Connect with us

Actualitate

Când începe Postul Crăciunului 2023. Semnificații religioase

Publicat

Publicitate

Postul Crăciunului 2023: este rânduit de Biserică pentru a-i pregăti pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Iisus Hristos.

Cu o durată de şase săptămâni, Postul Crăciunului începe la data de 15 noiembrie şi ţine până la 24 decembrie, inclusiv. Dacă însă ziua de lăsatul secului cade miercurea sau vinerea, postul începe din 14 noiembrie.

În 2023, Postul Crăciunului începe miercuri, 15 noiembrie, cu ziua de lăsatul secului marți, 14 noiembrie.

Postul Crăciunului 2023: zilele cu dezlegare la pește
Potrivit Calendar Ortodox 2023, în Postul Crăciunului 2023, din cele 40 de zile de post, 17 sunt cu dezlegare la pește.

Miercuri, 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
Joi, 23 noiembrie – Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, Sfântul Ierarh Amfilohie
Sâmbătă, 25 noiembrie – Sfânta Muceniță Ecaterina, Sf. Mc. Mercurie/ Odovania Praznicului intrării în Biserică A Maicii Domnului
Duminică, 26 noiembrie – Sfântul Stelian (Dregătorul bogat – păzirea poruncilor)
Joi, 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei
Sâmbătă, 2 decembrie – Sfântul Proroc Avacum, Sfânta Muceniță Miropia
Duminică, 3 decembrie – Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (Pilda talanților)
Luni, 4 decembrie – Sfânta Muceniță Varvara
Marți, 5 decembrie – Sfântul Sava cel sfințit; Sfântul Mucenic Anastasie, Sfântul Cuvios Nectarie
Miercuri, 6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae
Joi, 7 decembrie – Sfânta Muceniță Filofteia
Sâmbătă, 9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare Maria
Duminică, 10 decembrie – Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf (Tămăduirea femeii gârbove)
Marți, 12 decembrie – Sfântul spiridon al Trimitundei
Sâmbătă, 16 decembrie – Sfântul Proroc Agheu, Sfânta Teofana
Duminică, 17 decembrie – Sfântul Proroc Daniel (Pilda celor poftiți la cină)
Luni, 18 decembrie – Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, Sf. Mc. Sebastian și Zoe
Postul Crăciunului 2023: De ce ține 6 săptămâni
Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul.

Prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii, se menţionează în Liturgica generală, a Pr. Ene Branişte.

Publicitate

Durata Postului Crăciunului a fost stabilită în anul 1166, la Sinodul de la Constantinopol, ținut sub președinția patriarhului Luca Hrisoveghi.

Această uniformizare a fost necesară deoarece la început, nu toți creștinii posteau în același mod și același număr de zile, ci unii țineau un post aspru, alții mai ușor, iar unele persoane posteau numai șapte zile, în vreme ce alții șase săptămâni.

Postul Crăciunului 2023: cum a fost aleasă data de 25 decembrie
Potrivit unei vechi tradiții, recensământul lui Cezar August, în timpul căruia Sfântul Ev. Luca ne spune că S-a născut Domnul (Lc. 2,1) a avut loc în 25 decembrie (14 Nisan), anul 754 de la fondarea Romei.

Sfântul Ioan Gură de Aur confirmă că această tradiție este foarte veche și că Nașterea Domnului ar fi fost serbată la Roma de la început în data de 25 decembrie.

Același lucru îl va afirma mai târziu și Fericitul Ieronim.

Postul Crăciunului 2023: Nașterea și Botezul
Cu toate că în majoritatea comunităților creștine Crăciunul se serba în 25 decembrie, creștinii din Orient au celebrat această sărbătoare până în secolul al IV-lea în aceeași zi cu Botezul Domnului, în 6 ianuarie, numind praznicele unite Sărbătoarea arătării Domnului sau Teofania.

După anul 375, acestea s-au serbat în Orient la date distincte, precum în celelalte comunități creștine.

Postul Crăciunului 2023: despre trup sau suflet
Unul dintre Sfinții care vorbește despre însemnătatea reală a postului Nașterii Domnului este Sfântul Tihon, care spune despre postul adevărat că este „abținerea de la orice rău”.

Dacă vrei, creștine, să-ți fie postul folositor, atunci, postind trupește, să postești și duhovnicește și să postești întotdeauna.

„Cum pui frâu pântecelui tău, tot așa pune-l și gândurilor și patimilor tale celor rele. Să postească mintea ta de gândurile cele deșarte. Să postească mintea ta de ținerea de minte a răului. Să postească voia ta de dorirea cea rea” notează Sfântul Tihon.

Postul Crăciunului este, deci, o pregătire, o sfințire a gândurilor, a simțirilor, a trupului și a sufletului nostru prin pocăința, prin Spovedanie și Euharistie, prin citirea mai deasă a Sfintei Scripturi și a scrierilor sfinților părinți și printr-o atenție spirituală deosebită.

Postul Crăciunului 2023: de ce se colindă
Datina colindatului în poporul român este străveche. Chiar dacă nu poate fi precizată cu exactitate data apariţiei acestui obicei, totuşi conţinutul poetico-literar al colindelor indică faptul că ele dinaintea formării poporului nostru, adică din secolul I, din vremea în care Sfântul Apostol Andrei propovăduia Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos pe teritoriul Dobrogei.

Colindul românesc, prin forma sa simplă şi prin mesajul pe care-l exprimă, este glasul sfânt al Evanghelii şi al Bisericii extins sau transmis în sufletele şi-n casele creştinilor.

Postul Crăciunului 2023: perioada cadourilor
Postul Nașterii Domnului este o perioadă dedicată dăruirii. Darurile se oferă ca milostenie pentru cei aflați în lipsuri. Darurile de Crăciun sunt simbol al răspunsului nostru la multele daruri duhovnicești pe care Dumnezeu Fiul ni le aduce prin întruparea Sa.

De asemenea, această perioadă este legată de daruri datorită Sfântului Ierarh Nicolae, serbat în 6 decembrie, care a îmbinat apărarea Ortodoxiei cu grija față de săraci, de orfani, de oamenii necăjiți, însingurați și înfrigurați.

Așadar, în acest post, pe lângă pregătirea duhovniceasca interioară, creștinul trebuie să facă și milostenie, după modelul Sfântului Nicolae, dăruind altora, ca semn al iubirii frățești, daruri spirituale și daruri materiale sau măcar un cuvânt bun, o mână de ajutor, o încurajarea unui om sărac, singur, deznădăjduit sau întristat, potrivit basilica.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

APIA Bootșani: Vizarea carnetelor de rentă viageră agricolă

Publicat

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centru Județean Botoșani informează că, în perioada 03 martie – 31 august 2025 (în zilele lucrătoare), pentru obţinerea sumei de bani reprezentând renta viageră agricolă aferentă anului 2024, rentierii vor solicita viza anuală, fie prin prezența fizică, fie prin mijloace electronice de comunicații sau poștă/curier.

Pentru vizarea electronică, rentierii vor transmite documentele necesare acordării vizei pe adresa de e-mail a Centrului APIA unde se află dosarul rentierului și vor contacta telefonic funcționarii APIA CJ Botoșani pentru a primi confirmarea acordării vizei.

La nivelul Centrului Județean Botoșani, estimăm că în anul 2025, vor viza carnetele peste 700 de rentieri agricoli.

Lista nominală a codurilor de rentier și județul de vizare” este postată pe site-ul APIA și poate fi accesată la adresa: https://apia.org.ro/ajutoare-specifice/masuri-de-sprijin-finantate-de-la-bugetul-national/renta-viagera-agricola/.

Documentele pe care trebuie să le prezinte rentierul la depunerea declaraţiilor de vizare, personal sau prin împuternicit/mandatar/curator, sunt următoarele:

– carnetul de rentier agricol;

Publicitate

– actul de identitate al solicitantului;

– decizia de la comisia de expertiză medicală – pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boală gradele I sau II/decizia de la comisia de expertiză medicală și decizia de pensionare la limită de vârstă – pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boală gradele I sau II a cărei pensie de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă;

– procură notarială autentificată/curatelă/hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă din care să reiasă că solicitantul este tutore legal al rentierului agricol, în original, numai pentru cazurile în care vizarea carnetului de rentier agricol este solicitată prin reprezentant legal;

– contractul/contractele de arendare încheiat/încheiate până la data de 30 septembrie 2011, cu respectarea prevederilor Legii arendării nr.16/1994*), cu modificările şi completările ulterioare, sau încheiat/încheiate după data de 1 octombrie 2011, cu respectarea prevederilor Codului civil;

– extras de cont pe numele rentierului agricol, deschis la oricare bancă de pe teritoriul României, în lei (opţional);

– declarația pentru obţinerea vizei anuale conform modelului din Anexa la Normele metodologice de aplicare a prevederilor „titlului XI Renta viageră agricolă” din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, aprobate prin Ordinul nr.1272/2005.

Informații pentru moștenitorii rentierilor

În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia până la data decesului poate fi încasată de moştenitorii săi, cu condiţia respectării prevederilor art.8 din Legea 247/2005 Titlu XI, și a depunerii, la oricare Centru APIA, până la data limită 15.10.2025, a cererii de moștenitor însoțită de următoarele documente justificative:

  • carnetul de rentier al defunctului (obligatoriu în original);
  • copie a certificatului de deces;
  • copie a actului doveditor privind calitatea de moștenitor (certificat de moştenitor sau certificat de calitate de moştenitor, certificat de legatar, hotărâre judecătorească de succesiune învestită cu formula ”definitivă”);
  • copie după B.I/C.I./paşaport al moştenitorului;
  • împuternicire/declaraţie notarială din care să reiasă acordul celorlalţi moştenitori privind solicitarea şi încasarea rentei viagere agricole datorată rentierului (original);
  • extras de cont pe numele moștenitorului.

Deoarece carnetul de rentier este un document care se depune obligatoriu în original, acest tip de cerere poate fi depusă la sediile Centrelor județene ale APIA, respectiv Centrul Municipiul București sau poate fi transmisă prin poștă/curier.

Plata rentei viagere agricole, conform prevederilor art.6 alin.1 şi alin.2, din Legea 247/2005 Titlul XI, se efectuează într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie 2025, prin mandat poştal sau virament bancar.

Legislaţie:

  • Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, titlul XI renta viageră agricolă, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Ordinul Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr.1272/503/2005 modificat prin Ordinul comun al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.348/24.08.2023 și nr.356/16.09.2024, respectiv al Ministerului Finanțelor nr.2.678/04.10.2023 și nr.6219/01.10.2024, privind modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Titlului XI „Renta viageră agricolă” din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente cu modificările şi completările ulterioare, sunt stabilite condiţiile de acordare a rentei viagere agricole.

Datele de contact ale Centrelor APIA le puteți vizualiza pe site-ul instituției www.apia.org.ro , accesând link-ul: https://apia.org.ro/centre-judetene/.

Citeste mai mult

Eveniment

Postul Paștelui 2025: Rețete de mâncare pentru perioada postului. Lista alimentelor ce pot fi consumate fără să încalci canoanele

Publicat

Publicitate

Postul Paștelui 2025: Rețete de mâncare pentru perioada postului. De luni începe Postul Paștelui, o perioadă de 40 de zile în care mulți credincioși renunță la alimentele de origine animală, scrie alba24.ro.

Acest post, cel mai important din calendarul creștin, ne pregătește pentru sărbătoarea Învierii Domnului, care va avea loc pe 20 aprilie.

Deși renunțăm la produsele de origine animală, există o mulțime de opțiuni delicioase pe care le putem include în meniul zilnic.

În continuare, vă propunem câteva rețete simple și rapide de post, care vă vor diversifica mesele și vă vor ajuta să aveți o alimentație echilibrată pe parcursul celor 40 de zile de post.

Postul Paștelui 2025

În tradiția ortodoxă, postul nu înseamnă doar renunțarea la anumite alimente, ci și o cale de purificare sufletească și de îndepărtare de patimi. Beneficiile postului se reflectă în mai multe aspecte ale vieții.

Din punct de vedere fizic, schimbarea regimului alimentar ajută organismul să elimine toxinele și poate contribui la o stare de sănătate mai bună. Totodată, renunțarea la vicii are un impact pozitiv asupra echilibrului nostru general

Publicitate

Pe plan spiritual, postul este un timp al rugăciunii și al introspecției, oferind șansa de a ne apropia mai mult de Dumnezeu și de a lăsa Harul să lucreze în viața noastră.

Nu în ultimul rând, postul înseamnă și fapte bune.

Ajutându-i pe cei din jur, această perioadă devine nu doar un exercițiu personal, ci și o experiență colectivă, așa cum subliniază și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: „în vindecarea bolnavilor, contează foarte mult și credința comunității, a obștii, a celor din jur”.

Rețete de post: Feluri de mâncare rapide pentru perioada postului

Chiar dacă se renunță la produsele de origine animală, există multe variante gustoase pentru a satisface pofta de mâncare.

Iată câteva rețete simple și sănătoase, perfecte pentru a-ți diversifica mesele de post.

Ciorbă de legume de post

Ingrediente:

  • 1 ceapă;
  • 2 morcovi;
  • 1 ardei gras;
  • 1 cartof mare;
  • 1 zucchini;
  • 1/2 varză mică;
  • 2 roșii;
  • 1 litru apă;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • Sare și piper după gust;
  • Mărar sau pătrunjel proaspăt.

Mod de preparare:

  • Se curăță și se taie legumele în cuburi mici;
  • Într-o oală, se încinge uleiul și se călesc ceapa și morcovii, adăugând puțină sare;
  • Se adaugă restul legumelor și se toarnă apa;
  • Se lasă să fiarbă la foc mic până când legumele sunt fragede (aproximativ 30-40 de minute);
  • Se adaugă roșiile tăiate și se mai lasă 10 minute pe foc;
  • La final, se condimentează cu sare, piper și se adaugă mărar sau pătrunjel tocate.

Ardei umpluți cu orez și legume

Ingrediente:

  • 6 ardei grași;
  • 200 g orez;
  • 1 ceapă;
  • 1 morcov;
  • 1 zucchini;
  • 2 roșii;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • Sare, piper, ierburi de Provence;
  • 1 linguriță pastă de tomate.

Mod de preparare:

  • Se taie vârful ardeilor și se scot semințele;
  • Se pune orezul la fiert pentru 5 minute;
  • Într-o tigaie, se călesc ceapa și morcovul date pe răzătoare, adăugând puțină sare;
  • Se adaugă dovlecel tăiat cubulețe și roșiile tocate;
  • După ce legumele s-au înmuiat, se adaugă orezul fiert și pasta de tomate;
  • Se condimentează cu sare, piper și ierburi;
  • Se pune amestecul obținut în ardei și se așază într-o oală;
  • Se adaugă apă (aproape cât să-i acopere) și se lasă la fiert timp de 30-40 de minute.

Chili de post cu fasole și legume

Ingrediente:

  • 2 căni de fasole roșie fiartă;
  • 1 ceapă mare;
  • 1 ardei gras;
  • 2 roșii;
  • 2 linguri de pastă de tomate;
  • 1 linguriță de chili sau boia iute;
  • 1 linguriță de cumin;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • Sare și piper după gust.

Mod de preparare:

  • Se călesc ceapa și ardeiul gras tăiate în cuburi mici într-o tigaie cu ulei de măsline;
  • Se adaugă roșiile tocate și pasta de tomate și se lasă la fiert 5-10 minute;
  • Se pune fasolea fiartă și se adaugă condimentele: chili, cumin, sare și piper;
  • Se lasă să fiarbă la foc mic încă 20 de minute și se amestecă din când în când;
  • Se servește fierbinte, opțional cu o garnitură de orez sau pâine de post.

Dovlecei umpluți cu orez și legume

Ingrediente:

  • 4 dovlecei mari;
  • 100 g orez;
  • 1 ceapă;
  • 1 morcov;
  • 1 ardei gras;
  • 2 linguri pastă de tomate;
  • 1 lingură ulei de măsline;
  • Sare, piper și ierburi.

Mod de preparare:

  • Se taie dovleceii pe jumătate și se scobesc de semințe;
  • Orezul se fierbe în apă cu sare pentru 10 minute;
  • Ceapa, morcovul și ardeiul se toacă mărunt și se călesc într-o tigaie cu ulei de măsline;
  • Se adaugă pasta de tomate și orezul fiert, iar amestecul se condimentează cu sare, piper și ierburi;
  • Se pune amestecul obținut în dovlecei și se așază într-o tavăș
  • Se adaugă apă în tavă și se lasă la cuptor la 180°C pentru 30-40 de minute.

Supă cremă de cartofi și praz

Ingrediente:

  • 4 cartofi mari;
  • 1 praz;
  • 1 ceapă;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • 1 litru apă;
  • Sare și piper după gust;
  • 1 linguriță de cimbru.

Mod de preparare:

  • Se taie cartofii și prazul în bucăți mici, iar ceapa se toacă mărunt;
  • Se călesc ceapa și prazul în ulei de măsline până devin moi;
  • Se adaugă cartofii și apă, apoi se fierbe totul până cartofii sunt complet fierți;
  • Se pasează supa cu un blender până devine cremă;
  • Se condimentează cu sare, piper și cimbru. Se poate servi cu crutoane de pâine prăjită.

Postul Paștelui 2025. Cum se postește

Biserica recomandă ca Postul Paștelui să fie ținut cu măsură și înțelepciune, în funcție de puterea fiecăruia. Potrivit crestinortodox.ro, se postește astfel:

  • În primele zile din prima săptămână, se recomandă să nu se mănânce nimic. Cei care nu pot ține un post atât de strict pot posti până seara și, dacă se poate, să mănânce doar pâine și apă. Același lucru este recomandat și pentru primele trei zile din Săptămâna Patimilor (luni, marți și miercuri) și pentru ultimele două zile (vineri și sâmbătă).
  • În Miercurea din Săptămâna Patimilor, se postește până seara, iar după slujbă se poate mânca pâine și legume fierte, fără ulei.
  • În restul postului, de luni până vineri, se recomandă o singură masă pe zi, seara, cu mâncare simplă, uscată. În zilele de sâmbătă și duminică, se pot lua două mese, iar mâncarea poate conține legume fierte, puțin ulei și vin.

Postul Paștelui 2025: Ce alimente se pot consuma în post

Postul nu înseamnă doar renunțare și sacrificii, ci și o oportunitate de a adopta un stil de viață mai simplu și mai sănătos.

Chiar dacă nu se consumă alimente de origine animală, există multe variante care pot asigura energia necesară zilnic.

Alimente permise în post:

  • Fructe și legume – Mere, banane, portocale, struguri, cartofi, morcovi, fasole verde, ardei, roșii, castraveți;
  • Cereale – Năut, ovăz, quinoa, hrișcă;
  • Produse din soia – Tofu, lapte de soia, iaurt vegetal;
  • Semințe și nuci – Nuci, migdale, alune, semințe de floarea-soarelui, dovleac, susan, chia;
  • Pâine și produse de panificație – Covrigi, pâine integrală, lipii (fără lapte sau ouă);
  • Uleiuri vegetale – Ulei de măsline, de floarea-soarelui, de cocos;
  • Dulciuri de post – Ciocolată neagră fără lapte, gem, compot, miere (în funcție de tradițiile fiecăruia).

În unele zile din post, Biserica permite și consumul de pește, mai ales de Buna Vestire (25 martie) și de Floriile (13 aprilie).

Citeste mai mult

Eveniment

Microbuzele electrice intră în circulație în Flămânzi: Trasee și tarife

Publicat

Publicitate

Începând de astăzi, transportul public din Flămânzi se modernizează prin introducerea microbuzelor electrice. Noile vehicule oferă un transport mai ecologic și eficient, iar tarifele sunt următoarele:

Bilet 1 călătorie – 4 lei (achitat la șofer)
Abonament lunar (30 călătorii) – 100 lei (achiziționat la șofer)
Trasee și orare actualizate
Pentru a răspunde nevoilor locuitorilor, Traseul 3 a fost modificat pentru a deservi și elevii din zona Bălcescu. De asemenea, au fost ajustate numărul de curse și orele de plecare:
Traseul 1: Centrul civic – Liceul „N. Bălcescu” (07:00, 13:00) – diverse străzi – retur la Centru civic.
Plecare: 07:00, 09:00, 11:00, 13:00, 14:30, 16:00.
Traseul 2: Centru civic – str. D. Iov – diverse străzi – retur.
Plecare: 06:50, 08:30, 10:30, 12:50, 14:30, 16:00.
Traseul 3: Centru civic – Liceul „N. Bălcescu” (07:30, 13:00) – diverse străzi – retur.
Plecare: 07:20, 09:30, 11:30, 13:20, 15:00, 16:30.
Noua flotă electrică promite un transport mai confortabil și mai puțin poluant pentru locuitorii orașului.

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 42 de ani, din Rădăuți-Prut, s-a urcat la volan cu toate că nu avea permis. Acum are dosar penal

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit, sâmbătă, pentru control, pe drumul național DN 24 C, în comuna Rădăuți Prut, un autovehicul condus de un bărbat, de 42 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Mai mult decât atât, autovehiculul pe care îl conducea nu avea asigurare obligatorie și nici inspecția tehnică periodică efectuată.

 

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending