Connect with us
Publicitate

Actualitate

Canioanele nordului, o splendoare puțin cunoscută a României. Pădurea de tisă din care oștenii moldoveni își făceau arme

Publicat

Publicitate

Una dintre cele mai sălbatice și mai frumoase trasee forestiere din România se află în comuna Tudora, județul Botoșani. Este o rezervație de tisă, în mijlocul căreia se conturează un relief calcaros impresionant, presărat cu canioane și cascade, ușor de parcurs împreună cu familia.

Dintre acestea sunt nouă arii protejate de mare importanță, incluse în rețeaua națională. Este vorba despre pădurea Ciornohal și codrul secular de fag Stuhoasa, rezervația Bălțile Siretului, pădurea de arini de la Horlăceni, rezervația floristică de la Ripiceni-Ștefănești, turbăria de la Dersca, paradisul acvifaunistic de la Stânca-Costești, dar și rezervația de tisă de la Tudora.

Una dintre cele mai spectaculoase și totodată accesibile din punct de vedere turistic dintre toate aceste rezervații de interes național este pădurea de tisă de la Tudora. Este un zonă sălbatică în care trăiește o bogată floră și faună, loc ideal pentru relaxare și conectarea cu natura. În mijlocul rezervației se află și una dintre cele mai impresionante formații calcaroase. Din păcate, zona este puțin exploatată turistic, însă recent au fost adăugate marcajele pentru trasee.

Publicitate

O splendoare a naturii, ascunsă pe drumurile întortocheate
Pădurea de tisă se află în comuna botoșăneană Tudora, o zonă situată la confluența cu județele Suceava și Iași. Tisa, taxus baccata în denumirea științifică, este un arbore care ajunge până la 20 de metri înălțime, iar diametrul trunchiului până la trei metri. Este un arbore cu lemn de esență tare, dar elastic, specific climatului rece.

Tisa este o raritate în România, fiind declarat arbore protejat. La Tudora, pădurea ocupă o suprafață de 119 hectare, în partea de nord-vest a zonei Dealu Mare. Tocmai de aceea, pădurea de tisă a devenit în anul 2000 arie protejată de interes național.

Până la rezervația de tisă de la Tudora, un turist nu poate ajunge fără GPS, și asta fiindcă nu există semnalizare turistică de la drumul principal până la cantonul forestier care marchează intrarea în rezervație. Propriu-zis, călătoria începe în municipiul Botoșani.

Publicitate

Se urmează drumul județean către Tudora, prin comuna Vorona. La un moment dat, după satul Vorona Mare, GPS-ul ne va indica faptul că trebuie să părăsim drumul principal și suntem nevoiți să cotim la stânga pe un drum comunal.

De aici urmează o rețea de ulițe sătești până la cantonul Pleșa. Carosabilul are o calitate bună și poate fi străbătut cu orice tip de autoturism. La cantonul Pleșa, locul care marchează intrarea în rezervație, trebuie să părăsim autoturismul, de acolo, călătoria începe pe jos. Din fericire, în ultimii ani au fost amplasate plăcuțe care indică intrarea pe traseu, marcajul specific, pe care turiștii trebuie să-l urmeze, fiind triunghiul roșu cu margini albe.

Rezervație cu pâraie și animale
Odată ce călătorul intră în rezervație se cufundă într-un peisaj de vis. În special în lunile de toamnă, pădurea capătă nuanțe și pasteluri aparte, asta fiindcă în rezervația de la Tudora, pe lângă arborii de tisă, cei care dau specificul locului, cresc frasini, fagi și goruni, pigmentând autumnal coroana arboriferă.

Publicitate

Urmând traseul, rezervația curge de-a lungul unor poteci line, cu un strat gros de sol forestier, așezate pe o fundație de gresie, ce pot fi străbătute cu lejeritate de o familie cu copii. La tot pasul, natura își dezvăluie surprizele, fiind o adevărată lecție de botanică în aer liber. Nu lipsesc orhideele, brândușele de munte, gențiana şi iedera, alături de alte specii de ierburi și flori. Peisajul este dominat de arborii de tisă, majoritatea cu o vechime de cel puțin 350 de ani, alții chiar și mai vechi, rămași acolo în procesul de primenire a codrului.

Tisa este un copac rar în România, e specific taigalelor siberiene, lucru ce demonstrează că zona a avut cândva o climă mult mai rece. Dar chiar și astăzi, temperaturile sunt mai scăzute în aceste ținuturi din nordul extrem al României.

Ambientul oferit călătorului este poate cel mai important lucru: parfumul sălbatic al ierburilor aromate, o liniște adâncă întreruptă doar de trilurile diferitelor specii de păsări sau de zgomotele subtile ale pădurii. Cărarea care străbate rezervația merge paralel cu un pârâu pitoresc care șerpuiește prin mici ravine, pe sub frunziș.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Restaurarea Muzeului de Științele Naturii Dorohoi, scoasă la licitație

Publicat

Publicitate

Unul dintre cele mai importante proiecte din domeniul cultural ale Consiliului Județean Botoșani a fost scos la licitație. Este vorba despre consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Muzeului de Științele Naturii Dorohoi, proiect în valoare de 68,5 milioane lei, finanțat în cadrul Programului național de restaurare a monumentelor istorice din bugetul Ministerului Culturii și gestionat de Institutul Național al Patrimoniului.

„Reabilitarea clădirii Muzeului de Științele Naturii Dorohoi este un proiect important în domeniul cultural al județului Botoșani și ne bucurăm că a intrat în linie dreaptă. S-au depășit toți pașii birocratici, iar acum, constructorii interesați pot depune oferte până pe data de 26 iunie. Este cel mai important proiect care a obținut finanțare în cadrul Programului național de restaurare a monumentelor istorice”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Prin transpunerea în practică a acestui proiect, vom avea parte de un muzeu modern, care va pune în evidență valoroasele exponate pe care le are în patrimoniu, precum colecția de insecte și fluturi exotici a profesorului Ioan Nemeș, colecția de fluturi exotici a farmacistului Wilhelm Weber, colecția de păsări de pe continentul african a profesorului Cătălin Rang sau expoziția de obiecte de sticlă-porțelan realizate în fosta fabrică de sticlă din Dorohoi.

Publicitate

Pe lângă lucrările de consolidare, restaurare și punere în valoare a patrimoniului expozițional, la Muzeul de Științele Naturii Dorohoi se va readuce la viață biblioteca ce deține peste 6.500 de volume de specialitate, care vor putea fi consultate în sala de lectură. De asemenea, se vor amenaja două laboratoare – unul de cercetare și unul de conservare –, un auditorium, o sală de educație muzeală, una pentru conferințe și simpozioane și o cafenea.

Clădirea Muzeului a fost construită în 1887 ca sediu al Prefecturii județului Dorohoi, fiind prima clădire publică din oraș care a beneficiat de instalație de apă, canalizare și încălzire centralizată.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

ANAF: Anunț pentru firme. Termen limită pentru depunerea situațiilor financiare anuale aferente anului 2023

Publicat

Publicitate

ANAF – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov informează privind termenul limită pentru depunerea situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2023, relatează alba24.ro. Acesta este, în funcție de tipul societății raportoare, 29 mai 2024 / 150 de zile de la închiderea exercițiului financiar.

Obligația fiscală este pentru:

  • societățile comerciale
  • societățile/companiile naționale
  • regiile autonome
  • institutele naționale de cercetare-dezvoltare
  • persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România
  • subunităţile fără personalitate juridică din România care aparţin unor persoane juridice cu sediul în străinătate, cu excepţia subunităţilor deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spațiului Economic European.

ANAF: Termen limită pentru alte entități

Celelalte entităţi au obligația depunerii situațiilor financiare anuale astfel:

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Dumitriu Alexandru, candidat la Primăria Dorohoi: Un “restaurant” privat, lăsat dărăpănat în mijlocul orașului, reflectă imaginea administrației Dorin Alexandrescu

Publicat

Publicitate

Un “restaurant” privat lăsat dărăpănat în mijlocul orașului, fără ca proprietarul să fie amendat de către autorități, reflectă imaginea administrației Dorin Alexandrescu, de 16 ani primar în Dorohoi – îmbătrânită, blocată în timp, eșuată.
Primăria are mijloacele de a extirpa asemenea pete negre de pe imaginea Dorohoiului și ar trebui urmat exemplul unor orașe precum Cluj-Napoca și Oradea, în care asemenea ruine nu-și au locul, dar este nevoie de energie, ambiție și dorință, atribute pe care actualul primar nu le mai are de mult timp.
Și nu este singurul exemplu – în urmă cu peste 30 de ani autoritățile au început, în mijlocul orașului, lucrările la ceea ce ar fi trebuit să devină Casa de Cultură, dar primarul Dorin Alexandrescu a lăsat proiectul în aer, iar locația a ajuns în final în proprietatea unui operator economic, practic o ruină în inima orașului.
Dorohoiul are nevoie de tinerețe, de energie, de un primar implicat care să pună interesul orașului și al locuitorilor mai presus de orice.
Are nevoie de VIITOR, nu de trecut. Iar viitorul … începe pe 9 iunie!

“Imaginea administrației Alexandrescu – îmbătrânită, blocată în timp, în amintirea vremurilor demult apuse.
Dragi dorohoieni, avem nevoie să urmăm exemplul unor orașe care au reușit – Cluj, Oradea, în care asemenea ruine nu-și au locul.
Primăria are mijloacele de a extirpa asemenea pete negre de pe imaginea Dorohoiului.
Avem nevoie de energie, ambiție și dorință, atribute pe care actualul primar de mult nu le mai are.
Haideți cu mine să vedem cum arată – este normal să avem așa în inima Dorohoiului?
În urmă cu ceva vreme aici, în inima Dorohoiului, a început realizarea Casei de Cultură. După un timp, primarul Dorin Alexandrescu a renunțat la îndeplinirea acestui vis al dorohoienilor, probabil din lipsă de energie, din lipsă de interes, și chiar a înstrăinat această locație unui operator economic. Noi în Dorohoi avem nevoie de tinerețe, de energie, nu de scheme imobiliare și interese personale.
Dacă primarul nu e pe teren, cum să vadă așa minune de lucrare, la nici 10 metri de primărie?
Dragi dorohoieni, pe 9 iunie vă rog să mă alegeți – alegeți energia, alegeți tinerețea, alegeți viitorul, nu mai alegeți trecutul”

Realizat la comanda Partidul Național Liberal – filiala Botoșani. Cod mandatar financiar 21240015 .

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Prognoza meteo pe patru săptămâni. Temperaturi neobișnuite, ploi și furtuni la început de vară 2024

Publicat

Publicitate

Sunt anunțate perioade cu ploi și furtuni. Vor fi precipitații și la finalul lunii mai, dar și la începutul lunii iunie, mai ales în centru, nord, nord-est, vest și la munte.Vara anului 2024 începe cu temperaturi neobișnuite, dar și intervale cu instabilitate atmosferică. Valorile maxime vor varia de la 22-23 de grade la 27-30 de grade și chiar peste acest prag, de la o săptămână la alta.

În intervalul 10-15 iunie sunt anunțate mai multe furtuni, dar și o scădere a temperaturilor. Vor fi 23-25 de grade la altitudini mici, respectiv 13-14 grade la munte.

În rest maximele vor fi de 27-30 de grade, mai cald în sud și vest.

Publicitate

În Transilvania și la munte mai sunt anunțate ploi și în intervalul 22-24 iunie.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni.

Vremea în săptămâna 27 mai – 2 iunie
Temperatura medie a aerului se va situa peste mediile multianuale în vestul, nordul, nord-estul și local în centrul teritoriului.

Publicitate

În rest regimul termic va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării. Excepție vor fi regiunile sud-estice unde se vor situa ușor peste normele perioadei.

Vremea în săptămâna 3-9 iunie
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână la nivelul întregii țări.

Publicitate

Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării.

Vremea în săptămâna 10-16 iunie
Mediile valorilor termice se vor situa peste normele climatologice ale perioadei în toată țara, dar mai ales în estul și sud-estul teritoriului.

Cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare în majoritatea regiunilor.

Publicitate

Vremea în săptămâna 17-24 unie
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice ale perioadei la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi ușor deficitar local în estul, sud-estul și centrul teritoriului și apropiat de cel specific pentru această săptămână în rest.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending