Connect with us
Publicitate

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinţii Mari Împăraţi, întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena

Publicat

Publicitate

Sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena este una dintre cele mai însemnate pentru creştini, întrucât împăratul Cons­tantin i-a eliberat pe aceştia de sub prigoana păgână prin Edictul de la Mediolanum din 313 şi toată activitatea sa, sub sfatul mamei sale, Elena, a fost una de protectorat faţă de noua religie. Împăratul Constantin cel Mare (272-337) a devenit nu doar eliberatorul creştinilor, ci şi protectorul lor.

Pri­mul împărat creştin din istorie, la îndemnul mamei sale, şi-a luat drept consilieri în treburile imperiale pe unii dintre episcopii vremii, aşezând în funcţii de conducere oameni care credeau în Hristos.  Convertirea lui Constantin cel Mare s-a petrecut în mod miraculos. I s-a arătat în vis crucea lui Hristos pe cer, sub forma unor stele luminoase şi deasupra ei scria în latină că în acel semn va învinge. Hristos i-a spus că îl va birui pe împăratul Ma­xenţiu – care se purta rău cu creştinii – dacă va însemna ostaşii cu acel semn. Când s-a trezit, împăratul a ordonat ca pe coifurile şi pe armele soldaţilor să fie făcut semnul crucii şi monograma lui Iisus Hristos.

Cu o armată de 20.000 de soldaţi a învins oastea de 150.000 a lui Maxenţiu.  Printre meritele lui Constantin cel Mare se numără convocarea primului Sinod Ecumenic. Sinodul s-a petrecut la Niceea, aproape de locul pe care împă­ratul a ridicat cetatea care îi poartă nu­mele, Constantinopol, în anul 325. La acest prim sinod care a reunit toţi episcopii creştini ai lumii au participat şi Sfântul Nicolae, Sfântul Spiridon al Tri­mitundei şi Sfântul Atanasaie al Alexandriei, care, împreună cu ceilalţi ierarhi populari, l-au pus la punct pe Arie, ereticul care răspândea o învăţătură greşită despre firea lui Hristos. Acolo, la Niceea, sfinţii părinţi au alcătuit prima parte a simbolului de credinţă, prin care măr­tu­risim că Hristos este „Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, iar nu făcut, Cel de o fiinţă cu Tatăl prin care toate s-au făcut”.

Lui Constantin i se datorează instituirea prin lege a sărbătorii duminicii ca zi de odihnă în tot imperiul. Tot el a dăruit bisericii casele imperiale de judecată, celebrele basilici de mai târziu, şi a scutit biserica de dări.  Constantin le-a restituit averile creştinilor persecutaţi şi a creat cadru legal pentru a fi îngrijiţi bătrânii, orfanii şi săracii, a dat legi care întăreau căsă­to­ria şi pedepseau adulterul şi violul, a in­terzis practica uciderii copiilor, care era una răspândită printre romanii păgâni în sacrificiile către zei.

Sfântul Constantin este ctitor alături de mama sa, Sfânta Elena, al Bisericii Învie­rii de la Ierusalim în 335, dar  şi  al  altor  biserici  în  Ierusalim,  Roma,  Nicomidia  şi Antiohia.  S-a  botezat  la  sfâr­şitul  vieţii,  la  începutul  lunii  mai,  şi a  murit  de  Rusalii,  la  22  mai,  în  acelaşi  an,  337.

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bărbat din municipiul Botoșani, reținut pentru înșelăciune

Publicat

Publicitate

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 51 de ani, din municipiul Botoșani, bănuit de comiterea infracțiunii de înșelăciune.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, la data de 12 septembrie a.c., în timp ce se afla în Piața Centrală, din municipiul Botoșani, ar fi promis victimei că-i va oferi anumite bunuri, contra sumei de 450 de lei, pe care a primit-o de la aceasta, ulterior, neîndeplinidu-și promisiunea, întrucât nu deținea bunurile respective.

 

Acesta a fost introdus în centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de înșelăciune.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Razie de amploare a polițiștilor în municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, cu sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, a Inspectoratului General pentru Imigrări, a Inspectoratului Județean de Jandarmi  și a reprezentanților S.C. Locativa S.A. au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea fenomenului infracțional și pentru verificarea legalității persoanelor care locuisc în imobile aparținând S.C. Locativa,  din  zona Parcul Tineretului, Centrul Vechi, zona străzii Adrian Adamiu, ANL Cișmea și Textila.

 

Activitățile au fost desfășurate la data de 19 septembrie a.c., în intervalul orar 07:00-13:00, prilej cu care au fost legitimate 340 de persoane, 9 dintre acestea fiind supuse controlului corporal, fără a fi identificate bunuri interzise la deținere, iar față de 3 persoane a fost dispusă măsura sancționării contravenționale pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

De asemenena, au fost controlate 280 de imobile aparținând S.C. Locativa S.A., prilej cu care au fost identificate cinci persoane vizate de anchete penale în curs, care au fost conduse la sediul poliției, ulterior față de două dintre acestea fiind dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.

 

Publicitate

În acelasși context, au fost controlate peste 100 de autovehicule, depistate în zonele vizate de polițiști, ia în urma neregulilor constatate au fost aplicate 52 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 22.000 de lei.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Un pompier din Botoșani și-a aniversat ziua de naștere dăruind jucării și dulciuri copiilor din zonele afectate de inundații

Publicat

Publicitate

Ei văd și simt lucrurile altfel, iar aceste zile, în care s-au văzut nevoiți să își părăsească propria casă, le vor rămâne în minte pentru totdeauna. Sunt puternici și speră să treacă mai repede această perioadă, să nu mai vadă doar noroi și mormane de gunoaie în locurile în care până odinioară se jucau.
Zâmbesc când își dau seama că pompierii și celelalte forțe de intervenție sunt acolo pentru ei. Să le ofere ajutor necondiționat.

Mai mult decât mâncare, apă, îmbrăcăminte și cazare, au nevoie de acele gesturi care să îi ajute să uite clipele trăite pe timpul și după inundații, să se simtă în siguranță.

O îmbrățișare, un zâmbet, o strângere de mână, o jucărie și ceva dulce – toate le-au făcut, astăzi, ziua mai frumoasă. Le-au primit în dar de la pompierii botoșăneni. Lor le-au fost oferite de un coleg care ieri și-a sărbătorit ziua de naștere și a vrut să dăruiască la rândul său bucurie.

Și ce poate fi mai emoționant decât un copil care se agață de gâtul tău și se simte, dintr-o dată, puternic?

Ziua de astăzi este a lor și a tuturor celor care dau o mână de ajutor!

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

A plătit 2.000 de euro pentru dreptul de a rămâne ilegal într-un stat Schengen

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unui bărbat, cu cetățenie R. Moldova, care a prezentat la controlul de frontieră un permis de ședere cu însemnele autorităților din Polonia, care era fals.

În data de 19 septembrie a.c., în jurul orei 19.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca – ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control, pasager într-un autocar, un bărbat, cetățean moldovean, în vârstă de 25 de ani.
La controlul de frontieră, pe lângă pașaportul moldovenesc, bărbatul a prezentat și un permis de ședere cu datele de identificare și fotografia proprie, având caracteristici similare celor eliberate de către autoritățile din Polonia.
Având suspiciuni cu privire la autenticitatea documentului, colegii noştri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat că permisul de ședere în cauză nu îndeplinește condițiile de formă și fond ale unuia autentic, fiind fals total.
Tânărul a declarat că a obținut permisul de ședere de la un cetățean moldovean, cunoscut pe internet, contra sumei de 2.000 de euro. Acesta a mai declarat că avea nevoie de un permis de ședere pentru a putea continua să muncească în Polonia, deoarece dreptul de ședere pe teritoriul statelor Schengen îi expirase.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, la finalizare urmând a se lua măsurile legale care se impun.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending