și nr. 6 Pomîrla au organizat o acțiune pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță publică și pentru prevenirea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare consumul de alcool sau de substanțe psihoactive.

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost controlate 57 de autovehicule, iar 27 dintre conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind pozitiv în unul dintre cazuri.

De asemenea, au fost aplicate 37 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 16.000 de lei, dintre care 32 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea limitei legale de viteză.
În același context, au fost confiscați aproximativ doi metri cubi de material lemnos.

Publicitate

Exemplu:
La data de 3 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.5 Mihăileni au oprit pentru control, pe DJ 291 B, în comuna Mihăileni, un tânăr de 25 de ani, din județul Suceava, care transporta aproximativ doi metri cubi de material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale de proveniență sau transport pentru acestea.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării.

Publicitate

Foto: ARHIVĂ

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr beat din Hilișeu Horia, dat jos de la volan de polițiști pe o stradă din Dorohoi

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, în jurul orei 3:00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Dorohoi au oprit pentru control, pe o stradă din municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un tânăr, de 26 de ani, din comuna Hiliseu Horia.

În urma testării cu aparatul etilotest,.valoarea rezultată a fost de 0, 51 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending