Connect with us
Publicitate

Administratie

Când mănânci cu 10 guri: Cea mai mare pensie din Parlament a ajuns la 357.000 de lei pe an

Publicat

Publicitate

Politicienii români par a face tot posibilul pentru a păstra pensiile speciale ale unor categorii favorizate de cetățeni, scrie alba24.ro,  și asta în ciuda reformelor asumate prin PNRR, a unor declarații de conjunctură și, mai ales, în ciuda frustrării pe care o adună categoriile de la celălalt capăt al sistemului: oamenii care au muncit zeci de ani în fabrici sau la câmp și care primesc acum o pensie de mizerie. 

De altfel, discuția legată de redeschiderea capitolului ”pensii” din PNRR ascunde chiar această miză: păstrarea pensiilor gigant în următorii ani.

În prezent, în țară sunt peste 200.000 de pensii speciale. Este vorba în principal despre militari, polițiști, foști angajați ai serviciilor secrete (mulți chiar din fosta Securitate), magistrați și alte categorii.

Publicitate

Pensia medie în cazul militarilor variază între 3.400 – 4.000 de lei, în timp ce pensionarii SRI au o indemnizație medie de 5.000 de lei. Pentru fiecare dintre cele trei categorii, pensiile sunt plătite de Casele Sectoriale de Pensii ale fiecărei structuri.

Lideri la cuantumul pensiei sunt însă cei peste 4.000 de magistrați, cu o pensie medie care trece de 19.000 de lei, plătită preponderent de Casa Națională de Pensii Publice, scriu jurnaliștii Europei Libere, într-o analiză a acestui fenomen.

Totul a început la finalul anilor ’90, cu un ”cadou” pentru magistrați, dar sistemul a fost extins ulterior la personalul militar, diplomați și parlamentari. Practic, au rămas fără pensii speciale doar categoriile direct productive și bugetarii de ”rangul doi”.

Publicitate

”O analiză a declarațiilor de avere ale parlamentarilor, făcută de Europa Liberă, arată că sunt aleși care beneficiază ei înșiși de pensii militare, acordate de MAPN sau MAI, în valoare de peste 10.000 de lei pe lună.

Premierul Ciucă, pensionar ”de lux” și apărător al pensiilor speciale

În unele cazuri, pensia se poate apropia de 20.000 de lei lunar, cum este cazul premierului Nicolae Ciucă, general și fost șef al Statului Major General al Armatei Române” scrie Europa Liberă.

Publicitate

Jurnaliștii îl citează chiar pe premier, care spune că „Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale! De la Alexandru Ioan Cuza până în prezent militarii au beneficiat de pensii de serviciu”.

De spus ar mai fi că declarațiile lui Ciucă trebuie puse în contextul în care el însuși încasează asemenea o pensie ”de serviciu” de 215.000 de lei pe an.

Care este cea mai mare pensie specială din Parlament

Numărul pe care îl veți citi mai jos, poate părea incredibil, dar este adevărat.

Cea mai mare pensie din rândul demnitarilor din Parlament aparține fostei judecătoare CCR Simona-Maya Teodoroiu, în prezent deputat PSD de Prahova.

Ea a încasat anul trecut, conform celei mai recente declarații de avere, o pensie de 357.000 de lei, aproximativ 30.000 de lei pe lună, plătită de Casa Națională de Pensii Publice.

Potrivit Europei Libere, veniturile ei au mai fost completate de „alte drepturi salariale”, ca judecător CCR, indemnizația de deputat, cele de cadru didactic la SNSPA (unde predă încă din anii ’90) și cercetător științific (tot din anii ’90) la Academia Română, care cumulează alte aproape 287.000 de lei anual, adică alte aproximativ 20.000 lei / lunar.

Un venit lunar total de aproape 50.000 de lei pe lună.

Ce este în spatele renegocierii procentului din PNRR

Oficialii români intenționează să renegocieze acest capitol din PNRR, care limitează la 9,4% procentul pentru plata pensiilor.

În realitate, cu un asemenea procent, nu mai pot fi plătite pensii gigant în România, aflată oricum sub presiunea pensiilor mici.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, dar și președintele Marcel Ciolacu, mai au o variantă pentru public: spun că aceste pensii vor fi impozitate.

Dincolo de declarații însă, Budăi a și nuanțat: „Eu nu cred că pensiile militare sunt pensii speciale şi nu cred că vor intra aici”.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Alba24, Europa Liberă

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tânără șoferiță cu permis american, care circula cu viteză excesivă, oprită în comuna Roma. Ce au descoperit polițiștii

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 296, în comuna Roma, un autoturism condus de o tânără, de 29 de ani, din aceeași localitate, care circula cu viteză peste limita legală.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că aceasta deținea un permis emis de autoritățile S.U.A, fără a avea drept să conducă pe teritoriul României, iar autoturismul pe care îl conducea era radiat din luna iunie a.c.

Publicitate

 

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără drept și punerea in circulație a unui autovehicul neînmatriculat.

 

Publicitate

 

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Beat criță, așa a condus un tânăr din Drăgușeni până l-au scos polițiștii din trafic

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Vlăsinești au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Drăgușeni, un autoturism condus de un tânăr, de 29 de ani, din aceeași localitate.

 

Întrucât acetsa emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 1.00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO ȘTIREA TA: Mai mulți botoșăneni sunt împotriva amplasării unor toalete publice ecologice la ieșirea din Parcul Tineretului

Publicat

Publicitate

Locatarii unui bloc din Botoșani sunt tot mai nemulțumiți de decizia autorităților de a amplasa două toalete publice ecologice chiar în fața imobilului lor, la iesirea din Parcul Tineretului. Aceștia se tem că, din cauza mirosului generat de aceste toalete, nu vor putea deschide ferestrele pe timpul verii, afectându-le astfel calitatea vieții.

Publicitate

Mai mult decât atât, proiectul de amenajare a parcului este întârziat, termenul inițial de finalizare fiind decembrie 2023. Locuitorii spun că lucrările nu sunt nici pe departe terminate, iar aleile au fost recent regândite pentru a proteja copacii existenți, fapt care a necesitat deja modificări în planul inițial. Cu toate acestea, proiectanții refuză să schimbe amplasarea toaletelor, argumentând că locul ales este cel mai accesibil pentru vidanjare, deși nu singurul.

Locatarii consideră că există alte variante pentru amplasarea toaletelor, chiar dacă acestea nu ar fi la fel de comode pentru proiectanți, și cer autorităților să ia în considerare mutarea lor într-o zonă mai îndepărtată de blocuri, pentru a reduce disconfortul cauzat de mirosuri și aglomerație.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Până când ține vântoasa în județul Botoșani. Anunțul meteorologilor

Publicat

Publicitate

Potrivit actualizării meteo, vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50 – 65 km/h.

Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul Galben de vânt pentru județul Botoșani, până la ora 22:00.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

✔ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

✔ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

✔ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

Publicitate

✔ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

✔ nu atingeți firele căzute la pământ.

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112!

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending