Connect with us

Eveniment

Care angajați RATEAZĂ salariul minim de 3.000 de lei brut din industria alimentară

Publicat

Publicitate

De la 1 mai, salariile angajaților din industria alimentară ar urma să urce la minimum 3.000 de lei brut, după ce Camera Deputaților a adoptat săptămâna trecută, în calitate de for decizional, un proiect de lege inițiat de actualul ministru al Agriculturii, Adrian Cheșnoiu, relatează alba24.ro.

Circa 10.000 de angajați din industria berii, apelor minerale și sucurilor amenință cu mișcări de protest dacă prevederile legii nu li se vor aplica și lor.

În vreme ce aștia nu se încadrează în noua grilă salarială, angajații din companiile care produc hrană pentru animale, în schimb, sunt asimilați industriei alimentare și vor beneficia de prevederile viitoarei legi.

Această situație nu a fost sesizată de nimeni pe parcursul legislativ al proiectului de lege, nici măcar de experții Consiliului Legislativ și cei ai Consiliului Economic și Social.

Acest scandal este generat de spargerea codului CAEN al industriei alimentare

Potrivit modificărilor, la codul CAEN 10 referitor la industria alimentară figurează prelucrarea mâncării, a produselor lactate, a uleiului, a produselor de brutărie, prelucrarea și conservarea cărnii, a peștelui, crustaceelor și moluștelor, precum și fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor.

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților, care recent a fost inclus și în programul guvernamental „Sprijin pentru România”, precizează că se vor mări salariile din industria alimentară și agricultură.

Publicitate

La codul CAEN 11 figurează, printre altele, producerea berii, a sucurilor din fructe și legume, precum și producția de ape minerale și alte ape îmbuteliate.

Cum proiectul nu face referire la aceste activități, angajații din aceste sectoare, deși sunt asimilați industriei alimentare, nu pot beneficia de majorarea salarială.

Situația este foarte tensionată, iar Federația Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA – spune că dacă problema nu se va rezolva rapid, situația va fi adusă și la cunoștința organizațiilor europene și internaționale la care aceasta este afiliată.

„Daca va fi nevoie, o delegație  a Federației SINDALIMENTA se va deplasa la Bruxelles și Geneva pentru a ne apăra drepturile”, spune președintele SINDALIMENTA, Dragoș Frumosu, potrivit jurnalul.ro. 

Vezi: Salarii mai mari în agricultură și industria alimentară. Care va fi salariul minim pentru angajați. Legea intră la vot în plen

Ministerul Muncii nu a emis niciun punct de vedere în legătură cu această problemă, spune Dragoș Frumosu, deși i s-a solicitat de mai multe ori acest lucru vineri.

În ceea ce-l privește pe inițiatorul legii, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a lăsat să se înțeleagă că a fost o scăpare în formularea ei.

Liderul Sindicatului Independent Bergenbier, Claudiu Stoica, a declarat că de luni vor începe demersurile pe lângă Guvern pentru includerea angajaților din cele trei zone în prevederile legii.

În cazul în care  acesta nu va veni rapid cu o ordonanță de urgență pentru modificarea legii care acum este la promulgat, vor trece la acțiuni de protest stradale, inclusiv pichetarea Guvernului.

De la prevederile viitoarei legi au fost excluși și angajații din domeniul pisciculturii, deși domeniul figurează în codul CAEN 10.

Ce prevede proiectul votat de Parlament

Proiectul de lege care a trecut de Camera Deputaților prevede ca măsura majorării salariului minim brut la 3.000 de lei, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program de lucru în medie de 167 ore pe lună, să se aplice până pe 31 decembrie 2028.

Pentru aceasta, angajații din agricultură și industria alimentară vor fi scutiți de la plata impozitului pe salariu în cuantum de 10%, a plăților aferente contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate în cuantum de 10% și reducerea cotei contribuției de asigurări sociale cu 3,75 puncte procentuale până decembrie 2028.

Concret, prin această inițiativă legislativă se modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.

Astfel, angajații din industria alimentară și agricultură vor avea același regim de salarizare ca acela introdus în construcții de la 1 ianuarie 2019.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

DEZASTRU: Un sfert dintre TINERII români nu au un loc de muncă. Rata șomajului a urcat la 5,6% în februarie 2025

Publicat

Publicitate

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat marți, 1 aprilie, că rata șomajului în România a ajuns în luna februarie 2025 la 5,6%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna ianuarie. Tendința ascendentă este vizibilă și în comparație cu aceeași lună a anului trecut, când rata era de 5,3%.

Conform datelor oficiale, numărul total al șomerilor cu vârste între 15 și 74 de ani a fost estimat la 456.800 de persoane, față de 450.900 înregistrate în ianuarie și 436.300 în februarie 2024.

Distribuția pe sexe arată că șomajul afectează mai mult bărbații decât femeile. În timp ce rata șomajului în rândul bărbaților a fost de 5,7%, cea a femeilor s-a situat la 5,3%, diferența fiind de 0,4 puncte procentuale.

Cea mai gravă situație se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani, unde rata șomajului rămâne alarmant de ridicată, la 26,3%. Este același nivel înregistrat și în ultimul trimestru al anului 2024, ceea ce indică o problemă structurală pe piața muncii.

În cazul adulților cu vârste între 25 și 74 de ani, rata șomajului a fost estimată la 4,3% în februarie 2025, cu 4,4% pentru bărbați și 4,1% pentru femei. Totodată, această categorie reprezintă 72,5% din totalul șomerilor la nivel național.

Potrivit INS, doar într-o singură săptămână, aproximativ 6.000 de români și-au pierdut locurile de muncă, ceea ce confirmă o dinamică negativă pe piața forței de muncă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bătaie cu sabie într-un cazinou din Botoșani: Trei bărbați trimiși în judecată pentru tentativă de omor

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat astăzi trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei bărbați acuzați de comiterea unor fapte de o gravitate extremă, petrecute într-o sală de jocuri din centrul municipiului Botoșani.

Potrivit anchetatorilor, este vorba despre B.D., în vârstă de 23 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor, tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Alături de el, au fost trimiși în judecată și M.C.S., de 19 ani, respectiv P.D., de 42 de ani, ambii acuzați de tentativă la omor și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Faptele au avut loc în seara zilei de 9 martie 2025, în jurul orei 23:15, într-un cazinou situat în zona centrală a municipiului. Victima, I.D., se afla în incinta localului când a fost atacată de M.C.S. și P.D., care, ulterior, l-au alertat pe B.D. cu privire la prezența acesteia.

La scurt timp, B.D. a intrat în cazinou și l-a lovit pe I.D. cu o sabie în zona capului și a umerilor. Victima a suferit leziuni care au necesitat între 14 și 15 zile de îngrijiri medicale. Prin actele de violență comise, inculpații au provocat o stare de panică și au tulburat grav ordinea și liniștea publică.

Procurorii au transmis că această etapă a procesului penal marchează trimiterea dosarului în instanță și nu înfrânge în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție, care le este garantat tuturor inculpaților până la pronunțarea unei hotărâri definitive.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani

Publicat

Publicitate

În perioada 29-3 martie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale în stațiile de călători, în trenurile care circulă pe raza județului, precum și pe arterele rutiere din proximitatea acestora.

 

Astfel,  au fost controlate 18 autovehicule și  fost desfășurate activități specifice în patru trenuri de călători și cinci stații CFR, prilej cu care au fost legitimate 27 de persoane.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 6.000 de lei și a fost constatată o infracțiune.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Dorohoi, reținut de polițiștii de la Transporturi

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 23 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, ar fi condus  un autoturism, pe drumul public din municipiul Dorohoi, având exercitarea dreptului de a conduce suspendată de pe data de 22 martie a.c. Mai mult decât atât, fiind testat cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending