Connect with us

Actualitate

Cardurile de energie, eliminate de la 1 ianuarie 2024. Subvenția la gaze și energie electrică în vigoare tot anul 2023

Publicat

Publicitate

Ministrul Energiei a anunțat că subvenția la gazele naturale și energia electrică nu va fi eliminată în acest an, în ciuda intențiilor exprimate de Comisia Europeană, relatează alba24.ro.

Oficialul subliniază a explicat importanța analizării fiecărei țări în parte și a evaluării riscurilor unei posibile creșteri a prețurilor.

Potrivit ministrului, depozitele de înmagazinare a gazelor naturale sunt în prezent pline în proporție de peste 60%, iar proiecțiile indică că până în septembrie acestea ar putea ajunge la capacitatea maximă de 100%.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, subliniază că România se va transforma într-un exportator net de gaze până la sfârșitul anului 2026 și că există un flux constant de gaze care intră și ies din țară. În prezent, depozitele de gaze din România depășesc 1,9 miliarde de metri cubi, reprezentând peste 60% din capacitatea totală. Estimările indică că până în luna septembrie, aceste depozite vor fi înregistrate la capacitatea maximă de 100%.

Preţul gazelor a scăzut puternic

După ce a urcat la peste 340 de euro MW/h imediat după izbucnirea războiului şi ameninţarea cu o iarnă geroasă în toată Europa, acum preţul a ajuns la 25 de euro mw/h, iar ţările europene au depozitele de gaze arhipline.

Preţul gazelor naturale a scăzut puternic pe bursă, ajungând la nivelul din 2021, dinaintea începerii războiului din Ucraina.

Publicitate

Europa, în frunte cu Germania, a găsit alte resurse, în ciuda ameninţărilor şi întreruperilor de livrări de gaze din partea Rusiei. Acum, după un an şi trei luni de la începerea războiului, preţul gazului a ajuns la 25 euro MW/h, faţă de 340 de euro MW/h, cât a fost în perioada de vârf.

Ministrul Energiei: subvenția la gazele naturale și energia electrică va fi menținută

Ministrul Virgil Popescu subliniază importanța pregătirii și adaptării la noile realități ale pieței energetice, având în vedere perspectivele de export și disponibilitatea gazelor naturale în România. Astfel, subvenția la gazele naturale și energia electrică va fi menținută pentru a asigura stabilitatea prețurilor și a proteja consumatorii.

Cu toate că Comisia Europeană exprimă intenția de a elimina subvențiile la gaze și energie în toate țările membre, ministrul Energiei subliniază necesitatea analizării individuale a fiecărei țări și evaluarea riscurilor implicate. Astfel, România va continua să acorde subvenții pentru a asigura accesul la energie la prețuri rezonabile și a proteja consumatorii în fața unei posibile creșteri a prețurilor.

În concluzie, subvenția la gazele naturale și energia electrică nu va fi eliminată în 2023 conform declarațiilor ministrului Energiei. Depozitele de gaze sunt în prezent la capacitatea de peste 60%, iar România se pregătește să devină exportator net de gaze în viitor. Subvențiile rămân esențiale pentru a menține stabilitatea prețurilor și a proteja consumatorii în fața riscului creșterii prețurilor.

Cardurile de energie eliminate din ianuarie 2024. Peste 4 milioane de români vor fi afectați

Cardurile de energie plătite din bani europeni vor dispărea de la 1 ianuarie 2024, după ce Comisia Europeană a decis să nu mai prelungească măsurile de urgență introduse în 2022 pentru a proteja consumatorii de creșterea prețurilor la energie.

Măsura va afecta peste 4 milioane de români, persoane vulnerabile, care primesc acest ajutor pentru compensarea prețului la energie.

Informația a fost confirmată pentru Observator de către ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Comisia Europeană a anunțat, recent, că a decis să nu prelungească măsurile de urgență introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de explozia prețurilor la energie, acestea contribuind la calmarea piețelor europene de energie electrică.

La finele anului 2022, UE se afla în mijlocul unei crize energetice acute, alimentată de invazia Rusiei în Ucraina, statele membre fiind nevoite să aloce sute de miliarde de euro pentru reduceri de taxe, ajutoare și subvenții, astfel încât să poată să facă față crizei.

În România, peste 4 milioane de persoane beneficiază de carduri de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei. Ajutorul se acordă în două tranșe a câte 700 de lei fiecare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lângă noi: 21 de percheziții într-un dosar privind introducerea ilegală în țară a unor arme de vânătoare, la Suceava

Publicat

Publicitate

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava efectuează, miercuri, 21 de percheziții domiciliare la persoane din mai multe localități din mediul rural cercetate pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Potrivit IPJ, perchezițiile se desfășoară într-un dosar complex, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, privind arme de vânătoare introduse ilegal în țară și utilizate pentru acte de braconaj, în perioada 2024 – 2025.

 

Foto: IPJ Suceava


 

Publicitate

Activitățile beneficiază de sprijinul polițiștilor Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului Ordine Publică, Serviciului Investigații Criminale și Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ Suceava, precum și de sprijinul polițiștilor din cadrul serviciilor arme, explozivi și substanțe periculoase Iași, Bacău, Neamț, Bistrița, Maramureș și Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.

La acțiunea de amploare participă polițiști suceveni și din județele limitrofe, sprijiniți de grupe cu luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Constructor desemnat pentru Linia Electrică Aeriană de 400 KV care va traversa sudul județului

Publicat

Publicitate

Proiectul construirii Liniei Electrice Aeriene (LEA) de 400 kV Suceava – Bălți, care va traversa sudul județului nostru, a intrat în linie dreaptă. După trei luni de la stabilirea ofertei câștigătoare, comisia de achiziție din cadrul CNTEE „Transelectrica” a semnat contractul pentru proiectarea și execuția acestei linii de interconectare a sistemului energetic național cu cel din Republica Moldova.

„Realizarea LEA 400 kV Suceava – Bălți, care va traversa sudul județului, este un proiect foarte important pentru Botoșani. La începutul lunii trecute am solicitat Secretarului General al Guvernului și ministrului Energiei detalii despre acest proiect major care poate contribui la dezvoltarea județului, iar vestea bună vine de la Transelectrica și, anume, semnarea contractului pentru proiectarea și execuția acestei linii de interconectare”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Oferta declarată câștigătoare aparține asocierii conduse de firma Electromontaj și se ridică la aproximativ 35 de milioane de euro, fără TVA.

Durata de realizare a contractului este de 52 luni de la data de emitere a ordinului administrativ de începere a activităţii de proiectare. 16 luni sunt alocate proiectării și obținerii autorizațiilor necesare, iar 36 de luni pentru execuția lucrărilor.

Proiectul LEA 400 kV Suceava – Bălți, care va fi realizat din bugetul CNTEE „Transelectrica”, constă în construirea liniei propriu-zise, cu o lungime totală de 142 km, între cele două localități, dintre care 93 km pe teritoriul României (302 stâlpi metalici în România, 157 în Republica Moldova), a unei celule de linie de 400 kV în stația de la Suceava și unei stații de sistem de 400/330kV Bălţi, în Republica Moldova, lângă stația existentă Bălți.

În Planul de Dezvoltare a Rețelelor Electrice de Transport pentru perioada 2024–2033, CNTEE „Transelectrica” a prevăzut o analiză pentru „realizarea unei stații în zona Botoșani pentru racordarea centralelor electrice din surse regenerabile”.

Publicitate

Comunicat de presă

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Elevii Liceului Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni s-au întâlnit cu jandarmii

Publicat

Publicitate

Activităţile în spațiul public prilejuite de aniversarea, în ziua de 3 aprilie, a celor 175 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, au debutat ieri dimineață la Liceul Teoretic ,,Dr. Mihai Ciucă” Săveni.

Jandarmii le-au prezentat elevilor autospecialele din dotare, mijloacele de intervenție și, nu în ultimul rând, câinii de serviciu, care au executat, împreună cu conductorii lor, exerciții de disciplină și intervenție.
De asemenea, elevii au primit informații despre cariera de militar jandarm și pliante cu aspecte de interes privind admiterea la Academia de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” București și Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani, dar și flyere preventive în cadrul campaniei ,,Școli în siguranță”.

Doritorii au avut ocazia să relaționeze direct și cu doi elevi jandarmi, aceștia fiind cei mai în măsură să le povestească cum au decurs probele de concurs în cadrul admiterii sau cum se desfășoară o zi de studiu în Școala Militară de Subofițeri Jandarmi Fălticeni.

Citeste mai mult

Educație

Botoșani: Festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naționale de Matematică, ediția a LXXV-a, dedicată elevilor din clasele IX-XII

Publicat

Publicitate

În data de 1 aprilie 2025, municipiul Botoșani a fost gazda festivității de deschidere a Olimpiadei Naționale de Matematică, ediția a LXXV-a, dedicată elevilor din clasele IX-XII.

Evenimentul a fost marcat de o atmosferă de înaltă ținută academică, aducând împreună tineri pasionați de matematică din întreaga țară, profesori dedicați și oficialități locale care sprijină excelența educațională.

În cadrul festivității, au transmis mesaje de susținere și încurajare pentru participanți reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării, domnul secretar de stat Sorin ION și doamna consilier Elisabeta Ana NAGHI, președintele Consiliului Județean Botoșani, domnul Valeriu IFTIME, primarul Municipiului Botoșani, domnul Cosmin Ionuț ANDREI, prefectul județului Botoșani, domnul Dan NECHIFOR, dar și sponsorul principal al olimpiadei, doamna Anca BOLDEA.

Elevii și întreaga audiență au fost inspirați de discursurile motivate despre importanța matematicii în dezvoltarea intelectuală și profesională a tinerilor, rostite de domnului prof. univ. dr. Viorel Barbu, membru al Academiei Române și ale președintelui comisiei centrale a olimpiadei, domnul conferențiar universitar dr. Cătălin Liviu Gherghe.

„Tuturor elevilor participanți le urez mult succes, concentrare maximă și inspirație în zilele ce urmează! De asemenea, le mulțumesc tuturor celor implicați în organizarea acestui prestigios eveniment, de la profesori și voluntari, până la autoritățile locale și sponsori. Fiecare contribuție a fost esențială în asigurarea unei desfășurări impecabile a competiției.” a declarat prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending