Connect with us

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfânta Matrona din Moscova

Publicat

Publicitate

Sfânta Matrona s-a născut în anul 1881, în satul Sebino din ţinutul rusesc Tula. Părinţii ei, Dimitrie şi Natalia, ţărani foarte evlavioşi şi cinstiţi, au dus o viaţă foarte modestă alături de cei patru copii ai lor, Matrona fiind cea mai mică, dobândită pe când părinţii nu mai erau tineri. Până să o nască, mama se gândea să o ducă la orfelinat, însă la scurt timp i s-a arătat în vis o pasăre albă cu chip de om şi cu ochii închişi, aşezată pe mâna ei dreaptă.

Luând visul acesta drept semn de mustrare, femeia temătoare de Dumnezeu a renunţat să-şi mai lase copila la orfelinat. Deşi s-a născut fără vedere, mama sa a iubit-o nespus de mult. Încă de la început Dumnezeu a dorit să descopere pe vasul Său cel ales; în vremea afundării în apa Botezului, s-a văzut un nor de tămâie cu bună mireasmă ridicându-se din cristelniţă. Mai mult, pe pieptul pruncei se putea vedea o ridicătură în semnul crucii. Miercurea şi vinerea nu se alăpta, ci dormea toată ziua. Întrucât din naştere era lipsită de vedere, copiii ade­sea o batjocoreau, pricină pen­tru care încă din copilărie se ferea de oameni, încetând să mai iasă din casă şi dăruindu-se rugăciunii şi cugetării la cele dumnezeieşti.

Locuind în apro­pierea bisericii satului, mergea la toate slujbele, stând neclintită şi învăţând cu timpul toate cân­tările. Chiar dacă îi lipsea vede­rea cea din afară, vederea cea duhovnicească a făcut-o să iu­bească nespus de mult icoanele, astfel că în camera sa întregul perete de sus până jos era plin de icoane în fata cărora ardeau neîncetat candele şi dinaintea cărora se ruga îndelungate cea­suri, cuprinzând în inima sa de copil întreaga lume. Pe când avea 6-7 ani, s-au arătat daru­rile duhovniceşti primite de la Dumnezeu, prin care putea vedea limpede gândurile şi păcatele oamenilor. Datorită purtării de grijă a boierului satului, Sfânta Matrona a făcut pelerinaje la Kiev, Moscova şi Sankt Petersburg.

Acolo, intrând în Catedrala unde slujea Sfântul Ioan de Kronstadt, aces­ta a poruncit ca poporul să se dea la o parte şi să îi facă loc tinerei Matrona, pe atunci de numai 14 ani, numind-o „al optulea stâlp al Rusiei”, cuvinte prin care o arăta ca una dintre puţinii rugători pentru patria care avea să fie cuprinsă de persecuţia ateistă bolşevică. Pe când avea 17 ani, Sfânta Matrona nu a mai putut merge. Din acea clipă a stat tot restul vieţii mai mult întinsă pe pat, dăruindu-se cu mai multă osârdie rugăciunii, postirii şi mângâierii celor ce veneau la ea. Curând au sosit vremuri grele şi tulburi peste Rusia: revoluţia, confiscarea pământurilor şi foametea. În anul 1925, pe când avea 40 de ani, Sfânta a venit în Moscova, locuind pe rând în diferite case ale creştinilor, dar fără a se înre­gistra oficial, întrucât era cău­tată pentru a fi arestată.

Vieţu­ind aproape trei decenii în capi­tala Rusiei, ea a fost o mare ru­gătoare, săvârşind acea slujire duhovnicească, prin care a în­tors pe calea mântuirii mulţime de oameni. La ea veneau zilnic oameni pentru a primi izbăvire de mâhniri şi necazuri, dar şi vindecare de boli. Fericita îi liniştea, îi mângâia pe cap, îi însemna cu sfânta cruce şi le spunea cuvinte de încurajare ori se ruga pentru ei. Povăţuirile fericitei arătau însemnătatea discreţiei şi a smereniei. Îndemna pe credincioşi, ca, atunci, când merg la preot sau duhovnic pentru sfat, să se roage ca Domnul să-l înţelepţească, încât să primească îndrumarea po­trivită şi să evite a merge de la un preot la altul. Pe cei foarte râvnitori îi povăţuia să nu se deosebească de ceilalţi oameni printr-o înfăţişare exterioară aparte.

Ţinea mult la purtarea răbdătoare în necazuri. Sfătuia ca, la slujbe, privirea să nu caute spre nimeni, ochii să fie închişi sau îndreptaţi către o icoană din biserică. Sfânta a primit oamenii credincioşi care o căutau pentru sfat şi mângâiere sufletească, până la sfârşitul vieţii, cu totul dezinteresată de vreun avantaj material. În ultimele zile de suferinţă, a fost spovedită de duhovnic şi a primit cu smere­nie Sfintele Taine. La 2 mai 1952, s-a mutat în lăcaşurile cele de sus, iar la 8 martie 1998, au fost descoperite moaştele sale nestri­cate, răspândind bună mireas­mă, care au fost aşezate în mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Moscova.

Publicitate

La 2 mai 1999, fericita Matrona a fost trecută în rândul sfinţilor de Biserica Rusiei, cinsti­rea sa răspândindu-se apoi în lumea întreagă, datorită mul­ţimii de minuni săvârşite cre­dincioşilor.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Când începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Publicat

Publicitate

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel 2025 va avea o durată de 13 zile, începând cu data de luni, 16 iunie.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel are durată schimbătoare, în funcție de data Sfintelor Paști. Anul acesta începe în mod clasic, luni după Duminica Tuturor Sfinților, însă atunci când Învierea este serbată mai târziu de 1 mai se aplică reguli excepționale pentru a asigura o durată minimă de post.

Sărbătoarea celor doi mari Apostoli, Petru și Pavel, este precedată de post pentru a fi cinstit cum se cuvine rolul major pe care ei l-au avut în răspândirea creștinismului, scrie basilica.ro.

În acest timp de pregătire pentru sărbătoare, creștinii meditează la zelul misionar al Sfinților Apostoli și încearcă să pună în practică exemplul lor în propria viață. Pregătirea constă în abstinență, sporirea rugăciunii, a faptelor bune, lecturarea scrierilor celor doi apostoli și a altor cărți duhovnicești.

Un post ușor

În acest timp de pregătire pentru sărbătoare, creștinii meditează la zelul misionar al Sfinților Apostoli și încearcă să pună în practică exemplul lor în propria viață. Pregătirea constă în abstinență, sporirea rugăciunii, a faptelor bune, lecturarea scrierilor celor doi apostoli și a altor cărți duhovnicești.

Publicitate

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este un post ușor. Anul acesta, din cele 13 zile de post, 6 vor fi cu dezlegare la pește.

Pe întreaga durată a acestui post, ca și în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunți, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu petrecerile care însoțesc de regulă aceste evenimente.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Sfântul Apostol Petru era pescar din Betsaida, la Marea Galileei, şi se numea Simon înainte de a se întâlni cu Domnul. Era frate cu Sfântul Apostol Andrei, a fost cel mai vârstnic dintre ucenici şi deseori vorbea în numele tuturor Apostolilor.

Sfântul Apostol Pavel a fost învăţat, fariseu şi rabin în religia evreilor, ucenic al lui Gamaliel şi cunoscător al întregii învăţături din vremea sa. Se numea Saul înainte de a veni la credinţă şi era de origine din Tarsul Ciliciei. Împuternicit de sinedriul din Ierusalim, el persecuta pe cei ce mărturiseau credinţa în Hristos şi Învierea Lui. Pe când călătorea spre cetatea Damascului, pentru a prinde pe creştinii de acolo, Saul a văzut pe Domnul, Care i S-a arătat în chip minunat. Din acel moment a crezut în Iisus Hristos și s-a botezat, lăsând rătăcirea în care trăise până atunci.

Patriarhul Danie spune „deși acești doi Apostoli ai lui Hristos sunt diferiți ca pregătire teologică, spirituală, culturală, sunt foarte asemănători în dragostea jertfelnică pentru Mântuitorul. Ambii au mărturisit dumnezeirea lui Hristos și L-au iubit până la moarte, au avut în comun grija pentru Biserică, apărarea dreptei credințe și a unității acesteia”.

Citeste mai mult

Eveniment

Paradisurile pescărești care așteaptă să fie descoperite în această vară. Unde se află bălțile cu pește pe care puțini le știu

Publicat

Publicitate

Pe lângă zonele de pescuit consacrate, arhicunoscute de pescarii împătimiți și chiar de cei amatori, în România există și paradisuri pescărești mai puțin mediatizate, dar cu un farmec aparte. Pe lângă costurile reduse, acestea oferă peisaje de vis, dar și captură pe măsură, scrie ADEVĂRUL.

Vara este un anotimp bun pentru pescuit. Mai ales fiindcă este o perioadă de concedii iar pescarii își pot lua suficient timp pentru a da la pește în voie. Vestea bună este că în România până și cei mai exigenți și pretențioși pescari amatori sau profesioniști pot găsi apele ideale. Dincolo de locurile foarte cunoscute și renumite în rândul pescarilor, cum ar fi Delta Dunării, mai sunt și paradisuri pescărești puțin cunoscute publicului larg. Sunt mai degrabă bijuterii ale naturii cunoscute mai ales de localnici. Unii mai că nici nu le-ar dezvălui, de frică să nu se înmulțească vizitatorii.

Paradisul din „țara iazurilor”

Unul dintre aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu, inclusiv pentru pescari, este județul Botoșani. Acest ținut are peste 150 de iazuri și două mari râuri, bogate în pește. Botoșaniul este al doilea județ din România, după Tulcea, ca suprafață a luciului de apă. Pentru un pescar, Botoșaniul este un adevărat paradis. Găsește cam tot ce vrea. Fie merge pe iazurile liniștite, pline de pește, fie trage la malurile Prutului, într-un ambient sălbatic și pitoresc. Renumite sunt iazurile de la Dracșani, Hănești, Negreni și Rogojești. Sunt un soi de mări în mijlocul câmpiei. Aici ai parte până și de briză. „La Botoșani vin pescari din toate judeţele învecinate. Și asta pentru că locuri minunate de pescuit, inclusiv cu capturi record”, mărturisește Cosmin Humelnicu, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Botoşani. Fiecare iaz are specificul său, cu o multitudine de alegeri. De exemplu, cine vrea crap, roșioară sau caras, ar fi bine să meargă la iazurile de la Dragalina sau Costești. La Hănești, un iaz cu dimensiuni impresionante pescarii pot găsi șalău, somn, crap, plătică, novac și caras. La Rogojești și Dracșani, găsești cam orice. Pescuitul pe Prut oferă senzații deosebite.

Este o zonă foarte pitorească cu un curs al apei care se desparte în brațe, se strecoară pe după mici insulițe și oferă un spațiu paradiasiac pentru orice pescar. Amatorii acestui obicei ancestral se pot adăposti în mici golfuri sau se pot relaxa pe plajele extraordinare create de râul care ne desparte de Republica Moldova. La Prut se poate sta la cort, în mijlocul sălbăticiei. Condiția este să deții un permis vizat de pescar, dar și documentele de identitate în cazul unui control. Să nu uităm că Prutul este patria somnului, iar capturile sunt record. În cazul iazurilor, majoritatea sunt private și trebuie achitată și o taxă de pescuit. Tarifele variază între 70 și 150 de lei, cu perioade de pescuit de la 10 la 24 de ore. „Ca şi diversitate a speciilor stăm foarte bine. Începând de la caras, crap, ten, avat, somn şalău, ştiucă. În afară de sturioni cam avem toate speciile de peşte întâlnite în România”, adaugă Cosmin Humelnicu.

Țara celor 100 de iazuri 

Publicitate

O altă locație ideală pentru pescari este județul Galați. Este vorba despre un teritoriu străbătut de două mari râuri și un fluviu. Pe o lungime de 300 de kilometri, județul este străbătut de Dunăre, dar și de râurile care vin tocmai din nordul Moldovei, Siretul și Prutul. Pe lângă aceste mari cursuri de apă se află numeroase iazuri. Adică în jur de 100.

Majoritatea sunt iazuri de câmpie, de o frumusețe liniștitoare și unde te poți bizui că ai să găsești pește. Faimos printre localnici este lacul Zătun, situat pe malul Dunării, la numai opt kilometri de municipiul Galați. Aici se poate prinde crap, caras, amur, plătică, roșioară. Nu lipsesc nici răpitorii, precum știuca. Bălțile Movila, situate la doar opt kilometri de municipiul Galați și Potcova, de lângă localitatea Braniștea, au și ele farmecul lor. Dar mai ales sunt bogate în pește.

Un alt loc, puțin cunoscut la nivel național, dar deosebit de apreciat de localnici, este Lacul Strachina, din județul Ialomița. Este situat la 130 de kilometri de București și ar trebui vizitat măcar odată în viață de pescarii pasionați. Acesta face parte dintr-o arie naturală protejată, întinsă pe 1050 de hectare. În acest loc în care civilizația se pierde pescarii pot găsi liniștea, dar și captura ideală. În lacul ce se întinde pe o suprafață de 1000 de hectare, în mijlocul Bărăganului, se găsesc pești de toate felurile.

Dar mai ales crap, caras, somn și fitofag. În timpul pescuitului, amatorii de drumeții în zone pitorești și liniște pot admira numeroasele specii de păsări protejate care-și fac veacul în această arie protejată. Sezonul de pescuit, pe Strachina, începe primăvara și se termină toamna târziu. Pescarii au la dispoziție trei bazine, iar pescuitul este contra-cost.

Citeste mai mult

Eveniment

Reguli noi în stomatologie: Fără denigrare și reclame agresive, din 1 iulie

Publicat

Publicitate

Colegiul Medicilor Stomatologi introduce reguli stricte privind publicitatea în domeniu: va fi interzisă denigrarea colegilor, utilizarea superlativelor, promisiunile nerealiste și ofertele agresive. De asemenea, nu vor mai fi permise comentariile referitoare la lucrările altor stomatologi.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMS) a oficializat recent un Ghid de bune practici pentru publicitatea medicilor stomatologi, potrivit avocat.net.

Este vorba despre un document care stabilește un cadru strict și clar privind promovarea serviciilor stomatologice în spațiul public.

Măsura vine ca răspuns la proliferarea mesajelor comerciale agresive și a promisiunilor înșelătoare din domeniu.

Potrivit ghidului, medicii stomatologi nu mai pot folosi în promovare comparații superlative, afirmații denigratoare, promisiuni privind rezultatele tratamentelor sau oferte comerciale de tip promoțional, considerate înșelătoare sau neconforme cu etica medicală.

De asemenea, se subliniază că obligația medicului este una de diligență, nu de garantare a unui rezultat.

Publicitate

Ce devine interzis:

Exemple concrete de expresii care nu mai pot fi utilizate în publicitate:

  • „Implant fără tăieturi”
  • „Dinți ficși în 24 de ore”
  • „Obturație laser, fără freză, fără durere”
  • „Rată de succes de 99%”
  • „Tratamente 100% eficiente”
  • „Garanție pe viață”

Sunt interzise și superlativele absolute precum „cel mai bun”, „numărul unu”, „top”, „excelență”, precum și expresii de tipul „tehnologie de ultimă oră” sau „cele mai performante echipamente”, dacă acestea nu pot fi dovedite cu date obiective, și chiar și atunci sunt descurajate.

Mai mult, interdicția se extinde și asupra numelelor de domenii web sau adreselor de e-mail care conțin termeni de superioritate, precum: www.celmaibunmedic.ro, mediculperfect@gmail.com și altele.

Denigrarea colegilor stomatologi va fi interzisă: Etica medicală înainte de marketing

Colegiul interzice explicit și afirmațiile care pun în discuție calitatea tratamentelor oferite de alți medici, de tipul: „tratamentul este prost făcut”, ”cine v-a lucrat aici” sau „un singur medic nu are cum să facă totul bine, trebuie o echipă”.

Scopul este prevenirea concurenței neloiale și păstrarea respectului între profesioniști.

Ghidul reglementează și modul de utilizare a titlurilor profesionale, interzicând:

  • folosirea cuvântului „expert”;
  • atribuirea titlului de „specialist” în lipsa unei recunoașteri oficiale în nomenclatorul specialităților medicale;
  • redenumirea arbitrară a unei specialități legale deținute.

Demersul CMS vine într-un context în care tot mai multe cabinete stomatologice folosesc tehnici de marketing, punând presiune pe pacient și cultivând așteptări nerealiste.

Ghidul oficializează acum principiul conform căruia publicitatea medicală trebuie să fie informativă, obiectivă și lipsită de conținut comercial speculativ.

Citeste mai mult

Eveniment

Vacanță cu mașina în Grecia: Ghid complet al limitelor de viteză și amenzilor rutiere

Publicat

Publicitate

Românii care aleg să meargă cu mașina în Grecia, în această vară, trebuie să respecte cu strictețe regulile de circulație, atât pe teritoriul elen, cât și pe parcursul călătoriei până la destinație.

Pentru a ajunge în Grecia cu mașina, românii pot alege între două rute principale: una prin Bulgaria și alta prin Serbia și Macedonia de Nord.

Ruta prin Bulgaria

Odată intrați în Bulgaria, șoferii trebuie să adapteze viteza la limitele locale:

  • 50 km/h în localitate,
  • 90 km/h în afara localităților,
  • 120 km/h pe drumuri expres,
  • 130 km/h pe autostrăzi.

Autoritățile bulgare folosesc radare fixe și mobile frecvent, iar amenzile se plătesc rapid, uneori chiar pe loc.

Începând cu anul 2025, limita de viteză pe autostrăzile din Bulgaria a fost redusă de la 140 km/h la 130 km/h, ca parte a unor reforme legislative menite să îmbunătățească siguranța rutieră.

Publicitate

Ruta prin Serbia și Macedonia de Nord

Dacă traseul include Serbia, limitele sunt:

  • 50 km/h în localitate,
  • 80 km/h în afara localităților,
  • 100 km/h pe drumuri expres,
  • 130 km/h pe autostrăzi.

În Serbia, toleranța față de încălcările regulilor de circulație este scăzută, iar sancțiunile pot include suspendarea permisului sau chiar reținerea vehiculului în unele cazuri grave.

Pentru cei care trec prin Macedonia de Nord, regulile sunt similare:

  • 50 km/h în localitate,
  • 80 km/h în afara localităților,
  • 110 km/h pe drumuri expres,
  • 130 km/h pe autostrăzi.

În Grecia, destinația de vacanță pentru mulți turiști români, legislația rutieră prevede limite de:

  • 50 km/h în localitate,
  • 90 km/h în afara localităților,
  • 110 km/h pe drumuri expres,
  • 130 km/h pe autostrăzi.

Grecia aplică sancțiuni severe pentru încălcarea acestor limite, iar amenzile pot ajunge la câteva sute de euro, mai ales dacă viteza este depășită cu peste 30 km/h.

Potrivit Playtech, amenzile pentru depășirea vitezei legale sunt următoarele, în funcție de cât de mult este depășită limita:

  • Până la 20 km/h peste limită – amendă de 100 euro
  • Între 21 și 30 km/h peste limită – amendă de 350 euro, plus suspendarea permisului pentru 60 de zile
  • Peste 30 km/h – amendă de 700 euro, suspendarea permisului pentru 90 de zile și reținerea certificatului de înmatriculare

În plus, amenzile trebuie plătite în termen de 10 zile lucrătoare pentru a beneficia de o reducere de 50%. După această perioadă, se achită suma integrală.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending