Connect with us
Publicitate

Eveniment

Când și cum se face recalcularea pensiilor 2023. Procedură și documente necesare

Publicat

Recalculare pensii 2023: pensiile vor putea fi recalculate, după o nouă formulă, pentru eliminarea inechităților, în acest an, astfel încât în urma acestei operațiuni nicio pensie să nu scadă.

Recalcularea pensiei poate fi cerută de orice persoană care a realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului la pensie pentru limita de vârstă.

De asemenea, este o opțiune pentru cei care au mai lucrat și după împlinirea vârstei de retragere și au ieșit la pensie.

Vor mai putea cere recalcularea pensiei persoanele care a avut venituri mai mari decât cele declarate inițial la stabilirea pensiei sau care a contribuit la sistemul de pensii pentru o perioadă mai lungă decât cea luată în considerare inițial.

Cum se face recalcularea pensiilor

Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează prin adăugarea stagiilor de cotizare care nu au fost valorificate la stabilirea pensiei, prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare sau în situația în care se depun documente suplimentare care să influențeze cuantumul drepturilor de pensie, potrivit stirileprotv.ro.

Din 2023, pensiile vor fi calculate după o nouă formulă. Vor fi recalculate în baza ideii că valoarea punctului de pensie a crescut de la 1 ianuarie 2023 la 1.785 de lei, de la 1.586.

Noua formulă de calcul se va face pe baza Legii 127/2019, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi. Toți românii vor avea pensia recalculată anul acesta.

Valoarea punctului de referință (VPR) este 72 (punctul de pensie împărţit la 25 de stagiu de cotizare). În cazul în care punctul de pensie va creşte în 2024 la 1.875 de lei, VPR va ajunge la 75, potrivit sursei citate.

Ministrul a mai spus că după adoptarea noii legi a pensiilor se poate începe recalcularea tuturor celor 5 milioane de pensii din România.

Documente necesare

Persoanele care vor recalcularea pensiei vor depune o cerere și câteva acte, la Casa de pensii. Trebuie să aibă stagiu de cotizare de cel puțin 12 luni.

  • Cerere
  • Cupon de pensie
  • Carnet de muncă (original/copie), cu perioada solicitată
  • Carte/buletin identitate (original/copie)

Acestea vor fi transmise prin e-mail, cu menționarea unui număr de telefon de contact.

Deocamdată, se face evaluarea dosarelor.

”Sperăm ca până la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie să finalizăm acest proces de evaluare, care este foarte important”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, pe 24 aprilie.

Situații în care se poate cere recalcularea pensiei

Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează în următoarele situaţii:

– prin adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia

– prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare

– în situația în care se depun documente suplimentare, care nu există la dosarul de pensie, dar care influențează cuantumul drepturilor de pensie.

Pensia recalculată se va acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Copiii și adulții cu autism vor beneficia de terapie decontată de CNAS, de la 1 octombrie

Publicat

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu, a anunțat vineri că, de la 1 octombrie, copiii și adulții cu autism vor beneficia de terapie decontată de CNAS.

„Copiii și adulții diagnosticați cu tulburări din spectrul autist vor putea beneficia, de la 1 octombrie, de servicii de psihoterapie și/sau consiliere psihologică clinică și/sau consiliere/intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie, respectiv intervenții psihologice validate științific în tulburări din spectru autist, inclusiv elaborarea unui plan de intervenție personalizat pentru fiecare bolnav”, a precizat Baciu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Andrei Baciu precizează că pentru acest lucru s-a lucrat foarte mult împreună cu asociațiile de pacienți și organizațiile neguvernamentale.

„Conform actului normativ, de subprogram se estimează că ar putea beneficia circa 13.471 copii și 2.660 adulți diagnosticați de medicul psihiatru/psihiatru pediatru cu tulburări din spectrul autist”, a adăugat președintele CNAS.

Sursă: G4Media

Citeste mai mult

Eveniment

Aproape de comă alcoolică! 1,17 mg/l alcool pur în aerul expirat, atât avea un șofer care „dansa” cu mașina pe strada Primăverii

Publicat

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul Rutier au oprit pentru control, pe strada Primăverii, un autoturism care avea o deplasarea sinuoasă, condus de un bărbat, de 42 de ani.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,17 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru prelevarea de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

În ambele cazuri au fost întocmite dosare penale sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult

Eveniment

Încă un sucevean care transporta lemne fără documente a căzut în plasa polițiștilor la Hilișeu Horia

Publicat

Polițiștii din Pomîrla au oprit, joi, pe drumul comunal D.C. 78, în comuna Hilișeu Horia, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 45 de ani, din județul Suceava, care transporta 2,5 metri cubi de  material lemnos.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține aviz de însoțire pentru materialul lemnos transportat.

 

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 1.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării.

Citeste mai mult

Eveniment

„Pirat” din Dorohoi, oprit în trafic pe Bulevardul Victoriei. Nu mai are voie să folosească mașina șase luni

Publicat

Joi,  polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat activități  pentru prevenirea și combaterea pirateriei auto și pentru depistarea conducătorilor auto care nu respectă regulile de circulație.

Astfel, în timp ce se aflau pe Bulevardul Victoriei, din municipiul Dorohoi, polițiștii au oprit pentru control, un autoturism condus de un bărbat, de 55 de ani, din municipiul Botoșani.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta 3 persoane,  în regim taxi, fără a fi autorizat în acest sens.

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 1.000 de lei, totodată fiind dispusă suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending