Connect with us
Publicitate

Actualitate

Când începe Postul Paștelui în 2023 pentru ortodocși și catolici. Este cel mai lung și aspru post din an

Publicat

Postul Paștelui 2023. Pentru creștinii ortodocși Postul Paștelui începe în 2023 pe 27 februarie și se încheie pe 15 aprilie, potrivit Calendarului Creștin-Ortodox 2023.

La catolici Postul Mare începe și se termină cu o săptămâna mai devreme. La catolici, Postul Mare ține din 22 februarie până pe 8 aprilie.

Data la care creștinii sărbătoresc Paștele este influențată de echinocțiul de primăvară (dată fixă) și de luna plină (dată variabilă). Astfel, data Paștelui se schimbă de la an la an.

În 2023, Paștele ortodox și Paștele catolic nu vor coincide, ca dată. Paștele se sărbătorește, de regulă, la date diferite față de cel catolic. Au fost și excepții, în unii ani când datele au coincis.

Când pică Paştele Ortodox în 2023

Paște 2023 – 16 aprilie

Când pică Paştele Catolic în 2023

Paște 2023 – 9 aprilie

Zile libere de Paște 2023 – minivacanță de 4 zile

Sunt considerate sărbători cu zile libere legale prima și în a doua zi de Paște, dar și Vinerea Marea (din 2018).

  • 14 aprilie 2023 – Vinerea mare
  • 16 aprilie 2023 – Paște Ortodox (duminică)
  • 17 aprilie 2022– A doua zi de Paște Ortodox (luni)

Va fi, practic o minivacanță de 4 zile, inclusiv sâmbăta care este nelucrătoare pentru mulți dintre români.

La fel este și pentru Paștele catolic, doar că datele diferă.

Când este Lăsata Secului înainte de Postul Paștelui 2023

Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui, este pe 19 februarie 2023. În săptămâna următoare, creștinii pot consuma produse lactate, motiv pentru care se mai numește și Săptămâna Albă.

Postul Paștelui 2023: ce reguli trebuie să respecte credincioșii?

În popor Postul Paștelui mai este denumit și Postul Mare. Acest post durează de obicei patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor. Totodată, este cel mai lung și strict post ținut de creștinii ortodocși.

Motivul principal al postirii în Postul Paștelui era pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezați de Paști și să intre în biserică. Însă, Postul Paștelui a devenit absolut firesc o perioadă de pregătire spirituală pentru toți creștinii, pentru a sărbători Învierea Domnului Iisus Hristos.

Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios. De asemenea, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.

În Postul Mare creştinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animalice. Mai mult, aceştia trebuie să se înalte sufleteşte prin rugăciune alături de fapte bune, spun preoții.

Cum se ține Postul

Conform tradiţiei stabilite cu timpul în Biserică, în cursul Postului Mare se posteşte astfel:

  • în primele două zile (luni şi marţi din săptămâna primă) se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau (pentru cei mai slabi) ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă; la fel în primele trei zile (luni, marţi şi miercuri) şi ultimele două zile (vinerea şi sâmbăta) din Săptămâna Patimilor.
  • Miercuri se ajunează până seara (odinioară până după săvârşirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite), când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn.
  • În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână (luni-vineri inclusiv) se mănâncă uscat o singură dată pe zi (seara), iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin.
  • Se dezleagă de asemenea la vin şi untdelemn (în orice zi a săptămânii ar cădea), la următoarele sărbători fără ţinere (însemnate în calendar cu cruce neagră): Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul, Sfinţii 40 de mucenici și duminicile din post.
  • De BunaVestire (25 martie și de Florii (17 aprilie) este dezlegare la pește.

Timp de 40 de zile, cât va ţine Postul Paştelui sau Postul Mare, nu se mănâncă de dulce, iar trupul se purifică odată cu sufletul, cel dintâi prin regim, cel de-al doilea prin rugăciune şi gânduri bune. Aşadar, în aceste săptămâni, nu se consumă carne, ouă, lapte sau brânzeturi. De asemenea, nu vom mânca nici peşte sau untdelemn şi este interzis fumatul şi alcoolul.

După perioada de post, creștinii merg la biserică, unde se spovedesc și se împărtășesc.

Totodată, în această perioadă se spune că este bine să se facă și o slujbă de sfințire a casei. Preotul este chemat la casa enoriașilor, unde are loc stropirea cu apă sfinţită a celor prezenţi şi a tuturor camerelor.

De asemenea, se fac şi rugăciuni pentru ocrotirea şi binele casei şi pentru sănătatea trupească şi sufletească a celor care locuiesc în ea.

În timpul Postului Mare, credincioşii vor să petreacă această etapă spirituală mult mai aproape de Dumnezeu, potrivit Bisericii.

De aceea, în acest interval de nevoinţă, postitorii merg la preotul lor duhovnic și-i mărturisesc păcatele.

De ce durează Postul Paștelui 40 de zile

Durata de 40 de zile a Postului Paştilor se întemeiază pe o tradiţie vechi-testamentară, de atâtea ori atestată când e vorba de cercetarea şi pregătirea sufletului prin măsuri divine:

  • potopul, care trebuia să spele pământul de păcate, a ţinut 40 de zile şi 40 de nopţi (Facere 7, 11-17);
  • patruzeci de ani au mâncat evreii mană în pustie, înainte de a ajunge în pământul făgăduinţei (Deut. 7, 7 şi 29, 5-6);
  • Moise a stat pe munte 40 de zile pentru a primi Legea (Ieşire 34, 28);
  • ninivitenii au postit 40 de zile pentru a se pocăi (Iona 3, 4-10);
  • Iisus a postit în munte 40 de zile şi 40 de nopţi înainte de începerea activităţii publice (Matei 4, 1-2 şi Luca 4, 1-2).

Practica aceasta a fost adoptată de Biserică încă dinainte de sec. IV, ca timp de pregătire a catehumenilor pentru botez, adică pentru re-naşterea sau înnoirea spirituală.

Zile de post si posturi – Calendar Ortodox 2023

Sunt mai multe perioade în care creștinii trebuie să țină post potrivit rânduielilor bisericești prezentate de crestinortodox.ro

  • Miercurile si vinerile de peste an, afara de cele cu dezlegare, insemnate cu harti
  • Ajunul Bobotezei ( 5 ianuarie )
  • Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul ( 29 august )
  • Inaltarea Sfintei Cruci ( 14 septembrie )
  • Postul Sfintelor Pasti ( 27 februarie – 15 aprilie )
  • Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel ( 12 iunie – 28 iunie )
  • Postul Adormirii Maicii Domnului ( 1 august – 14 august )
  • Postul Nasterii Domnului ( 14 noiembrie – 24 decembrie )

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Incendiile de vegetație din Havârna au băgat localnicii în sperieți. „Suntem aici în frică și panică, trăim clipe de groază, suntem disperați”

Publicat

Locuitorii comunei Havârna asistă neputincioși de două zile la flăcări cât casa pe câmpurile din apropierea gospodăriilor și își strigă îngrijorarea pe rețelele de socializare. Oamenii cer ajutor în găsirea celor care se fac vinovați, pentru că sunt convinși că la mijloc este o mână criminală.

În ultimele două zile, aproape 20 de hectare de vegetație uscată și stufăriș s-au făcut scrum și numai intervenția pompierilor din Darabani și a voluntarilor din comuna Havârna au limitat proporțiile unor incendii pornite să mistuie totul în cale.

„Ferească Dumnezeu suntem aici în frica și panica trăim clipe de groaza suntem disperații pe viețile noastre ,sunt oameni bătrâni bolnavi în case care nu se pot deplasa la pat ,copii mici eu am 2 copii mici unu de 6 ani și unu nou născut unde plec cu copii în brate din calea focului, Rugam autoritățile și cei de la Primăria Havarna sa ia masuri urgente nu e de gluma cu viețile oamenilor vrem și noi explicații sa ne zică ce mana criminala da foc ,Vrem siguranță dar se pare ca nimănui nu hi pasa de noi suntem a nimănui, vrem sa știm cine deține iazul ala sa răspundă dacă face asa ceva și sperie lumea Va mulțumim de Înțelegere și vrem siguranță”, este unul dintre strigătele după ajutor pe o rețea de socializare.

„Cum este posibil să ardă stuful pe iaz a doua noapte săptămâna asta și nimeni să nu facă nimic? Atât de nepăsători pot fi cei responsabili cu găsirea persoanei care face treaba asta? Sau e important ca persoana să fie acoperită? E Postul Paștelui, oameni buni… Să vă dea Dumnezeu după suflet. Iar cei care închideți ochii la așa ceva, să vă ferească Dumnezeu să fiți în postura în care focul e la câțiva metri de voi. Rușine! Rușine tuturor cărora nu le pasă de viețile oamenilor din sat!!!”,  a spus o localnică care se uita din curtea locuinței  flăcări aflate  la câțiva metri.

„Lumea are nevoie de certitudinea ca nu vor lua foc in casa. Am ajuns in 2024 sa mergem la somn cu frica asta? Presupun ca oamenii au fost buni doar cand v-au ales pe post de primar. După aceea…Dumnezeu cu mila…”, este o altă opinie extrasă din zecile care au împânzit rețeaua de socializare.

Pompierii fac apel după apel: „STOP VEGETAȚIEI USCATE”, însă la Havârna încă nu a ajuns mesajul lor și oamenilor le este frică să adoarmă și sunt deciși să aleagă reprezentanți care să stea de pază în zona iazului din comună care a ars de două ori în două zile două zile.

„La Havîrna a intervenit un echipaj din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Serviciul Voluntar din comună pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată și stufăriș pe o suprafață de aproximativ 10 hectare. Incendiul a fost lichidat după mai bine de două ore. Cauza probabilă a fost utilizarea focului în spații deschise.
Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie”, este comunicatul transmis de pompieri.

Potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase. Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Am încercat să obținem un punct de vedere al primăriței comunei Havârna, Rodica Baltă, însă apelurile au rămas cără răspuns.

Citeste mai mult

Eveniment

Prețuri mai mari la biletele de tren, de la 1 aprilie

Publicat

Se scumpesc biletele de tren de la 1 aprilie. Este o decizie internă a CFR Călători care stabilește prețuri mai mari pentru locurile din vagoanele de dormit, pe timp de noapte.

Astfel, noul preț va fi de 225 de lei pentru suplimentul de cabină single, cu 15 lei mai mult decât acum.

Un loc în cabinele de doua paturi va costa 120 de lei, iar un loc în cabina de trei paturi va fi 100 de lei. CFR Călători dispune însă de cabine cu trei paturi doar pe trenurile internaționale.

La vagoanele cușetă, suplimentele vor fi de 78 de lei pentru patul în cabină cu patru locuri şi de 58 de lei pentru un pat în cabina de şase locuri.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 24 de ani din Știubieni, la volanul unei mașini cu numere false

Publicat

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr de 24 de ani,  din comuna Știubieni.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că numerele de înmatriculare ale autoturismului sunt false și aparțin  altui autovehicul.

 

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de punere în circulație a unui autovehicul cu numere false.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Un tânăr din Vârfu Câmpului s-a dat cu mașina peste cap la Cândești

Publicat

Miercuri, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier în timp ce se deplasau pe D.N. 29C, în comuna Cândești, au observat un autoturism răsturnat în afara părții carosabile.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că un tânăr, de 26 de ani, din comuna Vârfu Câmpului, în timp ce se deplasa cu autoturismul pe D.N. 29 C, dinspre localitatea Cândești spre localitatea Lunca, a pierdut controlul asupra direcției de mers, împrejurare în care s-a răsturnat în afara părții carosabile.

 

În urma impactului au rezultat doar pagube materiale.

 

Fiind testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending