Connect with us

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie

Publicat

Publicitate

Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie era din orașul Magnezia, fiind născut undeva în jurul anului 90. Evlavia și dragostea pentru cele sfinte le-a primit în familia sa. Părinții l-au crescut în credința în Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos și au plămădit în inima lui conștiința mărturisirii până la martiraj.

Având aceste rădăcini de credință și evlavie creștină, era firesc ca tânărul Haralambie să devină un exemplu pentru ceilalți, închinându-și întreaga viață slujirii lui Hristos.

Creștinii, văzând râvna lui în mărturisirea credinței, l-au îndemnat să devină preot, lucru care s-a întâmplat undeva către anul 130. Despre activitatea sa preoțească, paginile de sinaxar ne relatează: „De pe această treaptă dumnezeiască a preoției, sfântul și-a început predicile sale înflăcărate în fața păgânilor și a creștinilor, angajându-se în marea luptă duhovnicească, pe de o parte pentru a deschide ochii oamenilor ce se aflau în înșelarea păgânească, iar pe de altă parte pentru a-i sfinți pe credincioși cu Sfintele Taine, conducându-i pe calea desăvârșirii”.

Sfântul era prețuit de toți pentru viața lui curată și pentru predicile sale. El era o flacără de lumină pentru creștinii din epoca sa și un model de urmare a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Ca urmare, Haralambie a fost hirotonit episcop al Magneziei și al împrejurimilor acestui oraș. În toată lucrarea lui de propovăduire nu s-a ferit de martiraj, ci a căutat mucenicia. Dumnezeu nu a îngăduit acest lucru decât atunci când el a ajuns în ultimele zile ale vieții. În timpul domniei împăratului Septimiu Sever (193-211), prigoana anticreștină s-a întețit, când Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie avea deja o vârstă înaintată.

În acele vremuri împăratul la numit pe Lucian în calitate de proconsul al cetății Magnezia și al teritoriului aferent. Proconsulul Lucian, datorită faptului că Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie reușise să convertească foarte mulți păgâni și să facă din comunitatea creștină de acolo un exemplu și pentru alții, era foarte supărat pe acesta. În plus, Lucian știa prea bine că, dacă voia să se mențină în grațiile împăratului, trebuia să se remarce și prin prigoana creștinilor. Ca urmare, din ordinul proconsulului, episcopul Haralambie a fost arestat și dus în fata judecătorilor, pentru a-și renega credința și pentru a se închina zeilor păgâni.

La refuzul categoric al Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, Lucian a dat ordin ca acesta, în ciuda vârstei sale foarte înaintate, să fie torturat până când va ceda în fata solicitărilor justițiarilor romani. Torționarii săi au folosit un instrument cu care i-au jupuit pielea de pe tot corpul, supunându-l la chinuri inimaginabile. I-au rupt carnea cu cârlige de fier și l-au jupuit de piele, timp în care sfântul le mulțumea călăilor săi, spunând: „Vă mulțumesc, fraților, că mi-ați reînnoit sufletul care dorește să se unească cu veșnicia!”.

Publicitate

Văzând că sfântul rabdă durerile fără să scoată vreun cuvânt rău, doi soldați care îl păzeau, Porfirie și Vaptos, au mărturisit credința lor în Hristos, dar au fost omorâți pe loc, prin tăierea capului cu sabia. La fel, alte trei femei care au văzut puterea sfântului de a îndura chinurile, l-au lăudat pe Hristos, fiind și ele imediat martirizate. Proconsulul Lucian, cuprins de mânie, a apucat el însuși instrumentele de tortură, începând să-l rănească pe sfântul martir, când deodată mâinile i-au căzut ca secerate de sabie, rămânându-i atârnate de corpul sfântului. Atunci, l-a scuipat în față pe sfânt, dar gura i s-a strâmbat și i s-a întors la ceafă. Lucian, disperat, l-a implorat pe sfânt să-l salveze cu rugăciunile sale și să se milostivească de el.

Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie, în bunătatea lui, s-a rugat pentru Lucian, care s-a vindecat pe loc. La vederea acestor minuni, mulți dintre cei prezenți au trecut la creștinism, printre care și Lucian, care a căzut la picioarele sfântului episcop, rugându-l să îl boteze. De asemenea, Lucian a oprit persecuția creștinilor din provincia pe care o conducea, intenționând să-i raporteze împăratului toate cele întâmplate. Între timp, Haralambie a făcut multe alte minuni, precum: vindecarea unor bolnavi, redarea vederii unui orb și chiar învierea unor morți. Locuitorii întregii regiuni din jurul Magneziei au început să creadă în Iisus Hristos.

Împăratul Septimiu Sever, care se afla atunci la Antiohia (în vestul Asiei Mici), când a auzit toate acestea, a fost cuprins de mânie și a trimis o trupă de trei sute de soldați pentru a-l aresta pe Haralambie și a-l aduce în fața lui. Soldații nu s-au mulțumit doar cu arestarea sfântului, ci l-au supus și la chinuri, legându-i barba în jurul gâtului și trăgându-l de ea pe drum. Odată ajuns în Antiohia, episcopul creștin a fost supus la alte chinuri: soldații împăratului l-au „strujit cu unghii de fier”, i-au înfipt un piron de fier în trup, i-au ars fața și i-au jupuit pielea de pe trup, însă sfântul Haralambie s-a vindecat în chip miraculos. Împăratul, uimit, a vrut atunci să-l pună la încercare pe Haralambie: a fost adus o persoană care era chinuită de un duh rău timp de 35 de ani, pentru a vedea dacă Haralambie are puterea de a alunga demonul. Sfântul, cu harul lui Dumnezeu, a făcut și această minune.

Atunci Septimiu Sever a exclamat: „Adevărat, mare este Dumnezeul creștinilor!”. Apoi împăratul a adus în fața lui corpul unui tânăr băiat care murise cu trei zile în urmă, iar acest tânăr a înviat după rugăciunea făcută de Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie. Văzând curajul său în fața chinurilor, dar și minunile săvârșite, mulți oameni au trecut la creștinism, fiind însă condamnați la moarte la rândul lor pentru acceptarea credinței creștine. Printre cei convertiți în acea perioadă, s-a numărat chiar și fiica împăratului, Galinia. Prefectul Crispus al Antiohiei, văzând influența pe care Sfântul o avea asupra oamenilor, l-a îndemnat pe împărat să-l ucidă cât mai grabnic pe Haralambie, pentru a stăvili astfel răspândirea creștinismului în provincia Antiohia. În fața refuzului repetat al episcopului de a se închina zeilor păgâni, împăratul a dat ordin să i se zdrobească gura cu pietre și să i se ardă barba, dar flăcările s-au întors asupra chinuitorilor săi. În cele din urmă, la insistențele prefectului Crispus, împăratul a pronunțat sentința de condamnare la moarte prin decapitare a lui Haralambie. Mai înainte de moarte, cerurile s-au deschis și Sfântul a văzut pe Hristos și pe îngerii Săi (la fel cum Sfântul întâi Mucenic Apostol și Arhidiacon Ștefan).

Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie i-a cerut lui Dumnezeu să aibă grija de locul unde vor rămâne moaștele sale, ca acel loc sa nu sufere niciodată de foame și de boli. Domnul i-a promis că o să-i îndeplinească dorințele și S-a ridicat la cer împreună cu sufletul martirului Haralambie.

Astfel, Sfântul Haralambie a murit în temniță, înainte de a fi executat la vârsta de 113 ani. Ulterior, fiica împăratului, Galinia, care trecuse la creștinism, a îngropat trupul martirului cu multă onoare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Femeie în vârstă, găsită singură și dezorientată în Gara Botoșani. Jandarmii au intervenit pentru a o ajuta

Publicat

Publicitate

În noaptea de sâmbătă spre duminică, un echipaj de jandarmerie aflat în misiune de patrulare a observat o femeie în vârstă care părea confuză și dezorientată, în zona Gării din municipiul Botoșani. Era ora 01:30, iar temperatura scăzută accentua starea de disconfort în care se afla femeia.

Jandarmii au abordat-o imediat, încercând să afle detalii despre situația ei. Din discuțiile purtate, femeia, în vârstă de 72 de ani și domiciliată în județul Neamț, a relatat că venise în Botoșani împreună cu soțul ei pentru un consult medical, însă, la un moment dat, s-au pierdut unul de celălalt.

Fără rude sau cunoștințe în municipiu și fără un telefon mobil la îndemână, femeia a încercat să găsească un mijloc de transport care să o ducă înapoi spre casă. A spus că aștepta un tren către stația Verești, însă, la acea oră, nu mai exista nicio cursă disponibilă.

Având în vedere vârsta femeii, ora târzie și lipsa unei alternative de transport, jandarmii au decis să o conducă mai întâi la Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Județean „Mavromati”, pentru a se asigura că starea sa de sănătate este stabilă.

Ulterior, femeia a fost transportată la Centrul Social de Urgențe pentru Persoane Fără Adăpost din Botoșani, unde a fost cazată temporar, în condiții de siguranță. Aceasta va rămâne acolo până dimineață, când autoritățile vor încerca să ia legătura cu familia sau cu soțul de care s-a despărțit accidental.

Gestul prompt al jandarmilor a fost unul nu doar de intervenție, ci și de sprijin umanitar, oferind unei persoane vulnerabile protecția de care avea nevoie într-un moment dificil. Autoritățile reamintesc cetățenilor că, în astfel de situații, sprijinul poate fi solicitat la orice oră prin intermediul apelului 112.

Publicitate

Citeste mai mult

Economie

Controale la localurile din Botoșani: Sancțiuni de 92.000 lei pentru lipsa caselor de marcat

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au desfășurat, în noaptea de 22 spre 23 martie, o serie de controale în localurile publice din municipiul Botoșani, în cadrul unei razii de amploare coordonate de Poliția Municipiului. Scopul acțiunii a fost verificarea legalității activităților comerciale și combaterea evaziunii fiscale.

Au fost controlate nouă unități de alimentație publică, iar în opt dintre acestea au fost constatate nereguli grave privind utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale. În consecință, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 92.000 de lei.

Pe lângă amenzile date, polițiștii au confiscat peste 5.000 de lei, sumă considerată numerar nefiscalizat. Acest lucru înseamnă că respectivele încasări nu au fost înregistrate în casele de marcat, fiind suspectate de proveniență ilicită.

Autoritățile anunță că aceste controale vor continua în perioada următoare, în special în zonele urbane unde activitatea comercială intensă este predispusă la încălcarea legii. Polițiștii atrag atenția operatorilor economici să respecte legislația fiscală, altfel riscă sancțiuni mult mai drastice, inclusiv suspendarea activității.

Citeste mai mult

Eveniment

Șoferi prinși băuți la volan în timpul raziei de noaptea trecută din Botoșani. Polițiștii au reținut mai multe permise

Publicat

Publicitate

Polițiștii de la Botoșani au oprit seara trecută în trafic 373 de autovehicule și au testat aproximativ 200 de șoferi cu aparatul etilotest. În patru dintre cazuri, testele au indicat prezența alcoolului în aerul expirat, iar conducătorii auto au fost sancționați conform legii.

IJP Botoșani a anunțat a fost una dintre componentele esențiale ale raziei desfășurate în noaptea de 22 spre 23 martie în municipiul Botoșani, iar acțiunea poliției rutiere a vizat creșterea siguranței în trafic și prevenirea accidentelor cauzate de consumul de alcool la volan.

Permisele acestora au fost reținute, iar în funcție de alcoolemia constatată, unii dintre aceștia riscă dosare penale sau sancțiuni severe. Acțiunea s-a desfășurat atât pe arterele rutiere din municipiu, cât și în comunele arondate secțiilor rurale nr. 1 Botoșani și nr. 3 Hlipiceni.

Pe lângă sancțiunile pentru alcool la volan, au fost aplicate peste 130 de amenzi pentru alte abateri rutiere, ceea ce arată o creștere a vigilenței în zona circulației. Poliția anunță că astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare, într-un efort susținut de responsabilizare a șoferilor.

Citeste mai mult

Eveniment

Razie de amploare în Botoșani: Aproape 100 de polițiști au acționat pentru prevenirea faptelor antisociale

Publicat

Publicitate

O razie de amploare a avut loc în noaptea de 22 spre 23 martie în municipiul Botoșani, acțiunea fiind organizată de Poliția Municipiului Botoșani, cu sprijinul tuturor subunităților operative din județ.

În total, aproape 100 de polițiști au fost angrenați în intervenții în teren, alături de jandarmi, polițiști rutieri, de la transporturi, acțiuni speciale și investigarea criminalității economice.

Scopul acțiunii a fost prevenirea și combaterea faptelor antisociale în spațiul public, în special în zonele cu aglomerări de persoane, localuri publice și pe principalele artere rutiere din municipiu și comunele arondate secțiilor rurale Botoșani și Hlipiceni.

Controalele au fost desfășurate în intervalul orar 18:00 – 02:00, iar efectivele mobilizate au legitimat peste 500 de persoane, dintre care 19 au fost supuse controlului corporal. Nu au fost descoperite bunuri interzise, însă polițiștii au verificat și 373 de autovehicule, dintre care 200 de șoferi au fost testați cu etilotestul.

Rezultatele acțiunii nu au întârziat să apară: 153 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate, valoarea totală a amenzilor depășind 160.000 de lei. Cele mai multe sancțiuni – 130 – au vizat abateri în trafic, însă au fost aplicate și amenzi pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, dar și pentru nereguli economice.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending