Connect with us

Actualitate

Campanie de donare sânge „MAI uniți pentru viață”

Publicat

Publicitate

Instituția Prefectului Județul Botoșani, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Botoșani, împreună cu structurile Ministerului Afacerilor Interne de la nivelul județului Botoșani, structurile Ministerului Apărării Naționale de la nivelul județului Botoșani, lansează o campanie de donare de sânge.

Scopul campaniei îl reprezintă creșterea numărului de donatori pentru asigurarea rezervelor de sânge existente în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină Botoșani.

Cu un singur gest, fiecare donator oferă o șansă la viață acelora pentru care disponibilitatea sângelui compatibil face diferența dintre viață și moarte.

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani: ”Instituția Prefectului susține permanent activitatea de informare și conștientizare a importanței donării de sânge voluntare. Fără donatori, mulți bolnavi nu ar mai fi în viață astăzi. Ne-am implicat și am realizat această campanie pentru a-i încuraja pe botoșăneni să-i ajute cu sânge pe cei care au nevoie. Vă așteptăm să vă alăturați acestei campanii pentru salvarea celor în nevoie! Le mulțumesc tuturor celor care au răspuns și vor răspunde apelului nostru.”

În cadrul campaniei, vor dona sânge prefectul județului, angajați ai Instituției Prefectului Județul Botoșani, ai Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte din cadrul Instituției Prefectului Județul Botoşani, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituției Prefectului Județul Botoşani, Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Nicolae Iorga” al județului Botoșani, Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani și militari aparținând Centrului Militar Județean și ai structurilor Garnizoanei Militare Botoșani.

Campania de donare sânge ”MAI uniți pentru viață” se desfășoară în perioada 31 martie – 7 aprilie 2023 și este parte componentă din seria evenimentelor organizate pentru a marca Ziua Pașaportului Românesc, Ziua Poliției Române, Ziua Instituției Prefectului și Ziua Jandarmeriei Române.

Publicitate

Calendar donare:
31 martie 2023 – donatori de la IPBT, Permise, Pașapoarte
3 aprilie 2023 – donatori de la IPJ și IPF
4-5 aprilie 2023 – donatori de la IJJ
6-7 aprilie 2023 – donatori de la Centrul Militar Județean și Garnizoana Botoșani

Botoșănenii care doresc să se alăture campaniei noastre, pot descarca aplicația BlooDoChallenge, de pe site-ul:

https://bloodochallenge.com/. Aplicația facilitează programarea la donare și este disponibilă pe sisteme de operare Android 5 și iOS 13 sau mai recente.

Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani – ISU Botosani Poliția de Frontieră Iași

https://bt.prefectura.mai.gov.ro/campanie-de-donare-sange-…/

#PrefecturaBotoșani #Botoșani #SorinCornilă #AlăturiDeOameni

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

O elevă din județul Botoșani a fost premiată la Olimpiada Națională de Limba Rromani

Publicat

Publicitate

Lupu Mirabela Ionela, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Nicolae Călinescu” din Coșula, a obținut o mențiune la Olimpiada Națională de Limba Rromani, desfășurată la Colegiul Național „Onisifor Ghibu” din Oradea. Performanța elevei a fost posibilă datorită pregătirii realizate de profesoara Bozu Claudia.

La această competiție națională, județul Botoșani a fost reprezentat de șase elevi: Lupu Larisa Valentina și Nicoi Ilie Eduard, de la Școala Gimnazială „Nicolae Călinescu” Coșula, Pingica Fanica, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Bălușeni, Tincău Alejandra Ionela, de la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani, și Dibu Patricia, de la Școala Gimnazială „Ion Bojoi” Flămânzi. Elevii botoșăneni au fost însoțiți de doamna profesoară Liliana Borcoi, de la Școala Gimnazială Nr. 2 Botoșani.

Inspectorul școlar general al județului Botoșani, Bogdan Gheorghe Suruciuc, a felicitat rezultatele elevilor, subliniind implicarea și efortul acestora.
„Suntem mândri de performanțele elevilor noștri la olimpiadele naționale! Rezultatele foarte bune reflectă efortul lor susținut și sprijinul constant al profesorilor care îi pregătesc”, a transmis Inspectorul școlar general al județului Botoșani, Bogdan Gheorghe Suruciuc.

Participarea la Olimpiada Națională de Limba Rromani reprezintă o oportunitate importantă de promovare a diversității culturale și lingvistice și de încurajare a excelenței școlare.

Citeste mai mult

Eveniment

Minivacanțele continuă! După vacanța de Paște, urmează încă patru zile libere. Câte zile libere mai avem în acest an

Publicat

Publicitate

Abia s-a încheiat vacanța de Paște, și pentru cei mici și pentru cei mari, că alte zile libere urmează în România conform legislației în vigoare și Codului Muncii. De altfel, în școli și acasă, elevii și părinții se întreabă de ce nu au avut o vacanță de două săptămâni, până pe data de 5 mai, ci trebuie să se întoarcă de mâine, 28 aprilie la școală, pentru trei zile, pentru ca apoi să aibă iar o minivacanță de patru zile.

În România urmează o nouă minivacanță care începe joi, 1 mai, și se termină duminică, la data de 4 mai.

În anul 2025 Codul Muncii, legea care stabileşte numărul zilelor libere acordate angajaţiilor din România, prevede 17 zile de sărbătoare legală pe care românii le vor avea libere. Din cele 17 zile nelucrătoare de sărbătoare legală doar 13 pică în timpul săptămânii. Deoarece 4 dintre cele 17 zile zile nelucrătoare de sărbătoare legală pică în weekend, salariaţii care au un program de lucru de luni până vineri se vor bucura de doar 13 zile libere.

Zilele libere, care urmează în anul 2025 sunt

  • 1 mai (joi – Ziua Muncii);
  • 8 – 9 iunie (duminică şi luni) – Rusalii
  • 15 august (vineri – Sfânta Maria);
  • 30 noiembrie (duminică – Sfântul Andrei);
  • 1 decembrie (luni – Ziua Naţională a României);
  • 25 şi 26 decembrie (joi şi vineri – prima şi a doua zi de Crăciun).

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Publicitate

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei, notează zf.ro.

Citeste mai mult

Educație

Concurs pentru formarea cadrelor MAI: Peste 250 de locuri disponibile la instituții de învățământ. LISTA completă

Publicat

Publicitate

Peste 250 de locuri vor fi disponibile la concurs pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne, în vederea pregătirii ofițerilor, maiștrilor militari și subofițerilor. Acestea sunt oferite prin instituții de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, pentru sesiunea iunie-august.

Cererile de înscriere pot fi depuse până la data de 18 mai. Probele de selecție vor avea loc în perioada 21-25 iunie, iar evaluările psihologice și medicale trebuie finalizate până cel târziu pe 16 iunie, relatează agerpres.ro.

Potrivit MAI, peste 250 de locuri pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne vor fi scoase la concurs la instituții de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și Academiei Naționale de Informații ‘Mihai Viteazul’, în sesiunea iunie-august.

Dintre cele peste 250 de locuri – 138 sunt scoase la concurs pentru forma de învățământ superior (ofițeri):

Locuri disponibile pentru ofițeri

  •  Universitatea Națională de Apărare ‘Carol I’ București – 16 locuri;
  •  Academia Forțelor Terestre ‘Nicolae Bălcescu’ Sibiu – 15 locuri;
  •  Academia Tehnică Militară ‘Ferdinand I’ – 53 locuri;
  •  Academia Forțelor Aeriene ‘Henri Coandă’ Brașov – 11 locuri;
  •  Academia Navală ‘Mircea cel Bătrân’ Constanța – 9 locuri;
  •  Institutul Medico-Militar – 10 locuri;
  • Academia Națională de Informații ‘Mihai Viteazul’ București – 24 locuri.

Locuri disponibile pentru maiștri militari

Candidații pot opta și pentru forma de învățământ postliceal (maiștri militari).

  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre ‘Basarab I’ Pitești – 16 locuri
  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu -14 locuri
  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene ‘Traian Vuia’ Boboc – 17 locuri
  •  Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale ‘Amiral Ion Murgescu’ Constanța – 39 de locuri
  •  Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri de Logistică ‘Gheorghe Lazăr’ – 9 locuri.

Locuri disponibile pentru subofițeri

De asemenea, sunt disponibile 18 locuri pentru forma de învățământ postliceal (subofițeri) la:

Publicitate
  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre ‘Basarab I’ Pitești – 3 locuri,
  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu – 3 locuri,
  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene ‘Traian Vuia’ Boboc – 2 locuri,
  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri de Logistică ‘Gheorghe Lazăr’ -10 locuri.

Potrivit sursei citate, tot în această sesiune, vor fi disponibile și trei locuri pentru cursul de formare a subofițerilor, organizat la nivelul Centrului de Instruire pentru Muzici Militare.

De unde se descarcă cererile

‘Cererile de înscriere se descarcă de pe site-ul oficial al MAI – www.mai.gov.ro, se completează de către candidat în mod lizibil (scris de mână), se semnează și se transmit în format electronic la adresa de e-mail a unității de recrutare, până la data de 18 mai, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică’, afirmă sursa citată.

Evaluarea psihologică și examinarea medicală se vor efectua conform planificărilor stabilite de către unitățile de specialitate, iar transmiterea dosarelor candidaților declarați apt psihologic și medical se efectuează până la data de 16 iunie.

Totodată, proba de evaluare a performanței fizice se susține la Academia de Poliție ‘Al. I. Cuza’, în perioada 21 – 25 iunie.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Sfințit Mucenic Simeon, ruda Domnului

Publicat

Publicitate

Sfântul Apostol Simeon, ruda Domnului este pomenit în calendarul creștin ortodox la data de 27 aprilie și împreună cu cei Șaptezeci de Apostoli în data de 4 ianuarie. Acesta a fost fratele lui Iacov, Iosie și Iuda, cei numiți împreună „frații Domnului”, ei fiind de fapt verii ai Mântuitorului.

Sfântul Simeon a fost fiul lui Cleopa și al Mariei lui Cleopa, verișoară a Maicii Domnului. După Învierea și Înălțarea Domnului la cer, Sfântul Simeon s-a numărat în ceata sfinților șaptezeci de Apostoli, umblând prin cetăți și prin sate, învățând cuvântul Domnului și făcând minuni. Sfântul Mucenic Simeon a fost episcop în Ierusalim, ales de Sfinții Apostoli după uciderea Sfântului Apostol Iacov în anul 62. Deci, la câtă vreme, după această ucidere, Apostolii și ucenicii, adunându-se în Ierusalim, au dat un nou urmaș Sfântului Iacov, alergând cu un singur glas, pe Sfântul Mucenic Simeon, al doilea episcop al Ierusalimului.

În acest timp, au venit romanii, conduși de Tit, fiul lui Vespasian, împăratul (69-79) a dărâmat Ierusalimul, așa cum Însuși Hristos a prorocit. În tot acest timp, creștinii, ascultând de glasul lui Dumnezeu, au plecat, cu episcopul lor, și s-au retras dincolo de Iordan, într-o cetate numita Pella. Era prin anul 70. Deci, după risipirea Ierusalimului, creștinii s-au întors în Ierusalimul dărâmat și au început a inflori din nou, mulți locuitori îmbrățișând noua credință. fântul episcop a suferit multe chinuri în timpul vieții sale fiind suspus torturilor în timpul persecuțiilor lui Vespasian (66-79), Titus (79-81), Domițian (81-96), scăpând însă cu viață. În jurul anului 106 a început prigoanei declanșată de împăratul Traian, când, la ordinul consulului Attikus, au fost persecutați nu numai creștinii, ci și toți urmașii lui David.

Tot atunci, câțiva eretici pe care îi combătuse în trecut, l-au denunțat romanilor pe Sfântul Ierarh Simeon, episcopul care timp de 26 de ani și-a păstorit neîncetat turma. A fost supus la torturi de tot felul timp de mai multe zile, arătând atâta îndrăzneală, încât consulul și ceilalți se întrebau cum de acel bătrân în vârstă putea să îndure astfel de chinuri.

Cu toate acestea, l-au condamnat la moarte prin răstignire. Cu bucurie ca urmează morții Domnului, Sfântul Mucenic Simeon s-a învrednicit să primească în cer cununa de biruință a muceniciei. Și așa, lucrând cu înțelepciune, și-a dat sufletul în mâinile Domnului, având la moartea sa peste 100 de ani. La tronul episcopal i-a urmat Iustus, un creștin dintre evrei.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending