Connect with us
Publicitate

Eveniment

Când se dă ceasul cu o oră înainte. O practică adoptată de multe țări din întreaga lume

Publicat

Publicitate

Scopul principal al orei de vară este de a economisi energie electrică prin reducerea utilizării iluminatului artificial în timpul serii, prin aceea că se utilizează mai multă lumină naturală după serviciu sau școală.

Concret, ceasul se dă cu o oră înainte, iar ora 03:00 devine ora 04:00, scrie Time & Date. Pentru că se schimbă ora, duminică devine cea mai scurtă zi din 2024, informează alba24.ro.

Astfel, în mod popular se spune că ”dormim mai puțin”.

Publicitate

Ora de vară este o practică adoptată de multe țări din întreaga lume, care constă în ajustarea orarului oficial al ceasului înainte cu o oră în perioada de vară, pentru a profita de lumina naturală a soarelui în timpul serii.

Când se schimbă ora: Ceasurile se dau cu o oră înainte în dimineața ultimei duminici din martie și se dau cu o oră înapoi în dimineața ultimei duminici din octombrie, pentru a se reveni la ora standard.
Istoria orei de vară poate fi urmărită până în secolul al XX-lea, când mai multe țări au adoptat această practică.

Decizia de a implementa sau de a renunța la ora de vară este luată la nivel național și poate varia în funcție de politici guvernamentale, preferințele populației și alte factori.

Publicitate

În unele țări, adoptarea orei de vară este controversată, iar unii oameni susțin că nu aduce beneficii semnificative sau că poate crea disconfort în ajustarea programelor personale și a ceasurilor.

În timp ce alții consideră că orele de vară pot îmbunătăți calitatea vieții și pot contribui la protejarea mediului prin reducerea consumului de energie electrică.

Ora de vară: statele UE amână o decizie
Statele membre ale UE trebuiau să notifice până în 2021 dacă vor să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Deocamdată însă, discuția a rămas în aer.

Publicitate

Propunerea de renunțare la schimbarea orei a venit ca răspuns la câteva inițiative cetățenești.

În februarie 2018 Parlamentul a cerut Comisiei să evalueze directiva privind schimbarea sezonieră a orei și să facă propuneri de modificare a acesteia dacă este cazul.

În urma acestei evaluări, care a strâns 4.6 milioane de răspunsuri, dintre care 84% s-au pronunțat în favoarea renunțării la schimbările orare, Comisia a făcut propunerea.

Publicitate

Când se schimbă ceasul: Ora de vară 2024. Cum a fost propusă schimbarea orei

Omul de ştiinţă, scriitorul şi omul de afaceri american Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă într-o satiră, în care menţiona că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineaţă a soarelui.

Ideea folosirii orei de vară este atribuită neozeelandezului George Vernon Hudson, entomolog care a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi care a venit cu această idee în 1895.

La 31 martie 1918, ora de vară a fost introdusă şi în Statele Unite. Pentru o perioadă mai îndelungată, a fost aplicată în SUA, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 şi 30 septembrie 1945.

La data de 13 aprilie 1966, legislativul american a impus respectarea orei de vară la nivel naţional („Daylight saving time” – DST sau „summer time”), din ultima duminică a lui aprilie, până în ultima duminică din luna octombrie.

Douăzeci de ani mai târziu, preşedintele Ronald Reagan a semnat un act federal pe probleme de mediu. Conţinea şi o prevedere care solicita conservarea energiei şi respectarea orei de vară. De atunci, ora de vară a rămas stabilită pe o perioadă cuprinsă între echinocţiul de primăvară şi cel de toamnă.

Ţările ecuatoriale şi tropicale nu aplică această oră, deoarece durata zilei este egală de-a lungul anului.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tânăr din Flămânzi, săltat de polițiști și dus la ÎNCHISOARE după ce a condus fără permis

Publicat

Publicitate

Un tânăr din Flămânzi a fost săltat de polițiști și dus la închisoare la finele acestei săptămâni după ce a condus fără permis și a fost prins în trafic de polițiștii rutieri.

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au identificat la data de 26 aprilie 2024 un bărbat, din orașul Flămânzi pe numele căruia era emis de către Judecătoria Botoșani un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

Acesta a fost condamnat la 3 ani și 7 luni de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere fără permis și punerea în circulație a unui autovehicul neînmatriculat.

Publicitate

“Bărbatul a fost identificat în localitatea de domiciliu, fiind reținut și ulterior escortat către Penitenciarul Botoșani în vederea încarcerării”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA la Botoșani: Peste 100 de sancțiuni aplicate de polițiști în ultimele 24 de ore. 7 permise de conducere reținute

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni au desfășurat în ultimele 24 de ore mai multe activități preventive pe raza întregului județ, în cadrul planului de activitate BLOCADA.

Astfel, au fost organizate 8 acțiuni punctuale, cu sprijinul jandarmilor, prilej cu care s-a acționat atât pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, cât și pentru impunerea unui climat de siguranță rutieră.

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 130 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 50.000 de lei și au fost reținute 7 permise de conducere și 3 certificate de înmatriculare.

Publicitate

“Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Educație

Săptămâna verde la Școala Gimnazială Nr. 1 din Știubieni: Creativitate și zeci de activități pentru elevii din comună

Publicat

Publicitate

La fel ca în sute de școli din județul Botoșani, zeci de activități au avut loc în săptămâna care tocmai s-a încheiat în Știubieni, la Școala Gimnazială Nr. 1 și unitățile arondate.

Sute de copii au fost prinși într-un amplu program care s-a desfășurat sub titulatura “Săptămâna verde”, activități care au debutat luni și care au avut punctul final vineri, la orele amiezii.

Zeci de excursii în aer liber sau chiar în alte localități, pentru cei mai măruți din gimnaziu, activități manuale creative și chiar o paradă ECO au stârnit interesul micuților din școlile din comună care nu s-au dat în lături și au trecut la experimente creative care i-au încântat cu adevărat pe privitori.

Publicitate

Printre multe alte activități planificate de cadrele didactice din Știubieni, în zi de sărbătoare, de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, clasa a VIII-a și a  a-VII-a a Școlii Gimnaziale Nr.1 Știubieni au făcut chiar un pelerinaj pedestru la Mănăstirea Sfânta Treime din Știubieni și chiar o vizită la un loc de poveste, “casa pictorului Sandu Octav”.

Iată și câteva fotografii surprinse în această săptămână la Știubieni:

      

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Bogdan Andone, antrenorul FC Botoșani, SUSPENDAT pentru două meciuri după scandalul cu Dinamo

Publicat

Publicitate

Antrenorul echipei FC Botoșani, Bogdan Andone, a fost suspendat pentru două meciuri de către Comisia de Disciplină a Federației Române de Fotbal (FRF), în ședința desfășurată luni, în urma primirii unui cartonaș roșu în meciul cu Dinamo (2-1), din etapa a șasea a fazei play-out a Superligii. În plus, tehnicianul a primit o amendă în valoare de 6.500 de lei, conform informațiilor furnizate de site-ul LPF.

De asemenea, și Attila Marius Suller, antrenorul secund al echipei din Botoşani, a fost sancţionat şi el cu o suspendare de două meciuri şi cu o penalitate sportivă de 4.500 de lei, conform Agerpres.

”AFC Botoşani vs. SC Dinamo 1948 SA – Eliminare Andone Bogdan Ioan şi Suller Attila Marius (gazde) – În temeiul art. 53.1 din RD, se sancţionează antrenorul Andone Bogdan cu suspendare pentru două meciuri şi penalitate sportivă de 320 lei. În temeiul art.65. a din RD, se sancţionează antrenorul Andone Bogdan cu suspendare pentru două meciuri şi penalitate sportivă de 6.500 lei. În conformitate cu prevederile art. 45.1 din RD, va executa sancţiunea pentru abaterea cea mai gravă prevăzută de art. 65.a din RD, respectiv suspendare pentru două meciuri şi penalitate sportivă de 6.500 lei. În temeiul art. 53.1 din RD, se sancţionează antrenorul secund Suller Attila Marius cu suspendare pentru două meciuri şi penalitate sportivă de 320 lei. În temeiul art. 65.a din RD, se sanctionează antrenorul secund Suller Attila Marius cu suspendare pentru două meciuri şi penalitate sportivă de 4.500 lei. În conformitate cu prevederile art. 45.1 din RD, va executa sancţiunea pentru abaterea cea mai gravă prevăzută de art. 65.a din RD, respectiv suspendare pentru două meciuri şi penalitate sportivă de 4.500 lei”, se arată în comunicat.

Publicitate

Fotbalistul Ricardinho, de la FC Voluntari, a primit o suspendare de un meci şi a fost amendat cu 740 de lei, pentru cartonaşul roşu cu care a fost sancţionat la partida cu FCU 1948 Craiova (0-0), din etapa a şasea a fazei play-out a Superligii.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending