Sfânta Muceniță Paraschevi din Roma este cunoscută pentru nenumăratele tămăduiri care au avut loc la moaștele sale și mai ales pentru darul de a vindeca bolile de ochii. Este serbat în calendarul ortodox în data de 26 iulie.
Sfânta Paraschevi s-a născut într-un sat în apropierea Romei din părinți creștini, Agaton și Ponția. După cum aflăm din viața sfintei mucenițe, părinții ei nu aveau copii și se rugau cu stăruință lui Dumnezeu pentru a avea un copil. Ascultându-le rugăciunea, Bunul Dumnezeu le-a dăruit lor o fiică, născută în ziua a șasea a săptămânii (vineri), pe care au numit-o Paraschevi, fiindcă la greci ziua a șasea se numește „paraschevi”.
Nașterea sfintei ne duce cu gândul la venirea pe lume a Sfintei Fecioare Maria, Maica Domnului nostru Iisus Hristos, în urma rugăciunilor stăruitoare a părinților Maicii Domnului, Ioachim și Ana. Acest episod biblic a fost exemplul urmat de Agaton și Ponția, prin care și-au dovedit puternica lor credință și statornicia în dragostea față de Domnul nostru Iisus Hristos.
Încă din fragedă pruncie a fost crescută în frica de Dumnezeu și păzirea învățăturii Sale primite de la Domnul nostru Iisus Hristos. După moartea părinților ei a împărțit toată averea moștenită săracilor. Sfânta Muceniță Paraschevi alege să trăiască o viață la fel ca a monahilor de mai târziu și pleacă să propovăduiască învățătura de credință creștină, convertind pe mulți păgâni la creștinism.
Cum în acele vremuri creștinii erau persecutați de împărații romani și, cu toate că ne aflăm în timpul domniei unui împărat mai îngăduitor cum era Antonin Piosul (138-161), totuși, în timpul domniei sale și-au găsit sfârșitul martiric mai mulți creștini, dintre care amintim pe Sfântul Policarp, Episcopul Smirnei, care a suferit moarte martirică în anul 155. În general, aceste martirii se datorau fie unor guvernatori de provincii, fie ca urmare a unor calamități puse pe seama creștinilor sau a campaniei anticreștine a anumitor scriitori greci și romani.
Sfânta Muceniță Paraschevi a fost denunțată împăratului pentru că propovăduia „pe Iisus, fiul Mariei, pe Care părinții noștri L-au pironit pe cruce”. Sfânta a fost dusă înaintea împăratului, care a fost mirat de frumusețea și înțelepciunea ei. Împăratul i-a propus în schimbul lepădării de Hristos mai multe bunuri, dar Sfânta Muceniță Paraschevi a rămas tare în credință, refuzând toate ofertele acestuia.
Antonin Piosul, văzând că sfânta refuză toate ofertele sale, a poruncit să o arunce pe dânsa într-o căldare de aramă plină cu smoală și cu untdelemn înfierbântat. Și făcându-se acest lucru, sfânta se vedea stând în mijlocul căldării răcorindu-se; iar împăratul, văzând-o pe dânsa stând astfel, a zis: „O, Paraschevo, stropește-mă și pe mine cu smoală din căldare, ca să cunosc, dacă smoala și untdelemnul sunt fierbinți cu adevărat”. Atunci sfânta, umplându-și mâinile sale cu smoală și untdelemn din căldare, a aruncat-o în obrazul împăratului, care, fiind lovit în luminile ochilor, îndată a orbit și a strigat cu glas mare, zicând: „Miluiește-mă pe mine, roaba adevăratului Dumnezeu, și dă-mi mie lumina ochilor mei; și voi crede în Dumnezeul pe Care Îl propovăduiești tu!” Iar sfânta făcând rugăciune către Dumnezeu, îndată împăratul Antonin a văzut și împreună cu toți din casa lui au crezut în adevăratul Dumnezeu, botezându-se în numele Preasfintei Treimi.
După acest episod, fiind eliberată, sfânta și-a continuat misiunea de propovăduire a Domnului Iisus Hristos în alte orașe și sate din Imperiul Roman.
Și intrând într-o cetate, în care era ighemon era un oarecare Asclipie, a propovăduit credința în Hristos. Deci sfânta a fost adusă înaintea ighemonului și, chemând numele Mântuitorului Hristos și însemnându-se cu semnul Sfintei Cruci, a mărturisit că este creștină.
Șarpele și Sfânta Muceniță Paraschevi
Iar ighemonul mâniindu-se, a trimis-o pe dânsa la un șarpe înfricoșător, care avea culcușul într-un loc în afara cetății și căruia îi dădeau spre mâncare, după obicei, pe cei osândiți la moarte. Și după ce sfânta a fost dusă în locul acela, șarpele, văzând-o pe dânsa, a șuierat tare și, deschizându-și gura, a scos mult fum. Iar Sfânta Muceniță Paraschevi, stând aproape de fiară, a zis: „O, fiară, a venit peste tine urgia lui Dumnezeu și pieirea”. Și suflând asupra acelui șarpe și făcând semnul Sfintei Cruci peste el, fiara a șuierat tare și a crăpat în două, făcându-se nevăzută. Atunci ighemonul și toți cei împreună cu dânsul, văzând minunea au crezut în Dumnezeu. Iar sfânta, intrând iarăși în cetate, a propovăduit pretutindeni și pe mulți a întors la adevărata cunoștință de Dumnezeu.
Sfânta Muceniță Paraschevi – moartea martirică
Martiriul Sfintei Mucenițe Paraschevi din Roma 26 iulie
Sfânta Paraschevi a ajuns, apoi, într-un oraș în care era guvernator un anume Tarasie. Acesta a întrebat-o despre credința ei în Hristos și, văzând dragostea și credința ei statornică, a hotărât să o supună la noi chinuri spre a se lepăda de credința ei creștină.
Astfel, Sfânta Muceniță Paraschevi a fost aruncată într-un cazan de aramă plin cu untdelemn, smoală și plumb, toate acestea fiind înfierbântate de focul aprins sub cazan. Dar, prin venirea în față a unui înger al Domnului, s-a stins focul și sfânta a rămas nevătămată.
Văzând minunile săvârșite de Domnul pentru aceasta, guvernatorul Tarasie a poruncit să-i fie tăiat capul și astfel Sfânta Muceniță Paraschevi a aflat cunună îngerească întru împărăția cerurilor.
Sursa: pravila.ro