Connect with us

Actualitate

Canotoarea botoșăneancă Simona Radiş: „Sper să facem o surpriză frumoasă şi să obţinem medalia mult visată, medalia olimpică”

Publicat

Publicitate

Canotoarea Simona Radiş a afirmat, miercuri, la sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, că alături de colega sa, Ancuţa Bodnar, nu promite medalii la Jocurile Olimpice de la Paris, dar luptă zi de zi pentru un nou record în proba de dublu vâsle, ţintind timpul de 6 minute şi 36 de secunde.

„Reţeta este simplă: muncă, muncă, muncă şi apoi dorinţe şi vise mari, ambiţie şi aşa acea putere dinăuntrul fiecăruia de a lupta şi de a nu renunţa atunci când este greu. Ne dorim ca aceste victorii să vină în continuare, dar nu trebuie să ne rămână în minte faptul că sportivul trebuie să câştige mereu şi trebuie să fim conştienţi că suntem oameni şi la fiecare competiţie este o luptă acerbă pentru acele trei medalii. Şi se poate întâmpla ca la un moment dat să nu fie ziua noastră, ci a altcuiva. Asta nu înseamnă că este un eşec, dimpotrivă, este o lecţie din care trebuie să învăţăm. Nu promit medalii. Alături de Ancuţa avem vise foarte mari şi visăm mult la Paris, dar rămânem ancorate în prezent. Ne antrenăm foarte bine, aşteptăm mai întâi să ne calificăm şi abia apoi începem munca serioasă. Competiţia este din ce în ce mai aproape şi toată munca trebuie să se revadă în acele 6 minute şi 36 de secunde pe care dorim să le scoatem până la final. Ne vom gândi că avem acasă o întreagă familie şi vom da totul pentru voi”, a afirmat Radiş la un eveniment organizat de COSR cu ocazia împlinirii unui an până la startul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024.

Colega sa de barcă, Ancuţa Bodnar, alături de care a cucerit medalia de aur la JO de la Tokyo, a afirmat că se simte o oarecare presiune pe echipajul de dublu vâsle: „Într-adevăr, este o mică presiune pe noi, dar încercăm la fiecare competiţie şi antrenament să rămânem cu picioarele pe pământ, să ne gândim că am muncit foarte mult, ne-am pregătit foarte bine, am făcut tot ce ţine de noi pentru a demonstra cine suntem cu adevărat”.

Canotoarea Mădălina Bereş, componentă a echipajului de patru rame feminin îşi doreşte ca alături de colegele sale să continue seria de rezultate bune obţinute în acest an.

„A reuşit să facem nişte curse foarte bune anul acesta, ne dorim să repetăm performanţa şi la mondiale. Competiţia va fi foarte strânsă, pentru că fiecare îşi doreşte să obţină un loc cât mai bun şi un bilet către Tokyo, dar am mare încredere în echipa aceasta şi sunt sigură că fiecare dintre noi va da tot ce are mai bun”, a afirmat Bereş.

Magdalena Rusu a afirmat că simte o presiune venită din tradiţia acestui sport de a obţine rezultate bune la Jocurile Olimpice: „Este o mică presiune pe noi, având tradiţia pe care o are acest sport. Ne dorim foarte mult să menţinem acest curs al medaliilor pe mai departe”.

Publicitate

Ionela Cozmiuc a povestit cum a ajuns să facă echipă cu Mariana Dumitru în barca de dublu vâsle categoria uşoară

„Am răbdat o perioadă de timp, însă nu a fost în zadar, a venit asta mică, care are doar 19 ani, şi mi-a zis la un moment dat ce bucurie există pentru ea să tragă în barcă cu o sportivă cu 10 ani mai mare decât dânsa. Şi i-am spus că indirect m-a făcut babă. Speranţe sunt, barca alunecă bine, mai avem un hop, mondialele şi calificările, însă eu sunt încrezătoare pentru că această echipă este puternică”, a spus Ionela Cozmiuc.

Mariana Dumitru s-a arătat emoţionată de faptul că face echipă cu Ionela Cozmiuc: „Pentru mine este incredibil că pot să trag alături de idolul meu Ionela. A fost pentru mine un idol şi acum trăiesc un vis să calificăm barca la Jocurile Olimpice şi Doamne ajută! Să câştigăm o medalie deja ar fi prea mult”.

Canotorul Marius Cozmiuc a afirmat că adversarii de la dublu rame sunt cu ochii pe barca românească de când face echipă cu Sergiu Bejan.

„De când facem această echipă, de anul trecut, adversarii sunt cu ochii pe noi şi ne urmăresc fiecare mişcare, dar noi ştim ce avem de făcut şi cu siguranţă Parisul va fi foarte frumos”, a afirmat Cozmiuc.

Colegul său, Sergiu Bejan a spus că s-a adaptat rapid să concureze la mai multe probe: „Încă de anul trecut am început să facem curse duble, atât la dublu rame cât şi în barca de 8 + 1, iar antrenamentele sunt făcute în aşa fel încât să putem duce competiţia până la final, indiferent câte curse vom avea până la final. Sunt convins că vom obţine biletele către Paris şi drumul va fi unul strălucitor”

Atleta Bianca Ghelber speră ca a patra sa participare la Jocurile Olimpice să fie una încununată de succes.

„Parisul este foarte aproape. Este a patra participare a mea şi sper să fie încununată de o medalie. Asta îmi doresc din tot sufletul. Motto-ul meu în viaţă este: Credinţă şi speranţă şi după asta mă voi ghida”, a afirmat Ghelber.

Jucătoarea de tenis de masă Adina Diaconu a afirmat că o calificare la Jocurile Olimpice reprezintă un vis: „Participarea la Paris ar fi un vis pentru noi, pentru că ne dorim asta încă de când am început să practicăm tenisul de masă. Este foarte aproape această calificare, sper să facem o surpriză frumoasă şi să obţinem medalia mult visată, medalia olimpică”.

Pugilista Lăcrămioara Perijoc, calificată la JO 2024, speră la obţinerea unei medalii la Paris, prima pentru boxul feminin românesc.

„Am foarte multe lucruri pentru care sunt recunoscătoare, inclusiv această calificare la olimpiadă. Pentru că este un vis devenit realitate, dar nu împlinit la maximum, pentru că îmi doresc o medalie olimpică. Este visul meu încă din 2004 să ajung acolo şi să iau o medalie. Ar fi prima pentru boxul feminin şi vreau ca viitoarele generaţii să creadă mai mult în ele. Eu îmi doresc să devin un model pentru tinerele generaţii, să le dau încredere să îşi depăşească limitele”, a spus Perijoc.

Colega sa Claudia Nechita, participantă la ediţia de la Tokyo a JO, speră acum la o nouă calificare: „Eu am fost acolo la Jocurile Olimpice. Din păcate nu am putut să mă calific din primul turneu, dar am încredere că mă voi califica. La anul am două turnee, sper ca de la primul să mă calific şi apoi să aduc o medalie pe care mi-o doresc din tot sufletul pentru România”.

Înotătorul Vlad Stancu este deja calificat la JO de la Paris şi speră să ajungă într-o finală.

„Mă simt extraordinar, încă nu realizez că am făcut baremul la 17 ani. E un sentiment extraordinar şi abia aştept să concurez. Va fi o experienţă fenomenală, vreau să obţin timpi cât mai buni şi, de ce nu, poate să prind o finală”, a spus Stancu.

Gimnasta Sabrina Voinea speră şi ea la o medalie la mondiale, afirmând că are şanse la două aparate: „În primul rând îmi doresc să fiu sănătoasă şi să ne calificăm cu echipa la Jocurile Olimpice şi să vin cu medalia de la mondiale. Pentru că am mari şanse la două aparate”, a spus Sabrina Voinea.

Un mesaj video a transmis şi Cătălin Chirilă, campion mondial şi european la canoe simplu, care a spus că se simte mândru să facă parte din echipa Team România: „Mai e un an până la Jocurile Olimpice. Pentru mine se apropie un pas foarte important, lupta pentru un loc la Paris 2024. Sunt mândru şi onorat să fac parte din Team România”.

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a organizat, miercuri, la Casa Olimpică un eveniment prin care a marcat un an până la startul celei de-a 33-a ediţie a Jocurilor Olimpice, de la Paris 2024.

Până în acest moment România are calificaţi la Jocurile Olimpice de la Paris cinci sportivi de la trei discipline: Andrea Miklos şi Delvine Relin Meringor (atletism), David Popovici şi Vlad Stancu (înot) şi Lăcrămioara Perijoc (box).

La eveniment au participat membrii COSR, preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, preşedinţi de federaţii sportive, foşti campioni români şi sportivi calificaţi sau aflaţi în cursa pentru obţinerea unui bilet la JO 2024.

Cea de-a 33-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară va avea loc la Paris între 26 iulie şi 11 august 2024.
AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cutremur în sistemul de sănătate: Guvernul anunță sancțiuni pentru medici și spitale, dar și schimbări majore pentru pacienți

Publicat

Publicitate

Guvernul Bolojan a prezentat luni un set de măsuri menite să reformeze sistemul sanitar. Inițiativa vizează creșterea transparenței în utilizarea fondurilor publice, combaterea fraudei, optimizarea rețelei de spitale și facilitarea accesului pacienților la servicii medicale de calitate, scrie alba24.ro.

În cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a spus că reforma vizează atât sistemul public, cât și cel privat. Se urmărește o mai bună coordonare și responsabilizare a tuturor actorilor din sănătate.

”Ne propunem o schimbare profundă de abordare: banii din sănătate trebuie să meargă către pacient și către tratamente de calitate, nu către scheme financiare netransparente. Reforma nu înseamnă tăieri de fonduri, ci eliminarea risipei și a abuzurilor”, a declarat Alexandru Rogobete, citat de Mediafax.

UPDATE: Rogobete a anunțat că primele măsuri de reformă în sistemul sanitar prezentate luni vor fi aplicate începând cu 1 august, după consultări cu sindicatele, asociațiile de pacienți, organizațiile profesionale și instituțiile-cheie din domeniu.

Reforma sistemului sanitar. Măsuri propuse

Una dintre direcțiile esențiale ale reformei vizează schimbarea modului de finanțare a spitalelor. Tarifele pentru servicii vor fi corelate cu activitatea reală a unităților sanitare, în funcție de numărul de cazuri și gradul de ocupare al secțiilor. De asemenea, internările care nu sunt justificate medical vor fi limitate, urmând să fie înlocuite cu tratamente în regim de spitalizare de zi sau ambulatoriu.

Tot în zona spitalicească, autoritățile pregătesc introducerea unor sancțiuni clare pentru personalul medical care nu respectă programul de lucru, iar în cazurile grave și repetate, contractul de muncă ar putea fi chiar desfăcut.

Publicitate

Eliminarea unor practici frauduloase

În paralel, se urmărește eliminarea unor practici frauduloase. Spitalele – fie ele publice sau private – care decontează servicii medicale neefectuate vor putea fi sancționate cu până la 10% din valoarea contractului cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În plus, dacă nu pot justifica cheltuieli legate de medicamente sau materiale sanitare, vor suporta o penalizare suplimentară de 20%.

Ministrul a anunțat și o măsură corectivă pentru situațiile în care sistemul privat tratează cazuri complicate superficial. Dacă un pacient tratat într-un spital privat revine într-o unitate publică cu complicații în mai puțin de 48 de ore, unitatea privată va fi obligată să suporte costurile intervenției ulterioare.

Fără coplată pentru unii pacienți

Un alt pas important este eliminarea coplății pentru pacienții tratați în cadrul programelor naționale de sănătate, fie că aceștia sunt internați în spitale publice sau private.

„Este inacceptabil ca un pacient dintr-un program național, deja aprobat și susținut de stat, să fie obligat să mai plătească ceva”, a precizat Rogobete.

Reorganizare a rețelei de spitale

Reforma propune și o reorganizare a rețelei de spitale, prin definirea unei noi categorii de spitale strategice, capabile să răspundă prompt în cazuri grave sau situații de urgență. Unitățile sanitare cu adresabilitate redusă vor fi regândite pentru a oferi servicii relevante pentru comunitățile locale.

Pe termen mediu, Ministerul Sănătății dorește și stimularea asigurărilor private, segment care rămâne slab dezvoltat în România, după cum a declarat ministrul. Măsurile vor fi completate de parteneriate între sistemul public și cel privat, pentru a construi un sistem coerent, fără zone gri.

Rectificare bugetară de 10 miliarde lei

Pentru sistemul sanitar este necesară o rectificare suplimentară de 10 miliarde de lei, a afirmat, luni, premierul Ilie Bolojan, care a adăugat că această sumă reprezintă, în condițiile actuale, ”o presiune mare” pe bugetul de stat.

”Anul acesta avem un buget alocat de 77 de miliarde de lei, la care colegii noștri ne-au solicitat o suplimentare obligatorie, în așa fel încât, pe de o parte, să putem să aducem facturile restante la zi – pentru că din martie nu am mai avut capacitatea financiară de a achita integral sumele – și, de asemenea, să putem funcționa până la finalul anului. Pentru asta, ne trebuie cel puțin 10 miliarde rectificare suplimentară, ceea ce reprezintă, în condițiile actuale, o presiune mare pe bugetul de stat”, a declarat Bolojan, potrivit Agerpres.

El a menționat că sistemul de sănătate a acumulat ”probleme mari” în ultimii ani, iar unul dintre aspectele care îi afectează buna funcționare este creșterea accelerată a cheltuielilor.

”Un aspect major este creșterea accelerată a cheltuielilor și nu mai putem să susținem această creștere în anii următori, raportat la veniturile pe care le avem la buget. Cheltuielile care sunt alocate prin Casa Națională de Sănătate sistemului sanitar au ajuns la o pondere de 16% din veniturile curente de la bugetul de stat, față de o pondere de aproximativ 11%, cât am înregistrat în anii trecuți. Doar în pandemie am mai ajuns la această pondere. Pe cale de consecință, există o presiune puternică asupra bugetului pentru acoperirea acestor cheltuieli”, a explicat prim-ministrul.

Criterii de performanță pentru salarizarea medicilor

”Avem o lipsă a criteriilor de performanță în sistem din punct de vedere al salarizării medicilor, nu există sisteme care să încurajeze medicii să lucreze în spitale mai mult, să facă mai multe operații. Și ceea ce am discutat cu domnul ministru este să susținem câteva proiecte-pilot, în care să introducem salarizarea funcției de performanță, în așa fel încât, dacă rezultatele vor apărea, să putem generaliza acest lucru în întreg sistemul, iar medicii să fie plătiți în principal în funcție de performanța pe care o fac”, a explicat Ilie Bolojan.

Premierul a punctat cazurile de șefi de secții din spitale care nu sunt numiți de managerii unităților sanitare. ”Iar dacă sunt numiți de alte instituții, cum sunt universitățile de medicină, de exemplu, sau facultățile de medicină, și nu au un raport de performanță încheiat fără echivoc, cu indicatori clari, cu cei care conduc spitalul, vă puteți da seama că un manager de spital nu are instrumentele necesare dacă nu îi are, în echipele de management, pe șefii de secție, presați de indicatori să facă performanță, să livreze servicii de calitate și eficiente”, a explicat Ilie Bolojan.

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu izbucnit într-o gospodărie din Sadoveni. O anexă a fost cuprinsă de flăcări

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs, în această după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Sadoveni. O anexă a fost cuprinsă de flăcări, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Stației Săveni, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Manoleasa. Primii care au ajuns la fața locului au fost pompierii voluntari. Aceștia au constatat faptul că ardea acoperișul anexei și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă. A ars acoperișul casei pe o suprafața de aproximativ 70 de metri pătrați. S-a salvat și protejat bunurile din interiorul anexei, dar și casa.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

▪ verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

▪ nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

▪ la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

Publicitate

▪ verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

▪ nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

▪ nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

▪ instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

▪ amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Activități de educație pentru promovarea integrității desfășurate la Spitalului Județean de Urgență MAVROMATI Botoșani

Publicat

Publicitate

În săptămâna 14-18 iulie 2025, ofițerii de poliție din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Botoșani au desfășurat, în cadrul protocolului de colaborare încheiat cu Spitalului Județean de Urgență MAVROMATI Botoșani, activități de educație pentru promovarea integrității cu personalul din cadrul secției psihiatrie, precum și cu persoane care s-au adresat acestei unități medicale pentru a beneficia  de  servicii de sănătate.

În cadrul întâlnirilor cu cadrele medicale și personalul auxiliar, în cadrul tematicii ,,CUM FACEM FAȚĂ CORUPȚIEI?”, au fost prezentate aspecte referitoare la structura organizatorică și competențele Direcției Generale Anticorupție, ca unică structură  de prevenire în arsenalul instituțiilor prevăzute în Strategia Națională Anticorupție implicate în lupta împotriva corupției, subliniind importanța și rolul  prevenției, atât în domeniul sănătății publice, cât și al corupției.

Astfel, pornind de la  misiunea și obiectivele instituției beneficiare, comparativ cu cele ale  Ministerului Afacerilor Interne, ca instituții care au în centru cetățeanul/pacientul, respectiv viața și sănătatea acestuia, au fost prezentate noțiuni juridice referitoare la termenul de funcționar public și răspunderea în planul implicării în acte de corupție a personalului medical, infracțiunile de corupție, tangente domeniului abordat, modalități de sesizare a faptelor de corupție, obligația  atitudinea/reacția  față de corupție, consecințele implicării în fapte de corupție.

Au fost prezentate și dezbătute spețe instrumentate la nivelul DGA, în care au fost implicate cadre medicale, iar în susținerea acestora și au fost difuzate materiale audio-video. Activitățile au fost interactive și au avut un feedback pozitiv, fiind oferite clarificări cu privire la dilemele și întrebările formulate de participanți.

Atât în cadrul activităților susținute împreună cu cadrele medicale, cât și cu cetățenii,  au fost popularizate sistemul telefonic Call-center anticorupție 0800806806, modul de funcționare al acestuia și campania națională ,,E TIMPUL SĂ NU MAI DĂM ȘI NOI CEVA!”, obiectivele și sloganurile acesteia, auditoriul fiind încurajat să adopte atitudinile necesare menținerii unui comportament integru.

În vederea realizării unei comunicări eficiente cu instituția noastră, reamintim faptul că la nivelul județului Botoșani, Direcția Generală Anticorupție este reprezentată de Serviciul Județean Anticorupție Botoșani, cu sediul în municipiul Botoșani, Bulevardul Mihai Eminescu nr. 57, jud. Botoșani, telefon: 0231507128, fax: 0231507120, e-mail: botosani.dga@mai.gov.ro, date de contact la care cetățenii pot sesiza faptele de corupție săvârșite de personalul MAI.

Publicitate

 

SERVICIUL JUDEȚEAN ANTICORUPȚIE BOTOȘANI

Citeste mai mult

Educație

Rezultatele finale înregistrate la proba scrisă din cadrul Examenului național pentru definitivare în învățământ – sesiunea 2025, după soluționarea contestațiilor

Publicat

Publicitate

La nivelul județului Botoșani, rata mediilor peste 8 (opt), obținute de candidații care au susținut proba scrisă a crescut la 73,6%, față de 69,6%, înainte de contestații.

La nivel național, procentul candidaților care au obținut medii peste 8,00 este de 69,2%.

Anul acesta, la nivelul județului Botoșani, au fost depuse 36 de contestații la proba scrisă. Toate notele contestate au fost modificate, după cum urmează: pentru 18 lucrări contestate notele inițiale au fost mărite, pentru 18 lucrări notele inițiale au fost micșorate.

Media minimă de promovare a examenului este 8 (opt). Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național.

„Cu un procent de promovare superior celui național, ne bucurăm să vedem că eforturile constante de formare și susținere a profesorilor debutanți dau roade. Acest rezultat demonstrează calitatea resursei umane din învățământul botoșănean. Îi felicit pe toți cei care au promovat și le urez succes în parcursul lor profesional!” a declarat prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending