Connect with us
Publicitate

Actualitate

Când încep ploile. Prognoza meteo pe regiuni, 18 septembrie – 1 octombrie

Publicat

Publicitate

Meteorologii anunță temperaturi maxime care vor depăși 25 de grade Celsius, în majoritatea regiunilor. Sunt prognozate ploi după data de 19 septembrie. De asemenea, din cea de-a doua săptămână a prognozei, vremea va intra într-un proces de răcire. Maximele nu vor mai trece de 22-25 de grade Celsius.

ANM a publicat estimarea valorilor termice și a precipitațiilor pe regiuni, în intervalul 18 septembrie – 1 octombrie.

Vremea în Alba, în săptămâna 18-24 septembrie: vor fi variații de temperatură, în zonele joase. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 și 29 de grade Celsius. Marți și miercuri sunt anunțate ploi, în special în zonele de munte.

Prognoza meteo 18 septembrie – 1 octombrie în Transilvania

În prima săptămână de prognoză valorile termice diurne vor crește de la 24 la 28 de grade mediat regional, dar din 24 septembrie vremea va intra într-un proces treptat de răcire, astfel încât maximele vor ajunge la medii de 22 de grade.

Temperaturile minime vor fi, în medie, de 8…10 grade, doar în 20, 21, 24 și 25 septembrie vor urca la medii de 12 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în 19 și 20 septembrie și din nou în 25 și 26 septembrie.

Publicitate

Prognoza meteo 18 septembrie – 1 octombrie în Banat

În prima săptămână de prognoză valorile termice nu vor avea variații semnificative de la o zi la cealaltă si se vor situa în general peste normele caracteristice perioadei, cu medii ale maximelor între 26 și 28 de grade și ale minimelor între 4 și 16 grade.

În 24 și 25 septembrie se estimează o răcire, apoi chiar dacă se va mai încălzi ușor, vremea se va menține relativ normală din punct de vedere termic, cu maxime de 24…26 de grade și minime de 10…12 grade, mediat regional.

Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în 19, 20 septembrie și din nou în 24 și 25 septembrie.

Publicitate

Prognoza meteo 18 septembrie – 1 octombrie în Crișana

Valorile termice diurne vor avea variații pe tot parcursul intervalului, astfel că mediile acestora vor fi cele mai coborâte, respectiv de 26 de grade, în 19, 20, 24, 25, 30 septembrie și 01 octombrie, iar în rest se vor situa între 27 și 29 de grade, caracterizând o vreme mai caldă decât în mod normal perioadei.

Temperaturile minime se vor situa în jurul a 14 grade în prima săptămână de prognoză, apoi vor scădea treptat până la 10 grade mediat regional.

Sunt prognozate ploi în perioada 18 – 21 septembrie și din nou în 24 și 25 septembrie.

Prognoza meteo 18 septembrie – 1 octombrie în Maramureș

În prima săptămână de prognoză vremea va fi în general caldă, cu medii ale maximelor de 24…28 de grade, cele mai scăzute estimate pentru 19 septembrie, iar ale minimelor de 12…14 grade.

În 24 septembrie se va răci semnificativ, un proces care de altfel va continua ușor până spre finalul intervalului, astfel încât valorile diurne vor fi de la 26 spre 22 de grade, iar cele nocturne de la 14 spre 10 grade, mediate regional.

Sunt prognozate ploi în perioada 18 – 21 septembrie și din nou în 24 și 25 septembrie.

Prognoza meteo 18 septembrie – 1 octombrie în Moldova

Vremea va fi caldă și în general frumoasă în prima săptămână de prognoză, cu valori termice ce nu vor varia semnificativ de la o zi la cealaltă, astfel încât mediile maximelor se vor situa între 26 și 28 de grade, iar ale minimelor între 12 și 14 grade.

În a doua săptămână se va răci ușor dar continuu, până la valori mediate regional ale maximelor de 22 de grade și ale minimelor de 10 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi scăzută pe aproape tot intervalul de prognoză.

Prognoza meteo 18 septembrie – 1 octombrie în Dobrogea și pe litoral

Vremea va fi în general frumoasă pe tot intervalul de prognoză, iar valorile termice mai ridicate decât în mod normal până în data de 25 septembrie, apoi vor scădea ușor și se vor apropia de cele caracteristice perioadei.

Astfel, maximele vor avea medii între 24 și 28 de grade, cu cele mai ridicate în 23 și 24 septembrie, iar minimele între 14 și 16 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi scăzută pe aproape tot parcursul intervalului.

Prognoza meteo 18 septembrie – 1 octombrie în Muntenia

Vremea se va încălzi treptat până în data de 24 septembrie, astfel încât regimul termic diurn va varia de la valori mediate regional de 26 până spre 30 de grade, iar cel nocturn de la 12 la 16 grade.

După această dată se va răci ușor, maximele vor scădea la medii de 25 de grade, iar minimele la 12 grade .

Probabilitatea de apariție a averselor va fi scăzută în cea mai mare parte a intervalului.

Prognoza meteo 18 septembrie – 1 octombrie în Oltenia

În perioada 18 – 23 septembrie vremea va fi în mare parte a regiunii ușor mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă, cu medii ale maximelor ce vor crește de la 24 spre 28 de grade și ale minimelor oscilante între 12 și 16 grade.

A doua săptămână de prognoză va aduce o ușoară răcorire, astfel încât media valorilor maxime va coborî spre 24 de grade, iar a minimelor spre 12 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în 19 și 20 septembrie și din nou în 25 și 26 septembrie.

Prognoza meteo 18 septembrie – 1 octombrie la munte

Valorile termice vor avea variații pe parcursul intervalului, astfel că, în prima săptămână vor crește treptat, iar în următoarea vor avea tendința de scădere ușoară dar continuă.

În aceste condiții, temperaturile maxime vor avea medii între 14 și 20 de grade, cu cele mai ridicate valori în 23 septembrie, iar cele minime între 6 și 10 grade, cu cele mai scăzute valori la finalul perioadei.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în intervalul 18 – 22 septembrie și din nou în 25 și 26 septembrie.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Avocatul Poporului cere Ministerului Educației ca elevii din familii monoparentale să primească bursa socială

Publicat

Publicitate
Avocatul Poporului a cerut Ministerului Educației ca elevii din familii monoparentale să primească bursa socială indiferent de venitul pe membru de familie, precizează Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL) într-un comunicat transmis Edupedu.ro. Reacția Avocatului Poporului vine după ce FEPAL a cerut implicarea instituției, precizând că Ministerul Educației face o discriminare la acordarea burselor sociale pe anul școlar 2024-2025. Amintim, bursele sociale pentru elevii din familii monoparentale sunt condiționate de venit în anul școlar 2024-2025,conform metodologiei cadru de acordare a burselor școlare, publicată în Monitorul Oficial, iar anul trecut școlar nu exista această condiție.
  • Edupedu.ro a scris că o mamă singură a transmis o scrisoare deschisă premierului Marcel Ciolacu pe motiv că noile prevederi legate de bursele sociale pentru elevii din familii monoparentale din anul școlar 2024-2025 au ca efect „o nouă discriminare pe care o face Ministerul Educației între copiii din România”.

Avocatul Poporului cere Ministerul Educației ca bursele sociale din familiile monoparentale să fie acordate indiferent de veniturile pe membru de familie, adică să revină la vechile reguli din Ordinul nr. 6238 din 8 septembrie 2023, unde se preciza că bursa socială se acordă elevilor care provin din familii monoparentale, “fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie”.

“Am revenit la Ministerul Educației și am solicitat formularea unui punct de vedere pe marginea celor de mai sus, dar și din perspectiva analizării oportunității modificării și completării Ordinului nr. 5518/11 iulie 2024 privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor, în sensul revenirii la vechea reglementare din Ordinul nr. 6238 din 8 septembrie 2023 privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor, care acorda vocație la obținerea bursei sociale elevilor din familiile monoparentale, indiferent de venitul pe membru de familie. În funcție de informațiile/documentele obținute, vom propune și efectua, după caz, și alte demersuri necesare soluționării dosarului constituit ca urmare a sesizării din oficiu”, scrie în solicitare.

Avocatul Poporului mai precizează că a cerut lămuriri de la Ministerul Educației și în altă privință semnalată: “Instituția s-a sesizat din oficiu la data de 22 iulie 2024, în contextul dispozițiilor referitoare la situația elevilor olimpici naționali care se califică în loturile pentru etapele internaționale ale olimpiadelor și nu obțin niciun premiu sau medalie în categoria elevilor cu vocație la bursa de merit sau de excelență, solicitând Ministerului Educației un punct de vedere pe marginea celor semnalate cu această ocazie”.

“Ulterior inițierii demersurilor sus-menționate, mai mulți petenți, printre care și dumneavoastră, ne-au semnalat o altă problemă cauzată de apariția Ordinului nr. 5518/11 iulie 2024 privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor, respectiv situația elevilor din familiile monoparentale. Concret, din punct de vedere al venitului, nu există diferențe între familia monoparentală și familia copilului orfan de unul dintre părinți și, totuși, în cazul familiei monoparentale, bursa este condiționată de venit.
Cu titlu de exemplu, dumneavoastră ne-ați sesizat faptul că numărul familiilor monoparentale nu este unul foarte mare în România, astfel încât noile prevederi nu au capacitatea să genereze o economie bugetară semnificativă, însă sunt de natură să creeze o nouă discriminare pe care o face Ministerul Educației între elevii cu vocație la bursa socială”, scrie în răspunsul Avocatului Poporului către FEPAL.

Informații de context

Bursele sociale pentru elevii din familii monoparentale sunt condiționate de venit în anul școlar 2024-2025, conform metodologiei cadru de acordare a burselor școlare, publicată în Monitorul Oficial. Pentru elevii din familii monoparentale se va lua în calcul venitul mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni, care trebuie să fie mai mic de un salariu minim net pe economie.

În anul școlar 2023-2024, bursele sociale pentru elevii din familii monoparentale nu au fost condiționate de venit, deși în proiectul inițial al metodologiei de acordare a buselor Ministerul Educației condiționa de venit bursa socială pentru elevii cu un părinte decedat și bursa socială pentru elevii din familii monoparentale.

Publicitate

 

Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL) a înaintat recent o petiție către Avocatul Poporului, solicitând o intervenție în legătură cu noile reglementări privind acordarea burselor pentru elevi, stabilite prin Ordinul Ministerului Educației nr. 5518/11 iulie 2024.

“Analizând Metodologia-cadru de acordare a burselor pentru anul școlar 2024-2025, FEPAL a identificat o problemă semnificativă: noile prevederi discriminează elevii din familii monoparentale prin impunerea unor condiții de venit, în timp ce elevii orfani beneficiază de aceleași burse fără restricții financiare. Această situație riscă să amplifice inegalitățile și să afecteze accesul la educație pentru un segment vulnerabil al elevilor”, scria în comunicatul FEPAL.

Publicitate

“Este crucial ca toți elevii să beneficieze de oportunități egale, fără discriminări bazate pe structura familială. Reglementările actuale sunt inechitabile și nu reflectă realitățile sociale cu care se confruntă elevii din familii monoparentale”, a declarat Daniela Tarnovski, Director de Program – Familii Monoparentale.

FEPAL a solicitat Avocatului Poporului să analizeze aceste reglementări și să intervină pentru a asigura un sistem de burse echitabil, care să nu discrimineze elevii în funcție de contextul familial.

Recent, pe 21 august, Asociația Creștem Copii Fericiți și Asociația Părinților L.T. „Lucian Blaga” București a solicitat Ministerului Educației modificarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor în anul școlar 2024-2025, astfel încât toți elevii care provin din familii monoparentale să poată beneficia de burse sociale, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie și lansează petiția „Toți elevii din familiile monoparentale au aceleași drepturi. Toți au nevoie de sprijin!”, conform unui comunicat transmis redacției Edupedu.ro.

Prima sesizare a fost făcută de o mamă care semnalează că noile prevederi legate de bursele sociale pentru elevii din familii monoparentale din anul scolar 2024-2025 au ca efect „o nouă discriminare pe care o face Ministerul Educației între copiii din România”, într-o scrisoare deschisă către Prim-Ministrul României, Marcel Ciolacu.

Citeste mai mult

Eveniment

Eclipsă parțială de lună plină, vizibilă în România. Evenimente astronomice în septembrie 2024

Publicat

Publicitate

Eclipsă parțială de lună plină, vizibilă în România. Este cel mai important fenomen astronomic al lunii septembrie, vizibil din țara noastră. Se va produce în data de 18 septembrie și va avea punctul maxim la ora 5:44. Fenomenul este cu atât mai frumos cu cât se suprapune peste o lună plină, scrie alba24.ro.

Practic vorbim despre cea de a doua din cele patru superluni consecutive.

Luna plină din septembrie este cunoscută sub numele de Luna Recoltei, iar în acest an nu doar că va fi mai aproape de Pământ, dar va fi însoțită și de o eclipsă parțială.

Eclipsă parțială de lună plină: Evenimente astronomice septembrie 2024
8 septembrie – Saturn în opoziție

18 septembrie – Luna Plină (Superluna)

18 septembrie – Eclipsă de lună plină vizibilă în România

Publicitate

20 septembrie – Neptun în opoziție

22 septembrie – Echinocțiul de toamnă

O eclipsă parțială de Lună este un fenomen astronomic în care doar o parte din Lună intră în umbra Pământului.

Publicitate

Acest lucru se întâmplă atunci când Soarele, Pământul și Luna nu sunt perfect aliniate într-o linie dreaptă, ci parțial.

În timpul unei eclipse parțiale de Lună, o parte din suprafața Lunii intră în umbra Pământului (umbra propriu-zisă), în timp ce cealaltă parte rămâne în penumbră, care este o umbră parțială, mai puțin întunecată.

Aceasta înseamnă că o parte a Lunii va părea întunecată, în timp ce restul rămâne mai luminos.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Proroc Zaharia și Dreapta Elisabeta, părinții Sfântului Ioan Botezătorul

Publicat

Publicitate

Sfântul proroc Zaharia a trăit în secolul I î.Hr., în Palestina. Era fiul lui Varahia, din neamul lui Aaron, fiind preot în templul din Ierusalim. Zaharia era căsătorit cu Sfânta Elisabeta (tot din neamul lui Aaron), sora sfintei Ana, mama Maicii Domnului. Deși „erau amândoi drepți înaintea lui Dumnezeu, umblând fără prihană în toate poruncile și rânduielile Domnului” (Luca 1, 6), Zaharia și Elisabeta nu aveau nici un copil, deoarece Elisabeta era stearpă și amândoi erau înaintați în zilele lor.

În acele timpuri, acest fapt era considerat ca fiind o pedeapsă de la Dumnezeu. În zilele lui Irod Antipa, împăratul Iudeii, un înger îl anunță pe dreptul Zaharia, preot din tată-n fiu și înaintat în vârstă, pe când era în Templul Domnului pentru tămâiere, că rugăciunea sa a fost ascultată: neprihănita Elisabeta, stearpă și înaintată la rândul ei în vârstă, va naște un copil al cărui nume trebuia să fie Ioan. Îngerul îl vestește pe cel ce avea să devină Ioan Botezătorul.

Lui Zaharia nu-i vine să creadă, iar îngerul îl pedepsește făcându-l mut până în ziua în care urmau să se adeverească acestea. Peste un timp Elisabeta, nevasta sa, rămâne însărcinată și se ține ascunsă cinci luni. Îngerul Gavriil o vestește pe fecioara Maria că îl va naște pe Iisus, dar și că Elisabeta, rudenia ei, va zămisli un fiu căci este însărcinată în a șasea lună. Maria se scoală chiar în zilele acelea și pleacă în grabă spre munți, spre cetatea lui Iuda unde locuiau Zaharia și Elisabeta. Intră în casa lui Zaharia și urează de bine Elisabetei. Atunci pruncul Ioan săltă de bucurie în pântece și Elisabeta se umple de Duh Sfânt, strigând cu glas tare că fecioara Maria și rodul pântecelui ei sunt binecuvântați. Maria stă cu Elisabeta cam trei luni, după care pleacă acasă.

Elisabeta, soția lui Zaharia, l-a născut pe cel ce va fi cunoscut ca Sfântul Ioan Botezătorul, ultimul dintre prooroci, înainte-mergător și botezător al Domnului nostru Iisus Hristos, în satul Orini (sau Ein-Kerem, în Israelul de azi), în apropiere de Ierusalim, cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus. Elisabeta naște un fiu, iar vecinii și rudele ei care auziseră că Domnul a arătat mare îndurare față de ea, se bucurau împreună cu ea. În ziua a opta, au venit să-i pună numele Zaharia, după numele tatălui său, dar Elisabeta se opune, spunând că numele noului născut va fi Ioan. Ei îi spun Elisabetei că nimeni din rudeniile ei nu poartă acest nume și îl întreabă apoi și pe Zaharia iar acesta scrie pe o tăbliță tot Ioan (numele pe care i-l spusese îngerul).

Și toți se minunară căci nu se înțeleseseră unul cu altul despre nume. În clipa aceea, i s-a deschis gura, i s-a dezlegat limba, și el vorbea și binecuvânta pe Dumnezeu. Pe toți vecinii i-a apucat frica, și în tot ținutul acela muntos al Iudeii, se vorbea despre toate aceste lucruri. Toți cei ce le auzeau, le păstrau în inima lor, și ziceau: „Oare ce va fi pruncul acesta?”. Zaharia , tatăl lui, umplându-se de Duh Sfânt, începe să proorocească despre Ioan că va fi un mare proroc. Atunci când regele Irod a auzit de la magi despre nașterea lui Mesia, el a hotărât să ucidă toți copiii având vârsta sub doi ani, din Betleem și din zona înconjurătoare. În aceste zile tragice, a venit rândul Sf. Zaharia de a fi de serviciu la Templul din Ierusalim. Acolo a fost găsit de ostașii trimiși de Irod, care au încercat în zadar să afle de la Zaharia unde este ascuns fiul său. Atunci, la porunca lui Irod, aceștia l-au ucis pe Sfântul Prooroc Zaharia, înjunghiindu-l „între templu și altar” (Matei 23, 35).

Sfânta Elisabeta a murit după patruzeci de zile de la uciderea sfântului Zaharia. Sfântul proroc Ioan Botezătorul, protejat de Domnul, a locuit în pustie până în anul 15 al domniei împăratului Tiberiu (anul 29 d.Hr.), când, auzind Cuvântul lui Dumnezeu, a început a predica pocăința către mulțimile care veneau la el, pregătindu-le să îl primească pe Mântuitorul.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Candidații lui Iftime au primit votul liberalilor de la Botoșani pentru a candida la Parlamentarele din decembrie 2024

Publicat

Publicitate

Liberalii de la Botoșani au votat astăzi în unanimitate lista cu candidați propusă de noul președinte al PNL Botoșani, Valeriu Iftime, pentru Parlamentul României.

Chiar dacă sunt practic nume necunoscute pentru liberalii de a Botoșani, dar oameni de încredere ai noului lider al PNL de la Botoșani, toți candidații lui Valeriu Iftime au primit astăzi votul Comitetului de Coordonare Județean a Partidului Național Liberal – Filiala Botoșani.

După mai multe discursuri de prezentare, candidații nominalizați de Valeriu Iftime au fost acceptați în unanimitate și votați de toți cei peste 200 de reprezentanți al PNL din tot județul. Lista propusă de noul lider al PNL nu a întâmpinat nicio opoziție și nici abțineri.

“PNL are oameni noi în aceste alegeri. Toți candidații noștri au făcut școala la zi, în timp ce contracandidații noștri la 40 de ani abia citeau Baltagul iar la 45 de ani dădeau Bac-ul. Toți vrem schimbarea iar schimbarea nu poate veni decât de la oameni noi”, a transmis noul președinte al PNL Botoșani, Valeriu Iftime.

Iată și lista cu candidații PNL Botoșani după ce a primit votul Comitetului de Coordonare Județean a Partidului Național Liberal – Filiala Botoșani

Pentru funcțiile de senator, vor candida:

Publicitate
  1. Ovidiu Jitaru
  2. ⁠Ionela Aiftincă
  3. ⁠Valeriu Iftime
  4. ⁠Marian Bidașcă
  5. ⁠Bogdan Suruciuc

Pentru Camera Deputaților, vor intra în cursa electorală:

  1. Eduard Mititelu
  2. ⁠Luciana Buliga
  3. ⁠Alexandru Dumitriu
  4. ⁠Bogdan Dăscălescu
  5. Ioana ⁠Rusu
  6. ⁠Andrei Nenișcă
  7. Gabriel ⁠Timofte
  8. ⁠Gelu Graur

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending