Connect with us
Publicitate

Actualitate

Când trecem la ora de iarnă și cum ne afectează schimbarea. Sfatul psihologului

Publicat

Publicitate

Mai sunt doar câteva zile până când vom trece la ora de iarnă. Mai exact, în weekendul care vine – în noaptea dintre sâmbătă 26 și duminică 27 octombrie – ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel că ora 4:00 va deveni ora 3:00, scrie Adevărul.

Această trecere la ora de iarnă va face ca duminică 27 octombrie, ce va avea 25 de ore, să fie cea mai lungă zi din an.

În România, trecerea la ora de iarnă se face începând cu anul 1979. Trecerea la ora de iarnă poate părea ușoară teoretic, dar impactul pe care aceasta îl are în ceea ce privește rutina zilnică a organismului fiecăruia dintre noi este mai ridicat.

„În primul rând, schimbarea orei și trecerea la ora de iarnă începând de săptămâna viitoare poate afecta ritmul circadian al organismului. Acest ritm este cel care reglează somnul, starea de vigilență și alte funcții fiziologice, iar schimbarea orei poate duce la câteva dezechilibre ce pot dura chiar și câteva săptămâni. Unul dintre efecte este reprezentat de perturbarea somnului, organismul putând întâmpina dificultăți privind adaptarea la noul program. Iar aceste schimbări pot afecta mai multe persoanele care suferă de insomnii. O altă problemă: scăderea numărului de ore de lumină naturală poate duce la stări de anxietate. Trecerea la ora de iarnă poate afecta în primele zile și performanțele la serviciu sau la școală”, a declarat psihologul Silvia Ionescu pentru „Adevărul”.

Pentru a ne adapta la trecerea la ora de iarnă, psihologul Silvia Ionescu sugerează să menținem o rutină regulată privind somnul și să ne ajustăm programul de somn cu câteva zile înainte de 27 octombrie, culcându-ne cu un sfert de oră mai devreme față de programul nostru normal. Tot pentru a face mai ușoară adaptarea la ora de iarnă este indicat să evităm consumul de alcool sau de cafea înainte de a merge la culcare.

O directivă europeană din anul 2001 reglementează schimbarea orei prin trecerea la ora de vară şi invers. În majoritatea ţărilor europene, ceasurile se dau înapoi cu o oră când se trece la ora de iarnă.

Publicitate

Un proiect de lege, dat publicității în urmă cu șase ani, propunea ca statele membre ale Uniunii Europene să nu mai facă schimbarea sezonieră a orei. Pe data de 26 martie 2019, Parlamentul European a votat pentru a sprijini proiectul de directivă a Comitetului UE privind oprirea schimbării orei în țările membre UE. Numai că, din cauza pandemiei de coronavirus şi a crizei energetice, nu toate ţările membre şi-au făcut cunoscute deciziile, iar o hotărâre finală în acest sens a fost amânată.

Mai multe studii realizate în Europa în ultimii ani au reliefat faptul că dacă nu s-ar mai schimba ora s-ar reduce semnificativ numărul accidentelor rutiere drept urmare a faptului că s-ar beneficia de mai multe ore cu lumină naturală în fiecare zi.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 24 octombrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 24 octombrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 24 octombrie 2024:

Loto 6/49: 13, 21, 19, 11, 26, 12

Loto 5/40: 14, 15, 28, 10, 25, 26

Joker: 24, 1, 17, 39, 36 + 15

Noroc Plus: 5 3 1 5 5 7

Publicitate

Super Noroc: 8 2 1 0 7 6

Noroc: 0 9 6 1 8 9

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

EXERCIȚIU spectaculos al ISU Botoșani: Misiuni de salvare contracronometru în caz de explozie și incendiu

Publicat

Publicitate

12 persoane au rănite în urma unei explozii produse într-o fabrică de producție și depozitare a băuturilor alcoolice din municipiul Botoșani. Deflagrația a fost urmată de un incendiu, victimele fiind surprinse în spațiile folosite pentru distilare și  depozitare.

Un muncitor care efectua lucrări de mentenanță la depozitul de cereale, la o înălțime de aproximativ 25 de metri, nu a mai putut să coboare deoarece scara de acces nu mai prezenta siguranță.

Profitând de neatenția personalului de pază al operatorului economic, patru persoane au intrat în hala de depozitare, încercând să sustragă diferite bunuri.

Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe și mijloace în teren, ce a avut loc, în această seară.

Pentru gestionarea situațiilor de urgență, a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Pe timpul exercițiului, pompierii au intervenit pentru salvarea persoanelor surprinse în interiroul halelor, acordarea primului ajutor, stingerea incendiului și înlăturarea efectelor. Alpiniștii ISU Botoșani au acționat pentru coborârea persoanei de pe depozitul de cereale.

La fel ca în situațiile reale, echipajele SMURD și ale Serviciului Județean de Ambulanță au acționat pentru salvarea persoanelor, trierea și acordarea primului ajutor în Postul Medical Avansat și transportarea acestora la spital.

Publicitate

S-a impus intervenția polițiștilor și a jandarmilor pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică, fluidizarea traficului, dar și pentru efectuarea cercetărilor la fața locului în cazul furtului surprins în flagrant.

Având în vedere numărul mare de victime, Direcția de Sănătate Publică Botoșani a declanșat Planul alb la nivelul unităților spitalicești din municipiile Botoșani și Dorohoi.

În apropierea societății comerciale, a fost amplasat și un Centru de Asistență Implicați unde psihologi din cadrul structuriloe județene ale Ministerului Afacerilor Interne au acordat asistență psihologică persoanelor afectate.

Publicitate

Deciziile au fost luate în urma analizării situațiilor de urgență produse, în cadrul unei ședințe extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Botoșani, condusă de prefectul județului, Dan Nechifor, în calitate de președinte al CJSU Botoșani. Toate acțiunile au fost coordonate din Punctul Operativ Avansat, amplasat în apropierea fabricii.

Fiind abordate situații tactice de o complexitate ridicată, la exercițiu au participat echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, Direcției Regionale de Informații Moldova Nord, Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani, Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani, Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Botoșani, Direcției de Sănătate Publică Botoșani și  voluntari din cadrul Programului național „Salvator din Pasiune”. În total, au fost agrenate peste 100 de forțe cu 27 de mijloace auto și autospeciale de intervenție.

“Exerciţiul, la care au participat și reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în gestionarea unor astfel de situații de urgență, a urmărit testarea capabilităţilor de intervenţie şi de răspuns a forţelor implicate, creșterea gradului de pregătire a personalului, precum şi verificarea modului de cooperare între structurile cu atribuţii în managementul tipurilor de risc”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Citeste mai mult

Eveniment

Marcel Ciolacu la Botoșani: Niciodată, dar NICIODATĂ, eu nu voi sta la masă cu domnul Simion

Publicat

Publicitate

Prezent astăzi al Botoșani, premierul României, Marcel Ciolacu, a făcut mai multe declarații, între ele, cea care a atras atenția fiind cea referitoare la liderul AUR, George Simion, cu care exclude orice alianță în viitor.

Liderul PSD a anunțat că în viitor, după trecerea alegerilor pentru președinția României, mizează tot pe o alianță PSD – PNL, pe care o consideră cea mai serioasă opțiune în viitor.

“Niciodată, dar NICIODATĂ, eu nu voi sta la masă cu domnul Simion”, a transmis liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Iată declarațiile făcute la Botoșani, printre care, cele referitoare la George Simion, pot fi urmărite de la minutul 15.15:

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Modele de anvelope neconforme, în lista alertelor europene de produse cu risc de accidente, vândute și în România

Publicat

Publicitate

Mai multe modele de anvelope, vândute și în România, se regăsesc ca neconforme, pe lista de alerte europene pentru consumatori. Aceste produse prezintă risc de accident sau leziuni. Sunt comercializate și în țară, fie în magazine, fie online, informează alba24.ro.

Precizările au fost făcute de InfoCons.

În majoratea cazurilor, este vorba despre posibile erori de fabricație.

Modele de anvelope neconforme, cu risc de accidente/leziuni

Anvelope Continental WinterContact TS870, EcoContact 6 MO

Tip de risc: risc de Leziuni

O eroare de fabricație poate duce la o pierdere bruscă de aer, posibil cu ieșirea pereților laterali ai anvelopei. Acest lucru poate duce la pierderea controlului vehiculului, crescând riscul unui accident. Produsul nu respectă Regulamentul privind omologarea și supravegherea pieței autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și al sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective.

Publicitate

Anvelope Goodyear Eagle F1 Supersport 295/30ZR22 (103Y) și 315/30ZR22 (107Y)

Modelul/numărul DOT de pe flancul anvelopei: 1L1K8 JB1R / 1224, 1L1HA JC1R / 1224. Produs vândut online.

Tip de risc: risc de Leziuni

Publicitate

O eroare de fabricație poate duce la deformarea benzii de rulare sau separarea coroanei anvelopei atunci când conduceți la viteză mare, provocând o pierdere a controlului vehiculului și răniri. Produsul nu este conform cu Regulamentul privind omologarea și supravegherea pieței autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și ale sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective.

Anvelope Platin RP 60 Winter

Tip de risc: risc de Leziuni

Fabricarea incorectă poate duce la o pierdere bruscă de aer, posibil cu ieșirea pereților laterali ai anvelopei. Acest lucru poate duce la pierderea controlului vehiculului, crescând riscul unui accident. Produsul nu este conform cu Regulamentul privind omologarea și supravegherea pieței autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și al sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective.

Anvelope Uniroyal AllSeasonExpert

205/65R15 94V US2, 255/45R20 105W XL FR ASC, 205/55R16 91H TS870, 205/55R17 91W EC6 MO, 215/60R16 99V XL ASE 2, 225/55R17 101V XL RP60 WI, 195/50R15 82H MP62 AWEVO

Tip de risc: risc de Leziuni

Posibile erorile cauzate în procesul de producție: pot apărea pierderea bruscă de aer și/sau separarea parțială a marginilor stratului de centură. Acest lucru poate duce la pierderea controlului vehiculului, creând un risc de accident. Produsul nu este conform cu Regulamentul privind omologarea și supravegherea pieței autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și al sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending