Connect with us

Actualitate

Cardurile de energie, eliminate de la 1 ianuarie 2024. Subvenția la gaze și energie electrică în vigoare tot anul 2023

Publicat

Publicitate

Ministrul Energiei a anunțat că subvenția la gazele naturale și energia electrică nu va fi eliminată în acest an, în ciuda intențiilor exprimate de Comisia Europeană, relatează alba24.ro.

Oficialul subliniază a explicat importanța analizării fiecărei țări în parte și a evaluării riscurilor unei posibile creșteri a prețurilor.

Potrivit ministrului, depozitele de înmagazinare a gazelor naturale sunt în prezent pline în proporție de peste 60%, iar proiecțiile indică că până în septembrie acestea ar putea ajunge la capacitatea maximă de 100%.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, subliniază că România se va transforma într-un exportator net de gaze până la sfârșitul anului 2026 și că există un flux constant de gaze care intră și ies din țară. În prezent, depozitele de gaze din România depășesc 1,9 miliarde de metri cubi, reprezentând peste 60% din capacitatea totală. Estimările indică că până în luna septembrie, aceste depozite vor fi înregistrate la capacitatea maximă de 100%.

Preţul gazelor a scăzut puternic

După ce a urcat la peste 340 de euro MW/h imediat după izbucnirea războiului şi ameninţarea cu o iarnă geroasă în toată Europa, acum preţul a ajuns la 25 de euro mw/h, iar ţările europene au depozitele de gaze arhipline.

Preţul gazelor naturale a scăzut puternic pe bursă, ajungând la nivelul din 2021, dinaintea începerii războiului din Ucraina.

Publicitate

Europa, în frunte cu Germania, a găsit alte resurse, în ciuda ameninţărilor şi întreruperilor de livrări de gaze din partea Rusiei. Acum, după un an şi trei luni de la începerea războiului, preţul gazului a ajuns la 25 euro MW/h, faţă de 340 de euro MW/h, cât a fost în perioada de vârf.

Ministrul Energiei: subvenția la gazele naturale și energia electrică va fi menținută

Ministrul Virgil Popescu subliniază importanța pregătirii și adaptării la noile realități ale pieței energetice, având în vedere perspectivele de export și disponibilitatea gazelor naturale în România. Astfel, subvenția la gazele naturale și energia electrică va fi menținută pentru a asigura stabilitatea prețurilor și a proteja consumatorii.

Cu toate că Comisia Europeană exprimă intenția de a elimina subvențiile la gaze și energie în toate țările membre, ministrul Energiei subliniază necesitatea analizării individuale a fiecărei țări și evaluarea riscurilor implicate. Astfel, România va continua să acorde subvenții pentru a asigura accesul la energie la prețuri rezonabile și a proteja consumatorii în fața unei posibile creșteri a prețurilor.

În concluzie, subvenția la gazele naturale și energia electrică nu va fi eliminată în 2023 conform declarațiilor ministrului Energiei. Depozitele de gaze sunt în prezent la capacitatea de peste 60%, iar România se pregătește să devină exportator net de gaze în viitor. Subvențiile rămân esențiale pentru a menține stabilitatea prețurilor și a proteja consumatorii în fața riscului creșterii prețurilor.

Cardurile de energie eliminate din ianuarie 2024. Peste 4 milioane de români vor fi afectați

Cardurile de energie plătite din bani europeni vor dispărea de la 1 ianuarie 2024, după ce Comisia Europeană a decis să nu mai prelungească măsurile de urgență introduse în 2022 pentru a proteja consumatorii de creșterea prețurilor la energie.

Măsura va afecta peste 4 milioane de români, persoane vulnerabile, care primesc acest ajutor pentru compensarea prețului la energie.

Informația a fost confirmată pentru Observator de către ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Comisia Europeană a anunțat, recent, că a decis să nu prelungească măsurile de urgență introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de explozia prețurilor la energie, acestea contribuind la calmarea piețelor europene de energie electrică.

La finele anului 2022, UE se afla în mijlocul unei crize energetice acute, alimentată de invazia Rusiei în Ucraina, statele membre fiind nevoite să aloce sute de miliarde de euro pentru reduceri de taxe, ajutoare și subvenții, astfel încât să poată să facă față crizei.

În România, peste 4 milioane de persoane beneficiază de carduri de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei. Ajutorul se acordă în două tranșe a câte 700 de lei fiecare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinţii 10 Mucenici din Creta

Publicat

Publicitate

  Aceşti sfinți au pătimit pe timpul lui Deciu împăratul, în insula Creta şi nu erau toţi din acelaşi oraş, ci din mai multe părţi. Din mitropolia Gortinei erau cinci: Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie şi Evnichian; din Cnos, unul: Zotic; din Epinia Panormului, Agatopus; din Chionia Vasilide şi din Iraclia: Evarest şi Pompie.

Ei au fost daţi de necredincioşi ighemonului insulei, care a poruncit călăului să-i ducă la altarele idoleşti ca să jertfească. Vreme de treizeci de zile, Sfinţii au fost chinuiţi, batjocoriţi şi târâţi pe jos prin gunoaie, de necredincioşi, iar la 23 decembrie, au fost duşi la judecată. Au fost din nou bătuţi, loviţi cu pietre, pălmuiţi, scuipaţi, dar au rămas neînduplecaţi şi tari în credinţa Lui Hristos.

După ce au fost chinuiţi, dregătorul a dat osânda de moarte, prin sabie. Ei au făcut rugăciune şi ziceau: „Iartă Doamne, pe robii Tăi şi primeşte vărsarea sângelui nostru, pentru noi, pentru rudeniile şi prietenii noştri şi pentru toată ţara, ca să scape de întunericul nerecunoştinţei şi cu ochi curaţi să vadă credinţa cea bună şi să te cunoască pe tine, lumina cea adevărată, veşnice Împărat.

Aşa rugându-se i s-a tăiat fiecăruia capul, iar după tăiere, cunoscuţii au adunat Sfintele trupuri şi le-au îngropat cu cinste.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cine sunt miniștrii propuși în NOUL Guvern Ciolacu. Care sunt propunerile de miniștri din partea PSD, PNL și UDMR

Publicat

Publicitate

Duminică, partidele conduse de Marcel Ciolacu (PSD), Ilie Bolojan (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR) au convenit asupra repartizării finale a ministerelor în viitorul Executiv. Noul Guvern Ciolacu va include 16 ministere, dintre care opt vor reveni PSD, șase PNL și două UDMR, relatează alba24.ro.

Ministerul Economiei va fi comasat cu cel al Digitalizării, nu cu cel al Energiei, cum a fost propunerea iniţială.

Duminică au fost stabiliți și șefii celor două camere ale Parlamentului. Camera Deputaţilor va fi condusă de Daniel Suciu (PSD), iar Senatul de Ilie Bolojan, preşedintele PNL.

Luni se vor face anunțurile oficiale iar președintele Iohannis va desemna şi premierul, ce va fi conform surselor Marcel Ciolacu.

Noul Guvern Ciolacu. Cum vor fi împărțite ministerele

PSD va avea opt ministere, după cum urmează:

  • Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
  • Ministerul Economiei şi Digitalizării – Bogdan Ivan
  • Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila
  • Ministerul Muncii – Simona Bucura Oprescu
  • Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
  • Ministerul Culturii – Natalia Intotero
  • Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
  • Ministerul Justiţiei – Radu Marinescu

PNL va avea șase ministere, după cum urmează:

Publicitate
  • Ministerul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu, care va avea și calitatea de vicepremier
  • Ministerul de Externe – Emil Hurezeanu (fost ambasador al României în Germania)
  • Ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloș
  • Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
  • Ministerul Mediului – Mircea Fechet
  • Ministerul Educației și Cercetării – Daniel David (rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca)

UDMR va avea două ministere:

  • Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
  • Ministerul Finanțelor – Tanczos Barna

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșănean trimis în judecată pentru tentativă de omor după ce și-a bătut cu parul un cunoscut în Centrul Istoric din Botoșani

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a anunțat că a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului D.F., în vârstă de 45 de ani, din mun./jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă de omor” și „tulburarea ordinii și liniștii publice”.

S-a reţinut că, în ziua de 07.04.2023, în jurul orei 13.25, în timp ce se afla în zona Centrul Vechi din mun. Botoșani, pe fondul unor neînțelegeri anterioare, inculpatul a aplicat o lovitură cu o bâtă din lemn în direcția capului persoanei vătămate F.B., care s-a apărat cu brațul stâng, la care a suferit o fractură pentru vindecarea căreia a necesitat 55-65 de zile de îngrijiri medicale.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”,a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 22 decembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 22 decembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 22 decembrie 2024:

Loto 6/49: 25, 46, 49, 35, 31, 19

Loto 5/40: 40, 16, 8, 3, 23, 6

Joker: 22, 24, 10, 15, 37 + 20

Noroc: 4 4 8 1 8 2 9

Publicitate

Noroc Plus: 7 2 8 9 6 4

Super Noroc: 6 7 1 4 1 0

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending