Connect with us
Publicitate

Actualitate

Cardurile de alimente vor fi încărcate cu o nouă tranșă de 250 de lei, în octombrie

Publicat

Publicitate
Cardurile de alimente (tichetele sociale) vor fi încărcate din data de 15 octombrie, cu o nouă tranșă de 250 de lei, a anunțat miercuri ministrul Investițiilor, Adrian Câciu.  Guvernul a majorat plafonul veniturilor de la care se acordă voucherele sociale, la 2.210 lei. Măsura a fost luată în contextul creșterii pensiilor din septembrie, scrie alba24.ro.
Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, beneficiarii acestui sprijin acordat de Guvernul României sunt:

  • persoanele – copii şi adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei;
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
  • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;
  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei;
  • persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Cardurile sociale pot fi utilizate pentru alimente sau pentru mese calde.

„Încărcarea cardurilor de alimente (tichete sociale) cu valoarea de 250 lei va începe din data de 15 octombrie”, a precizat ministrul, miercuri, pe pagina de Facebook. Până la această dată, beneficiarii de carduri de alimente au primit tranşa de 250 de lei pentru alimente în lunile februarie, aprilie, iunie şi august. Astfel, mai rămân de virat doar două tranşe, în lunile octombrie şi decembrie, însumând 500 de lei.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeu

Publicat

Publicitate

Sfântul Iacov al lui Alfeu a fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos. El nu trebuie confundat cu Iacov, „fratele Domnului”, Episcopul Ierusalimului şi autorul Epistolei din Noul Testament. După pogorârea Duhului Sfânt, Apostolul Iacov al lui Alfeu a mers la neamurile din sudul Palestinei şi în Egipt, unde a predicat Evanghelia mântuirii, aducând la Hristos mulţime de popoare.

A murit asemenea Mântuitorului Iisus Hristos, fiind răstignit pe cruce. Astăzi, Biserica îi pomeneşte şi pe sfinţii Andronic şi Atanasia. Andronic era din Antiohia cea Mare, fiind lucrător de argint, foarte cucernic, plin de fapte bune şi bogat. Şi şi-a luat femeie pe Atanasia, care şi ea era iubitoare de Dumnezeu, vieţuind ei cu cinste după plăcerea Domnului şi fiind împodobiţi cu toate virtuţile.

Iar bogăţia lor o împărţeau în trei părţi: o parte la săraci, o parte pentru înfrumuseţarea bisericilor, iar o parte la trebuinţele casei lor. Ei au avut un fiu şi o fiică, iar după naşterea celor doi copii, nu au mai vrut să se cunoască trupeşte, ci se nevoiau amândoi în curăţie şi rugăciune smerită. Însă, într-o zi, copiii lor au murit, dar Andronic nu se arăta prea mâhnit, ci, rugându-se neîncetat, vieţuia după pilda vieţii lui Iov cel mult răbdător.

Soţia sa Atanasia era însă foarte mâhnită, iar după îngroparea fiilor ei, nu voia să meargă acasă, ci stătea lângă mormânt. În urma unei vedenii în care a vorbit cu Sfântul Mucenic Iulian, Atanasia a mers la bărbatul ei şi l-a rugat să o lase să plece la mănăstire. Amândoi au devenit monahi, trăind în curăţie şi rugăciune, făcându-se plăcuţi Domnului pentru vieţile lor pilduitoare.

Citeste mai mult

Educație

Primele de carieră didactică şi profesională: Vor fi acordate în luna octombrie a fiecărui an. Cât timp vor putea fi utilizate

Publicat

Publicitate

Prima de carieră didactică şi prima de carieră profesională pentru personalul didactic şi cel administrativ se acordă începând cu luna octombrie a fiecărui an şi va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv, prevede o lege publicată recent în Monitorul Oficial, relatează alba24.ro.

În prezent, prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net iar prima de carieră profesională se acordă în limita unui plafon anual de 500 de lei net/an școlar/universitar.

Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 87/2023 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învățământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, și pentru modificarea unor acte normative în domeniul educației, a fost publicată vineri, 4 octombrie, în Monitorul Oficial.

Primele de carieră didactică şi profesională, acordate în luna octombrie a fiecărui an

Potrivit documentului, prima de carieră didactică se acordă începând cu luna octombrie a fiecărui an și va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv.

Prima de carieră didactică se acordă și pentru următorii ani școlari/universitari, respectiv în perioada anilor școlari/universitari 2023 – 2024 până în anul școlar/universitar 2026 –
2027 inclusiv, pentru a susține cariera didactică a personalului didactic din sistemul de învățământ preuniversitar și universitar de stat, în conformitate cu obiectivele Programului Educație și Ocupare 2021 – 2027 și în limita fondurilor disponibile cu această destinație, și va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv.

Publicitate

Legea mai prevede că prima de carieră se acordă pe suport electronic.

Potrivit legii, de prima de carieră didactică beneficiază personalul din învățământul preuniversitar, respectiv cadrele didactice, didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat, precum și cadrele didactice din sistemul de învățământ universitar de stat care dețin gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/lector și asistent universitar, precum și personalul didactic auxiliar din sistemul de învățământ universitar, aflat în activitate într-un an școlar/universitar începând cu anul școlar/universitar 2022 – 2023 până în anul școlar/universitar 2026 – 2027 inclusiv.

De prima de carieră profesională beneficiază personalul administrativ din învățământul preuniversitar aflat în activitate într-un an școlar începând cu anul școlar 2022 – 2023 până în anul școlar 2026 – 2027 inclusiv, precum și personalul administrativ din învățământul universitar aflat în activitate într-un an universitar începând cu anul universitar 2022 – 2023 până în anul universitar 2026 – 2027 inclusiv, care beneficiază de cursuri de pregătire profesională.

Publicitate

Prima de carieră didactică: 1.500 de lei

Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net. Aceasta se acordă pe suport electronic, ca formă de susținere a activității didactice.

Prima de carieră didactică vizează următoarele categorii principale de cheltuieli:

  • cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
  • cheltuieli pentru echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate;
  • cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
  • un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

Prima de carieră didactică se acordă începând cu luna octombrie a fiecărui an și va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv.

Prima de carieră profesională: 500 de lei

Prima de carieră profesională se acordă în limita unui plafon anual de 500 de lei net/an școlar/universitar.

Aceasta se acordă personalului administrativ din învățământul preuniversitar aflat în activitate într-un an școlar începând cu anul școlar 2023 – 2024 până în anul școlar 2026 – 2027 inclusiv, precum și personalul administrativ din învățământul universitar în activitate într-un an universitar începând cu anul universitar 2023 – 2024 până în anul universitar 2026 – 2027, pe suport electronic.

Prima de carieră profesională se acordă începând cu luna octombrie a fiecărui an și va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv.

Prima de carieră profesională este suportată din Programul Educație și Ocupare 2021-2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional.

Citeste mai mult

Administratie

Care sunt zonele în care se adună cei mai mulți câini fără stăpân în municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Polițiștii locali au reușit să identifice mai multe zone potențial periculoase din municipiul Botoșani în care au fost identificați mai mulți câini fără stăpâni, mulți dintre ei umblând în haită.

Polițiștii locali au transmis că au făcut acest lucru cu ajutorul camerelor de supraveghere, după care au alertat serviciu de ecarisaj din municipiu.

Iată zonele în care, prin intermediul camerelor de supraveghere, au fost depistați numeroși câini fără stăpânț:

– intersecție Octav Onicescu cu Str. Primăverii

– platforma de gunoi din Piața Viilor

– platforma de gunoi de pe Aleea Școlii nr. 4

Publicitate

– platforma de gunoi de pe strada Pacea

– platforma de deșeuri de pe strada Alexandru Donici.

„Polițiștii locali din Dispecerat au apelat telefonic Serviciul Ecarisaj”, a transmis într-un comunicat Poliția Locală de la Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Propunere în Senatul României: Ce se întâmplă cu banii primiți NECUVENIT de pensionari, după recalculare?

Publicat

Publicitate

Ce se întâmplă cu sumele încasate necuvenit de pensionari, în urma recalculării? Aceasta este o întrebare pe care și-o pun pensionarii care au primit bani în plus din cauza unor erori de calcul sau plată a pensiilor, așteptând un răspuns clar, scrie alba24.ro.

Senatorii au formulat o propunere legislativă în care au decis ce se va întâmpla cu sumele primite din greșeală de pensionari. Aceștia au decis ca sumele să nu fie returnate, se arată într-un document consultat de redactorii de la avocatnet.ro.

Mai exact, scutirea de la plata sumelor primite necuvenit de pensionari se va aplica indiferent de categoria de pensie de care beneficiază sau au beneficiat aceștia în momentul constatării diferențelor.

Dar pentru ca scutirea să se poată aplica efectiv, autoritățile trebuie să actualizeze normele Legii 125/2014. Termenul stabilit prin proiect fiind de 30 de zile de la data intrării acestuia în vigoare.

Este vorba despre scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii va fi completată, așa cum stabilește proiectul de lege ce merge acum, pentru dezbatere și votul decisiv, la Camera Deputaților, astfel încât să fie exceptate de la returnare și sumele acordate în plus pensionarilor, în urma unor erori de calcul, la recalcularea pensiilor potrivit noii legi a pensiilor (Legea 360/2023), nu doar potrivit vechii legi din domeniu (Legea nr. 263/2010), au mai notat cei de la avocatnet.ro.

Însă pentru a deveni lege, propuerea senatorilor trebuie votată de deputați, iar apoi legea va merge la proulgare, la președintele României.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending