Connect with us
Publicitate

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Voievod Neagoe Basarab

Publicat

Publicitate
Binecredinciosul voievod Neagoe Basarab s-a născut în anul 1481. Tatăl său era din neamul Basarabilor, iar mama sa era din familia Craioveştilor. Neagoe a fost unul dintre cei patru copii ai părinţilor săi. Influențat de credinţa mamei sale, el a deprins din fragedă vârstă învăţăturile mântuitoare și virtuţile creştine. Mănăstirea Bistriţa din Oltenia, ctitorie a străbunicilor săi, a devenit şcoală duhovnicească pentru evlaviosul Neagoe.
Voia lui Dumnezeu a făcut ca în acele vremuri la Mănăstirea Bistriţa să fie retras marele între patriarhi, Nifon al Constantinopolului, chemat în Ţara Românească la anul 1502, de voievodul Radu cel Mare pentru a reorganiza şi întări viaţa bisericească. De la Sfântul Ierarh Nifon, Neagoe a deprins taina rugăciunii isihaste, evlavia şi trezvia sufletului, învăţătura şi înţelepciunea lui Hristos, dobândind înalt spor duhovnicesc. Înzestrat cu daruri intelectuale deosebite, el şi-a agonisit mai toată ştiinţa şi cultura teologică a vremii sale.
De aceea, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, iubitorul de Hristos, Neagoe, în anul 1512, a fost chemat la demnitatea de Domnitor şi Voievod al Ţării Româneşti. În această calitate a încurajat dezvoltarea comerţului şi a meşteşugurilor, iar pe plan diplomatic a încercat să menţină relaţii de prietenie cu Ungaria. A încercat să stabilească relaţii diplomatice cu Veneţia și Roma și chiar să medieze conflictul dintre creștinii ortodocși şi catolici. Continuând viziunea şi obiectivele politice iniţiate de Ştefan cel Mare, a încercat să realizeze o coaliţie a statelor răsăritene împotriva expansiunii turceşti.
În 1517 cere şi obţine de la Patriarhia ecumenică canonizarea fostului său învăţător, patriarhul Nifon. Pe racla în care au fost aşezate moaştele şi care se păstrează la Dionisiu, domnul român este reprezentat închinându-se sfântului. În anul 1519, Neagoe Basarab împreună cu Ştefan al IV-lea al Moldovei (Ştefăniţă Vodă) au trimis un ambasador la Vatican prin intermediul căruia „Basarab și aleşii săi fii Teodosie și Petru și urmaşii săi și Ştefan și fiii săi” promiteau că vor participa alături de ceilalţi principi creştini și de papă la „sfânta expediţie împotriva lui Selim, tiranul turcilor”.
Totuşi, Ţara Românească rămâne pe perioada domniei lui vasală Imperiului Otoman. Neagoe Basarab a făcut donaţii generoase mănăstirilor ortodoxe din Ţara Românească şi din toate ţările din Balcani. În timpul domniei sale a fost construită Mănăstirea Curtea de Argeş, unde se odihnesc şi sfintele moaşte ale voievodului. Sfântul Voievod Neagoe Basarab a rămas în memoria poporului român şi a tradiţiei ortodoxe prin opera sa intitulată „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”, prima creaţie de valoare universală a literaturii române, un adevărat testament duhovnicesc, pedagogic, filosofic şi enciclopedic.
Proclamarea oficială a canonizării a avut loc la 26 octombrie 2008, la Catedrala Patriarhală.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Sucevean amendat la Păltiniș pentru că transporta lemne fără acte

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Păltiniș, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 68 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

 

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta transporta aproximativ doi metri cubi de material lemnos fără a deține documente legale.

Publicitate

 

Față de conducătorul auto a fost dispusă măsura sancționării contravenționale cu amendă în cuantum de 1.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat 69 de ani din Galați, fără permis, depistat la Avrămeni după ce s-a urcat beat la volan

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din Vlăsinești au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 69 de ani, din județul Galați, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta ar fi condus un autoturism pe drumul județean D.J. 294A, în comuna Avrămeni, fără a deține permis de conducere și fiind sub influența alcoolului, 0,88 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Publicitate

 

Mai mult decât atât, conducătorul auto a provocat un accident soldat cu pagube materiale.

 

Publicitate

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind contnuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-au produs faptele.

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer beat, din Darabani, scos din trafic de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public, din orașul Darabani, un autoturism condus de un bărbat, de 42 de ani, din aceeași localitate.

 

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, bărbatul a fost condus la o unitate spitalicească, pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Doina Federovici: Împreună ducem tradițiile populare mai departe

Publicat

Publicitate

Păstrarea tradițiilor populare înseamnă păstrarea sufletului viu al unui popor.

 

În ultimii patru ani, județul nostru a fost o adevărată vatră a tradițiilor populare, în Botoșani fiind organizate cele mai importante manifestări din regiunea Moldovei. „În mandatul meu de președinte al Consiliului Județean, am revigorat activitatea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani și a Orchestrei «Rapsozii Botoșanilor» – «Ioan Cobâlă», care au dezvoltat noi manifestări prin care am transmis lumii că identitatea noastră va dăinui mereu”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Publicitate

 

Festivalul Național de Folclor „Ioan Cobâlă” a devenit un reper pentru muzica populară, iar activitățile organizate de Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” și Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” atrag tot mai mulți iubitori de cultură și artă.

 

Publicitate

În premieră, în ultimii patru ani, cinci meșteri populari de la noi din județ au fost recunoscuți ca  «Tezaure umane vii»”,  a mai spus liderul social-democraților botoșăneni, care a „cerut managerilor din instituțiile de cultură să vină în întâmpinarea publicului și să ofere servicii tot mai atractive”.

 

Totodată, am încercat să valorificăm toate oportunitățile de finanțare, să aplicăm pe programele naționale, europene sau ale ambasadei SUA, pentru a reduce presiunea de pe bugetul public și pentru a-și asigura bugetele necesare acțiunilor culturale”, a precizat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Publicitate

 

Prin Memorialul Ipotești, s-a realizat parteneriatul cultural cu Ambasada României la Berlin și cel cu Ministerul Afacerilor Externe pentru promovarea operei lui Mihai Eminescu și sărbătorirea în comun a Zilei Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, zi în care s-a născut marele poet. „Împreună cu echipa performantă de la Memorial, am aderat la Platforma dedicată cooperării diasporei academice și de excelență cu mediile instituționale și profesionale din România, Ipoteștiul devenind astfel locul unde pulsează inima literaturii române”, a arătat Doina Federovici.

 

Pe 1 Decembrie, votați candidații PSD la alegerile parlamentare, poziția 3 pe buletinul de vot! Votați PSD, votați garanția păstrării identității noastre culturale!”, a conchis președintele PSD Botoșani.

 

Raportul de activitate al Doinei Federovici ca președinte al Consiliului Județean pentru perioada 2020-2024 se poate consulta pe pagina https://www.psdbotosani.ro/ la secțiunea:

 

INVESTIȚII PENTRU BOTOȘANI 2020-2024

 

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.psdbotosani.ro/wp-content/uploads/2024/11/Raport_D_Federovici_compressed.pdf

 

CMF11240017

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending