Connect with us
Publicitate

Actualitate

Când încep ploile. Prognoza meteo pe regiuni, 18 septembrie – 1 octombrie

Publicat

Meteorologii anunță temperaturi maxime care vor depăși 25 de grade Celsius, în majoritatea regiunilor. Sunt prognozate ploi după data de 19 septembrie. De asemenea, din cea de-a doua săptămână a prognozei, vremea va intra într-un proces de răcire. Maximele nu vor mai trece de 22-25 de grade Celsius.

ANM a publicat estimarea valorilor termice și a precipitațiilor pe regiuni, în intervalul 18 septembrie – 1 octombrie.

Vremea în Alba, în săptămâna 18-24 septembrie: vor fi variații de temperatură, în zonele joase. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 și 29 de grade Celsius. Marți și miercuri sunt anunțate ploi, în special în zonele de munte.

Prognoza meteo 18 septembrie – 1 octombrie în Transilvania

În prima săptămână de prognoză valorile termice diurne vor crește de la 24 la 28 de grade mediat regional, dar din 24 septembrie vremea va intra într-un proces treptat de răcire, astfel încât maximele vor ajunge la medii de 22 de grade.

Temperaturile minime vor fi, în medie, de 8…10 grade, doar în 20, 21, 24 și 25 septembrie vor urca la medii de 12 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în 19 și 20 septembrie și din nou în 25 și 26 septembrie.

Prognoza meteo 18 septembrie – 1 octombrie în Banat

În prima săptămână de prognoză valorile termice nu vor avea variații semnificative de la o zi la cealaltă si se vor situa în general peste normele caracteristice perioadei, cu medii ale maximelor între 26 și 28 de grade și ale minimelor între 4 și 16 grade.

În 24 și 25 septembrie se estimează o răcire, apoi chiar dacă se va mai încălzi ușor, vremea se va menține relativ normală din punct de vedere termic, cu maxime de 24…26 de grade și minime de 10…12 grade, mediat regional.

Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în 19, 20 septembrie și din nou în 24 și 25 septembrie.

Prognoza meteo 18 septembrie – 1 octombrie în Crișana

Valorile termice diurne vor avea variații pe tot parcursul intervalului, astfel că mediile acestora vor fi cele mai coborâte, respectiv de 26 de grade, în 19, 20, 24, 25, 30 septembrie și 01 octombrie, iar în rest se vor situa între 27 și 29 de grade, caracterizând o vreme mai caldă decât în mod normal perioadei.

Temperaturile minime se vor situa în jurul a 14 grade în prima săptămână de prognoză, apoi vor scădea treptat până la 10 grade mediat regional.

Sunt prognozate ploi în perioada 18 – 21 septembrie și din nou în 24 și 25 septembrie.

Prognoza meteo 18 septembrie – 1 octombrie în Maramureș

În prima săptămână de prognoză vremea va fi în general caldă, cu medii ale maximelor de 24…28 de grade, cele mai scăzute estimate pentru 19 septembrie, iar ale minimelor de 12…14 grade.

În 24 septembrie se va răci semnificativ, un proces care de altfel va continua ușor până spre finalul intervalului, astfel încât valorile diurne vor fi de la 26 spre 22 de grade, iar cele nocturne de la 14 spre 10 grade, mediate regional.

Sunt prognozate ploi în perioada 18 – 21 septembrie și din nou în 24 și 25 septembrie.

Prognoza meteo 18 septembrie – 1 octombrie în Moldova

Vremea va fi caldă și în general frumoasă în prima săptămână de prognoză, cu valori termice ce nu vor varia semnificativ de la o zi la cealaltă, astfel încât mediile maximelor se vor situa între 26 și 28 de grade, iar ale minimelor între 12 și 14 grade.

În a doua săptămână se va răci ușor dar continuu, până la valori mediate regional ale maximelor de 22 de grade și ale minimelor de 10 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi scăzută pe aproape tot intervalul de prognoză.

Prognoza meteo 18 septembrie – 1 octombrie în Dobrogea și pe litoral

Vremea va fi în general frumoasă pe tot intervalul de prognoză, iar valorile termice mai ridicate decât în mod normal până în data de 25 septembrie, apoi vor scădea ușor și se vor apropia de cele caracteristice perioadei.

Astfel, maximele vor avea medii între 24 și 28 de grade, cu cele mai ridicate în 23 și 24 septembrie, iar minimele între 14 și 16 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi scăzută pe aproape tot parcursul intervalului.

Prognoza meteo 18 septembrie – 1 octombrie în Muntenia

Vremea se va încălzi treptat până în data de 24 septembrie, astfel încât regimul termic diurn va varia de la valori mediate regional de 26 până spre 30 de grade, iar cel nocturn de la 12 la 16 grade.

După această dată se va răci ușor, maximele vor scădea la medii de 25 de grade, iar minimele la 12 grade .

Probabilitatea de apariție a averselor va fi scăzută în cea mai mare parte a intervalului.

Prognoza meteo 18 septembrie – 1 octombrie în Oltenia

În perioada 18 – 23 septembrie vremea va fi în mare parte a regiunii ușor mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă, cu medii ale maximelor ce vor crește de la 24 spre 28 de grade și ale minimelor oscilante între 12 și 16 grade.

A doua săptămână de prognoză va aduce o ușoară răcorire, astfel încât media valorilor maxime va coborî spre 24 de grade, iar a minimelor spre 12 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în 19 și 20 septembrie și din nou în 25 și 26 septembrie.

Prognoza meteo 18 septembrie – 1 octombrie la munte

Valorile termice vor avea variații pe parcursul intervalului, astfel că, în prima săptămână vor crește treptat, iar în următoarea vor avea tendința de scădere ușoară dar continuă.

În aceste condiții, temperaturile maxime vor avea medii între 14 și 20 de grade, cu cele mai ridicate valori în 23 septembrie, iar cele minime între 6 și 10 grade, cu cele mai scăzute valori la finalul perioadei.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în intervalul 18 – 22 septembrie și din nou în 25 și 26 septembrie.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

FOTO: Zeci de copii din Botoșani au primit câte un ghiozdan complet echipat prin proiectul „Pași spre viitor”, ediția a II-a

Publicat

Mai mulți copii din Botoșani, care provin din familii ce se confruntă cu dificultăți financiare, au primit ghiozdane complet echipate, în debutul anului școlar. Bucuria lor a fost posibilă prin devotamentul și implicarea voluntarilor din Parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2 Botoșani, în cadrul proiectului „Pași spre viitor”, ediția a doua, coordonatori fiind preotul Mihail Ulman și inimosul și neobositul student la facultatea de teologie Andrei Lionte.

Proiectul este unul caritabil și are la bază strângerea de fonduri pentru copiii defavorizați din satele județului, prevenind printre altele abandonul școlar.

Trei voluntari desemnați dintre cei mai activi, coordonați de Andrei Lionte, au bucurat cu aceste daruri mai mulți copii din Unguroaia, dar și din Icușeni Vorona. Tot în cadrul proiectului au fost ajutate cu alimente două bătrâne, surori, de 90 și respectiv 94 de ani.

„Ghiozdanele au fost împărțite în satul Unguroaia, unde este preot paroh Marcel Asmarandei, la inițiativa părintelui protopop Petru Fercal. Ghiozdanele au fost împărțite elevilor, începând de la clasa întâi până la clasele de liceu.  La cererea Parintelui Asmarandei, au fost ajutate și două bătrâne surori. Au mai fost împărțite ghiozdane și la Spitalul de copii, alături de Părintele Marius Ciobanu. Au fost oferite, în total, 22 de ghiozdane complet echipate, aferent fiecărei clase.
Urmează zilele acestea să mai împărțim opt ghiozdane, cinci la Parohia Icușeni Vale( Pr. Paroh Dumitru Anusca) și sa revenim la Parohia Unguroaia pentru 3 preșcolari”, a detaliat unul dintre coordonatorii proiectului „Pași spre viitor”, Andrei LIONTE.

Cea de-a doua ediție a proiectului „ Pași spre viitor” a debutat  duminica trecută, la Biserica Vovidenia.

Corul misionar al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, coordonat de psaltul Gabriel Corolea, a adus bucurie în suflete, picurând mărgăritare duhovnicești și patriotice prin interpretarea unor cântece despre neam și țară, în cadrul unui concert caritabil, din sumele strânse urmând a fi susținuți copiii din medii defavorizate.

Evenimentul a fost organizat de Parohia “Sf. Ap. Petru și Pavel” II Botoșani , coordonatori fiind preotul Paroh Mihail Ulman  și tânărul studentul Andrei Lionte, cu binecuvântarea IPS Teofan , Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și a Pr. Protoiereu Petru Fercal. În acest eveniment s-a înscris și conferința părintelui Ioan Harpa, starețul Mănăstirii Popăuți, în prezența a zeci de credincioși din Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Dosar penal pentru un tânăr cu tupeu din comuna Cristești

Publicat

Joi, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control pe Calea Națională, un autoturism condus de un tânăr, de 22 de ani, din comuna Cristești.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Oaspeți din Republica Moldova la Primăria Botoșani

Publicat

Membrii delegației din Bălți – Republica Moldova, participanți la Expediția de cercetare organizată în cadrul Proiectului “Eminescu: o cultură, o rută, în zona transfrontalieră Botoșani – Bălți”, au ajuns astăzi la Primăria Botoșani. Oaspeții s-au întâlnit în sala de ședințe a deliberativului local cu primarul Cosmin Andrei,   viceprimarul Liviu Toma și Raluca Bălășcu, managerul de proiect.

Oficialii le-au adresat urări de bun venit, salutând în același timp modul în care se derulează acest proiect transfrontalier.

Oaspeții din Republica Moldova s-au declarat încântați de întâlnirea cu oficialii și de activitățile incluse în această expediție de cercetare, dar și în proiectul derulat de Primăria Botoșani, în parteneriat cu Direcția Județeană de Cultură Botoșani, Primăria Municipiului Bălți și Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Bălți.

Am redescoperit Botoșaniul. Este un oraș frumos, merită aceste investiții pentru că deja îl vedem peste ani. Chiar în cadrul acestui proiect vor fi realizate lucruri frumoase și așteptăm să facem și noi fotografii pe banca Veronicăi Micle și a lui Mihai Eminescu, care urmează a fi realizate. Am aflat lucruri interesante despre Memorialul Ipotești. M-a impresionat și primăria unde dumneavoastră vă desfășurați activitatea și faceți lucruri frumoase. Pentru mine primăria este o descoperire pentru că și-a păstrat identitatea și această frumusețe de epocă. Felicitări. Eu am rămas foarte surprinsă și copiii la fel. Vă mulțumim pentru această oportunitate”, a declarat profesorul Angela Burdeniuc.

Daniela Rabei-Dubeț – director educativ în cadrul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bălți, a reamintit faptul că a fost în Primăria Botoșani și în aprilie 2022, la conferința de lansare a proiectului care „apropie oameni, destine și orașe”. „Eu sunt prima data manager de proiect și este o onoare, pe cât de frumoasă, pe atât responsabilă, pentru că în spate avem echipe, avem destine și vrem să ne onorăm obligațiunile, pentru acești copii, pentru viitorul lor și pentru identitatea unei națiuni. Este bine să apreciem ceea ce facem și vreau să mulțumesc astăzi echipelor de implementare a proiectului”, a spus Daniela Rabei-Dubeț.

Astăzi oaspeții din Bălți au vizitat și alte obiective din Municipiul Botoșani. Tot astăzi, ei vor participa la Concertul Filarmonicii Botoșani, organizat la Liveni, în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”.

Proiectul „Eminescu: o cultură, o rută, în zona transfrontalieră Botoșani – Bălți” este finanțat prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, Instrumentul European de Vecinătate.

Acest proiect urmărește creșterea atractivității turistice a municipiilor Botoșani și Bălți, cu un nou traseu cultural turistic comun, ce creează o imagine turistică unică și diferențiază regiunile țintă ca promotori ai valorilor eminesciene unice și milenare: artă, personalități, evenimente culturale locale, punând în valoare moștenirea culturală comună româno-moldovenească.

 

Citeste mai mult

Administratie

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură Botoșani: „Clarificări importante cu privire la controlul prin monitorizare”

Publicat

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023.

Astfel, Regulamentul (UE) nr. 2116/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului privind finanțarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune în ceea ce priveşte sistemul integrat de administrare și control, prevede la art. 70 obligația statelor membre de a institui și utiliza un sistem de monitorizare (checks by monitoring) a suprafețelor ce trebuie să fie operațional începând cu 1 ianuarie 2023.

Totodată, art. 10 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1173/2022 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2116/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului instituie Sistemul de monitorizare a suprafețelor agricole, care are ca

  • Scop verificarea condițiilor de eligibilitate în vederea gestionării corespunzătoare a cererilor de sprijin depuse de fermieri
  • Pentru toate intervențiile legate de suprafață finanțate din FEGA
  • Pentru anumite intervenții legate de suprafață finanțate din FEADR

prin utilizarea datelor furnizate de sateliții Sentinel din cadrul programului Copernicus.

Acesta reprezintă o procedură de observare, de urmărire și de evaluare regulată și sistematică a tuturor criteriilor de eligibilitate, a angajamentelor sau a obligațiilor care pot fi monitorizate cu ajutorul datelor obținute de la sateliții Sentinel ai programului Copernicus sau a altor date cu valoare cel puțin echivalentă și este utilizat pentru observarea, urmărirea şi evaluarea activităților şi practicilor agricole desfășurate pe parcelele care fac obiectul intervențiilor bazate pe suprafață astfel încât să se ajungă la o concluzie cu privire la eligibilitatea sprijinului solicitat.

Printr-un algoritm de inteligență artificială dezvoltat pe baza unei serii cronologice de imagini provenite de la sateliții Sentinel 1 și 2, în combinație cu informațiile conținute în declarațiile fermierilor, se identifică:

  • categoria de folosință a terenului,
  • tipul culturii agricole,
  • stadiul lucrărilor minime efectuate: arat/însămânțat,
  • data de răsărire,
  • cosit/pășunat, recoltat,
  • suprafețe incendiate,
  • suprafețe inundate,
  • suprafețe care nu au utilizare agricolă în interiorul parcelelor de referință, etc.

Parcelele în cazul cărora rezultatul algoritmului corespunde declarației fermierului sunt marcate cu un steguleț verde, fiind confirmate în procent de 95,2% din punct de vedere al categoriei de folosință, al culturii și al suprafeței solicitate și vor putea fi gestionate în control administrativ în vederea determinării și efectuării plăților.

 

Parcelele în cazul cărora rezultatul algoritmului nu corespunde declarației fermierului sunt marcate cu un steguleț roșu și vor face obiectul unei acțiunii follow-up de clarificare cu fermierul.

 

Această acțiune are ca scop clarificarea neconformităților identificate, cum ar fi prezența unei/unor alte culturi, prezenţa unor suprafeţe neeligibile, modificarea categoriei suprafeţei agricole, prezenţa unei utilizări neeligibile a terenurilor, tocmai pentru a veni în sprijinul fermierilor astfel încât cererile să fie gestionate în mod corespunzător în control administrativ, respectiv pentru a putea fi autorizate la plata în avans, începând cu 16 octombrie 2023.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending