Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX: Sfântul Apostol Iacob (Iacov), rudenia Domnului, primul episcop al Ierusalimului

Publicat

Publicitate

Acest Sfânt Iacob, numit fratele Domnului (Galateni 1, 19), a fost cel dintâi episcop al Ierusalimului. El nu face parte dintre cei 12 Apostoli ai Domnului, ci dintre cei 70, şi era numit frate al Domnului, ca şi Sfinţii Simeon (Simon), Iuda și Iosie (Matei 13, 55).

Din cercetarea Sfintei Scripturi se arată că aceşti fraţi ai Domnului Iisus nu sunt fiii Fecioarei Maria, ci veri ai lui Iisus, sau rude. De aceea, Iacob este numit şi ruda Domnului. Tradiţia Bisericii arată, de asemenea, că Iacob, fratele Domnului, este altcineva decât Iacob al lui Alfeu şi decât Iacob al lui Zevedeu. Deși nu era dintre cei 12 Apostoli, Iacob a crezut în Hristos, iar după Învierea Sa Iisus i S-a arătat lui în chip deosebit (1 Corinteni 15, 7).

Tradiția arată că Însuși Domnul, cu acest prilej, l-a rânduit arhipăstor al credincioșilor din Ierusalim și i-a descoperit tainele slujirii liturgice creștine. Ca arhipăstor al creştinilor din Ierusalim şi rudă a Domnului, Sfântul Iacob era mult iubit de popor şi slăvit, pentru evlavia şi viaţa lui aspră. De aceea, i se îngăduia să se roage în templu alături de preoți. De mult ce se ruga în genunchi şi cu mâinile ridicate în sus, i se îngroşase pielea genunchilor lui, ca la genunchii de cămilă.

Între creştini, Sfântul Iacob era socotit unul din stâlpii Bisericii (Galateni 2, 9). La Sinodul Apostolic de la Ierusalim, din anul 50 (Faptele Apostolilor, 15), mulţumită înţelepciunii lui, s-a hotărât ca păgânii, care aveau să se întoarcă la Dumnezeu şi să creadă în Hristos, să nu fie siliţi să păzească legea lui Moise. De la Sfântul Iacob ne-a rămas o epistolă,care se află în Noul Testament, plină de învăţături înţelepte, despre cum să ducem o viaţă sfântă.

Ne-a mai rămas sub numele lui şi o Sfântă Liturghie, care s-a slujit în Patriarhia Ierusalimului veacuri de-a rândul şi care se săvârşeşte şi în prezent în unele Biserici Ortodoxe, la 23 octombrie şi în duminica de după Naşterea Domnului, când Sfântul Iacob este prăznuit împreună cu Sfântul Proroc David şi cu Dreptul Iosif, Logodnicul Sfintei Fecioare. În anul 62, Sfântul Iacob a pătimit moarte de mucenic, fiind aruncat de pe aripa templului din Ierusalim şi ucis cu pietre, pentru credinţa lui în Hristos, pe când se ruga, ca şi Domnul, pentru ucigaşii săi. Pe acel loc creştinii i-au îngropat trupul. Astăzi capul Sfântului se află la Mănăstirea Esfigmenu din Muntele Athos, iar alte părţi la Mănăstirile Dionisiu (Athos) şi Kykkos (Cipru) precum şi în alte sfinte locaşuri.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Cine va urca pe scena Galei Excelenței Culturii Tradiționale botoșănene. Evenimentul va avea loc la 9 octombrie 2024

Publicat

Publicitate

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură a Consiliului Județean Botoşani, a anunțat că Gala Excelenței culturii tradiționale botoșănene va avea loc în data de 9 octombrie 2024, ora 17, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Botoșani.

Într-un comunicat, instituția a explicat că în cadrul acestui eveniment extraordinar vor aduce în fața publicului spectator și telespectator frumusețea culturală tradițională a județului Botoșani.

Pe scenă vor urca Orchestra ,,Mugurelul” din Dorohoi, dirijor și director prof. Marcel Dupu, Fanfara din Vorona, Tezaurele Umane Vii ale județului Botoșani, soliști vocali și instrumentiști, Ansamblul de Jocuri Populare „Mărgineanca”, Ansamblul „Stejărelul – Vlăstarele lui Enescu” și Orchestra ,,Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”, dirijor Ion Oloieru, manager Dan Doboș. Iar alături de acești artiști vor fi prezenți și meșteri populari din județul Botoșani.

“După 18 ani, echipa TVR a emisiunii TEZAUR FOLCLORIC va fi din nou la Botoșani! Vă așteptăm la sediul instituției noastre (str. Unirii, nr. 10) începând cu data de 1 octombrie pentru a ridica invitațiile. O invitație va fi pentru două persoane”, a transmis Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani pe pagina de socializare.

Citeste mai mult

Economie

Căldura extremă lasă albinele fără simţul mirosului. Scăderea populaţiilor de albine va afecta producţia alimentară

Publicat

Publicitate

Un studiu recent publicat în Proceedings of the Royal Society B arată că valurile de căldură afectează semnificativ simţul mirosului la bondari, o funcţie esenţială pentru a găsi flori şi hrană, relatează Smithsonian Magazine, citat de mediafax.ro.

Cercetătorii de la Universitatea din Würzburg, Germania, au expus bondarii la temperaturi de până la 40°C timp de aproape trei ore, simulând condiţii extreme de vară. Rezultatele au arătat că antenele acestora, responsabile de detectarea mirosurilor florale, şi-au pierdut până la 80% din capacitatea de a funcţiona la femelele lucrătoare şi 50% la masculi.

Această reducere a capacităţii de detectare a mirosurilor a persistat chiar şi după 24 de ore de recuperare în condiţii mai răcoroase. Studiul a mai constatat că albinele sălbatice s-au adaptat mai greu la căldură decât cele crescute comercial. Având în vedere că bondarii sunt polenizatori esenţiali, iar aproximativ o treime din culturile alimentare globale depind de ei, aceste rezultate evidenţiază riscurile potenţiale pentru agricultură şi ecosisteme.

Pe măsură ce schimbările climatice se intensifică, cu valuri de căldură din ce în ce mai frecvente şi severe, impactul asupra populaţiilor de albine ar putea fi şi mai grav. Studiile viitoare ar putea analiza modul în care această scădere a simţului mirosului afectează comportamentul de căutare a hranei şi dacă alte specii de albine sunt la fel de vulnerabile la expunerea la căldură. Aceste constatări subliniază urgenţa de a aborda schimbările climatice pentru a proteja albinele şi culturile care depind de ”serviciile” lor de polenizare.

Citeste mai mult

Eveniment

Valeriu Iftime: Îmi doresc să schimbăm la 180 de grade modul de abordare a problemelor din județ

Publicat

Publicitate

Noul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a transmis astăzi că își dorește să schimbe la 180 de grade modul de abordare a problemelor din județ.

În acest sens a început consultarea mai multor specialiști, printre care inclusiv sociologul Vladimir Ionaș, cu care a avut astăzi o întâlnire care ar putea deschide noi perspective pentru îmbunătățirea modul în care se va face administrație la Botoșani.

“Cu siguranță ați auzit de domnul Ionaș Vladimir. Este unul dintre sociologii de top din România, un om cu adevărat implicat și conectat la tot ceea ce înseamnă dinamica unei comunități.

Pentru că îmi doresc ca acest mandat să fie axat pe dialog constant cu cetățenii, voi fi întotdeauna deschis către noi perspective menite să îmbunătățească modul în care vom face administrație. Doar astfel pot veni cu soluții adaptate nevoilor reale ale cetățenilor.

Îmi doresc să schimbăm la 180 de grade modul de abordare a problemelor din județ și să spargem tiparul PSD de a face administrație. Un județ nu se administrează din spatele ușilor închise și cu siguranță un lider nu se limitează la a-și face apariția doar pe scene, când situația îi e favorabilă.

Un lider e prezent acolo unde contează cu adevărat, printre oameni. Despre asta va fi mandatul nostru”, a transmis noul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, pe pagina sa de socializare.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Casa Verde Fotovoltaice 2024 pentru persoane fizice demarează la Botoșani pe 1 octombrie. Se finanţează şi stocarea energiei

Publicat

Publicitate

Sesiunea 2024 de finanţare pentru înscrierea solicitanţilor persoane fizice în cadrul Programului “Casa Verde Fotovoltaice” se va derula în perioada 27 septembrie – 8 octombrie, cu etape de câte o zi pentru fiecare regiune sau până la epuizarea bugetului aferent fiecărei regiuni, informează Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis, marţi, AGERPRES.

În acelaşi timp, unităţile de cult se vor putea înscrie în program pe data de 9 octombrie 2024, de la ora 10:00, sau până la epuizarea bugetului.

“În anul 2024, Administraţia Fondului pentru Mediu lansează sesiunea de înscriere cu un buget record de aproximativ două miliarde de lei. Scopul nostru este să facilităm accesul unui număr cât mai mare de beneficiari la finanţarea oferită prin acest program. Ne dorim să asigurăm resursele necesare pentru a sprijini implementarea sistemelor de panouri fotovoltaice în alte aproximativ 67.000 de gospodării, astfel că, după această sesiune vom putea discuta despre aproximativ 200.000 de gospodării care îşi vor reduce costul facturii la energie electrică şi care vor utiliza energie verde. Sesiunea din 2024 aduce noutăţi deosebit de importante în cadrul Programului. Este vorba despre finanţarea instalaţiilor pentru stocarea energiei electrice produse de panourile fotovoltaice, o măsură esenţială pentru maximizarea eficienţei şi independenţei energetice a gospodăriilor. Totodată, am crescut considerabil subvenţia, de la 20.000 lei la 30.000 lei, oferind astfel un sprijin financiar mai mare pentru cei care doresc să investească în energia verde”, a declarat, în comunicatul citat, preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

Potrivit instituţiei, conturile utilizatorilor pot fi create înainte de deschiderea oficială a sesiunii de înscriere, ceea ce le va permite acestora să se familiarizeze cu aplicaţia şi să fie pregătiţi în avans. Astfel, în ziua dedicată înscrierii va fi necesară doar încărcarea documentelor solicitate.

Solicitanţii se vor înscrie personal în cadrul programului “Casa Verde Fotovoltaice 2024” prin intermediul aplicaţiei informatice, conform următorului calendar: pe 27 septembrie – Regiunea Nord Vest (judeţele: Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş) – buget de 274,290 milioane de lei; 30 septembrie – Regiunea Centru (judeţele: Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu), buget de 280,050 milioane de lei; 1 octombrie – Regiunea Nord Est (judeţele: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui), buget de 319,380 milioane de lei; 2 octombrie – Regiunea Sud Est (judeţele: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea), buget de 242,730 milioane de lei; 3 octombrie – Regiunea Sud Muntenia (judeţele: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman), buget de 321 milioane de lei; 4 octombrie – Regiunea Bucureşti Ilfov, buget de 114,120 milioane de lei; 7 octombrie – Regiunea Sud Vest (judeţele: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea), buget de 199,2 milioane de lei; 8 octombrie – Regiunea Vest (judeţele: Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş), buget de 229,110 milioane de lei.

În cazul unităţilor de cult, alocarea bugetară se ridică la valoarea de 20,1 milioane de lei.

Publicitate

Documentele pe care solicitantul persoană fizică trebuie să le încarce în aplicaţie sunt: actul de identitate, valabil la data înscrierii în aplicaţie; certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat de la ANAF; certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local; extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicaţie; copia cărţii funciare colective, dacă este cazul.

Potrivit sursei citate, solicitantul se poate înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni de înscriere, pentru un singur imobil, iar proiectul se implementează la adresa menţionată ca domiciliu în cartea de identitate.

Pentru unităţile de cult, documentele solicitate la înscrierea în program sunt: certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat de la ANAF; certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local; extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicaţie.

Publicitate

Şi în acest caz, unitatea de cult se poate înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni, pentru un singur imobil.

AFM precizează că aplicaţia informatică nu permite modificarea/înlocuirea/eliminarea documentelor încărcate de către solicitant.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending