Connect with us

Eveniment

Când scăpăm de epidemia de gripă din România? Președintele Asociației Medicilor de Familie avertizează

Publicat

Epidemia de gripă e departe de a se încheia, chiar dacă cifrele legate de numărul îmbolnăvirilor și al deceselor sunt în scădere. În interviul exclusiv pentru Impact.ro, Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie din București, ne avertizează să nu lăsăm „garda jos” în fața acestei boli grave, și să ne protejăm în continuare.

Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie din București, trage un semnal de alarmă
Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie din București, menționează, exclusiv pentru Impact.ro:

„O asemenea situație are de obicei mai multe vârfuri! De regulă, sunt cel puțin două! Dacă pe cel dintâi l-am înregistrat la finele anului trecut și începutul celui nou, e de așteptat să se înregistreze curând și următorul.

Și asta în ciuda faptului că în rapoartele oficiale se poate constata o oarecare scădere a numărului de îmbolnăviri și de decese. În opinia mea, până la finele lui martie sau până la început de aprilie, suntem departe de a scăpa din ea. În niciun caz nu trebuie lăsată garda jos”.
„S-a creat acest mix de gripă, viroze și COVID-19, care a afectat atâta lume”
Aceasta mai spune că situația cu care ne confruntăm în prezent vine și pe fondul recentei pandemii de COVID-19:

„Totul vine și pe fundalul acestui an atipic, tampon, cum îi spunem noi, care s-a născut în urma faptului că din cauza pandemiei de COVID-19 a fost întreruptă circulația virusurilor. Regulile de protecție din timpul pandemiei de COVID i-au forțat pe oameni să se izoleze, după cum bine știm.

Iar asta a făcut ca virusurile să nu mai aibă aceeași circulație, ca în anii precedenți. Fără om, virusurile nu au avut aceeași transmitere! Așa s-a creat acest mix de gripă, viroze și COVID-19, care a afectat atâta lume. Să sperăm ca în această toamnă nu vom mai avea parte de același scenariu!”, sună explicația medicului de familie.

„Dacă simțim că ne încearcă boala, apelați constant la medicii de familie”
Pe de altă parte, Sandra Alexiu consideră că un rol important în evoluția situației îmbolnăvirilor de gripă îl va avea și maniera în care va evolua starea vremii, o alternanță a perioadelor de încălzire cu cele de răcire rapidă, așa cum s-a mai întâmplat, de altfel, nefiind în favoarea oamenilor:

„Ceea ce trebuie să facem e să fim în continuare foarte atenți la măsurile personale de igienă și la încercarea constantă de a ne proteja, mai ales în situația în care circulăm cu mijloace de transport aglomerate. Mă refer la utilizarea măștilor de unică folosință, cele care rămân în continuare aliați de nădejde.

Iar dacă simțim că ne încearcă boala, apelați constant la medicii de familie, având încredere în ceea ce vă recomandă. În ceea ce privește situația, vom ști cum stăm de la colegii noștri, epidemiologi, care ne anunță constant asupra evoluției situației”, conchide aceeași Sandra Alexiu.

Au fost înregistrate circa 20 de decese, în special în rândul persoanelor nevaccinate
La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat în primele zile ale lunii ianuarie, chiar înainte de reluarea cursurilor școlare, că preferă să nu declare epidemie de gripă, mergând pe varianta unor „recomandări” în dauna restricțiilor.

Ulterior, Alexandru Rafila a revenit cu declarații publice prin care susținea că finalul lui ianuarie va aduce o scădere a numărului cazurilor de gripă. Conform datelor lui Alexandru Rafila, în actualul sezon de gripă au fost înregistrate circa 20 de decese, în special în rândul persoanelor nevaccinate.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

FOTO: Elevii de la școlile din Botoșani s-au întâlnit cu mascații. Acțiunea s-a desfășurat în contextul Zilei Poliției Române

Publicat

În contextul Zilei Poliției Române, polițiștii botoșăneni au fost prezenți în mai multe unități de învățământ, din județ, pentru promovarea profesiei de polițist.

Astfel, în zilele de 22 și 23 martie 2023, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu cei din cadrul structurilor de șiguranță școlară, acțiuni speciale, criminalistică și elevi ai școlilor de profil, au desfășurat activități de informare cu elevii mai multor unități școlare, din județul Boto.ani.

Elevilor le-au fost oferite informații cu privire la pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru a deveni polițiști, care sunt condițiile ncesare pentru a se putea înscrie la școlile de profil, precum și principalele activități specifice acestei meserii

Polițiștii prezenți la activități au răspuns tuturor întrebărilor elevilor, legate de ce presupune activitatea unui om al legii.

Citeste mai mult

Eveniment

Identitate falsă cumpărată cu 250 de euro. Cum a vrut un bărbat să înșele vigilența vameșilor de la Stânca

Publicat

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca au descoperit asupra unui bărbat cu cetățenie R. Moldova o carte de identitate cu însemnele autorităţilor române, care era falsă.

 

În data de 22 martie a.c., în jurul orei 15.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca – I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru a intra în România, pasager într-un autocar, un cetățean din R. Moldova, în vârstă de 25 de ani.

La controlul de frontieră, a fost descoperită asupra bărbatului o carte de identitate cu însemnele autorităţilor române, care avea imprimate datele de identitate și fotografia tânărului.

Cu ocazia verificărilor specifice efectuate, polițiștii de frontieră au stabilit că documentul în cauză nu îndeplinește condițiile de formă și fond ale unuia autentic, fiind fals.

Cu privire la cele constatate, bărbatul a declarat că a procurat documentul prin intermediul unor cunoştinţe, contra sumei de 250 de euro pentru a obţine un loc de muncă în Cehia.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

Citeste mai mult

Educație

Concurs național de informatică găzduit la Botoșani

Publicat

În perioada 24 – 26 martie 2023, municipiul Botoșani va fi gazda unui eveniment de anvergură, înscris în Calendarul concursurilor naționale școlare finanțate de către Ministerul Educației – Concursul Național de Informatică „Urmașii lui Moisil”, ce se va desfășura la Colegiul Național ”A. T. Laurian” din Botoșani.

Organizat de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, în parteneriat cu Societatea de Excelență și Performanță în Informatică, Consiliul Județean Botoșani și Colegiul Național ”A. T. Laurian” din Botoșani, concursul va reuni elevii care au obținut punctajele cele mai mari la Olimpiada de Informatică, din 18 judeţe ale ţării și din municipiul Bucureşti. În cadrul concursului vor concura și echipe din Republica Moldova.

Competiția a fost inițiată în anul 2001 de către Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi, în onoarea patronului liceului, academicianul Grigore C. Moisil (1906 – 1973), fondator de şcoală de informatică în România, personalitate recunoscută pe plan mondial pentru fundamentarea informaticii ca ştiinţă. A mai fost organizat la Botoșani în 2018 și 2019, la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, sub coordonarea regretatei profesoare, inspector școlar la acea vreme, Liliana Chira.

Concursul de Informatică “Urmaşii lui Moisil” se desfăşoară într-o singură zi (25 martie 2023) şi constă într-o probă practică pe o platformă de concurs dedicată, realizată în parteneriat cu Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică. Durata de desfășurare a probei practice este de trei ore și constă  în  rezolvarea  a  două  probleme  de  natură  algoritmică,  cu  ajutorul  calculatorului.

Festivitatea de deschidere va avea loc vineri, 24 martie 2023, ora 19.00, în Aula Magna a Colegiului Național ”A.T. Laurian”.

”Le urăm succes tuturor participanților și ne dorim ca zilele petrecute la Botoșani să fie stimulante și inspirate și să marcheze un schimb autentic de experiență. Pentru informații actualizate despre eveniment îi invităm pe cei interesați să acceseze site-ul: https://moisil.sepi.ro/”, este mesajul Danielei Nour, inspectorul școlar pentru informatică.

Citeste mai mult

Eveniment

Noi condiții de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, stabilite de Guvern, pentru acordarea asistenței sociale

Publicat

Guvernul a adus modificări la Grila națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice. Este vorba despre condițiile în care acestea pot beneficia de asistență socială.

Prin hotărârea aprobată, se aduc modificări HG nr. 886/2000 pentru aprobarea Grilei naționale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, ca urmare a schimbărilor intervenite în această perioadă în legislația care reglementează sistemul național de asistență socială, respectiv de asistență socială a persoanelor vârstnice.

Ce se schimbă

În acord cu prevederile Legii asistenței sociale nr. 292/2011, modificările prevăd că:

  • evaluarea autonomiei funcţionale se realizează, de regulă, la domiciliul persoanei, de o echipă mobilă de evaluatori
  • în cazul persoanelor asistate în unităţi sanitare cu paturi, evaluarea se poate realiza şi la patul bolnavului, la solicitarea medicului curant sau a asistentului social angajat al spitalului
  • fișa de evaluare sociomedicală va exista, în mod obligatoriu, și în dosarul persoanei vârstnice care solicită îngrijire într-un centru de zi de asistență și recuperare.

Îngrijire de lungă durată a persoanelor fizice

Documentul adoptat de Executiv este parte dintr-un întreg pachet de acte normative care stabilesc un mecanism sustenabil de asigurare a îngrijirii de lungă durată a persoanelor vârstnice, cu prioritate la domiciliu și în centre de zi de asistență și recuperare.

”Prin implementarea acestor măsuri se urmărește facilitarea accesului persoanelor vârstnice dependente la servicii sociale adecvate, care să fie acordate potrivit nevoilor lor reale, pe baza unei evaluări complete.

De asemenea, se are în vedere și eficientizarea planificării și finanțării serviciilor sociale, astfel încât finanțarea să se facă per beneficiar, indiferent de furnizorul de servicii de asistență socială, iar abordarea să fie personalizată și integrată în funcție de profilul fiecărei persoane vârstnice”, arată Ministerul Muncii, într-un comunicat.

În cursul acestui an, în implementarea Strategiei naționale privind îngrijirea de lungă durată și îmbătrânirea activă pentru perioada 2023-2030 și pe baza documentelor de asistență tehnică prevăzute în Acordul pentru Servicii de Asistență Tehnică Rambursabilă privind Sprijin în operaționalizarea reformelor în protecție socială din PNRR, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Sănătății au efectuat o revizuire de fond a instrumentului standard de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, inclusiv a criteriilor de încadrare în grade de dependență, prevăzute în Anexa nr.1 din HG nr. 886/2000.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending