Connect with us

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Învierea Domnului – Sfintele Paşti

Publicat

Publicitate

Învierea Domnului – Sfintele Paşti, care este învierea cu trupul din mormânt a Domnului Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, este sărbătorită de Biserică în acest an în ziua de 5 mai.

Cu adevărat, arată părintele arhimandrit Ilie Cleopa, nici o sărbătoare a Bisericii creştine nu a adus atâta bucurie în cer şi pe pământ, precum şi în iad.

Căci cine ar putea să spună câtă bucurie au avut Adam şi Eva şi toţi patriarhii, prorocii şi drepţii Legii Vechi şi cei mai dinainte de Lege, când li s-a vestit în iad că a înviat Domnul şi că vine la ei, Mesia: „Împăciuitorul Căruia i se vor supune popoarele” (Facere 49,10).

Ce bucurie dumnezeiască au avut aceştia, spune părintele arhimandrit Cleopa Ilie, când au văzut cu ochii lor sfărâmarea porţilor iadului şi pe Mesia, Cel Mult aşteptat, venind cu putere şi strălucire nespusă, risipind cu fulgerele dumnezeirii sale întunericul şi amărăciunea fără de măsură ale iadului.

Trupul cu care El a înviat este trupul lui Iisus din Nazaret, trup care a fost răstignit pe Cruce, încheind opera de răscumpărare prin acel suspin: „Săvârşitu-s-a” (Ioan 19,30).

Primele arătări ale Mântuitorului după Înviere au fost făcute femeilor mironosiţe (purtătoare de mir)

„După ce a trecut sâmbăta, când se lumina de ziua întâi a săptămânii (Duminică), au venit Maria Magdalena şi cealaltă Marie, ca să vadă mormântul. Şi iată s-a făcut cutremur mare, că îngerul Domnului, coborând din cer şi venind, a prăvălit piatra şi şedea deasupra ei.

Publicitate

Şi înfăţişarea lui era ca fulgerul şi îmbrăcămintea lui albă ca zăpada. Şi de frica lui s-au cutremurat cei ce păzeau şi s-au făcut ca morţi. Iar îngerul, răspunzând, a zis femeilor: Nu vă temeţi, că ştiu că pe Iisus cel răstignit Îl căutaţi. Nu este aici; căci S-a sculat precum a zis; veniţi de vedeţi locul unde a zăcut. Şi degrabă mergând, spuneţi ucenicilor Lui că S-a sculat din morţi şi iată va merge înaintea voastră în Galileea; acolo Îl veţi vedea. Iată v-am spus vouă”. (Matei 28, 5-7)

Apoi S-a arătat Domnul la doi din ucenicii Săi, Luca şi Cleopa, care mergeau spre Emaus (Luca 24, 18)

Seara, în ziua Sfintelor Paşti, S-a arătat celor unsprezece, care erau adunaţi împreună de frica iudeilor şi i-a liniştit, zicându-le: ‘Pace vouă’!.

Iar ei înfricoşându-se, le-a zis Hristos: „De ce sunteţi tulburaţi şi pentru ce se ridică astfel de gânduri în inima voastră? Vedeţi mâinile Mele şi picioarele Mele, că Eu Însumi sunt; pipăiţi-Mă şi vedeţi, că duhul nu are carne şi oase, precum Mă vedeţi pe Mine că am.

Şi zicând acestea, le-a arătat mâinile şi picioarele Sale. Iar ei încă necrezând de bucurie şi minunându-se, El le-a zis: Aveţi aici ceva de mâncare? Iar ei i-au dat o bucată de peşte fript şi dintr-un fagure de miere. Şi luând, a mâncat înaintea lor. Şi le-a zis: Acestea sunt cuvintele pe care le-am grăit către voi fiind încă împreună cu voi, că trebuie să se împlinească toate cele scrise despre Mine în Legea lui Moise, în prooroci şi în psalmi”. (Luca 24, 36-45).

S-a arătat apoi şi la peste cinci sute de fraţi (I Corinteni 15, 6), iar după opt zile, S-a arătat ucenicilor Lui şi lui Toma. Fiind uşile încuiate, l-a încredinţat pe Toma despre Învierea Sa prin punerea mâinilor pe semnul cuielor din mâinile Sale şi în coasta Sa. (Ioan 20, 26-29)

Ultima dată S-a arătat Domnul ucenicilor săi pe muntele Măslinilor, când S-a înălţat la cer şi le-a zis: „Mergeţi în toată lumea şi propovăduiţi Evanghelia la toată făptura: Cel ce va crede şi se va boteza, se va mântui; iar cel ce nu va crede, se va osândi”. (Marcu 16, 15-16; Luca 24, 47-52; Fapte 1,8) (surse: „Predici la praznicele împărăteşti şi la sfinţii de peste an”, Arhimandrit Cleopa Ilie, 1996; Dicţionar de Teologie Ortodoxă, pr. prof. dr. Ion Bria, Ed. Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1994).

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO Transporturi de marfă, sub lupa poliției: Amenzi de peste 14.000 lei și un vehicul imobilizat pentru nerespectarea timpilor de odihnă

Publicat

Publicitate

Polițiștii rutieri au desfășurat, astăzi, 4 iulie 2025, o acțiune pentru verificarea legalității transportului de marfă, urmărind atât respectarea prevederilor legale în domeniu, cât și creșterea siguranței în trafic.

Astfel, au fost verificați conducătorii auto care efectuează transporturi rutiere de marfă, fiind verificate documentele acestora, starea tehnică a vehiculelor și respectarea timpilor de conducere, pauză și odihnă.

În cadrul activităților, a fost depistat un tânăr, de 33 de ani, din județul Ialomița, în timp ce conducea un ansamblu de vehicule pe DJ208C. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat mai multe abateri de la legislația specifică, printre care conducerea fără utilizarea cardului de tahograf (care înregistrează timpii de conducere și odihnă) și depășirea duratei maxime de conducere continuă.

Acesta a fost sancționat contravențional, cu amendă în valoare totală de 7.500 de lei, iar ca măsură complementară s-a dispus imobilizarea vehiculului pentru 9 ore, în scopul respectării perioadei de odihnă obligatorii.

În total, au fost verificați peste 30 de conducători auto, iar în urma neregulilor constatate fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, în cuantum de peste 14.000 de lei.

Reamintim faptul că respectarea legislației privind transportul de marfă nu este doar o obligație legală, ci și un factor important pentru siguranța rutieră. Conducătorii auto care nu respectă timpii de odihnă pot reprezenta un real pericol în trafic, din cauza oboselii acumulate și a diminuării capacității de reacție.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Sume importante de bani descoperite la percheziții în dosarul privind emiterea de acte de identitate românești false

Publicat

Publicitate

Procurorii au descoperit și ridicat 76.150 de euro și 27.000 de lei în urma perchezițiilor domiciliare în dosarul privind obținerea de documente de identitate românești false pentru persoane din Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova.

‘Din probatoriul administrat în cauză a reieșit faptul că patru funcționari publici sprijineau persoane născute în Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova să obțină documente de identitate românești neconforme cu realitatea. Astfel, beneficiarii erau luați în spațiu contra unor sume de bani, aproximativ 100 euro de persoană, în imobile improprii locuirii sau în imobile care în realitate nu există’, informează IGPF.

În acest dosar, doi funcționari din cadrul unui serviciu public comunitar local de evidență a persoanelor au fost reținuți pentru 24 de ore, iar pentru alți doi a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar.

‘Ca urmare a activităților judiciare desfășurate de către polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române (IGPF), într-un dosar penal privind fals informatic în formă continuată, precum și a celor 93 de percheziții domiciliare derulate joi pe raza județului Suceava, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea de măsuri preventive față de patru inculpați, funcționari în cadrul unui serviciu public comunitar local de evidență a persoanelor’, arată sursa citată.

Potrivit sursei citate, au fost identificate cereri de eliberare a documentelor în alb, necompletate cu datele solicitantului, dar care aveau înscrise datele și semnătura găzduitorului și care aveau anexate toate documentele suport necesare.

Totodată, au fost situații în care proprietarii nu aveau cunoștință despre existența cetățenilor terți aflați în spațiu la adresa imobilelor pe care le dețin.

Publicitate

Ancheta vizează destructurarea unei rețele care, prin intermediul unor funcționari din cadrul unui serviciu de evidența populației și al unei primării, a obținut documente de identitate românești neconforme cu realitatea, în ceea ce privește domiciliul pentru persoane născute în Rusia, Ucraina, Moldova și alte țări din fosta URSS.

‘În cursul anilor 2023 – 2024, pe raza unui serviciu de evidență a populației și-au stabilit domiciliul în mod fictiv peste 1.700 de persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state’, precizează un comunicat al IGPF.

Marți, polițiștii de frontieră, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au efectuat alte peste 200 de percheziții în acest caz. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Planifici un concediu auto în Bulgaria, Grecia sau Turcia? Află cât se așteaptă la podul Giurgiu–Ruse cu această aplicație

Publicat

Publicitate

Pleci în concediu cu mașina în Bulgaria, Grecia sau Turcia? Șoferii pot afla în timp real cât vor aștepta la Podul Dunării I Giurgiu – Ruse, folosind o aplicație specială. 

Sezonul estival a început, iar printre cele mai populare destinații alese de români se numără litoralul din Bulgaria, Grecia și Turcia.

Totuși, în această perioadă, la Podul Prieteniei de la Giurgiu – Ruse se formează cozi mari pe ambele sensuri.

Aplicația „Cât stau la pod”, disponibilă AICI, îi ajută pe șoferi să afle din timp dacă vor avea de așteptat la trecerea graniței.

Astfel, poți alege direcția în care călătorești, fie că pleci din România spre Bulgaria, fie că s-a terminat concediul și te întorci în România.

De asemenea, aplicația are mai multe secțiuni, care includ:

Publicitate
  • Verifică timpul,
  • Raportează timpul,
  • Chat live,
  • Statistici,
  • Planificator,
  • Istoric rapoarte.

Șoferii pot urmări în timp real cum evoluează traficul pe pod și dacă timpul de așteptare crește sau scade.

Pot selecta un interval orar pentru o viitoare călătorie și pot afla orientativ cât ar putea dura așteptarea la trecerea de la Podul Prieteniei.

Cum este calculat timpul

În aplicație, timpul este calculat în funcție de următoarele rapoarte:

  • Rapoarte din ultimele 24 ore (prioritate maximă)
  • Rapoarte din aceeași zi a săptămânii
  • Rapoarte din aceleași ore ale zilei
  • Rapoarte generale din ultimele 3 luni

Totodată, estimarea timpului se ajustează în funcție de:

  • Ora zilei (vârf de trafic vs ore normale)
  • Tipul zilei (weekend vs zi lucrătoare)
  • Sezonul anului (vară, sărbători)

Ce să nu uiți acasă: Documentele necesare

  • Cartea de identitate sau pașaportul (valabile)
  • Asigurarea de sănătate europeană
  • Permisul de conducere (dacă închiriezi mașină)
  • Documentele mașinii

Dacă mergeți prin Serbia și Macedonia, autostrada se plătește din loc în loc (atât în Serbia, cât și în Macedonia). Ar fi bine să aveți aproximativ 15 euro, în monedă, pentru că taxele sunt între 1 și 2,5 euro pentru un autoturism. Se poate plăti și cu cardul.

Dacă mergeți prin Bulgaria, nu uitați de vinietă.

Prețuri la carburanți

Pentru o călătorie cu mașina, este esențial să cunoașteți prețul combustibilului, pentru a vă putea calcula cheltuielile de drum. Astfel, conform cargopedia, prețurile sunt următoarele:

Prețuri carburanți Bulgaria:

  • motorină: 1,221 euro
  • benzină: 1,224 euro

Prețuri carburanți Serbia: 

  • motorină: 1,661 euro
  • benzină: 1,549 euro

Prețuri carburanți Macedonia de Nord:

  • motorină: 1,055 euro,
  • benzină: peste 1,2 euro (conform Fuelo.eu)

Prețuri carburanți Grecia: 

  • motorină: 1,557 euro
  • benzină: 1,762 euro

Prețuri carburanți Turcia:

  • motorină: 1,071 euro
  • benzină: 1,043 euro

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu la Tocileni! Au ars vegetația uscată de pe aproximativ un hectar și un adăpost de animale, construit

Publicat

Publicitate

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local. În ultimele ore, aceștia au intervenit pentru stingerea a două incendii de vegetație uscată, în următoarele localități:

Tocileni: au ars vegetația uscată de pe aproximativ un hectar și un adăpost de animale, construit din lemn, cu o suprafață de 20 de metri pătrați. Un alt adăpost, de 100 de metri pătrați, a fost salvat. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Stăuceni, cu un buldoxcavator. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost acțiunea intenționată. Cazul a rămas în atenția Poliției;

Bobulești: au ars aproximativ 0,30 hectare de vegetație uscată și stuf. Au intervenit pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stingere. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise;

Informare preventivă

Atragem atenția asupra faptului că legislația privind protecția mediului interzice arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase. Conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, proprietarii și deținătorii de terenuri, cu titlu sau fără titlu, au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, a turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Precizăm faptul că, după fiecare incendiu de vegetaţie uscată sau miriște de pe terenurile arabile, ISU înaintează Agenției Județene de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) coordonatele geospaţiale ale locului în care s-a produs evenimentul pentru adoptarea unor măsuri în consecinţă.

Publicitate

Având în vedere riscul crescut de izbucnire a incendiilor în contextul temperaturilor ridicate, ISU Botoșani recomandă populației respectarea următoarelor măsuri preventive:

respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor;
nu utilizați focul deschis în zone cu vegetație uscată, în apropierea materialelor combustibile sau a locurilor cu pericol de explozie, fără supraveghere și măsuri corespunzătoare de siguranță;
nu expuneți la soare sau în spații supraîncălzite recipiente ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune;
pregătiți hrana folosind foc deschis doar în spații special amenajate, la distanțe sigure față de clădiri, depozite, culturi agricole, păduri sau alte zone vulnerabile;
nu aruncați țigări aprinse în zone cu vegetație uscată;
supravegheați copiii și nu le permiteți accesul la surse de foc (chibrituri, brichete etc.).
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending