Connect with us
Publicitate

Eveniment

Când vine pensia pe octombrie. Anunțul Casei de Pensii pentru persoanele care primesc banii prin poștă sau pe card

Publicat

Publicitate

Când vine pensia pe octombrie prin poștă sau pe card. Este a doua lună în care cea mai mare parte a pensionarilor din România își primesc pensiile majorate. Banii trebuie să intre în prima parte a lunii, la date diferite pentru cei care le primesc prin poștă față de cei care le primesc direct pe card. 

Pensia va fi virată pe card între 9 și 11 octombrie, în funcție de banca la care fiecare pensionar își are cardul.

Când vine pensia pe octombrie prin poștă: Cei care își primesc pensiile prin Poșta Română, trebuie să se aștepte să le primească între 1 și 15 octombrie, cel târziu, potrivit informațiilor Alba24.

Potrivit cutumei, banii către Poșta Română sunt virați în ultimele zile ale lunii anterioare. Concret, pentru octombrie, banii sunt virați în septembrie.

Și o parte dintre pensionarii care au contestat deciziile de majorare vor primi noile decizii revizuite, în această perioadă.

Casele de pensii au început deja să distribuie aceste documente, după ce zeci de mii de români au reclamat că au fost nedreptățiți la marea recalculare a pensiilor.

Publicitate

Aproximativ 20% dintre ei au avut câștig de cauză în relația cu Casa de Pensii și vor primi și ei pensii mărite (inclusiv pe septembrie).

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Burse școlare 2024. Noi modificări în metodologia de acordare a burselor pentru elevi

Publicat

Publicitate

Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial din 24 septembrie. Modificarea a fost stabilită pentru că există criterii contradictorii privind acordarea bursei tehnologice, potrivit edupedu.ro. Metodologia de acordare a burselor pentru elevi a fost modificată din nou, printr-un ordin al ministerului Educației. A fost clarificată procedura privind criteriul mediei la purtare, informează alba24.ro.

Ministerul Educației a eliminat prevederile referitoare la posibilitatea de acordare a bursei tehnologice pentru elevii care au media la purtare în anul școlar anterior mai mica de 10, prin ordinul nr. 6.691, publicat în Monitorul Oficial.

„Bursa de excelență, bursa de merit, bursa de reziliență sau bursa tehnologică este acordată și cu condiția ca elevul beneficiar să fi obținut media 10 la purtare sau calificativul foarte bine la purtare la finalul anului școlar anterior”, conform Art. 108, (18).

Burse școlare 2024. Cuantum și sume estimate

bursă de excelență olimpică I (gimnaziu și liceu):

  • 750-3000 lei
  • pentru elevii care obțin premiile I, II, III și mențiune/medalii asimilate la olimpiadele școlare internaționale, campionatele sportive școlare internaționale recunoscute ME, Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice, Jocurile Olimpice de Tineret
  • de această bursă vor beneficia și elevii aflați în mobilitate internațională

bursa de excelență olimpică II (gimnaziu și liceu):

    • 700 de lei
    • pentru elevii care obțin premiile I, II, III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației
    • de această bursă vor beneficia și elevii aflați în mobilitate internațională

bursa de merit: 450 lei/lună

Publicitate

bursa de reziliență: 300 lei/lună

numărul burselor de merit cumulate cu numărul burselor de reziliență se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, dintr-o unitate de învățământ preuniversitar.

bursă socială: 300 lei/lună

Publicitate

bursă tehnologică: 300 lei/lună

bursa pentru susținerea participării școlare a mamelor minore: 700 lei/lună

Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de sumele alocate de autoritățile administrației publice locale / alte venituri obținute potrivit legii.

Citeste mai mult

Eveniment

Numărul copiilor din România cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, în scădere cu 17% (analiză)

Publicat

Publicitate

Numărul copiilor din România rămaşi în grija rudelor sau în sistemul de protecţie specială, din cauza părinţilor plecaţi la muncă în străinătate, a scăzut în mod semnificativ în ultimul an, cu 17%, conform datelor publice analizate de ParentED.

Această scădere de aproape 17% indică o tendinţă îmbucurătoare, dar, deşi tot mai mulţi părinţi revin sau îşi asumă rolul de sprijin financiar fără a pleca din ţară, mii de copii continuă să trăiască departe de cei care le oferă cea mai importantă bază emoţională – familia, relevă ParentED într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

Potrivit datelor oficiale ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), în luna martie 2024, 61.007 copii din peste 50.000 de familii erau în această situaţie, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când se înregistrau 72.902 de cazuri din aproape 57.000 de familii.

Un aspect alarmant este faptul că unii dintre aceşti copii ajung în sistemul de protecţie specială precum: asistenţi maternali sau centre de plasament, confruntându-se cu provocări suplimentare legate de adaptarea la medii noi şi de lipsa unui contact constant cu părinţii.

“Impactul emoţional şi psihologic pe care îl resimt aceşti copii poate fi profund şi de lungă durată, mai ales în contextul în care dezvoltarea lor emoţională şi socială depinde în mod direct de prezenţa unei figuri parentale stabile”, a declarat Diana Bălan, reprezentant ParentED, citată în comunicat. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Lângă noi: Mașină distrusă într-un accident, la Suceava. O femeie a fost grav rănită

Publicat

Publicitate

În noaptea de miercuri spre joi, un accident rutier a avut loc pe DN17, între localitățile Șcheia și Trei Movile.

Potrivit plutonier Radu Gabriel din cadrul ISU Suceava în accident a fost implicat un autoturism care a lovit un cap de pod.

La fața locului au intervenit de urgență pompierii militari ai Detașamentului Suceava, cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD B2, sprijiniți de un echipaj medical SAJ.

În autoturism se afla doar conducătoarea auto, care a fost găsită conștientă, dar încarcerată în vehicul. Echipajul de descarcerare a reușit să o extragă în siguranță, iar femeia a fost predată echipajului SAJ, care i-a acordat îngrijiri medicale la fața locului. Ulterior, aceasta a fost transportată la spital pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Peste 150 de amenzi aplicate de polițiștii botoșăneni, în ultimele 24 de ore

Publicat

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la aproximativ 50 evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 153 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 80.000 de lei.

 

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 18 permise de conducere și 11 certificate de înmatriculare.

 

Publicitate

Cele mai multe dintre sancțiuni au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending