Connect with us

Actualitate

Canotoarea botoșăneancă Simona Radiş: „Sper să facem o surpriză frumoasă şi să obţinem medalia mult visată, medalia olimpică”

Publicat

Publicitate

Canotoarea Simona Radiş a afirmat, miercuri, la sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, că alături de colega sa, Ancuţa Bodnar, nu promite medalii la Jocurile Olimpice de la Paris, dar luptă zi de zi pentru un nou record în proba de dublu vâsle, ţintind timpul de 6 minute şi 36 de secunde.

„Reţeta este simplă: muncă, muncă, muncă şi apoi dorinţe şi vise mari, ambiţie şi aşa acea putere dinăuntrul fiecăruia de a lupta şi de a nu renunţa atunci când este greu. Ne dorim ca aceste victorii să vină în continuare, dar nu trebuie să ne rămână în minte faptul că sportivul trebuie să câştige mereu şi trebuie să fim conştienţi că suntem oameni şi la fiecare competiţie este o luptă acerbă pentru acele trei medalii. Şi se poate întâmpla ca la un moment dat să nu fie ziua noastră, ci a altcuiva. Asta nu înseamnă că este un eşec, dimpotrivă, este o lecţie din care trebuie să învăţăm. Nu promit medalii. Alături de Ancuţa avem vise foarte mari şi visăm mult la Paris, dar rămânem ancorate în prezent. Ne antrenăm foarte bine, aşteptăm mai întâi să ne calificăm şi abia apoi începem munca serioasă. Competiţia este din ce în ce mai aproape şi toată munca trebuie să se revadă în acele 6 minute şi 36 de secunde pe care dorim să le scoatem până la final. Ne vom gândi că avem acasă o întreagă familie şi vom da totul pentru voi”, a afirmat Radiş la un eveniment organizat de COSR cu ocazia împlinirii unui an până la startul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024.

Colega sa de barcă, Ancuţa Bodnar, alături de care a cucerit medalia de aur la JO de la Tokyo, a afirmat că se simte o oarecare presiune pe echipajul de dublu vâsle: „Într-adevăr, este o mică presiune pe noi, dar încercăm la fiecare competiţie şi antrenament să rămânem cu picioarele pe pământ, să ne gândim că am muncit foarte mult, ne-am pregătit foarte bine, am făcut tot ce ţine de noi pentru a demonstra cine suntem cu adevărat”.

Canotoarea Mădălina Bereş, componentă a echipajului de patru rame feminin îşi doreşte ca alături de colegele sale să continue seria de rezultate bune obţinute în acest an.

„A reuşit să facem nişte curse foarte bune anul acesta, ne dorim să repetăm performanţa şi la mondiale. Competiţia va fi foarte strânsă, pentru că fiecare îşi doreşte să obţină un loc cât mai bun şi un bilet către Tokyo, dar am mare încredere în echipa aceasta şi sunt sigură că fiecare dintre noi va da tot ce are mai bun”, a afirmat Bereş.

Magdalena Rusu a afirmat că simte o presiune venită din tradiţia acestui sport de a obţine rezultate bune la Jocurile Olimpice: „Este o mică presiune pe noi, având tradiţia pe care o are acest sport. Ne dorim foarte mult să menţinem acest curs al medaliilor pe mai departe”.

Publicitate

Ionela Cozmiuc a povestit cum a ajuns să facă echipă cu Mariana Dumitru în barca de dublu vâsle categoria uşoară

„Am răbdat o perioadă de timp, însă nu a fost în zadar, a venit asta mică, care are doar 19 ani, şi mi-a zis la un moment dat ce bucurie există pentru ea să tragă în barcă cu o sportivă cu 10 ani mai mare decât dânsa. Şi i-am spus că indirect m-a făcut babă. Speranţe sunt, barca alunecă bine, mai avem un hop, mondialele şi calificările, însă eu sunt încrezătoare pentru că această echipă este puternică”, a spus Ionela Cozmiuc.

Mariana Dumitru s-a arătat emoţionată de faptul că face echipă cu Ionela Cozmiuc: „Pentru mine este incredibil că pot să trag alături de idolul meu Ionela. A fost pentru mine un idol şi acum trăiesc un vis să calificăm barca la Jocurile Olimpice şi Doamne ajută! Să câştigăm o medalie deja ar fi prea mult”.

Canotorul Marius Cozmiuc a afirmat că adversarii de la dublu rame sunt cu ochii pe barca românească de când face echipă cu Sergiu Bejan.

„De când facem această echipă, de anul trecut, adversarii sunt cu ochii pe noi şi ne urmăresc fiecare mişcare, dar noi ştim ce avem de făcut şi cu siguranţă Parisul va fi foarte frumos”, a afirmat Cozmiuc.

Colegul său, Sergiu Bejan a spus că s-a adaptat rapid să concureze la mai multe probe: „Încă de anul trecut am început să facem curse duble, atât la dublu rame cât şi în barca de 8 + 1, iar antrenamentele sunt făcute în aşa fel încât să putem duce competiţia până la final, indiferent câte curse vom avea până la final. Sunt convins că vom obţine biletele către Paris şi drumul va fi unul strălucitor”

Atleta Bianca Ghelber speră ca a patra sa participare la Jocurile Olimpice să fie una încununată de succes.

„Parisul este foarte aproape. Este a patra participare a mea şi sper să fie încununată de o medalie. Asta îmi doresc din tot sufletul. Motto-ul meu în viaţă este: Credinţă şi speranţă şi după asta mă voi ghida”, a afirmat Ghelber.

Jucătoarea de tenis de masă Adina Diaconu a afirmat că o calificare la Jocurile Olimpice reprezintă un vis: „Participarea la Paris ar fi un vis pentru noi, pentru că ne dorim asta încă de când am început să practicăm tenisul de masă. Este foarte aproape această calificare, sper să facem o surpriză frumoasă şi să obţinem medalia mult visată, medalia olimpică”.

Pugilista Lăcrămioara Perijoc, calificată la JO 2024, speră la obţinerea unei medalii la Paris, prima pentru boxul feminin românesc.

„Am foarte multe lucruri pentru care sunt recunoscătoare, inclusiv această calificare la olimpiadă. Pentru că este un vis devenit realitate, dar nu împlinit la maximum, pentru că îmi doresc o medalie olimpică. Este visul meu încă din 2004 să ajung acolo şi să iau o medalie. Ar fi prima pentru boxul feminin şi vreau ca viitoarele generaţii să creadă mai mult în ele. Eu îmi doresc să devin un model pentru tinerele generaţii, să le dau încredere să îşi depăşească limitele”, a spus Perijoc.

Colega sa Claudia Nechita, participantă la ediţia de la Tokyo a JO, speră acum la o nouă calificare: „Eu am fost acolo la Jocurile Olimpice. Din păcate nu am putut să mă calific din primul turneu, dar am încredere că mă voi califica. La anul am două turnee, sper ca de la primul să mă calific şi apoi să aduc o medalie pe care mi-o doresc din tot sufletul pentru România”.

Înotătorul Vlad Stancu este deja calificat la JO de la Paris şi speră să ajungă într-o finală.

„Mă simt extraordinar, încă nu realizez că am făcut baremul la 17 ani. E un sentiment extraordinar şi abia aştept să concurez. Va fi o experienţă fenomenală, vreau să obţin timpi cât mai buni şi, de ce nu, poate să prind o finală”, a spus Stancu.

Gimnasta Sabrina Voinea speră şi ea la o medalie la mondiale, afirmând că are şanse la două aparate: „În primul rând îmi doresc să fiu sănătoasă şi să ne calificăm cu echipa la Jocurile Olimpice şi să vin cu medalia de la mondiale. Pentru că am mari şanse la două aparate”, a spus Sabrina Voinea.

Un mesaj video a transmis şi Cătălin Chirilă, campion mondial şi european la canoe simplu, care a spus că se simte mândru să facă parte din echipa Team România: „Mai e un an până la Jocurile Olimpice. Pentru mine se apropie un pas foarte important, lupta pentru un loc la Paris 2024. Sunt mândru şi onorat să fac parte din Team România”.

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a organizat, miercuri, la Casa Olimpică un eveniment prin care a marcat un an până la startul celei de-a 33-a ediţie a Jocurilor Olimpice, de la Paris 2024.

Până în acest moment România are calificaţi la Jocurile Olimpice de la Paris cinci sportivi de la trei discipline: Andrea Miklos şi Delvine Relin Meringor (atletism), David Popovici şi Vlad Stancu (înot) şi Lăcrămioara Perijoc (box).

La eveniment au participat membrii COSR, preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, preşedinţi de federaţii sportive, foşti campioni români şi sportivi calificaţi sau aflaţi în cursa pentru obţinerea unui bilet la JO 2024.

Cea de-a 33-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară va avea loc la Paris între 26 iulie şi 11 august 2024.
AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Cine sunt copiii care abandonează școala și cum pot fi sprijiniți? Burse școlare, asigurarea transportului, renovarea caselor

Publicat

Publicitate
Cine sunt copiii care abandonează școala? Ce provocări au ei și familiile lor și cum îi poate sprijini școala? Care sunt primele semne că un copil este în risc de abandon școlar și cum ajută practic un asistent social? Ioana Câtea, Coordonator SOS Serviciul de Asistență Comunitară Brașov, Elisa Ștefan și Giuliana Negulescu, asistenți sociali SOS, Serviciul de Asistență Comunitară București, și sociologul Claudia Petrescu răspund la aceste întrebări într-un interviu pentru Edupedu.ro și oferă exemplul programului Meniul Zilei de Mâine, prin care copii care părăsiseră anterior sistemul de învățământ au revenit pe băncile școlii și își continuă studiile, scrie EDUPEDU.
  • 104 copii din familii vulnerabile, din comuna Vulcan, județul Brașov, aflați în risc de abandon școlar sau care au abandonat școala, sunt sprijiniți de SOS Satele Copiilor prin programul Meniul Zilei de Mâine, dezvoltat de Sphera Franchise Group și brandurile din portofoliul său (KFC, Pizza Hut și Taco Bell).
  • Intervențiile sunt personalizate pentru fiecare familie și includ acordarea de burse școlare, suport pentru renovarea spațiilor de locuit, sprijinirea părinților în găsirea unor surse stabile de venit, asigurarea unei alimentații adecvate, acces la servicii medicale și consiliere psihologică
Parteneriatul școală-familie-asistenți sociali, cheia succesului în prevenirea abandonului școlar
Interviu cu sociologul Claudia Petrescu

Rep.: Avem o rată de părăsire timpurie (abandon școlar) foarte mare. Dincolo de cifre, cine sunt copiii care abandonează școala?

Claudia Petrescu: Conform mai multor studii recente, inclusiv cele realizate de UNICEF în colaborare cu Institutul de Științe ale Educației și cercetări independente, de regulă, cei care abandonează școala sunt copiii din familii sau grupuri dezavantajate economic, copiii cu dizabilități, copiii din mediul rural și copiii romi. Trebuie precizat că, în cazul copiilor romi, nu etnia în sine este cauza abandonului, ci faptul că se află la intersecția mai multor dezavantaje – sărăcie, mediul familial, comunități marginale etc. 

La aceștia se pot adăuga și copiii din familii care se confruntă cu violență, abuzuri, cei cu părinți plecați în străinătate, cei care au diverse adicții.

Practic, se poate spune că cei care abandonează sunt copiii care nu au mijloace materiale pentru a frecventa școala și se simt excluși, dar și cei care nu au sprijin pentru a își face temele și a putea înțelege conținutul predate, cei care au probleme emoționale sau prezintă dizabilități psihice sau fizice.

Club de lectură – Elevi din Vulcan / Foto SOS Satele Copiilor România

Rep.: În ce context social, economic și educațional trăiesc ei și familiile lor?

Claudia Petrescu: Cei mai mulți dintre cei care abandonează școala sunt din familii aflate în sărăcie sau risc de excluziune socială. De obicei, contextul economic în care trăiesc acești copii și familiile lor este unul caracterizat de insuficiența veniturilor pentru cheltuielile de bază, de lipsa unor bunuri de folosință îndelungată (ex. mașină de spălat, frigider), de șomajul părinților și/sau de implicarea copiilor în realizarea diverselor munci în gospodărie sau îngrijirea altor membri ai familiei.

Publicitate

În același timp, o parte dintre ei vin din familii disfuncționale – familii caracterizate de violență domestică, lipsa unui părinte sau a ambilor etc. În multe cazuri, acești copii provin din contexte educaționale în care valorizarea educației este scăzută, în condițiile în care părinții au un nivel redus de studii, fapt ce face dificilă acordarea de sprijin în realizarea temelor și înțelegerea conținuturilor predate.

În același timp, contextul social în care trăiesc acești copii prezintă provocări legate de locuirea precară (ex. aglomerarea locativă, lipsa utilităților, lipsa spațiilor de studiu), de suportul redus din partea familiei, uneori chiar de violență familială, de accesul deficitar la servicii sociale de suport.

Rep.: Ce provocări au copiii și familiile lor care duc, într-un final, la abandon școlar?

Claudia Petrescu: Principalele provocări sunt legate de lipsa resurselor materiale de bază care să le permită achiziționarea celor necesare pentru participarea școlară, cum ar fi îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite, hrană.

Pentru cei aflați la distanțe mai mari de unitățile de învățământ (în special cei din mediul rural), o provocare majoră o reprezintă lipsa resurselor materiale pentru navetă sau plata chiriei la căminele liceelor.

Lipsa sprijinului pentru realizarea temelor și înțelegerea conținutului predat este o altă provocare majoră care face ca acești copii să obțină rezultate școlare slabe și, în timp, să se simtă marginalizați și să abandoneze școala.

Stima de sine scăzută rezultată din capacitatea redusă de a obține rezultate școlare foarte bune este un alt factor care duce la abandonul școlar.

Rep.: Cum poate școala ajuta copiii și familiile?

Claudia Petrescu: Ajutorul din partea școlii trebuie să vină pe mai multe direcții. Cel mai important ajutor este oferit prin cadrele didactice care aplică principiile educației incluzive și reușesc să atragă și să mențină copiii din familii/ grupuri vulnerabile în școală. Ei sunt unii dintre cei mai importanți actori în integrarea acestor copii în risc de abandon în colectivul clasei și în școală.

În al doilea rând este componenta de suport material care în parte este oferit prin bursele sociale și oferirea de vouchere pentru rechizite sau achiziționarea acestora, decontarea costurilor navetei.

Apoi sunt utile programele de tip „Școală după școală”, care să ofere suport pentru realizarea temelor și o masă.

O a patra direcție este legată de suportul emoțional și consilierea vocațională care se face prin consilierii școlari și psihologi, dar care trebuie dezvoltată prin reducerea numărului de copii de care acest personal trebuie să se ocupe. Pentru copiii cu dizabilități, școala poate ajuta prin oferirea de programe și personal de sprijin.

O direcție de acțiune trebuie să vizeze cooperarea mai bună cu familia, realizată și prin educație parentală sau sesiuni de consiliere.

Și mai este nevoie de o cooperare mai bună a școlii cu ceilalți actori locali care oferă servicii pentru copii – medicii de familie sau unitățile medicale, direcțiile de asistență socială și organizațiile neguvernamentale.

Rep.: Care sunt principalele bariere în comunicarea dintre școală și familiile vulnerabile la nivel național?

Claudia Petrescu: Principalele bariere în comunicarea dintre școală și familiile vulnerabile sunt legate pe de o parte de capacitatea redusă a cadrelor didactice de a aplica principiile educației incluzive și de a înțelege că educația nu este doar pentru elite și nu vizează obținerea de rezultate școlare bune, ci dobândirea de competențe, iar pe de altă parte de nivelul de educație redus și valorizarea scăzută a educației de către familiile vulnerabile care face să fie dificilă comunicarea cu ele.

Interviu cu Elisa Ștefan și Giuliana Negulescu, asistenți sociali SOS, Serviciul de Asistență Comunitară București

Rep.:  Care sunt primele semne că un copil este în risc de abandon școlar?

Elisa Ștefan și Giuliana Negulescu: Primele semne că un copil se află în risc de abandon școlar pot fi :

  • absențele școlare nemotivate în mod repetat,
  • note scăzute,
  • semne de oboseală cronică (adoarme în bancă),
  • victimă a bullyingului din partea colegilor sau anumitor adulţi din cadrul şcolar,
  • semne care indică stare de depresie,
  • deprivare severă de resurse de bază care să îi ajute să meargă cu drag şi încrezător la şcoală: rechizitele școlare, articole vestimentare potrivite vârstei şi sezonului, încălțăminte potrivită, accesul la mijloacele de transport către şcoală,
  • uneori chiar interesul scăzut al părinților pentru educația școlară a copiilor, fapt ce descurajează sau îngreunează traseul educaţional al acestora.

Rep.: Ce face, practic, un asistent social pentru un copil aflat în risc de abandon școlar sau care a abandonat școala, pentru părinții săi și pentru comunitate?

Elisa Ștefan și Giuliana Negulescu: Atunci când observă semne care pot conduce la abandon şcolar, asistentul social evaluează situaţia într-un mod holistic și, în funcție de elementele identificate (context, istoric familial, factori cauzali, factori protectivi etc), stabilește un plan de intervenție. Intervenţia presupune o strânsă colaborare atât cu familia, cât şi cu şcoala sau cu alţi actori sociali din comunitate.

Dacă vorbim despre un copil care a abandonat școala și nu se poate înscrie la învățământul cu frecvență, asistentul social sprijină familia în procesul de înscriere a copilului în programul școlar A doua Șansă.

În cazul unui copil care este în abandon școlar, asistentul social oferă atât copilului, cât și adulților răspunzători de el consiliere privind importanța educației în viața copilului, organizează activități pentru creșterea motivației pentru învățare (cluburi de lectură, excursii tematice etc.), mediază relația dintre familie și școală, sprijină familia cu materiale necesare pentru reluarea studiilor (rechizite, îmbrăcăminte) și, în cazul în care există posibilitatea, se oferă burse școlare, prin care familia să poată asigura nevoile copilului legate de participarea școlară (rechizite şi materiale didactice, pachet pentru școală, transport etc).

Deoarece, pe lângă factorii din plan individual sau familial, în unele cazuri, o influență asupra participării școlare o are chiar mediul şcolar, asistentul social trebuie să urmărească şi aceste aspecte. Legătura dintre asistentul social şi cadrele didactice este una necesară şi extrem de benefică, astfel încât fiecărui copil să îi poată fi asigurat un cadru potrivit în sensul în care acesta să se simtă integrat, ascultat, înţeles şi sprijinit atunci când are nevoie.

Rep.: Cum construiți încrederea cu familiile care inițial sunt reticente la colaborare?

Elisa Ștefan și Giuliana Negulescu: În activitatea unui asistent social, relația cu beneficiarul este unul dintre cele mai importante aspecte care poate asigura reușita unei intervenții. De aceea, în acest scop este acordat timp suficient, astfel încât familia să poată căpăta încredere în informațiile care vin dinspre asistentul social şi totodată în acesta, în calitate de specialist care poate oferi sprijin familiei.

Există situaţii în care la început familiile sunt mai reticente sau chiar se tem că asistentul social le va lua de fapt copiii. Şi, atunci, se întăreşte faptul că, prin serviciile noastre, dorim să îi sprijinim să îşi păstreze copiii alături şi să reuşească să îşi îmbunătăţească situaţia familială, să capete mai multe informaţii şi resurse astfel încât să îşi poată creşte şi îngriji copiii cât mai bine posibil.

În timp, observând că este tratată cu respect, empatie, cu răbdare, fără a fi blamată ori judecată pentru situaţia în care se află, dar totodată că se discută şi despre drepturi şi responsabilităţi, de ambele părţi, familia iniţial mai temătoare începe să capete încredere şi să colaboreze în direcţia de acţiune de comun acord stabilită.

Rep.: Ne puteți oferi câteva exemple despre cum poți vorbi cu un părinte? 

Elisa Ștefan și Giuliana Negulescu:

– Cunoaşteţi situația școlară a copilului?

– Mergeți la şcoală pentru a vorbi cu profesorii acestuia? Cât de des?

– Sunteți mulțumit de rezultatele școlare ale copilului dumneavoastră?

– Vă asigurați că acesta își face temele și învață pentru a doua zi?

– De ce ați avea nevoie în acest moment pentru ca situația familiei dumneavoastră să se îmbunătățească?

În discuțiile cu părinții, asistentul social folosește un limbaj adaptat nivelului de înțelegere al acestora. Chiar dacă asistentul social impune anumite limite, pentru a nu se depăși relația profesională, discursul acestuia este bazat pe empatie și respect față de beneficiar folosind fraze precum:

Care este părerea dumneavoastră cu privire la situația X ?

Dumneavoastră cum credeți că putem rezolva situația X ?

Interviu cu Ioana Câtea, Coordonator SOS Satele Copiilor, Serviciul de Asistență Comunitară Brașov

Rep.: Din experiența organizației, care sunt elementele cheie pentru un parteneriat de succes între școală și familie?

Ioana Câtea: Comunicarea constantă și deschisă: organizarea de întâlniri periodice între profesori, părinți și asistenți sociali pentru a discuta despre progresul elevilor (cu accent pe sensibilizarea cadrelor didactice cu privire la atitudinea acestora raportată la nevoile familiilor vulnerabile/aflate în dificultate).

Sprijin personalizat: Identificarea nevoilor specifice ale fiecărei familii și implicarea asistenților sociali pentru a facilita accesul la resurse (consiliere, sprijin financiar etc.).

Implicarea părinților în educație: Crearea unor activități interactive (workshop-uri, ateliere, ședințe tematice, consiliere socială) care să ajute atât părinții, cât și copiii să înțeleagă importanța educației, inclusiv monitorizarea atentă și constantă a situației educaționale.

Rep.: Cum ați adaptat programul la nevoile specifice ale comunității din Vulcan?

Ioana Câtea: Prin integrarea realităților economice și sociale. Având în vedere rata șomajului și migrația economică, programul include sprijin pentru familiile defavorizate prin burse educaționale sau ajutoare materiale pentru rechizite/materiale educaționale, auxiliare/echipare corespunzătoare cu îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate sezonului.

  • Facilitarea accesului la servicii de consiliere psihologică (prin contract de prestări servicii): Intervenții dedicate familiilor afectate de stres economic sau conflict pentru a asigura un mediu familial mai stabil.
  • Realizarea ședințelor de informare și consiliere socială privind importanța educației, a menținerii relațiilor de colaborare cu profesorii/școala.
  • Stimularea motivației școlare prin consiliere socială a copilului/tânărului prin organizarea de ateliere/cluburi de lectură.
Club de lectură – Elevi din Vulcan / Foto SOS Satele Copiilor România
  • Asigurarea resurselor necesare în vederea frecventării cursurilor școlare cu referire la achitarea contravalorii costului de transport (în situația tinerilor înscriși în cadrul programului remedial „A doua șansă”),
  • Facilitarea accesului la diferite oportunități de finanțare (meditații la diferite materii în funcție de nevoile identificate) pentru stimularea participării școlare și îmbunătățirea rezultatelor școlare.
  • Identificare și suport în accesarea serviciilor de tip „A doua șansă/frecvență redusă”, inclusiv în procesul de înscriere în sistemul de învățământ obligatoriu: grădiniță, școală primară și gimnazială, dar și în cel facultativ, după caz (ciclul liceal, unități de învățământ superior etc).

Citeste mai mult

Eveniment

Românii au cumpărat mai multe mașini second hand în 2024. Care sunt mărcile preferate, prețuri medii de vânzare pe piața auto

Publicat

Publicitate

Românii au cumpărat mai multe mașini second hand în 2024. Înmatriculările de autoturisme rulate din import au crescut cu 11%. Și piața autovehiculelor noi a înregistrat o creștere, însă doar cu 5%, potrivit datelor centralizate de autovit.ro, scrie alba24.ro.

Piața mașinilor second-hand din import a cunoscut o revenire notabilă. S-a ajuns la un total de 344.486 de unități înmatriculate, față de 309.876 în 2023 și 325.062 în 2022, arată analiza DGCPI.

Cele mai bune rezultate s-au înregistrat în octombrie 2024, cu 34.449 de mașini înmatriculate. A fost o creștere de 15% față de aceeași lună a anului precedent. În ultimii trei ani, pe acest segment au fost aduse în țară aproximativ un milion de vehicule second-hand.

Reînmatriculările încheie anul 2024 cu o creștere de aproximativ 5%. A fost depășit pragul de 710.000 unități, cel mai mare volum de tranzacții cu mașini second-hand înregistrate pe plan intern în ultimii șase ani.

Luna cea mai activă a fost octombrie, cu 68.065 de unități, în timp ce iunie a înregistrat cel mai mic număr, cu doar 49.594 de reînmatriculări, potrivit sursei citate.

Piața auto în 2024. Segmentul mașinilor noi

Pe segmentul mașinilor noi, piața a crescut cu 5% față de anul precedent. Au fost peste 151.000 de unități înmatriculate în 2024, comparativ cu 144.000 în 2023.

Publicitate

Tendința ascendentă continuă pentru al treilea an consecutiv, marcând o creștere de aproximativ 25% comparativ cu 2021 și stabilind cel mai bun nivel de după 2019.

Cea mai bună lună de achiziție a fost iunie – 21.358 de unități, cu un plus de 62% în comparație cu aceeași perioadă din 2023. La polul opus, septembrie a fost cea mai slabă lună, cu doar 8.975 de unități.

Piața auto în 2024. Mărci preferate de români

Preferințele românilor în materie de mărci auto rămân constante, cu Volkswagen și BMW în topul clasamentului. Acestea s-au remarcat cu peste 33.000 de anunțuri fiecare (13% din total).

Mercedes-Benz se numără și în 2024 printre cele mai populare mărci puse la vânzare pe autovit.ro, înregistrând peste 25.000 de oferte (10%) Este urmat de Audi și Ford, cu peste 21.000 (9%) și respectiv 15.000 de oferte (6%) disponibile în platformă.

Din perspectiva vizualizărilor, BMW a dominat clasamentul cu peste 25 de milioane de accesări (16% din total). Următoarele poziții au fost deținute de Mercedes-Benz, Volkswagen și Audi, fiecare acumulând între 16 și 18 milioane de vizualizări. Skoda a reușit să atragă atenția utilizatorilor și completează top 5 cu peste 8 milioane de vizionări.

În ceea ce privește modelele specifice, Volkswagen Golf, Volkswagen Passat și Skoda Octavia ocupă primele locuri în ofertele dealerilor, cu peste 7.000 de anunțuri fiecare (3% din total). BMW Seria 5 și Seria 3 s-au remarcat, la rândul lor, cu peste 6.000 de anunțuri fiecare. Acestea ocupă în același timp primele locuri la capitolul vizualizări (peste 10 milioane cumulat).

Volkswagen Golf a rămas în atenția utilizatorilor, cu peste 4 milioane de accesări, alături de Audi A4 și Skoda Octavia, fiecare înregistrând peste 3 milioane de vizualizări.

Evoluția segmentelor diesel și hybrid. Creșterea popularității SUV-urilor

SUV-urile au continuat să câștige teren și în 2024, reprezentând 37% din totalul anunțurilor de pe platformă, comparativ cu 34% în 2023.

În privința tipului de motorizare, oferta de autoturisme diesel a scăzut cu 4%, acestea menținându-și însă supremația, cu 63% din totalul anunțurilor. O creștere notabilă a fost înregistrată de modelele plug-in hybrid, care au avut un avans de 3% în numărul ofertelor și de 4% în vizualizări.

Piața auto în 2024. Prețuri și preferințe

Profilul cumpărătorului român în 2024 indică o preferință clară pentru mașinile fabricate în perioada 2019 – 2020. Acest segment generează 22% din totalul vizualizărilor și reprezintă 18% din ofertele dealerilor.

Din perspectiva prețurilor vehiculelor prezentate în platformă, cel mai mare interes a fost pentru autoturisme cuprinse între 10.000 și 25.000 de euro. Aceste categorii acumulează 41% din totalul accesărilor și 39% din cel al anunțurilor.

Citeste mai mult

Eveniment

80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz. Supraviețuitorii, invitați la situl fostului lagăr

Publicat

Publicitate

Toți supraviețuitorii de la Auschwitz sunt invitați pe 27 ianuarie la situl fostului lagăr de concentrare și exterminare nazist german pentru comemorarea a 80 de ani de la eliberarea sa, a anunțat pe pagina sa de internet muzeul și memorialul Auschwitz-Birkenau.

Comemorarea principală va începe la ora locală 16.00 într-un cort special care va fi construit peste poarta fostului lagăr Auschwitz II-Birkenau, astăzi în Polonia. Unul dintre simbolurile comemorării va fi un vagon de marfă care va staționa chiar în fața porții.

La eveniment urmează să participe și delegații de stat și delegații ale instituțiilor.

Până la eliberarea celor circa 7.000 de prizonieri rămași în lagăr de către soldații Armatei Roșii, naziștii germani au omorât la Auschwitz circa 1,1 milioane de oameni, majoritatea evrei, dar și polonezi, romi, prizonieri de război sovietici și alte etnii.

Ziua de 27 ianuarie a devenit Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului (Shoah), iar Auschwitz-Birkenau a devenit simbolul genocidului nazist a șase milioane de evrei europeni.

La Ierusalim, memorialul Yad Vashem se pregătește să păstreze și să răspândească memoria Shoah, după ce ultimii supraviețuitori vor fi dispărut, a explicat pentru AFP președintele memorialului, Dani Dayan.

Publicitate

Nimic nu poate înlocui cu adevărat ‘vocea autentică’ a acestor martori direcți, a subliniat Dani Dayan.

Dar supraviețuitorii îmbătrânesc și numărul lor este în scădere: ‘Suntem la răscrucea de generații’, continuă Dayan. ‘A asculta un supraviețuitor al Holocaustului spunându-și povestea nu va mai fi posibil în câțiva ani.’

Potrivit unui studiu realizat anul trecut de Conference on Jewish Material Claims Against Germany (Conferința privind revendicările materiale evreiești împotriva Germaniei), o organizație care-i reprezintă pe supraviețuitori, circa 245.000 erau încă în viață atunci, cu o vârstă medie de 86 de ani, unii având peste 100 de ani.

Acești supraviețuitori ‘au constituit un fel de punte’, explică Dayan: ‘Pe de o parte, îi privim în ochi, le ascultăm vocile; pe de altă parte, este Auschwitz, unde au fost uciși un milion de evrei și alte peste 100.000 de victime ale regimului nazist. ‘Aceasta nu va mai exista’.

‘Inovare’

‘Va trebui să găsim noi modalități’ pentru a ‘continua să educăm și să diseminăm’ această memorie. ‘Va trebui să fim inovatori, dar fără a compromite autenticitatea’, spune fostul consul general al Israelului la New York.

Memorialul are în prezent peste 227 de milioane de ‘pagini de documentație’, 2,8 milioane de ‘fișe de mărturie’ care restabilesc identitățile și biografiile evreilor uciși, 541.500 de fotografii, mii de obiecte și opere de artă, constituind cea mai vastă arhivă a Holocaustului din lume.

Institutul situat la periferia vestică a Ierusalimului plănuiește să creeze holograme ale supraviețuitorilor care își spun poveștile, ceea ce le va permite să apară după moartea lor sub această formă, explică președintele său. Un proces folosit și în America de Nord, unde supraviețuitorii depun mărturie în 3D despre deportarea lor și răspund la întrebări în fața audiențelor. Cât mai multe date colectate cât mai este posibil, povești imortalizate în holograme.

Există, de asemenea, planuri de a deschide ‘centre-satelit’ în Israel și în întreaga lume. În ultimele luni, au fost inaugurate un teatru pentru a transmite într-un mod nou, precum și o aripă dedicată conservării obiectelor oferite de supraviețuitori și familiile acestora. Cum este broșura de rugăciuni evreiești cumpărată în 1944 pe care un curator o curăța și o repara cu delicatețe în timpul unei vizite recente a unui jurnalist AFP; conținea o notă scrisă de mână care sugera că a putut fi păstrată prin atrocitățile de la Auschwitz.

Astfel de obiecte, precum și date și mărturii de la supraviețuitori ‘încă în viață, lucizi și care aveau la acea vreme vârsta suficientă pentru a-și aminti (azi) ce li s-a întâmplat’ continuă să fie adunate în întreaga lume, spune Dayan.

Demers urgent și esențial, deoarece, încetul cu încetul, ultimii se sting.

Necesitatea de a răspândi istoria Shoah rămâne mai importantă ca oricând într-un context de reviriment puternic al antisemitismului în lume, a menționat Dani Dayan, mai ales după atacul fără precedent asupra Israelului al mișcării islamiste Hamas din 7 octombrie 2023 și războiul care a urmat.AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

CEDO respinge cererea lui Călin Georgescu de măsuri provizorii în dosarul privind anularea alegerilor prezidențiale

Publicat

Publicitate

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins cererea lui Călin Georgescu privind impunerea de măsuri provizorii în dosarul în care acesta contestă anularea alegerilor prezidențiale din România.

‘Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, astăzi, reunindu-se în complet de Cameră și în baza unui vot unanim, să nu indice nicio măsura provizorie în cauza Călin Georgescu contra România (cererea nr. 37327/24). Cauza privește anularea de către Curtea Constituțională a României a alegerilor prezidențiale în care Georgescu a fost candidat. Georgescu ceruse adoptarea de măsuri provizorii, în particular ca decizia Curții Constituționale să fie suspendată și procesul electoral să fie reluat. Curtea a respins cererea de măsuri provizorii, ca fiind în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulamentul Curții (măsuri provizorii)’, se arată într-un comunicat al CEDO dat, marți, publicității.

Conform CEDO, această hotărâre nu influențează o decizie ulterioară pe fondul procesului.

‘Măsurile provizorii prevăzute de articolul 39 din Regulamentul Curții (Rules of Court) sunt decise în legătură cu proceduri în fața Curții, fără a influența orice decizie ulterioară privind admisibilitatea sau fondul cauzei. Curtea impune asemenea măsuri provizorii numai în cazuri excepționale, când reclamanții ar fi altfel expuși unui risc iminent de vătămare ireparabilă’, spune CEDO.

Pe 24 noiembrie 2024, a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale în România, al doilea tur de scrutin fiind programat să aibă loc la 8 decembrie 2024.

Călin Georgescu a candidat la aceste alegeri și s-a calificat pentru al doilea tur de scrutin.

Publicitate

Pe 6 decembrie 2024, în temeiul articolului 146 f) din Constituția României, Curtea Constituțională a României a anulat întregul proces electoral. CCR a decis atunci ca alegerile pentru președintele României să fie reluate în integralitate și reorganizate de către Guvern la o dată ulterioară.

Pe 16 decembrie 2024, invocând încălcări ale drepturilor sale prevăzute de articolele 6 (dreptul la un proces echitabil) și 13 (dreptul la un remediu efectiv) din Convenție și de articolul 3 din Protocolul nr. 1 la Convenție (dreptul la alegeri libere), Călin Georgescu a solicitat măsuri provizorii în temeiul articolului 39 din Regulamentul Curții împotriva deciziei nr. 32 din 6 decembrie 2024 a Curții Constituționale a României, care anulase procesul electoral al alegerilor prezidențiale în curs la data pronunțării acesteia.

El a cerut în mod specific suspendarea efectelor deciziei Curții Constituționale până la soluționarea cauzei sale la Curte, pentru a preveni un prejudiciu ireparabil asupra drepturilor democratice ale reclamantului și ale cetățenilor romani.

De asemenea, el a cerut obligarea Guvernului României să reia procesul electoral, respectând rezultatele primului tur de scrutin, și să organizeze turul al doilea de scrutin al alegerilor prezidențiale.

În plus, el a solicitat obligarea statului român să adopte măsuri pentru remedierea prejudiciilor democratice, prin restabilirea încrederii în procesul electoral.

CEDO detaliază motivele pentru care a respins cererea lui Georgescu.

‘Decizia a fost adoptată, în unanimitate, de o Cameră compusă din șapte judecători. În decizia sa, Curtea a reamintit că, în conformitate cu articolul 39 din Regulament, măsurile provizorii sunt aplicabile numai în caz de risc iminent de vătămare ireparabilă a unui drept prevăzut de Convenție care, dat fiind natura sa, nu ar putea fi reparată, iar persoana care invocă asemenea drept nu ar putea fi repusă în situația anterioară sau despăgubită în mod corespunzător. În plus, astfel de măsuri nu pot fi adoptate decât în circumstanțe excepționale, atunci când acest lucru este necesar în interesul părților sau pentru buna desfășurare a procedurii. Curtea a respins cererea lui Georgescu ca fiind în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulament. Luând în considerare cererea prezentată, împreună cu temeiurile și motivele pe care aceasta se bazează, Curtea a decis, în conformitate cu practica sa bine stabilită, că cererea lui Georgescu nu se referă la o vătămare ireparabilă în înțelesul articolului 39 din Regulamentul Curții’, explică CEDO.

Totodată, CEDO a considerat că cererea este în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulamentului Curții și a decis să nu indice Guvernului României nicio măsură provizorie dintre cele solicitate. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending