Connect with us

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Ierarh Grigorie Dialogul, Episcopul Romei

Publicat

Publicitate

Sfântul Ierarh Grigorie Dialogul s-a născut în jurul anului 540, într-o familie de patricieni romani, cu o veche tradiție creștină, din cetatea Roma. Familia sa locuia într-o casă deosebită, așezată pe colina Celius, pe actuala strada „Sfântul Grigorie”, care, în nord, merge spre Coloseum, iar în sud, spre Circus Maximus. Familia sa deținea proprietăți însemnate în jurul Romei și în insula Sicilia.

În timpul copilăriei sale, Italia a fost recucerită, de împăratul bizantin Iustinian cel Mare, de la goți. Mai înainte însă, un bunic de-al său, anume Felix al III-lea, fusese numit episcop al Romei, de către regele got Teodoric cel Mare. Tatăl său, Gordian, a deținut o funcție bisericească, necunoscută nouă în ziua de astăzi, iar mama sa, Silvia, a fost canonizată de Biserică, fiind prăznuită în ziua de 4 noiembrie. Mai mult, două surori ale tatălui său, anume Tarsila și Emiliana, care au viețuit ca maici, au fost și ele canonizate de Biserică.

Într-un fel familia Sfântului Ierarh Grigorie Dialogul se aseamănă cu familia Sfântului Ierarh Vasile Cel Mare, fiind și ea plină de sfințenie. Sfântul Grigorie a avut parte de o pregătire intelectuală completă, pe lângă studiile laice, constând în autorii latini, științele naturii, istoria, matematică și muzică, el fiind îndrumat și de Sfântul Grigorie de Tours (serbat la 17 noiembrie), care îl socotea pe învățăcelul său drept „cel mai învățat om al vremii, mai ales la gramatică, dialectică și retorică”.

Deoarece cunoștea foarte bine și dreptul imperial, imediat după terminarea studiilor, tânărul Grigorie a îmbrățișat cariera politică, având parte de o ascensiune rapidă în administrația romană. Astfel, în anul 573, la vârsta de numai 33 de ani, el a fost numit prefect al Romei, de către împăratul bizantin Iustin al II-lea. În anul 575, însă, după moartea tatălui său, Sfântul Grigorie a renunțat la funcția politică înaltă pe care a deținut-o timp de doi ani și a transformat casa părinteasca într-o mănăstire de călugări. După ce își vinde moștenirea și împarte mulți bani săracilor, Grigorie întemeiază șase mănăstiri pe pământurile familiei, în insula Sicilia. Apoi, renunțând la hainele lumești, el îmbracă haina monahală, intrând ca simplu monah în mănăstirea înființată în casa părintească, închinată Sfântului Apostol Andrei.

În aceasta mănăstire se vor adăposti și călugării alungați din Mănăstirea Monte Cassino, de către longobarzi. În anul 579, după ce Episcopul Pelagius al II-lea îl hirotonește în slujirea de diacon, Sfântul Grigorie este trimis în Constantinopol, în calitate de delegat al Bisericii din Roma. Timp de șase ani, Sfântul a cunoscut în profunzime creștinismul și monahismul răsăritean. În aceasta perioadă, Sfântul Grigorie cel Mare a consemnat în scris „Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite”, care, până atunci, circula numai pe cale orală. În anul 585, Sfântul Grigorie Dialogul se întoarce la Roma, aducând cu sine cinstitul Braț al Sfântului Apostol Andrei și cinstitul Cap al Sfântului Evanghelist Luca. Odată ajuns în mănăstirea de metanie, de pe colina Celius, el este rânduit stareț, acest lucru neputând să-l împiedice să trăiască în cel mai simplu-sărac mod cu putință.

Cu toate acestea, Episcopul Pelagius al II-lea îl numește secretar-consilier al său, cel dintâi având mare nevoie de ajutor în încercarea lui de a-i uni cu Biserica Romei pe episcopii din nordul Italiei. În anul 590, însă, în toiul unei epidemii de ciumă, când Episcopul Pelagius trece la cele veșnice, Sfântul Grigorie Dialogul este ales episcop al Romei, de către popor, cler și senat. Deși, vreme de șapte luni de zile, Sfântul Ierarh Grigorie Dialogul s-a împotrivit și a încercat să fugă, socotindu-se nevrednic de aceasta cinstire, el a fost găsit și adus înapoi în cetate.

Publicitate

Apoi, în pofida insistentelor sale către împăratul bizantin, de a nu semna numirea sa, în ziua de 3 septembrie 590, împăratul îl numește episcop al Romei. Sfântul Ierarh Grigorie Dialogul a fost primul călugăr ales episcop al Romei. În calitate de episcop, el a condus Biserica vreme de peste 14 ani, în timpul unor mari încercări, precum inundațiile, foametea, rătăcirile donatiste și maniheiste, ciumă și invaziile longobarzilor. În anul 591, noul episcop a cerut credincioșilor din cetatea Romei să țină post și să se pocăiască, pentru a atrage mila lui Dumnezeu și a fi îndepărtată ciuma.

A luptat pentru apărarea dreptei credințe, împotriva ereziei donatiste, și a lucrat mult la convertirea goților și a păgânilor britanici. Tot el a negociat o pace cu lombarzii care asediau Roma. Se știe ca Sfântul Ierarh Grigorie Dialogul a refuzat toate titlurile și onorurile, cu excepția titlului de „servus servorum Dei”, adică „slujitorul slujitorilor lui Dumnezeu”. În anul 590, însă, în toiul unei epidemii de ciumă, când Episcopul Pelagius trece la cele veșnice, Sfântul Grigorie Dialogul este ales episcop al Romei, de către popor, cler și senat. Deși, vreme de șapte luni de zile, Sfântul Ierarh Grigorie Dialogul s-a împotrivit și a încercat să fugă, socotindu-se nevrednic de aceasta cinstire, el a fost găsit și adus înapoi în cetate. Apoi, în pofida insistentelor sale către împăratul bizantin, de a nu semna numirea sa, în ziua de 3 septembrie 590, împăratul îl numește episcop al Romei. Sfântul Ierarh Grigorie Dialogul a fost primul călugăr ales episcop al Romei.

În calitate de episcop, el a condus Biserica vreme de peste 14 ani, în timpul unor mari încercări, precum inundațiile, foametea, rătăcirile donatiste și maniheiste, ciumă și invaziile longobarzilor. În anul 591, noul episcop a cerut credincioșilor din cetatea Romei să țină post și să se pocăiască, pentru a atrage mila lui Dumnezeu și a fi îndepărtată ciuma. A luptat pentru apărarea dreptei credințe, împotriva ereziei donatiste, și a lucrat mult la convertirea goților și a păgânilor britanici. Tot el a negociat o pace cu lombarzii care asediau Roma. Se știe ca Sfântul Ierarh Grigorie Dialogul a refuzat toate titlurile și onorurile, cu excepția titlului de „servus servorum Dei”, adică „slujitorul slujitorilor lui Dumnezeu”.

Sfântul Ierarh Grigorie cel Mare a trecut la cele veșnice în ziua de 12 martie 604, în Roma. În pofida averilor aflate oricând la îndemâna sa, Sfântul Grigorie a fost caracterizat toată viața de iubirea sărăciei de bună voie. El a fost recunoscut ca Sfânt imediat după moartea sa. Sfântul Ierarh Grigorie Dialogul, papă al Romei este socotit între cei șase Părinți apuseni ai Bisericii, alături de Sfântul Ambrozie al Milanului, Fericitul Augustin, Fericitul Ieronim, Tertulian și Sfântul Ciprian din Cartagina. Sfântul Grigore a fost singurul episcop al Romei care a mai primit supranumele de „cel Mare”, după Sfântul Leon cel Mare.

Cinstitele sale Moaște în prezent se află în Bazilica „Sfântul Petru”, din Vatican.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Sute de familii au rămas fără curent electric, mai mulți copaci au fost doborâți. Urmările furtunii de COD ROȘU în Botoșani

Publicat

Publicitate

Intervenții ale pompierilor botoșăneni în urma codurilor roșu și portocaliu de vreme severă

 

Ca urmare a manifestării codurilor roșu și portocaliu de averse torențiale, vijelii și grindină, pompierii militari și voluntari au intervenit în mai multe situații de urgență, astfel:

 

✔️ Municipiul Botoșani, strada Uzinei – mai multe baxuri de polistiren au fost împrăștiate pe carosabil și trotuar, după ce au fost luate de vânt din zona unui bloc unde erau depozitate. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani;

 

Publicitate

✔️ Cătămărăști Deal – un stâlp prezenta pericol iminent de prăbușire. Situația a fost remediată de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Mihai Eminescu;

 

✔️ Municipiul Botoșani, strada Marchian – o creangă ruptă de vânt îngreuna traficul rutier. A intervenit Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Botoșani.

 

✔️ Blândești, unde un stâlp de telecomunicații a fost doborât de vânt și a căzut pe partea carosabilă. Obstacolul a fost îndepărtat de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Blândești;

 

✔️ Sulița, pe DJ 297, unde circulația era blocată pe un sens de mers din cauza unui copac rupt de vânt. Cazul a fost preluat de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sulița;

 

✔️ Drislea, pe DN 29 D, unde un arbore doborât de vânt a căzut pe partea carosabilă și bloca traficul pe un sens de mers. Au acționat pompierii militari de la Garda de Intervenție Trușești și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Trușești;

 

✔️ Ștefănești, pe străzile Mihai Eminescu și Nicolae Iorga, unde două transformatoare electrice făceau flamă. Cazurile au fost preluate de echipe ale furnizorului de energie electrică;

 

Evoluția fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată de Centrul Operațional al ISU Botoșani. Echipajele de pompieri din toate subunitățile județului sunt pregătite să intervină rapid pentru sprijinirea cetățenilor.

 

ℹ️ Informații utile privind comportamentul în situații de urgență și manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute accesând portalul fiipregatit.ro sau prin descărcarea gratuită a aplicației DSU din Google Play Store și App Store.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Doi tineri din Dorohoi au fost prinși după ce au furat dintr-un magazin

Publicat

Publicitate

*Prinși de polițiști din Dorohoi imediat după ce au spart un magazin*

 

La data de 25 iulie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele a doi tineri, din municipiul Dorohoi, cercetați sub aspectul comiterii infracțiunilor de furt calificat și tentativă la furt calificat.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că aceștia, în noaptea de 24 înspre 25 iulie, împreună cu o tânără din aceeași localitate, prin forțarea ușilor mai multor vitrine aparținând unor societăți comerciale din municipiul Dorohoi, au sustras băuturi alcoolice și bunuri alimentare.

 

Publicitate

Imediat după comiterea faptelor, aceștia au fost interceptati de polițiștii din Dorohoi, fiind conduși la sediul poliției pentru verificări.

 

Tinerii erau urmăriți de polițiștii din Dorohoi de aproximativ două săptămâni, întrucât aceștia erau bănuiți ca ar fi comis mai multe tentative de furt din apartamente și din auto.

 

Ulterior, față de cei doi a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, fiind introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Mafia concediilor medicale: Șeful CNAS dezvăluie cum „se înțeleg” medicii cu pacienții pentru zile libere pe fals

Publicat

Publicitate

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Horațiu Moldovan, spune că abuzurile în acordarea concediilor medicale nu sunt doar responsabilitatea medicilor, ci există o complicitate între doctori și pacienți.

Șeful CNAS a subliniat că un concediu medical nu este doar o simplă hârtie, ci are în spate sume importante de bani. Bugetul pentru concedii medicale se ridică la peste 5 miliarde de lei anual, echivalentul întregului buget alocat medicinei de familie în România din totalul de 77 de miliarde, scrie mediafax.ro.

„Există două părți în această încălcare a legislației – pacientul care solicită un concediu pe care nu îl merită și medicul care îl acordă”, a declarat președintele CNAS pentru Digi24.

Oficialul consideră că neregulile sunt cazuri izolate și de aceea controalele s-au desfășurat inițial doar la 200 de medici, identificați prin analiza sistemului informatic ca având comportamente prescriptive riscante. Din aceștia, peste 33% au fost găsiți cu nereguli.

Moldovan speră că pachetul de măsuri implementat va contribui la reconcilierea dintre medici și pacienți, precum și între doctori și sistemul sanitar, fără a afecta imaginea întregii profesii medicale.

Anterior, ministrul Sănătății Alexandru Rogobete a anunțat că unii medici au eliberat între 100-200 de concedii medicale într-o singură zi, iar după finalizarea raportului Corpului de control se va interveni legislativ.

sursa: mediafax.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Grindina a făcut prăpăd la Văculești și Stăuceni! COD PORTOCALIU de furtună, culturi distruse în câteva minute

Publicat

Publicitate

Grindina a făcut prăpăd în această seară, în mai multe localități din județul Botoșani, acoperind curțile și culturile cu un strat gros de gheață. Bucățile de gheață, de dimensiunea unor boabe de porumb, au distrus grădini, livezi și culturi agricole.

Localnicii spun că în doar câteva minute, totul a fost acoperit de gheață, iar pagubele sunt considerabile. Meteorologii au emis cod portocaliu de vijelii, grindină și averse torențiale pentru mai multe localități din județul Botoșani.

Ulterior, meteorologii au emis o avertizare tip cod roșu de instabilitate atmosferică pentru mai multe localități din județul Botoșani valabilă de astăzi, până la ora 20:30.

Localitățile vizate sunt: Flămânzi, Frumușica, Albești, Trușești, Ștefănești, Bălușeni, Lunca, Copălău, Călărași, Gorbănești, Hlipiceni, Coșula, Todireni, Prăjeni, Sulița, Stăuceni, Santa Mare, Unțeni, Durnești, Blândești, Românești și Răuseni.

Se vor semnala : averse torențiale care vor acumula peste 40 l/mp, grindină de medii și posibil mari dimensiuni (2…5 cm), vijelie puternică de 70…90 km/h, frecvente descărcări electrice.

Populația a fost avertizată prin mesaj RO-ALERT.

Publicitate

FOTO: Meteo Nord-Est

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending