Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Ierarh Chiril, Arhiepiscopul Ierusalimului

Publicat

Publicitate

Sfântul Ierarh Chiril, de neam din Palestina, s-a născut la Ierusalim în jurul anului 315, pe vremea împăratului Constantin cel Mare (306-337) din părinți evlavioși care mărturiseau dreapta credință. Avea cu puțin peste 10 ani în timpul Primului Sinod Ecumenic de la Niceea din anul 325. În acele vremuri în Ierusalim se descopereau locul Golgotei și lemnul Sfintei Cruci, iar din porunca împăratului Constantin cel Mare se construiau Biserica Sfântului Mormânt și Biserica Învierii.

Primind o educație creștină aleasă, a intrat de tânăr în monahism și s-a dedicat studiului profund al Sfintei Scripturi. În anul 335 a fost hirotonit diacon de episcopul Macarie al Ierusalimului, iar peste zece ani episcopul Maxim l-a ridicat la treapta preoției. Nu peste mult timp (în anul 350), a fost ales în locul lui Maxim episcop al Ierusalimului. Cu toate că în anul 325 Sinodul I Ecumenic de la Niceea condamnase arianismul ca erezie, totuși această eroare de învățătură tulbura Biserica în continuare, iar Sfântul Ierarh Chiril se manifesta ca un puternic apărător al ortodoxiei niceene și al sfintelor dogme apostolice. Urmaș la tron al împăratului Constantin cel Mare a fost fiul acestuia, Constanțiu (337-361), care deși a luat numeroase măsuri împotriva păgânismului, susținea învățătura ariană, intrând astfel deseori în conflict cu Biserica.

În ziua de 7 mai 348 s-a arătat în Ierusalim pe cer cinstita Cruce. Pentru acea minune Sfântul Chiril l-a înștiințat în scris pe împăratul Constanțiu, sfătuindu-l spre dreapta credință de la care se abătuse. Episcop al Cezareei Palestinei era Acachie care, în urma sinodului ținut la Sardica în anul 343, a fost declarat eretic arian. În acel context, în anul 350 a apărut un conflict între episcopii Acachie al Cezareei Palestinei și Sfântul Chiril al Ierusalimului, conflict care avea drept cauză două motive principale. În primul rând, între cei doi exista o divergență dogmatică, deoarece unul era susținător al dogmelor ariene, iar celălalt era apărător al ortodoxiei niceene. Pe de altă parte, a apărut o dispută legată de jurisdicția celor două scaune episcopale. Așa cum se știe, în urma distrugerii cetății Ierusalim de către romani în anii 70, comunitatea creștină a fost răspândită în toate părțile și de aceea Cezareea a devenit capitala Palestinei. După o vreme, când numărul creștinilor din Ierusalim s-a mărit, Episcopia din Ierusalim a cerut restabilirea vechii ei poziții de întâietate. Cu ocazia Sinodul I Ecumenic din anul 325 s-a stabilit, printre altele, și calitatea de prim rang a scaunului episcopal al Ierusalimului, în detrimentul Cezareei.

Publicitate

Aceasta a generat o nesupunere ierarhică a episcopului Ierusalimului Chiril față de episcopul Cezareei – Acachie, fapt neagreat nicidecum de acesta din urmă. Acachie, aflându-se pe o poziție avantajoasă datorită sprijinului de care se bucura din partea împăratul arian Constanțiu și, găsind un pretext împotriva Sfântului Chiril prin Sinodul care a avut loc în Ierusalim în anul 357, l-a decăzut din slujire și din calitatea de cleric pe Sfântul Ierarh Chiril, îndepărtând-l din cetate. Datorită unei foamete foarte mari, episcopul Ierusalimului a vândut relicvele sfinte și ofrandele Bisericii pentru a oferi hrană oamenilor săraci și de acest lucru s-a folosit Acachie ca argument pentru a putea să îl înlăture pe Sfântului Chiril.

Sfântul Ierarh Chiril a fost exilat în Antiohia, apoi a mers în Tars, unde a fost primit de episcopul Silvan. Văzându-l pe acesta făcând anumite greșeli în unele dogme ale credinței, l-a îndreptat și l-a povățuit la dreapta credință. Auzind de acestea, Acachie a scris lui Silvan, înștiințându-l despre lepădarea lui Chiril ca să-l izgonească de la sine sau să nu-l lase a lucra cele sfințite. Dar Silvan nu l-a ascultat pe Acachie pentru că îl știa pe Sfântul Chiril bărbat drept-credincios, sfânt și învățător, izgonit fără de vină, din răutate și de ale cărui învățături toată mulțimea drept-credincioșilor se ținea foarte bine.
În acel timp, Sfântul Ierarh Chiril a cerut membrilor Sinodului să-i fie cercetat cazul.

Într-adevăr, Sinodul care s-a întrunit în Ierusalim în anul 359 a hotărât că este nevinovat, dar Acachie, după ce s-a refugiat în Constantinopol, a zădărnicit hotărârile Sinodului din Ierusalim, convocând un alt Sinod care a avut loc în Constantinopol în anul 360, ocazie cu care s-a stabilit decăderea din drepturile clericale și exilarea Sfântului Chiril. După ceva vreme, murind împăratul Constanțiu, a fost numit împărat Iulian Paravatul (361-363), care la început a părut că este drept-credincios și bun. El a stricat toate judecățile lui Constanțiu și a eliberat din exil pe toți episcopii cei drept-credincioși izgoniți de Constanțiu, așa încât și Sfântul Ierarh Chiril a revenit în scaunul său episcopal. Succesorul acestuia a fost împăratul Valens (364-378), care la rândul lui avea convingeri ariene, așa încât nici el nu s-a arătat mai îndurător cu Sfântul Chiril, exilându-l din nou datorită tăriei cu care Sfântul condamna ereziile.

Publicitate

În anul 378, când în locul lui Valens a venit împărat Teodosie cel Mare, Chiril și-a primit cu cinste înapoi scaunul episcopal, păstorindu-și credincioșii încă opt ani. Sfântul Chiril a fost un reprezentant de frunte al ortodoxiei, un teolog remarcabil, plecând la Domnul în data de 18 martie 386, după o păstorire de 35 de ani în fruntea Bisericii Ierusalimului și 15 ani petrecuți în exil.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Momente emoționante la Biserica „Vovidenia” din municipiul Botoșani, în Sâmbăta lui Lazăr

Publicat

Publicitate

Popasul duhovnicesc de la Biserica „Vovidenia” din municipiul Botoșani, din Sâmbăta lui Lazăr, s-a încheiat cu un colaj  de cântări bisericești din perioada Postului Mare, protagoniștii fiind membrii corului care oferă răspunsurile la strană în fiecare duminică și sărbători în acest lăcaș de cult. Studentul la Teologie George Gontineac, cel care coordonează grupul, a reușit să creeze, într-un timp relativ scurt un cor alcătuit din tineri și enoriași cu dragoste de Dumnezeu și voce bună, care reprezintă un bun liant între Altar și credincioși, înfrumusețând Sfintele Liturghii și picurând în suflet adevărate medicamente duhovnicești care vindecă tristețea și aduc nădejdea.

Așa s-a întâmplat și sâmbătă, când au emoționat credincioșii prezenți cu cântări specifice ultimei perioade din post. Îmbrăcați în haine cernite, așa cum creștinii obișnuiesc să poarte în Săptămâna Patimilor și în general în Postul Paștelui, membrii Corului Bisericii „Vovidenia” au interpretat tulburător „Astăzi s-a spânzurat pe lemn…”, „Cămara Ta, Mântuitorule…”, „Iată, Mirele vine în miezul nopții…”, dar și câteva stihuri din Prohodul Domnului.

Corul care reușește să psalmodieze și să participe activ la strană, înfrumusețând slujbele cu glasurile lor cristaline a câștigat recent locul al III -a la Concursul Național de Muzică Sacră, organizat la Botoșani, „întrecându-se” cu formații renumite din țară, fiind devansați de două coruri deja consacrate pregătite de profesorul de psaltică de la Seminarul Botoșani, Gheorghe Bulboacă.

Publicitate

Talentații interpreți au învățat de la „George”, cum le este drag să îi spună dirijorului, chiar și dulcile „floricele” bizantine, de o frumusețe deosebită. Au prins „meserie” din mers și, în Sâmbăta lui Lazăr, au demonstrat încă o dată prin glasurile lor, unele ca ale privighetorii, altele ca valul ușor, că imnurile de slavă trezesc conștiința, înalță lăuntric, deschid și încălzesc inimile creștinilor prezenți, lăsând să intre acolo Hristos care vindecă.

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Oameni MARI și fără minte: Tânăr beat la volan la Cordăreni și altul fără carnet la volan la Gorbănești

Publicat

Publicitate

Sunt oameni mari dar par fără minte. Un tânăr a fost prins beat la volan la Cordăreni iar un altul a fost prins la volan fără carnet la Gorbănești în timp ce mașina pe care o conducea nici măcar nu era înmatriculată.

La data de 26 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi- Biroul Rutier au oprit pentru control, pe DJ 298, în comuna Cordăreni, un autovehicul condus de un tânăr, de 23 de ani, din aceeași localitate.

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,86 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Publicitate

Și tot la da data de 26 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pe DC 57, în comuna  Gorbănesti, un autovehicul condus de un tânăr de 18 ani, din municipiul Botoșani.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar autovehiculul pe care îl conducea nu era înmatriculat.

“Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și punerea în circulație a unui autovehicul neînmatriculat”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

ANPC, recomandări de 1 Mai: REFUZAŢI produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea

Publicat

Publicitate

Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, recomandă să evitați produsele din carne tocată în cazul în care există îndoieli cu privire la calitatea acestora sau dacă eticheta nu conține data limită de consum, sau dacă aceasta este modificată sau depășită. Această recomandare vine în contextul în care, în această perioadă a anului, românii obișnuiesc să sărbătorească Ziua de 1 Mai cu mici și bere, relatează agerpres.ro.

“La cumpărarea produselor din carne tocată acordaţi o atenţie deosebită aspectului produsului, urmăriţi modul de etichetare, nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilităţii minimale/datei limită de consum şi a ingredientelor alergene. Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare şi care nu au înscrisă, pe etichetă, data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită!”, a scris, sâmbătă, Paul Anghel, într-o postare pe Facebook.

Acesta recomandă consumatorilor să nu cumpere produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacţia comercială, riscând astfel să achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sănătatea.

Publicitate

În ceea ce priveşte berea, directorul general al ANPC recomandă verificarea stării ambalajelor (integritate, etanşeitate), limpiditatea lichidului şi data durabilităţii minimale.

“În cazul în care petreceţi ziua de 1 Mai în zone de agrement, e bine să fiţi atenţi la câteva aspecte: trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate şi anume: existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării; etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate”, a subliniat directorul general al ANPC pe reţeaua de socializare.

De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor din locuri specializate în acest sens, consumatorii trebuie să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

Publicitate

Nu în ultimul rând, consumatorii trebuie să acorde atenţie preţului afişat şi să verifice concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă.

“Şi un ultim sfat, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doreşte să reclame calitatea/siguranţa unui produs”, atenţionează reprezentantul ANPC.

În urma acţiunilor de supraveghere şi control desfăşurate de comisarii ANPC în anii trecuţi, în astfel de perioade, s-au constatat abateri legate de folosirea de produse şi proceduri nesigure care puneau în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor precum: materii prime cu data limită de consum depăşită (cârnaţi, carne de mici, băuturi răcoritoare); materii prime fără elemente de identificare (carne de mici, muştar, Ketchup); comercializarea unor produse cu urme de mucegai (chifle); utilizarea unui ulei excesiv de ars pentru prăjire; nerespectarea condiţiilor de păstrare şi depozitare a produselor; prezenţa la comercializare a unor produse cu modificări organoleptice (maioneză, sosuri pentru salate, roşii, ceapă, cartofi, castraveţi); utilizarea unor grătare neigenizate corespunzător şi a unor ustensile pentru bucătărie degradate (cleşti pentru grătar, cuţite), etc.

Publicitate

De asemenea, au mai existat şi deficienţe de informare a consumatorilor legate de ingredientele cu potenţial alergen, faptul că preparatele provin din produse decongelate sau lipsa afişării datei limită de consum, a mai scris Paul Anghel, în postarea sa de pe pagina sa de socializare.

Citeste mai mult

Eveniment

Din nou MATERIAL LEMNOS fără documente legale pe drumurile din Botoșani. A fost confiscat de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.4 Dorohoi au oprit pentru control la data de 26 aprilie 2024, pe DJ 291 B, în comuna Dersca, o autoutilitară condusă de un tânăr, de 34 de ani, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta aproximativ 3 metri cubi de material lemnos, fără a deține documente legale.

“Față de conducătorul auto a fost dispusă măsura sancționării contravenționale cu amendă în cuantum de 2.000 de lei, iar materialul lemnos a fost confiscat”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending