Connect with us
Publicitate

Educație

Campania împotriva consumul de droguri sub egida ,, Adicțiile și efectele lor” a demarat. Primul popas, Liceul din Flămânzi

Publicat

Publicitate

Ieri, la Liceul „Nicolae Bălcescu” Flămânzi, au debutat activitățile de prevenire și combatere a consumului de substanțe interzise, din cadrul campaniei ,, Adicțiile și efectele lor”.

Aceste activități de prevenție se desfășoară datorită parteneriatului dintre Inspectoratul Școlar Județean Botoșani și Protopopiatul Botoșani, prin organizarea de prezentări care au drept scop conștientizarea elevilor față de pericolul pe care îl reprezintă dependența, în toate formele ei.

Campania se adresează unui număr de aproximativ 3.000 de elevi din nouă unități de învățământ de nivel liceal, din județul Botoșani

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Zeci de angajatori din Botoșani, amendați de inspectorii ITM

Publicat

Publicitate

În cursul lunii octombrie, în domeniul relațiilor de muncă, au fost efectuate 105 controale. În urma controalelor, au fost constatate 82 deficienţe, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere, au fost aplicate 9 sancţiuni contravenționale, din care 5 avertismente și 4 amenzi, în valoare totală de 43.500 lei.

În cadrul acestor controale efectuate, au fost depistate 2 persoane prestând muncă nedeclarată, care își desfășurau activitatea fără întocmirea contractului individiual de muncă, pentru care s-au aplicat 2 amenzi în valoare totală de 40.000 lei.

 

Publicitate

În domeniul securității și sănătății în muncă, în cursul lunii octombrie, s-au desfăşurat următoarele activităţi:

– au fost efectuate controale la un număr de 54 agenţi economici, din care au fost sancționați 34, au fost constatate 63 neconformităţi şi au fost dispuse 70 de măsuri, fiind aplicate 4 amenzi în valoare de 29.000 de lei și 47 avertismente;

– Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani i-au fost comunicate 10 evenimente de

Publicitate

către angajatori;

–  12 evenimente au fost cercetate de angajatori și avizate de Inspectoratul Teritorial

de Muncă Botoșani;

Publicitate

– 2 evenimente au fost comunicate de ITM Botoșani către Inspecția Muncii;

– 1 eveniment a fost cercetat de ITM Botoșani și avizat de Inspecția Muncii;

– au fost înregistrate 9 persoane accidentate în accidente de muncă, toate cu

incapacitate temporară de muncă.

Cele mai des întâlnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost:

–  nesupravegherea stării de sănătate a lucrătorilor pentru stabilirea aptitudinii în

muncă;

–  necomunicarea evenimentelor;

–  nepurtarea echipamentului de protecție;

–  semnalizare de securitate și sănătate în muncă incompletă.

 

De asemenea, în luna octombrie, Compartimentul Contracte Colective de Muncă şi Monitorizare Relaţii de Muncă a eliberat 152 de certificate/rapoarte cu informaţii extrase din baza de date gestionată de Inspecţia Muncii, 56 de parole pentru transmiterea on-line a registrului electronic al salariaţilor și un număr de 10 carnete de muncă aflate în gestiune şi neridicate de titulari în termenul legal.

Totodată, au fost preluate, la sediul inspectoratului de muncă, 176 de registre electronice de evidenţă a salariaţilor.

 

                   Valoarea totală a amenzilor aplicate de către ITM Botoşani, în luna octombrie, în domeniile  de competență, este de 72.500 lei.

 

 

 

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Marius Budăi despre Programul de guvernare propus de PNL: „Zero referințe despre pensiile publice. Atât valorează seniorii României pentru liberali!”

Publicat

Publicitate

Fostul ministru al Muncii și prim-vicepreședintele PSD Botoșani, Marius Budăi, a criticat în termeni foarte duri Programul de guvernare propus de PNL pentru următoarea legislatură, arătând că liberalii nu au menționat „niciun cuvânt” despre sistemul public de pensii.

 

Ca fost ministru al Muncii am vrut să văd care sunt propunerile PNL pentru sistemul public de pensii. Am răsfoit din scoarță-n scoarță  programul lor de guvernare, dar n-am găsit niciun cuvânt. Nimic! Nimic despre cum va evolua pensia medie, nimic despre cum vor fi indexate pensiile, nimic despre Pilonul 1 de pensii care asigură cea mai mare parte a veniturilor seniorilor. Atât valorează seniorii României pentru cei de la PNL!”, a declarat Marius Budăi, precizând că la indicatorii sociali, liberalii au omis cu totul să treacă evoluția pensiilor în următorii 4 ani.

Publicitate

 

În opinia deputatului PSD, absența totală a referințelor la sistemul public de pensii din Programul de guvernare al liberalilor indică intenția acestora de a îngheța pensiile în viitoarea guvernare, la fel cum au făcut-o și în 2021. „Zero referințe despre pensiile publice în programul lor! Zero lei în plus la pensie în 2021, când guvernau cu USR. Zero creșteri pentru următorii 4 ani!”, a arătat Budăi, care i-a invitat pe seniorii botoșăneni să facă singuri comparația cu Programul PSD în care social-democrații propun o majorare a pensiei medii cu +48% în următoarea legislatură, de la 2.735 de lei cât a fost în septembrie 2024, la 4.050 de lei, respectiv 810 euro, peste 4 ani.

 

Publicitate

https://www.facebook.com/share/129t7jdz7jJ/

 

CMF11240017

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Este lege! Șoferii scapă de amenda pentru lipsa rovinietei dacă o plătesc în 24 de ore

Publicat

Publicitate

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea potrivit căreia șoferii au posibilitatea să plătească rovinieta şi în termen de cel mult 24 de ore de la data de început a valabilităţii acesteia. 

Propunerea legislativă modifică prevederi ale Legii nr. 226/2023 în sensul de a acorda posibilitatea utilizatorilor reţelei de drumuri naţionale să plătească rovinieta şi în termen de cel mult 24 de ore de la data de început a valabilităţii acesteia, potrivit Agerpres.

„Rovinieta se aplică pe reţeaua de drumuri naţionale din România, cu excepţia sectoarelor de drum naţional aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ieşire în/din acestea. Rovinieta se achită anterior utilizării reţelei de drumuri naţionale din România şi este structurată în funcţie de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile şi 12 luni. (…) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), utilizatorii vehiculelor înmatriculate în România pot achita rovinieta pentru ziua în curs până cel târziu la ora 24 a zilei următoare”, se arată în lege.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Producătorii locali, care vor să vândă produse din legume și fructe, obligați se înregistreze la direcțiile sanitare. PROIECT

Publicat

Publicitate

Gospodăriile țărănești care vor să vândă produse din producția proprie de legume și fructe vor fi obligate să se înregistreze la direcțiile sanitar-veterinare. Potrivit unui proiect de ordin publicat recent de ANSVSA, producătorii locali vor putea vinde astfel de produse în limita a 800 de kilograme anual, sau vor trebui să se organizeze ca persoane juridice, scrie alba24.ro

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA) a lansat în dezbatere, pe 4 noiembrie, un proiect de ordin care modifică și completează normele sanitare veterinare referitoare la procedura de înregistrare a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală din gospodăriile țărănești.

Gospodăriile țărănești care vor să vândă produse din legume și fructe, obligate se înregistreze la direcțiile sanitare
Gospodăria ţărănească de legume şi fructe este definită drept unitatea în care producătorii primari de legume şi fructe îşi obţin din producţia proprie produse prelucrate din legume şi fructe, pe care le comercializează, în cantitate limitată, fără a fi încadraţi într-o formă juridică de organizare.

Publicitate

Producătorii primari de legume şi fructe care deţin o gospodărie ţărănească de legume şi fructe trebuie să se înregistreze la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, prin notificarea activităţilor lor, de obţinere şi vânzare a produselor prelucrate din legume şi fructe.

Pentru notificarea activităților lor, producătorii vor depune la DSVSA următoarele documente:

o notificare în care se înscriu activitățile desfășurate și locurile de valorificare a produselor obţinute, conform modelului din Anexa nr. 21 la norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;

Publicitate
  • copie de pe actul de identitate al producătorului primar;
  • documentul din care să rezulte starea de sănătate a producătorului și a membrilor familiei sale;
  • copia atestatului de producător și o copie a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, eliberat de primării sau după caz, copia atestatului de gospodărie țărănească şi o copie a carnetului de comercializare, eliberate de Cooperativa Agricolă, în baza Legii nr. 566/2004 a cooperației agricole, cu modificările și completările ulterioare;
  • dovada care atestă că au fost achitate tarifele prevăzute în legislația specifică în vigoare.

Cantitatea totală de produse prelucrate din legume și fructe, obținute într-o gospodărie ţărănească de legume şi fructe este limitată la maxim 800 kg/an.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending