Connect with us

Eveniment

Campioana mondială Simona Radiș a primit titlul de „Sportivul anului” în canotajul românesc pentru al doilea an consecutiv

Publicat

Publicitate

Campioană europeană (dublu vâsle şi 8+1) şi mondială (dublu vâsle) de la Botoșani, Simona Radiş, de loc din comuna Avrămeni, a primit titlul de „Sportivul anului” în canotajul românesc în cadrul galei organizate, miercuri, de Federaţia Română de Canotaj.

Simona Radiş, care reuşeşte să câştige acest titlu pentru al doilea an consecutiv, a declarat că în 2024 ţinteşte „perfecţiunea” alături de colegii săi.

„Sunt onorată de acest premiu, vă mulţumesc. Îmi doresc pe viitor să devin o versiune mai bună a mea şi să fiu o componentă importantă a echipei României. Promit să dau totul alături de colegii mei pentru a reuşi victorii foarte frumoase la Paris. Anul acesta a fost unul foarte bun, aproape de perfecţiune. Pentru că, nu-i aşa, mereu e loc de mai bine. În schimb în 2024 ţintim spre perfecţiune şi sperăm ca după Jocurile Olimpice de la Paris să spune că mai bine de atât nu se poate. Îmi doresc ca împreună cu lotul olimpic al României să venim acasă cu toate medaliile de aur de la Paris”, a afirmat ea.

Colega sa din barca de dublu vâsle, Ancuţa Bodnar, a afirmat că îşi doreşte să trăiască o bucurie şi mai mare la finalul anului viitor

 

„Îi mulţumesc colegei mele Simona pentru că împreună am reuşit să rămânem imbatabile din 2019. Sperăm ca la Paris să vă aducem o bucurie şi mai mare decât cea de la Jocurile Olimpice de la Tokyo”, a adăugat Ancuţa Bodnar.

Publicitate

Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, fostă preşedintă a Federaţiei Române de Canotaj, a declarat în cadrul galei că este onorată şi mândră de generaţia actuală.

„Ca preşedinte de Agenţie Naţională pentru Sport îmi doresc să trăiesc bucuria pe care a trăit-o ca preşedintă de federaţie. De aceea mi-aş dori ca şi celelalte federaţii să ia modelul de la canotaj, pentru că am demonstrat încă o dată că atunci când vrei nu există nu se poate. Asta este deviza care mă caracterizează. România are la ora actuală 60 de sportivi calificaţi, dintre care 44 sunt premiaţi azi în Gala Canotajului Românesc. Pentru mine este o onoare şi o mândrie să păstoresc aşa o generaţie de excepţie care demonstrează în fiecare zi că poate urni munţii din loc atunci când ţelul este de a reprezenta România şi a urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Noi suntem cam la al zecelea an în topul federaţiilor naţionale din România, aşa că şi în 2023 am demonstrat performanţă ca în fiecare an. Şi îmi doresc la Paris anul viitor să fie la fel”, a afirmat ea.

În cadrul galei s-a ţinut un moment de reculegere în memoria fostului canotor Dimitrie Popescu, multiplu medaliat la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, Seul şi Barcelona, care a decedat la finalul săptămânii trecute la vârsta de 62 de ani.

„Din păcate, la o vârstă fragedă a plecat dintre noi unul dintre cei mai titraţi canotori români, Dimitrie Popescu. Este o pierdere imensă pentru canotajul românesc, pentru că în afară că a fost un sportiv de excepţie a fost şi un mare antrenor al lotului olimpic pe care l-a condus mulţi ani. Sper să îi ţinem memoria vie prin rezultatele pe care le vom obţine în continuare”, a adăugat Elisabeta Lipă.

Secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, George Boroi, i-a asigurat pe canotori de întreg sprijinul său în perspectiva JO de la Paris 2024.

„Există câteva federaţii care visează la medalii la Jocurile Olimpice de la Paris, iar cea de canotaj este prima. Iar pentru asta este meritul vostru, al sportivilor, antrenorilor şi conducătorilor pentru că aţi arătat că se poate. Parisul ne aşteaptă şi sunt convins că ne vom întoarce de acolo cu multe performanţe. Vă asigurăm încă o dată de tot suportul nostru, al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român”, a explicat Boroi.

Aflat printre invitaţi, Principele Consort Radu i-a felicitat pe sportivii de la canotaj pentru rezultatele obţinute în ultimii ani.

„Eu sunt la curent cu parcursul extraordinar pe care l-aţi avut în ultimii zece ani. Au fost zece ani dintre cei mai grei, însă tocmai atunci aţi găsit forţa să renaşteţi, aşa cum au făcut-o şi predecesorii voştri din sportul românesc au făcut-o înainte. Vă doresc multe izbânzi anul viitor, suntem mereu cu gândul aproape la ceea ce faceţi pentru ţară şi pentru sportul românesc”, a precizat Principele Radu.

Premiile oferite în cadrul Galei Canotajului Românesc 2023 sunt următoarele:

Sportivul anului: Simona Radiş (dublu vâsle feminin şi 8+1 feminin)

Laureaţi seniori: Ciprian Tudosă, Florin Arteni (dublu vâsle masculin), Mihai Chiruţă, Ioan Prundeanu, Florin Marian Enache, Andrei Sebastian Cornea (patru vâsle masculin), Sergiu Bejan, Marius Cozmiuc (dublu rame masculin şi 8+1 masculin), Mihăiţă Ţigănescu, Ştefan Berariu, Mugurel Semciuc şi Florin Lehaci (patru rame masculin şi 8+1 masculin), Bogdan Baitoc, Alexandru Danciu. Adrian Munteanu (8+1 masculin), Roxana Anghel, Ioana Vrînceanu (dublu rame feminin şi 8+1 feminin), Mădălina Bereş, Amalia Bereş, Maria Tivodariu, Magdalena Rusu (patru rame feminin şi 8+1 feminin), Adriana Adam, Victoria Petreanu, Iuliana Buhuş (8+1 feminin), Ionela Cozmiuc, Mariana Dumitru (dublu vâsle feminin categorie uşoară), Simona Radiş, Ancuţa Bodnar (dublu vâsle feminin şi 8+1 feminin)

Laureaţi tineret: Patricia Cireş, Cristina Drugă, Emanuela Ciotău, Andrada Moroşanu (patru vâsle feminin), Alexandra Ungureanu, Iulia Liliana Bălăucă (dublu vâsle feminin)

Laureaţi juniori: Bianca Camelia Ifteni (simplu vâsle feminin)

Laureaţi antrenori: Antonio Colamonici, Dorin Alupei, Marcus Despina, Ciprian Atomei, Sorin Băhnărel, Veronica Cochela, Cosmin Boguş, Marius Băcăoanu Aanei, Doina Ignat, Marian Grijuc.

În 2023, Federaţia Română de Canotaj a cucerit 39 de medalii la competiţiile internaţionale importante. Printre acestea se numără 5 la Campionatele Mondiale de seniori (2 de aur, 1 argint, 2 bronz), 6 la Campionatul European de seniori (5 de aur, 1 de argint), 9 la Campionatele Europenele de tineret (8 de aur şi 1 de argint), 2 la Campionatele Mondiale de tineret (2 de aur), 5 la Campionatele Europene de juniori (2 de aur, 3 de argint), 6 la Campionatele Mondiale de juniori (3 de aur, 3 de bronz). În plus, FRC a reuşit să califice 11 echipaje la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, o premieră absolută în istoria canotajului românesc.

AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Pagube importante în urma incendiului de la depozitul de cereale din Dorohoi. 450 de tone de cereale, salvate de pompieri

Publicat

Publicitate

Incendiul izbucnit la stația de condiționare a unui depozit de cereale din municipiul Dorohoi a provocat pagube semnificative, în ciuda intervenției rapide a pompierilor.

Flăcările au distrus bunurile aflate în interiorul stației, aproximativ 250 de metri liniari de bandă transportoare și materialele combustibile din structura acoperișului pe o suprafață de circa 20 de metri pătrați.

De asemenea, au fost degradate în urma incendiului alți 100 de metri pătrați de bandă transportoare, inclusiv rolele aferente acestora. Intervenția echipajelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani, sprijinite de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Dorohoi, a reușit însă să limiteze proporțiile dezastrului.

„Grație mobilizării rapide și eforturilor susținute ale pompierilor, au fost salvate aproximativ 450 de tone de cereale depozitate în incintă. Autoritățile urmează să stabilească în perioada următoare cauza probabilă a incendiului, în cadrul anchetei deschise pentru clarificarea circumstanțelor producerii evenimentului”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

ISU Botoșani reamintește tuturor operatorilor economici obligația de a respecta normele de prevenire a incendiilor, mai ales în spații de depozitare și procesare a materialelor combustibile.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu puternic la un depozit de cereale din Dorohoi: Intervenție contracronometru a pompierilor

Publicat

Publicitate

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani intervin în aceste momente  pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de cereale din municipiul Dorohoi.

Flăcările au cuprins o magazie legată prin benzi transportoare de cauciuc de stația de condiționare a cerealelor, incendiul manifestându-se cu degajări mari de fum.

La fața locului au fost mobilizate trei autospeciale de stingere, autospeciala de salvare și lucru la înălțime, o ambulanță SMURD, precum și echipajele Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Dorohoi. Pompierii au constatat că ard bunuri aflate în interiorul magaziei, dar și banda transportoare pe o distanță de aproximativ 150 de metri.

Din fericire, nu sunt persoane surprinse în interiorul depozitului. Incendiul a fost localizat rapid, însă echipajele acționează în continuare pentru lichidarea completă a focarelor și limitarea pagubelor. Intervenția este dificilă din cauza materialelor combustibile și a fumului dens care îngreunează accesul în anumite zone ale depozitului.

Autoritățile recomandă cetățenilor să evite zona pentru a permite accesul autospecialelor și buna desfășurare a operațiunilor de stingere. Ancheta privind cauzele producerii incendiului urmează să fie declanșată după finalizarea intervenției.

În jurul orei 20.30 incendiul a fost lichidat.

Publicitate

Cauza probabilă este în curs de stabilire”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Iată și câteva imagini de la fața locului:

Citeste mai mult

Administratie

Poliția Locală Botoșani: Amenzi de peste 24.000 lei pentru mizerie, neglijență și comerț ilegal

Publicat

Publicitate

În ultimele două săptămâni, polițiștii locali de la Botoșani au aplicat nu mai puțin de 12 sancțiuni contravenționale, însumând 8800 lei, pentru nerespectarea regulamentelor privind curățenia și întreținerea spațiilor publice din municipiul reședință de județ.

Printre faptele sancționate s-au numărat aruncarea deșeurilor la întâmplare și folosirea necorespunzătoare a mobilierului urban, încălcând prevederile HCL nr. 44/2025.

În intervalul 15–30 iunie 2025, au fost identificate 11 proprietăți neîntreținute sau neigienizate, iar proprietarii au fost sancționați cu amenzi totale de 14.500 lei. Poliția Locală reamintește că proprietarii sunt obligați să asigure curățenia clădirilor, curților și anexelor gospodărești, inclusiv efectuarea lucrărilor de salubrizare, dezinsecție și deratizare.

Totodată, pe linia activităților comerciale din piețele municipiului, în aceeași perioadă au fost aplicate 16 sancțiuni în valoare totală de 1600 lei pentru neafișarea prețurilor și comercializarea produselor în zone neautorizate, adiacente piețelor.

Poliția Locală anunță că verificările vor continua zilnic și face apel la toți cetățenii și agenții economici să respecte normele de igienă, gospodărire și comerț. „Menținerea unui oraș curat și civilizat este o responsabilitate comună”, au subliniat reprezentanții instituției.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Proiect: Rovinieta, mai scumpă de la 1 septembrie. Care sunt noile tarife pentru mașini, autoutilitare și camioane

Publicat

Publicitate

Rovinieta, tariful pentru utilizarea drumurilor naționale de către autovehicule, va crește începând cu 1 septembrie. Pentru autoturisme, taxa va fi de 3,5 euro pe zi și 50 de euro pe an, conform unui proiect de lege , publicat joi pe site-ul Ministerului Finanțelor care stabilește noi măsuri fiscal-bugetare, relatează alba24.ro.

Rovinieta – tariful de utilizare a drumurilor naționale pentru autovehicule, se scumpește de la 1 septembrie.

Pentru autoturisme va fi de 3,5 euro pentru o zi, iar pentru un an de 50 de euro, potrivit unui proiect de lege care prevede unele măsuri fiscal-bugetare, publicat joi pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Prin acest act normativ, se propune modificarea Ordonanței Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România.

Cuantumul amenzii contravenționale aplicate utilizatorilor în cazul lipsei rovinietei valabile pentru autoturisme va fi între 500 lei și 1.000 lei.

„Totodată, tarifele de utilizare achitate anterior intrării în vigoare a noilor tarife, respectiv data de 1 septembrie 2025, își mențin valabilitatea”, se arată în proiect.

Publicitate

Rovinieta se scumpește de la 1 septembrie. Nivelul tarifului de utilizare a drumurilor naţionale

Astfel, pentru autoturisme rovinieta va costa:

  • o zi – 3,5 euro (în prezent 2,5 euro)
  • 10 zile – 6 euro (în prezent 3,3 euro)
  • 30 de zile – 9,5 euro (în prezent 5,3 euro)
  • 60 de zile – 15 euro (în prezent 8,4 euro)
  • 12 luni – 50 euro (în prezent 28 de euro)

Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone

  • 1 zi – 8,6 euro
  • 10 zile – 11,5 euro
  • 30 de zile – 18,2 euro
  • 60 de zile – 28,8 euro
  • 12 luni – 96 euro

Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone şi mai mică sau egală cu 7,5 tone

  • 1 zi – 4 euro
  • 7 zile – 16 euro
  • 30 de zile – 32 euro
  • 12 luni – 320 euro

Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone şi mai mică decât 12,0 tone

  • 1 zi – 7 euro
  • 7 zile – 28 euro
  • 30 de zile – 56 euro
  • 12 luni – 560 euro

Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv)

  • 1 zi – 9 euro
  • 7 zile – 36 euro
  • 30 de zile – 72 euro
  • 12 luni – 720 euro

Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv)

  • 1 zi – 11 euro
  • 7 zile – 55 euro
  • 30 de zile – 121 euro
  • 12 luni – 1.210 euro

Vehicul de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto)

  • 1 zi – 4 euro
  • 7 zile – 16 euro
  • 30 de zile – 32 euro
  • 12 luni – 320 euro

Vehicul de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto)

  • 1 zi – 7 euro
  • 7 zile – 28 euro
  • 30 de zile – 56 euro
  • 12 luni – 560 euro

Valoarea amenzii contravenţionale aplicate utilizatorilor în cazul lipsei rovinietei valabile

Tipul vehiculului – Cuantumul amenzii contravenţionale (lei) Minim/Maxim

  • Autoturisme – 500 lei / 1.000 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone – 950 lei / 1.900 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone şi mai mică sau egală cu 7,5 tone – 1.550 lei / 3.100 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone şi mai mică decât 12,0 tone – 2.750 lei / 5.500 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv) – 3.550 lei / 7.100 lei
  • Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv) – 5.950 lei / 11.900 lei
  • Vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) – 1.550 lei / 3.100 lei
  • Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) – 2.750 lei / 5.500 lei

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending