Connect with us

Eveniment

Când va crește salariul minim în România

Publicat

Publicitate

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, 25 iulie, că guvernul vrea ca salariul minim majorat să intre în vigoare chiar din prima zi a anului viitor.

Guvernul începe negocierile cu mediul de afaceri pentru creșterea salariului minim, a anunțat ministrul Muncii luni, iar românii vor avea salariul minim majorat din ianuarie (n.r.- 2023).

„Trebuie să găsim o soluție de majorare a salariului pentru că situația este extrem de complicată.

Până la sfârșitul anului mi-am propus să am această discuție cu partenerii sociali astfel încât de la 1 ianuarie să intre în vigoare, dacă găsim o soluție să fie o majorare a salariului minim”, a declarat ministrul Marius Budăi la Antena 3.

Suntem în dinamică cu discuțiile cu Uniunea Europeană”, a mai spus Marius Budăi, ministrul Muncii, în exclusivitate la Antena 3, într-o intervenție în direct.

Negociatorii statelor membre din UE au ajuns în iulie la un acord cu Parlamentul European privind regulile comune pentru garantarea unui salariu minim care să asigure „un nivel de trai decent” cu precizarea că suma nu va fi neapărat aceeaşi în toate ţările.

Publicitate

Textul prevede reguli obligatorii pentru cele 21 de state europene unde există deja salarii minime.

Potrivit Parlamentului European, statele Uniunii Europene trebuie să determine acum dacă salariile lor minime legale sunt suficiente pentru a asigura un standard decent de viață.

Astfel, salariile minime vor urma să fie stabilite în raport cu valorile de referință internaționale: cel puțin 50% din salariul mediu brut și 60% din salariul median, la nivelul statului respectiv.

În prezent, 18 țări ale Uniunii Europene nu îndeplinesc aceste criterii.

Calculul pentru România: salariul minim brut, cel puțin 3.200 de lei

În România, calculul actual pornește de la un salariu mediu brut de 6.401 lei în luna martie a acestui an, conform Institutului Național de Statistică (INS) și un minim brut de 2.550 lei.

Conform criteriilor Directivei, salariul minim brut ar trebui să ajungă, în România, la cel puțin 3.200 de lei.

La nivel național, creșterea va fi resimțită de 1,1 milioane de angajați. Aceștia reprezintă mai bine de 20 la sută din totalul salariaților din România (5,7 milioane, la 01.05.2022)

În prezent, din cele 27 de state membre UE, doar șase au salariile bazate pe contracte colective de muncă, în timp ce 21 au setate salariile minime de către propriul Executiv.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Descoperire macabră la Corlăteni: Mai mulți câini găsiți îngropați pe un teren din extravilanul localității Carasa

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Dorohoi au fost sesizați astăzi, în jurul orei 17:00, cu privire la descoperirea mai multor cadavre de câini îngropați pe un teren din extravilanul localității Carasa, comuna Corlăteni.

Incidentul a fost semnalat în cadrul verificărilor efectuate de polițiști cu privire la desfășurarea unei acțiuni de îndepărtare și recoltare a animalelor sălbatice în zonă.

În prezent, la fața locului se desfășoară cercetări pentru stabilirea cauzelor decesului animalelor și a împrejurărilor în care acestea au fost îngropate, a anunțat IJP Botoșani.

Cadavrele urmează să fie ridicate și supuse unor analize pentru determinarea leziunilor suferite.

Ancheta se desfășoară în cadrul unui dosar penal deschis ieri, pe 1 februarie, sub acuzația de uciderea animalelor cu intenție, fără drept, infracțiune prevăzută de legislația în vigoare.

Polițiștii continuă investigațiile pentru identificarea celor responsabili, a mai transmis într-un comunicat IJP Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Nu sunați degeaba: DIFICULTĂȚI în preluarea sesizărilor telefonice, în perioada 3-4 februarie 2025, la Nova Apaserv Botoșani

Publicat

Publicitate

Nova Apaserv SA Botoșani informează consumatorii că, în perioada 3-4 februarie 2025, pot apărea dificultăți în preluarea sesizărilor telefonice, din cauza implementării unei noi soluții software de dispecerat.

Potrivit companiei, această actualizare este necesară pentru îmbunătățirea eficienței și a rapidității cu care sunt gestionate sesizările, oferind astfel servicii mai performante clienților.

„Înțelegem că această perioadă de tranziție poate cauza unele inconveniente, motiv pentru care ne cerem scuze pentru orice disconfort creat. Echipele noastre vor depune toate eforturile pentru a minimiza impactul asupra consumatorilor și pentru a restabili funcționalitatea completă a dispeceratului în cel mai scurt timp posibil”, au transmis reprezentanții Nova Apaserv.

În această perioadă, compania recomandă utilizarea numărului de telefon 0751 242 336 pentru transmiterea sesizărilor.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Hramul Bisericii „Întâmpinarea Domnului” din Botoșani a unit zeci de preoți și credincioși în duh și rugăciune

Publicat

Publicitate

La 40 de zile după Naşterea Domnului, cinstim ziua aducerii Pruncului Iisus la templul din Ierusalim, de Preasfânta Lui Maică şi de Dreptul Iosif, care ascultau și împlineau porunca Legii vechi. În această zi bătrânul Simeon, mişcat de Duhul Sfânt, a venit şi el la templu, unde i s-a împlinit, înainte de moarte, aşteptarea de a-L vedea pe Mesia, precum i se făgăduise.

Credincioșii din Botoșani nu-și amintesc să fi avut vreodată o zi atât de frumoasă și însorită la praznicul împărătesc al Întâmpinării Domnului, prilej pentru o sărbătoare de neuitat pentru enoriașii Bisericii Rosetti din municipiul reședință de județ, un lăcaș de cult zidit în anul 1826, care își sărbătorește hramul.

Zeci de preoți de la bisericile din municipiul Botoșani, în frunte cu părintele protopop Petru Fercal, au săvârșit sâmbătă seară slujba Vecerniei cu Litie, la care au participat credincioși din tot orașul. Cu toții s-au unit în duh de rugăciune, pregătiți să Îl întâmpine pe Mântuitorul Iisus Hristos, rostind cu toții imnuri de slavă.

Răspunsurile la strană au fost oferite de mai mulți cântăreți din municipiul Botoșani.

Starețul Mănăstirii Coșula, părintele arhimandrit Calinic Chervase, a binecuvântat, prin rugăciunea Litiei, pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.

Cuvântul de învățătură a aparținut protopopului de Botoșani, părintele Petru Fercal, care învăluit cu blândețea predicii mulțimea de credincioși, îndemnând la comuniune pace și iubire, la apărarea valorilor frumoase, așa cum cum ne-a lăsat vorbă Mântuitorul, pentru ca acest popor să rămână în dreaptă credință.

Publicitate

„Iubiți credincioși, dăm slavă lui Dumnezeu pentru momentul acesta frumos și pentru acest așezământ, casa lui Dumnezeu care aici este înălțată și unde Domnul ni se aduce, iată, ca să ÎL întâmpinăm și în felul acesta să ne bucurăm că suntem chemați ca să intrăm în Împărăția Iubirii Domnului nostru Iisus Hristos, acea împărăție în care toți dorim să fim sub Lumina lui Hristos, Mângâierea Maicii Domnului și sub ocrotirea tuturor sfinților.

Părintele paroh al Bisericii Rosetti, Gheorghe Grigorași, a îndemnat credincioșii să își călăuzească viața după două virtuți esențiale, pe care să le lucreze permanent și să le transmită mai departe, să nu neglijeze rugăciunea și mai ales să aibă ÎNCREDERE în Dumnezeu.

Sărbătoarea a continuat, duminică, cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, după care a urmat o agapă frățească ca semn al bucuriei și iubirii frățești.

Scurt istoric

Biserica „Întâmpinarea Domnului“ din Botoşani a fost zidită în anul 1826 de către Costache Roset, vornic de Botoşani, şi soţia sa Maria. A fost închinată, conform voinţei sale testamentare, ca metoc al Mănăstirii Vorona din ţinutul Botoşanilor, situaţie care a durat scurt timp (1862-1864). Prin secularizarea averilor mănăstireşti din 1864, Biserica nu mai administrează moşia care trece în patrimoniul statului. Lăcaşul de închinăciune era înconjurat de un parc mare, teren donat de ctitori în suprafaţă de circa două hectare. De-a lungul timpului a suferit trei exproprieri. Astăzi, curtea sfântului lăcaş mai are o suprafaţă de 1782 mp. Până prin anii 1892-1894 curtea lăcaşului de închinăciune a servit ca cimitir. În 1894 s-au dezgropat din curtea bisericii şi osemintele ctitorilor care s-au pus într-o criptă din zidul bisericii înspre miazăzi, unde sunt şi astăzi. În anul 1992, odată cu venirea preotului Gheorghe Grigoraşi, s-au efectuat ample lucrări, care au fost încununate de slujba de resfinţire, săvârşită în anul 2004 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În luna mai a anului 2011, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a binecuvântat ultimele lucrări care au fost realizate la exteriorul acestui sfânt lăcaş.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Crin Antonescu, validat candidat la alegerile prezidențiale și de Congresul PSD

Publicat

Publicitate

Delegații congresului extraordinar al PSD au validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale, după ce PNL și UDMR au făcut același lucru, deci va fi candidatul comun al forțelor proeuropene din România, relatează agerpres.ro.

Crin Antonescu a fost validat, duminică, cu 5.484 de voturi pentru, 18 împotrivă și 14 abțineri candidatul la alegerile prezidențiale din partea PSD.

Crin Antonescu a declarat că intră în cursa prezidențială pornind de la convingerea ‘nu că partidele sunt minunate’, ci de la părerea că dispariția partidelor, promovată în discursul și îndemnul ‘falsei icoane purtătoare de false minuni’, înseamnă direct dispariția democrației, a pluralismului, dispariția libertății.

Crin Antonescu a participat, duminică, la Palatul Parlamentului, la congresul extraordinar al PSD unde social-democrații au validat candidatura sa la alegerile prezidențiale.

„Este o mare onoare pentru mine să fiu astăzi împreună cu dumneavoastră, să fiu în fața dumneavoastră și să fim, fiecare pe măsura lui, asociați într-o misiune pe care ne-o asumăm conștienți de ce înseamnă, de importanța și de urgența ei. Noi trăim de aproape două luni într-un vârf al unei nemulțumiri și chiar isterii generale împotriva a ceea ce se numește indistinct sistem, împotriva partidelor, împotriva politicienilor, împotriva politicii, adică, de fapt, că știu sau că nu știu, oamenii care alimentează asta împotriva democrației și libertății. Partidele și, sigur, partidele care în acești 30-35 de ani au asumat și povara guvernării au făcut și bune, au făcut și rele, aceste partide par a fi, pentru mulți oameni, răul cel mare al României. Ei bine, eu sunt aici și am răspuns chemării dumneavoastră și vin cu toată încrederea în acest rol pe care mi-l conferiți, dacă o veți face, pornind de la convingerea nu că partidele sunt minunate, nu că partidele nu au dezamăgit, că nu m-au dezamăgit și pe mine în calitate de cetățean, ci de la părerea că noi toți avem de ales între discursul și îndemnul falsei icoane purtătoare de false minuni care ne anunță liniștit și ușor voios că partidele vor dispărea și credința și dorința mea ca acest lucru să nu se întâmple. Pentru că dispariția partidelor înseamnă direct dispariția democrației, dispariția pluralismului, dispariția libertății”, a declarat Crin Antonescu.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending