Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Ierarh Chiril, Arhiepiscopul Ierusalimului

Publicat

Publicitate

Sfântul Ierarh Chiril, de neam din Palestina, s-a născut la Ierusalim în jurul anului 315, pe vremea împăratului Constantin cel Mare (306-337) din părinți evlavioși care mărturiseau dreapta credință. Avea cu puțin peste 10 ani în timpul Primului Sinod Ecumenic de la Niceea din anul 325. În acele vremuri în Ierusalim se descopereau locul Golgotei și lemnul Sfintei Cruci, iar din porunca împăratului Constantin cel Mare se construiau Biserica Sfântului Mormânt și Biserica Învierii.

Primind o educație creștină aleasă, a intrat de tânăr în monahism și s-a dedicat studiului profund al Sfintei Scripturi. În anul 335 a fost hirotonit diacon de episcopul Macarie al Ierusalimului, iar peste zece ani episcopul Maxim l-a ridicat la treapta preoției. Nu peste mult timp (în anul 350), a fost ales în locul lui Maxim episcop al Ierusalimului. Cu toate că în anul 325 Sinodul I Ecumenic de la Niceea condamnase arianismul ca erezie, totuși această eroare de învățătură tulbura Biserica în continuare, iar Sfântul Ierarh Chiril se manifesta ca un puternic apărător al ortodoxiei niceene și al sfintelor dogme apostolice. Urmaș la tron al împăratului Constantin cel Mare a fost fiul acestuia, Constanțiu (337-361), care deși a luat numeroase măsuri împotriva păgânismului, susținea învățătura ariană, intrând astfel deseori în conflict cu Biserica.

În ziua de 7 mai 348 s-a arătat în Ierusalim pe cer cinstita Cruce. Pentru acea minune Sfântul Chiril l-a înștiințat în scris pe împăratul Constanțiu, sfătuindu-l spre dreapta credință de la care se abătuse. Episcop al Cezareei Palestinei era Acachie care, în urma sinodului ținut la Sardica în anul 343, a fost declarat eretic arian. În acel context, în anul 350 a apărut un conflict între episcopii Acachie al Cezareei Palestinei și Sfântul Chiril al Ierusalimului, conflict care avea drept cauză două motive principale. În primul rând, între cei doi exista o divergență dogmatică, deoarece unul era susținător al dogmelor ariene, iar celălalt era apărător al ortodoxiei niceene. Pe de altă parte, a apărut o dispută legată de jurisdicția celor două scaune episcopale. Așa cum se știe, în urma distrugerii cetății Ierusalim de către romani în anii 70, comunitatea creștină a fost răspândită în toate părțile și de aceea Cezareea a devenit capitala Palestinei. După o vreme, când numărul creștinilor din Ierusalim s-a mărit, Episcopia din Ierusalim a cerut restabilirea vechii ei poziții de întâietate. Cu ocazia Sinodul I Ecumenic din anul 325 s-a stabilit, printre altele, și calitatea de prim rang a scaunului episcopal al Ierusalimului, în detrimentul Cezareei.

Publicitate

Aceasta a generat o nesupunere ierarhică a episcopului Ierusalimului Chiril față de episcopul Cezareei – Acachie, fapt neagreat nicidecum de acesta din urmă. Acachie, aflându-se pe o poziție avantajoasă datorită sprijinului de care se bucura din partea împăratul arian Constanțiu și, găsind un pretext împotriva Sfântului Chiril prin Sinodul care a avut loc în Ierusalim în anul 357, l-a decăzut din slujire și din calitatea de cleric pe Sfântul Ierarh Chiril, îndepărtând-l din cetate. Datorită unei foamete foarte mari, episcopul Ierusalimului a vândut relicvele sfinte și ofrandele Bisericii pentru a oferi hrană oamenilor săraci și de acest lucru s-a folosit Acachie ca argument pentru a putea să îl înlăture pe Sfântului Chiril.

Sfântul Ierarh Chiril a fost exilat în Antiohia, apoi a mers în Tars, unde a fost primit de episcopul Silvan. Văzându-l pe acesta făcând anumite greșeli în unele dogme ale credinței, l-a îndreptat și l-a povățuit la dreapta credință. Auzind de acestea, Acachie a scris lui Silvan, înștiințându-l despre lepădarea lui Chiril ca să-l izgonească de la sine sau să nu-l lase a lucra cele sfințite. Dar Silvan nu l-a ascultat pe Acachie pentru că îl știa pe Sfântul Chiril bărbat drept-credincios, sfânt și învățător, izgonit fără de vină, din răutate și de ale cărui învățături toată mulțimea drept-credincioșilor se ținea foarte bine.
În acel timp, Sfântul Ierarh Chiril a cerut membrilor Sinodului să-i fie cercetat cazul.

Într-adevăr, Sinodul care s-a întrunit în Ierusalim în anul 359 a hotărât că este nevinovat, dar Acachie, după ce s-a refugiat în Constantinopol, a zădărnicit hotărârile Sinodului din Ierusalim, convocând un alt Sinod care a avut loc în Constantinopol în anul 360, ocazie cu care s-a stabilit decăderea din drepturile clericale și exilarea Sfântului Chiril. După ceva vreme, murind împăratul Constanțiu, a fost numit împărat Iulian Paravatul (361-363), care la început a părut că este drept-credincios și bun. El a stricat toate judecățile lui Constanțiu și a eliberat din exil pe toți episcopii cei drept-credincioși izgoniți de Constanțiu, așa încât și Sfântul Ierarh Chiril a revenit în scaunul său episcopal. Succesorul acestuia a fost împăratul Valens (364-378), care la rândul lui avea convingeri ariene, așa încât nici el nu s-a arătat mai îndurător cu Sfântul Chiril, exilându-l din nou datorită tăriei cu care Sfântul condamna ereziile.

Publicitate

În anul 378, când în locul lui Valens a venit împărat Teodosie cel Mare, Chiril și-a primit cu cinste înapoi scaunul episcopal, păstorindu-și credincioșii încă opt ani. Sfântul Chiril a fost un reprezentant de frunte al ortodoxiei, un teolog remarcabil, plecând la Domnul în data de 18 martie 386, după o păstorire de 35 de ani în fruntea Bisericii Ierusalimului și 15 ani petrecuți în exil.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) PSD îl va susține pe primarul Cosmin Andrei dacă se va organiza un referendum local privind evacuarea chiriașilor scandalagii din Centrul Vechi

Publicat

Publicitate

PSD Botoșani va desfășura o campanie în sprijinul primarului Cosmin Andrei dacă acesta va organiza un referendum local pe tema evacuării chiriașilor recalcitranți din Centrul Istoric.

 

Este evident că acțiunea avocatei PNL de a bloca în instanță evacuările dispuse de primarul municipiului are o miză electorală prin care PNL speră să obțină voturile chiriașilor din Centrul Vechi.

Publicitate

 

PSD Botoșani consideră că aceste acțiuni ale PNL contravin interesului public al celorlalți cetățeni din oraș care se comportă civilizat, dar care au fost terorizați de scandalul și violența unora dintre chiriașii din Centrul Vechi.

 

Publicitate

Ca atare, PSD Botoșani va susține o campanie prin care îi va îndemna pe botoșăneni să participe la un eventual referendum local și să răspundă DA la întrebarea anunțată de edilul municipiului: „Sunteți de acord ca primarul să continue să-i evacueze din locuințele Primăriei pe chiriașii care încalcă repetat normele de conviețuire socială?

 

Consultarea publică a locuitorilor municipiului are loc în urma acțiunii în instanță a avocatei Ionela Aiftincă, prin care a fost suspendată temporar evacuarea unor chiriași din Centrul Vechi, amendați în mod repetat pentru tulburarea liniștii publice. Președintele PNL Botoșani, Valeriu Iftime, a propus-o pe avocata Ionela Aiftincă pe locul 2 în lista PNL pentru Senatul României în circumscripția Botoșani.

Publicitate

 

https://www.facebook.com/share/p/18JVw4AaH1/

 

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

„Mingile de foc” și Super-Luna vor asigura spectacolul pe cerul nopților de noiembrie. Când pot fi observate din România

Publicat

Publicitate

Tauridele, Leonidele și Super-Luna vor asigura spectacolul pe cerul nopților de noiembrie. În următoarea perioadă, se vor manifesta două evenimente ce pot fi observate și pe cerul României. Este vorba despre curenții de meteori  Tauridele de nord și Leonidele, scrie alba24.ro. Tauridele sunt o ploaie de meteori anuală, renumită pentru meteori mai luminoși și uneori chiar pentru bolizi spectaculoși (meteori foarte strălucitori), cunoscuți și ca „mingi de foc.”

Tauridele se împart în două roiuri principale, denumite Tauridele de Nord și Tauridele de Sud, care au surse diferite, dar care produc împreună acest spectacol ceresc, potrivit Earth Sky.

Tauridele provin din rămășițele cometei 2P/Encke, al cărei nucleu s-a dezintegrat parțial în timpul trecerilor sale prin apropierea Soarelui, și din alte obiecte mici asociate.

Publicitate

Această cometă a lăsat în urmă un nor de particule care, atunci când Pământul trece prin el, generează această ploaie de meteori.

Tauridele sunt active în aceste zile și au un maxim din 5 noiembrie încolo. Un alt maxim d vizibilitate vor înregistra Tauridele de Nord, în jurul datei de 11-12 noiembrie.

Tauridele sunt cel mai bine observate în orele târzii ale nopții și în zori, când radianții lor – punctele de pe cer din care par să vină meteoriții – sunt mai sus pe cer. Radianții pentru Tauride se află în constelația Taur, de unde și numele.

Publicitate

Tauridele sunt vizibile cu ochiul liber, și cu puțin noroc, pot fi observate în condiții de cer senin și fără prea multă poluare luminoasă.

În anii în care particulele de dimensiuni mari din roiul Tauridelor intră în atmosferă, este posibil să apară mai multe mingi de foc decât de obicei, oferind un spectacol impresionant pe cer.

Evenimente astronomice ale lunii noiembrie: Super-Luna și Leonidele

Publicitate

A patra și ultima super-lună din 2024 apare pe 15 noiembrie. Satelitul va apărea mai strălucitor și mai mare decât de obicei.

Super-luna va îngreuna însă observarea Leonidelor (pe lângă cea a Tauridelor de Nord), care sunt la apogeu în aceeași perioadă. Meteorii mai slabi nu se vor vedea, din cauza luminii Lunii aflate în această fază.

Leonidele vor fi active de la începutul lunii, însă noaptea de 17 noiembrie va fi cel mai bun moment pentru a le observa. Un al doilea vârf de activitate va fi noaptea de 19 noiembrie. Atunci se pot vedea 10-15 meteori pe oră.

Curentul de meteori Leonide este cunoscut mai ales pentru producerea furtunilor de meteori în anii 1833, 1866, 1966, 1999 şi 2001. Este activ din 6 noiembrie până în 30 noiembrie 2024.

Leonidele sunt resturile cometei Temple-Tuttle, care a trecut la periheliu în 1998.

În perioada 1998-2002, Pământul a trecut, în fiecare an, printr-o regiune plină de praful lăsat de nucleul cometei, astfel s-au produs adevărate furtuni de meteori, cu rate de 1.000 de meteori pe oră.

Începând cu 2003, maximum atins de acest curent a fost de cel mult 10 meteori pe oră.

Din păcate, s-a estimat că Pământul nu va mai întâlni nori denși de resturi până în 2099.

Prin urmare, când cometa va reveni în 2031 şi 2064, nu vor fi furtuni de meteori, dar este aşteptată o activitate mai crescută ce ar putea depăşi 100 meteori / oră, la trecerea pe lângă un conglomerat de resturi ale cometei Temple-Tuttle.

Calendar fenomene astronomice până la finalul anului 2024
17 noiembrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)

17 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15)

7 decembrie – Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea)

13 decembrie – ocultaţie Luna cu roiul de stele Pleiadele (seara)

14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150)

21 decembrie – Solstiţiul de iarnă.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Marius Budăi, PSD: „Iftime se plângea cel mai tare de creșterea salariului minim. Voia ca salariile să fie cât mai mici, ca să îi rămână lui un profit cât mai mare”

Publicat

Publicitate

Deputatul PSD Marius Budăi i-a cerut președintelui PNL Botoșani, Valeriu Iftime să se abțină să mai deplângă soarta botoșănenilor cu venituri mici, după ce ani la rând s-a opus cu vehemență creșterii salariului minim, din postura de președinte al Camerei de Comerț Botoșani.

Social-democratul spune că atunci când era patron, Iftime nu era preocupat decât de profitul personal, fără să îi pese că nivelul scăzut al salarizării îi determină pe tinerii botoșăneni să plece la muncă în străinătate.

 

Publicitate

Acum la început de campanie electorală îl rog un singur lucru pe domnul Iftime. Să înceteze cu acestă ipocrizie precum că îl preocupă sărăcia din Botoșani. Să nu se mai dea social-democrat, că nu este! Când eram ministrul Muncii și răspundeam invitației dumnealui de a participa la discuții la Camera de Comerț din Botoșani, domnul Iftime se plângea cel mai tare că PSD crește salariul minim. Nu-i păsa când îi spuneam că ne pleacă tinerii din țară și din județ dacă sunt plătiți prost. Hai să vedem stenogramele ședințelor!”, a declarat Marius Budăi candidat PSD pentru Camera Deputaților.

 

Marius Budăi a mai spus că PSD „îl va supăra din nou’’ pe Valeriu Iftime, întrucât programul electoral al social-democraților conține mai multe măsuri pentru creșterea veniturilor românilor, inclusiv creșterea salariului minim pe economie, prin aplicarea mecanismului european.

Publicitate

 

 „Îl supăram atunci că PSD creștea salariile. Îi promit că îl vom supăra din nou, dacă, dumneavoastră cetățenii din județul Botoșani veți vota ca PSD să facă parte din viitorul guvern! Vom crește veniturile românilor care muncesc sau au muncit cinstit, așa cum am făcut de fiecare dată când am fost la guvernare!”, a subliniat deputatul PSD.

 

Publicitate

Măsurile PSD pentru creșterea veniturilor celor care muncesc se reflectă și în datele statistice oficiale. Salariul mediu net s-a consolidat la o valoare de peste 1.000 de euro, promisă de PSD în momentul intrării la guvernare. În luna august a atins 1.030 de euro, adică 5.158 de lei.

 

În programul de guvernare pentru următorul mandat, PSD se angajează să ducă salariul mediu net, în mână,  la peste 1.500 de euro lunar, salariul minim net va crește la peste 750 de euro pe lună, iar  pensia medie la 810 euro pe lună. Atingerea acestor obiective este garantată de prestația PSD în toate guvernările din care a avut parte, când a asigurat creșteri importante ale pensiilor și salariilor!

 

https://www.facebook.com/share/p/NEpMrJKUU3V5pRGb/?mibextid=WC7FNe

 

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

Accident la Ipotești! Cei doi pasageri, în vârstă de 70 de ani, ajutați să iasă din mașină de un jandarm în timpul liber

Publicat

Publicitate

În această dimineață, în jurul orei 09.00, un jandarm botoșănean aflat în timpul liber a observat cum autoturismul din fața sa, care se deplasa dinspre Ipotești spre municipiul Botoșani, a derapat într-o curbă și a intrat în șanțul de pe marginea drumului.

Jandarmul a oprit imediat, i-a ajutat pe cei doi pasageri, în vârstă de aproximativ 70 de ani, să coboare și s-a asigurat, în același timp, că aceștia nu au nevoie de îngrijiri medicale.

Jandarmul a solicitat sprijinul unei cunoștințe cu o mașină mai puternică și, cu ajutorul unei șufe, au scos autovehiculul din șanț și l-au readus pe carosabil pentru a-și continua deplasarea, după ce agentul de poliție sosit la fața locului a procedat conform prevederilor legale în astfel de situații.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending