Connect with us
Publicitate

Eveniment

Campioana mondială Simona Radiș a primit titlul de „Sportivul anului” în canotajul românesc pentru al doilea an consecutiv

Publicat

Publicitate

Campioană europeană (dublu vâsle şi 8+1) şi mondială (dublu vâsle) de la Botoșani, Simona Radiş, de loc din comuna Avrămeni, a primit titlul de “Sportivul anului” în canotajul românesc în cadrul galei organizate, miercuri, de Federaţia Română de Canotaj.

Simona Radiş, care reuşeşte să câştige acest titlu pentru al doilea an consecutiv, a declarat că în 2024 ţinteşte “perfecţiunea” alături de colegii săi.

“Sunt onorată de acest premiu, vă mulţumesc. Îmi doresc pe viitor să devin o versiune mai bună a mea şi să fiu o componentă importantă a echipei României. Promit să dau totul alături de colegii mei pentru a reuşi victorii foarte frumoase la Paris. Anul acesta a fost unul foarte bun, aproape de perfecţiune. Pentru că, nu-i aşa, mereu e loc de mai bine. În schimb în 2024 ţintim spre perfecţiune şi sperăm ca după Jocurile Olimpice de la Paris să spune că mai bine de atât nu se poate. Îmi doresc ca împreună cu lotul olimpic al României să venim acasă cu toate medaliile de aur de la Paris”, a afirmat ea.

Publicitate

Colega sa din barca de dublu vâsle, Ancuţa Bodnar, a afirmat că îşi doreşte să trăiască o bucurie şi mai mare la finalul anului viitor

 

“Îi mulţumesc colegei mele Simona pentru că împreună am reuşit să rămânem imbatabile din 2019. Sperăm ca la Paris să vă aducem o bucurie şi mai mare decât cea de la Jocurile Olimpice de la Tokyo”, a adăugat Ancuţa Bodnar.

Publicitate

Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, fostă preşedintă a Federaţiei Române de Canotaj, a declarat în cadrul galei că este onorată şi mândră de generaţia actuală.

“Ca preşedinte de Agenţie Naţională pentru Sport îmi doresc să trăiesc bucuria pe care a trăit-o ca preşedintă de federaţie. De aceea mi-aş dori ca şi celelalte federaţii să ia modelul de la canotaj, pentru că am demonstrat încă o dată că atunci când vrei nu există nu se poate. Asta este deviza care mă caracterizează. România are la ora actuală 60 de sportivi calificaţi, dintre care 44 sunt premiaţi azi în Gala Canotajului Românesc. Pentru mine este o onoare şi o mândrie să păstoresc aşa o generaţie de excepţie care demonstrează în fiecare zi că poate urni munţii din loc atunci când ţelul este de a reprezenta România şi a urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Noi suntem cam la al zecelea an în topul federaţiilor naţionale din România, aşa că şi în 2023 am demonstrat performanţă ca în fiecare an. Şi îmi doresc la Paris anul viitor să fie la fel”, a afirmat ea.

În cadrul galei s-a ţinut un moment de reculegere în memoria fostului canotor Dimitrie Popescu, multiplu medaliat la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, Seul şi Barcelona, care a decedat la finalul săptămânii trecute la vârsta de 62 de ani.

Publicitate

“Din păcate, la o vârstă fragedă a plecat dintre noi unul dintre cei mai titraţi canotori români, Dimitrie Popescu. Este o pierdere imensă pentru canotajul românesc, pentru că în afară că a fost un sportiv de excepţie a fost şi un mare antrenor al lotului olimpic pe care l-a condus mulţi ani. Sper să îi ţinem memoria vie prin rezultatele pe care le vom obţine în continuare”, a adăugat Elisabeta Lipă.

Secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, George Boroi, i-a asigurat pe canotori de întreg sprijinul său în perspectiva JO de la Paris 2024.

“Există câteva federaţii care visează la medalii la Jocurile Olimpice de la Paris, iar cea de canotaj este prima. Iar pentru asta este meritul vostru, al sportivilor, antrenorilor şi conducătorilor pentru că aţi arătat că se poate. Parisul ne aşteaptă şi sunt convins că ne vom întoarce de acolo cu multe performanţe. Vă asigurăm încă o dată de tot suportul nostru, al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român”, a explicat Boroi.

Publicitate

Aflat printre invitaţi, Principele Consort Radu i-a felicitat pe sportivii de la canotaj pentru rezultatele obţinute în ultimii ani.

“Eu sunt la curent cu parcursul extraordinar pe care l-aţi avut în ultimii zece ani. Au fost zece ani dintre cei mai grei, însă tocmai atunci aţi găsit forţa să renaşteţi, aşa cum au făcut-o şi predecesorii voştri din sportul românesc au făcut-o înainte. Vă doresc multe izbânzi anul viitor, suntem mereu cu gândul aproape la ceea ce faceţi pentru ţară şi pentru sportul românesc”, a precizat Principele Radu.

Premiile oferite în cadrul Galei Canotajului Românesc 2023 sunt următoarele:

Sportivul anului: Simona Radiş (dublu vâsle feminin şi 8+1 feminin)

Laureaţi seniori: Ciprian Tudosă, Florin Arteni (dublu vâsle masculin), Mihai Chiruţă, Ioan Prundeanu, Florin Marian Enache, Andrei Sebastian Cornea (patru vâsle masculin), Sergiu Bejan, Marius Cozmiuc (dublu rame masculin şi 8+1 masculin), Mihăiţă Ţigănescu, Ştefan Berariu, Mugurel Semciuc şi Florin Lehaci (patru rame masculin şi 8+1 masculin), Bogdan Baitoc, Alexandru Danciu. Adrian Munteanu (8+1 masculin), Roxana Anghel, Ioana Vrînceanu (dublu rame feminin şi 8+1 feminin), Mădălina Bereş, Amalia Bereş, Maria Tivodariu, Magdalena Rusu (patru rame feminin şi 8+1 feminin), Adriana Adam, Victoria Petreanu, Iuliana Buhuş (8+1 feminin), Ionela Cozmiuc, Mariana Dumitru (dublu vâsle feminin categorie uşoară), Simona Radiş, Ancuţa Bodnar (dublu vâsle feminin şi 8+1 feminin)

Laureaţi tineret: Patricia Cireş, Cristina Drugă, Emanuela Ciotău, Andrada Moroşanu (patru vâsle feminin), Alexandra Ungureanu, Iulia Liliana Bălăucă (dublu vâsle feminin)

Laureaţi juniori: Bianca Camelia Ifteni (simplu vâsle feminin)

Laureaţi antrenori: Antonio Colamonici, Dorin Alupei, Marcus Despina, Ciprian Atomei, Sorin Băhnărel, Veronica Cochela, Cosmin Boguş, Marius Băcăoanu Aanei, Doina Ignat, Marian Grijuc.

În 2023, Federaţia Română de Canotaj a cucerit 39 de medalii la competiţiile internaţionale importante. Printre acestea se numără 5 la Campionatele Mondiale de seniori (2 de aur, 1 argint, 2 bronz), 6 la Campionatul European de seniori (5 de aur, 1 de argint), 9 la Campionatele Europenele de tineret (8 de aur şi 1 de argint), 2 la Campionatele Mondiale de tineret (2 de aur), 5 la Campionatele Europene de juniori (2 de aur, 3 de argint), 6 la Campionatele Mondiale de juniori (3 de aur, 3 de bronz). În plus, FRC a reuşit să califice 11 echipaje la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, o premieră absolută în istoria canotajului românesc.

AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

REPARAȚIILE auto, tot mai scumpe: Costurile cu ora de manoperă pentru reparațiile auto au crescut cu 21%, în 2023

Publicat

Publicitate

Costurile cu ora de manoperă la reparaţiile auto au crescut cu 21% anul trecut, faţă de 2022, iar în intervalul 2020 – 2023 a fost înregistrată o creştere medie de 36%, conform unei analize realizate de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), relatează agerpres.ro.

Cercetarea vizează peste 490.000 de calcule efectuate prin intermediul programului Audatex, de unităţile reparatoare din România.

“Potrivit datelor colectate, în intervalul 2020 – 2023 (media pe ani), se observă o creştere medie cu 36% , respectiv 21% în 2023, comparativ cu 2022. Această dinamică accentuată reflectă o tendinţă constantă de majorare a tarifelor de manoperă pentru lucrările de caroserie”, se menţionează în comunicat.

Publicitate

În ce priveşte situaţia pe judeţe, din analiza menţionată se poate constata faptul că tariful mediu pe ora de manoperă prezintă variaţii semnificative de la un judeţ la altul. Judeţele în care se observă constant cel mai ridicat nivel al acestui indicator sunt: Brăila (226 lei), urmat de Tulcea (187 lei), Satu Mare (183 lei) şi Bucureşti (179 lei), conform datelor din 2023.

“Nu în ultimul rând, analiza tarifelor pe ora de manoperă în cazul principalelor mărci de autovehicule comercializate în România a scos în evidenţă creşteri importante pentru majoritatea acestora, cele mai relevante fiind: Seat +50%, Volvo +45%, Honda şi Chevrolet +44%, Mitsubishi +40%”, arată studiul.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) este organizaţia responsabilă cu supravegherea şi analiza costurilor asociate reparaţiilor auto în România, oferind date şi soluţii relevante pentru industria asigurărilor auto.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

26 de autobuze electrice vor ajunge în toamnă în școlile din județul Botoșani iar alte 10 vor fi cumpărate. Cum arată

Publicat

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani a anunțat astăzi că a achiziționat nu mai puțin de 26 de autobuze electrice școlare prin intermediul unei finanțări PNRR cu bani de la Uniunea Europeană de peste 7,2 milioane de euro.

Microbuzele vor fi livrate în această toamnă și sunt destinate școlilor din comunele: Albești, Avrămeni, Călărași, Cândești Cristești, Cristinești, Corni, Coșula, George_Enescu, Gorbănești, Hilișeu_Horia, Hlipiceni, Leorda, Lozna, Mihălășeni, Roma, Păltiniș, Prăjeni, Santa_Mare, Stăuceni, Todireni, Tudora, Ungureni, Văculești, Vorniceni și Vorona.

În fața Palatului Administrativ de la Botoșani, furnizorul care a câștigat licitație organizată de către Consiliul Județean Botoșani, a prezentat astăzi microbuzul care, din toamnă, va transporta elevii din cele 26 de comune. Acesta este are 16 locuri, din care unul destinat persoanelor cu dizabilități. Are cel mai puternic motor și bateria cu cea mai mare capacitate din gama sa, asigurând o autonomie de rulare de 270 de kilometri.

Publicitate

“În urma licitației, Consiliul Județean Botoșani a făcut o economie de 2 milioane de euro, bani pe care-i vom folosi pentru achiziționarea a încă 1o microbuze electrice, pentru că necesarul este foarte mare. Ca autoritate județeană căutăm cele mai bune soluții pentru a asigura transportul elevilor, motiv pentru care avem în derulare o nouă licitație pentru achiziționarea a 18 autobuze hibrid printr-o finanțare asigurată de Fondul de Mediu. Aceste microbuze vor ajunge: 2 la școlile speciale (Sfântul Stelian Botoșani și Ion Pillat Dorohoi) și 16 la școlile din județ:  Darabani, Săveni, Bălușeni, Cordăreni, Corlăteni, Curtești, Frumușica, Hudești, Ibănești, Manoleasa, Mileanca, Mitoc, Românești, Suharău, Șendriceni și Vlăsinești”, a transmis președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Elena Federovici.

Aceeași sursă a mai precizat că la începutul anului școlar alte 3 microbuze au fost achiziționate printr-un program al Ministerului Dezvoltării au ajuns în comunele Coțușca, Dângeni și Havârna.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bani de la stat pentru ”prima împădurire” și ”crearea de suprafețe împădurite”. APIA a anunțat că se pot depune cereri de plată

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că este deschisă primirea cererilor de plată pentru schema de ajutor de stat “prima împădurire” și “crearea de suprafețe împădurite”, relatează alba24.ro. Cererile de plată pentru anul 2024 pot fi depuse în intervalul 13 mai – 5 iulie (inclusiv).

Este vorba despre beneficiarii Schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite” aferentă Măsurii 8, Submăsura 8.1 „Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite”, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Cererile de plată se depun la Centrele APIA de către beneficiarii care au depus Cereri de sprijin în cadrul sesiunilor 1/2016, 2/2017, 3/2018, 4/2019, 5/2020 sau/și 6/2021.

Publicitate

Formularele de modificare a Cererilor de plată pot fi depuse până la data de 22 iulie 2024 (inclusiv).

În funcţie de tipul plăţii solicitate, dosarul cererii de plată trebuie să cuprindă

  • documentele doveditoare privind efectuarea lucrărilor de înființare, împrejmuire și întreținere, specificate în capitolul V din Formularul – tip de Cerere de plată pentru anul 2024.

Vezi Formular-CERERE-PLATA-M8_2024

Publicitate

Mai multe detalii, AICI.

Citeste mai mult

Educație

Termenul pentru DEPUNEREA DOSARELOR la școlile de subofițeri jandarmi și pompieri, PRELUNGIT. Până la ce dată se pot depune

Publicat

Publicitate

Termenul limită pentru depunerea dosarelor la școlile de subofițeri jandarmi și pompieri a fost extins. Cei interesați să devină pompieri sau jandarmi mai au la dispoziție două zile pentru a-și prezenta dosarele.

Mai exact termenul s-a prelungit până pe data de 17 mai 2024.

Anunțul a fost făcut de către reprezentații Jandarmeriei și ai Pompierilor.

Publicitate

Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații

Condiţiile legale de recrutare a candidaţilor pentru admiterea în instituţiile de învăţământ pe locurile destinate formării iniţiale a cadrelor militare sunt următoarele:

a) să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România;

b) să cunoască limba română, scris şi vorbit;

Publicitate

c) să aibă capacitate deplină de exerciţiu;

d) să fie apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic;

e) să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniţi sau îi împlinească în cursul anului în care participă la concursul de admitere;

Publicitate

f) să fie absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat;

g) să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate;

h) să nu aibă antecedente penale, cu excepţia situaţiei când a intervenit reabilitarea;

Publicitate

i) să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni;

j) să nu fi fost destituiţi dintr-o funcţie publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani;

k) să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică, astfel cum sunt definite prin lege.

Aptitudinea/inaptitudinea prevăzută la litera d) se constată de structurile de specialitate ale MAI, printr-o examinare medicală şi evaluare psihologică, potrivit reglementărilor specifice în domeniu. În situaţia în care se constată inaptitudinea pentru oricare dintre situaţii, procedura de recrutare încetează pentru candidatul respectiv. Evaluarea psihologică se susţine înaintea examinării medicale.

Criterii specifice

Criteriile specifice pentru recrutarea candidaţilor la examenele de admitere în instituţiile de învăţământ, forma de învăţământ cu frecvenţă, în vederea formării profesionale iniţiale, sunt următoarele:

a) să aibă vârsta de până la 27 de ani, împliniţi în anul participării la concursul de admitere;

b) să fi obţinut la purtare, în perioada studiilor liceale, media de cel puţin 9,00, cu excepţia candidaţilor care au absolvit instituţii de învăţământ de nivel liceal în state membre ale Uniunii Europene în care nu se evaluează prin notă/punctaj/calificativ purtarea elevului;

c) să nu fi fost exmatriculaţi pentru abateri disciplinare dintr-o instituţie de învăţământ.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending