Connect with us
Publicitate

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinţii Mucenici Codrat şi cei împreună cu dânșii

Publicat

Publicitate

Acești sfinți mucenici au trăit în vremuri grele, pe vremea persecuțiilor creștine din secolul al III-lea, pe vremea împăraților Deciu (249-251) şi Valerian (253-259). O creștină plină de evlavie, pe nume Rufina a fugit din cetatea Corintului să se ascundă în munți pentru a scăpa de cei care o urmăreau.

Acolo l-a născut pe mucenicul Codrat, însă la scurt timp își dă sufletul în mâinile Domnului. Bunul și marele Dumnezeu are grijă de copil, ținându-l în viață și hrănindu-l prin minune dumnezeiască. Când pruncului îi era foame, deasupra lui apărea un nor care îi picura în gură rouă dulce. Codrat își trăiește primii ani ai vieții, dar și restul copilăriei și al tinereții în sălbăticie. Pe când a devenit adolescent, sfântul cunoaște niște creștini care îl învață despre calea cea dreapta, credința și iubirea de Dumnezeu.

Mai apoi, viitorul mucenic va studia gramatica dar și arta medicinii, domenii în care se va bucura de un succes remarcabil. Totuși, majoritatea timpului său prefera să-l petreacă singur, izolat în munți, rugându-se neîncetat și meditând la Dumnezeu. Foarte mulți ani au trecut, iar mulți ucenici și prieteni îl căutau constant pentru a le oferi un cuvânt de învățătura. Printre toți aceștia se numărau și Ciprian, Dionisie, Anecton, Pavel, Crescent și mulți alții.

Publicitate

La porunca împăratului păgân Deciu, prefectul militar Iason ajunge la Corint pentru a tortura și ucide creștinii de acolo. Codrat, cel mai in vârstă dintre credincioși, vorbește în numele lor, apărând cu ardoare credința cea dreaptă în Iisus Hristos, chiar dacă este supus torturilor. În ciuda torturilor și suferințelor la care a fost supus, acesta își încuraja frații creștini, îndemnându-i să nu le fie frică și să apere cu tărie și ardoare credința cea dreaptă. Prefectul, văzând că nu reușește în nici un fel să-l convingă pe Codrat să se închine la idoli și să le aducă ofrandă, îi aruncă pe toți credincioșii la fiarele sălbatice pentru a fi sfâșiați de vii.

Totuși, minunea se întâmplă, deoarece fiarele nu se atinseră de ei. Înfuriindu-se, Iason dădu ordin ca toți aceștia să fie legați de picioare și trași cu trăsura pe străzile orașului, unde păgânii aruncau în mucenici cu pietre. Într-un final, toți aceștia sunt condamnați la decapitare cu sabia. La locul unde urmau sa fie executați, Codrat împreună cu ceilalți creștini, cer răgaz pentru rugăciune, după care fiecare pe rând își va pleca capul sub sabie.

Discipolii mucenicului Codrat care nu au fost omorați, au suferit enorm atât pentru ei, cât și pentru Dumnezeu. Dionisie este înjunghiat pe timpul nopții, Victorin, Nichifor și Victor sunt zdrobiți într-o presă imensă de piatră. Lui Claudiu îi sunt tăiate mâinile și picioarele; Diodor este aruncat în foc; Serapion este decapitat în timp ce Papiu și Leonid au fost înecați in mare. Luându-i drept exemplu, foarte multe femei creștine au suferit de bună voie pentru Dumnezeu.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

„Căutându-l pe Eminescu”, ediția 2024: Tabăra de fotografie de la IPOTEȘTI

Publicat

Publicitate

Îl poți căuta pe Eminescu în poezia sa antumă sau postumă, în proză, în articolele din presa vremii, îl poți căuta în documentele de epocă, în manuscrise, în amintirile celor care l-au cunoscut, în fotografii. Îl poți căuta mergând pe urmele lui și încercând doar să-i ghicești pașii prin Ipotești și împrejurimi, în Botoșani, Cernăuți, Blaj, Sibiu, Iași, București, Viena, Berlin, Odessa, prin alte locuri pe unde se știe sau doar se presupune că a trecut. Peste ani, în virtutea legăturii pe care o avem cu textul lui, îi mai putem simți prezența și o mai putem transmite, prin fotografie, celor care vor să privească aceste locuri cu ochii altora.               

 

 

Publicitate

Pornind de la acest concept, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, continuă an de an organizarea taberelor de artă fotografică.  În această tradiție, cea de-a  VIII-a ediție a taberei  se va desfăşura în perioada 7-10 noiembrie 2024 şi va debuta cu vizualizarea unei selecţii din materialul fotografic realizat de participanţii la Tabăra de fotografie Căutându-l pe Eminescu, ediţia 2022, material realizat în urma tururilor şi sesiunilor foto propuse în acea ediţie şi realizate de membrii clubului foto VARADINUM din Oradea.

Participanții la tabăra de artă fotografică din acest an vor lua la pas străzile din Botoșani și Dorohoi, căutând să imortalizeze istoria locului reflectată în clădirile de patrimoniu existente.

Atelierele vor fi coordonate de Ovidiu D. Pop, de la Clubul foto VARADINUM din Oradea.

Publicitate

Responsabili cu organizarea taberei sunt – din partea Memorialului Ipotești –  Daniel Tupiluș, Elena-Adina Cojocariu și Liliana Grecu, care s-au ocupat cu prezentarea grafică a afișului și panotarea expoziției din Sala Portaluri – Muzeul tematic Mihai Eminescu.

Comunicat de presă

 

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Ministrul Digitalizării, despre FERMELE DE TROLI: „Am închis mai multe conturi false. Mai mulți candidați le-au folosit”

Publicat

Publicitate

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a făcut, joi, declarații cu privire la măsurile luate împotriva fermelor de troli care operează pe rețelele sociale din România. În cadrul unei conferințe de presă, Ivan a explicat că Ministerul a reușit să închidă mai multe conturi false, care erau folosite pentru a promova anumite interese politice sau pentru a discredita adversari, scrie realitatea.net.

„Am închis mai multe conturi false”, a declarat ministrul Bogdan Ivan. „Am identificat mai mulți candidați care le-au folosit în campaniile lor, însă nu toți candidații sunt implicați”

Aceste conturi false au fost utilizate pentru a crea o imagine favorabilă a anumitor candidați și pentru a lansa atacuri asupra altor competitori. Deși ministrul nu a oferit detalii despre numărul exact de conturi închise sau despre identitatea celor implicați, el a subliniat că toate încercările de acest tip vor fi gestionate cu strictețe.

Publicitate

„Orice încercare de acum înainte va fi blocată în termen de câteva ore”, a adăugat ministrul Ivan.

„Astăzi în România au fost identificate zeci de conturi care reprezintă mai multe reţele organizate care încearcă să obţină continut ilegitim pentru a promova un anumit candidat la aleste alegeri prezidenţiale şi parlamentare. Toate aceste conturi au fost blocate, au fost identificate aceste reţele care în integralitatea lor au fost blocate”, a declarat Ivan.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Circulație restricționată noaptea, pe Transalpina. Intervalul orar în care în care drumul este deschis

Publicat

Publicitate

Circulație restricționată noaptea, pe Transalpina. Autoritățile au anunțat intervalul orar în care în care drumul este deschis, scrie alba24.ro.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, începând de miercuri, 6 noiembrie, din cauza condiţiilor meteorologice din ultima perioadă, pentru siguranţa participanţilor la trafic, a fost modificat intervalul orar de circulaţie pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 67C, Transalpina.

Restricțiile vor fi aplicate pe tronsonul kilometric 34+800 metri – 59+800 metri, între localităţile Rânca (judeţul Gorj) şi Obârşia Lotrului (judeţul Vâlcea), relatează Rador.

Publicitate

Aşadar, circulaţia rutieră va fi permisă între orele 09:00 şi 20:00.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere, conducătorii auto sunt sfătuiți să ruleze cu prudenţă sporită, să păstreze distanţa regulamentară între vehicule şi să se asigure temeinic la schimbarea direcţiei de deplasare.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Copiii cu boli rare, trataţi până la 21 de ani în spitalele de pediatrie. Obstacole în aplicarea OUG în domeniu

Publicat

Publicitate

Copiii care au boli rare vor putea fi trataţi pentru aceste afecţiuni, până la vârsta de 21 de ani, în spitalele de pediatrie, a informat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a precizat că a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă în domeniu, dar nu este aplicată în toate unităţile sanitare şi trebuie identificate care sunt “obstacolele”.

Rafila a fost întrebat, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD, ce soluţii are pentru pacienţii copii cu boli rare care în momentul când împlinesc 18 ani nu îşi mai găsesc spitale şi medici cu care să îşi continue tratamentul.

“Soluţia noi am început-o, e o ordonanţă de urgenţă aprobată acum două luni care face posibilă tratarea acestor copii până la vârsta de 21 de ani în spitalele de pediatrie. Am avut deja o întâlnire cu secretarul de stat Adriana Pistol şi cu alţi colegi să identificăm care sunt obstacolele de aplicare a acestei ordonanţe de urgenţă. Noi am făcut ordonanţa tocmai că ne-am dat seama că un copil care are 17 ani şi 9 luni şi acelaşi copil care are 18 ani şi 2 luni trebuie să continue tratamentul în aceeaşi unitate sanitară. Vrem să vedem dacă există limitări, am luat legătura şi cu Colegiul Medicilor, din punct de vedere profesional al modului în care se adresează aceşti pacienţi copii sau foarte tineri”, a explicat Rafila.

Publicitate

El a menţionat că este şi o problemă “locală”, pentru că sunt spitale care fac acest lucru şi spitale care nu fac acest lucru.

“Mi se pare absolut firesc ca un copil care are o boală rară să poată să continue tratamentul pentru acea boală rară. Săptămâna viitoare o să iau legătura cu pacienţii pentru că ne interesează şi alte modificări de natură legislativă”, a transmis ministrul Rafila.

AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending