Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Nicolae Planas, ocrotitorul celor căsătoriți

Publicat

Publicitate

Sfântul Nicolae Planas s-a născut în anul 1851, în Insula Naxos (sud-estul Greciei) din părinți creștini, pe numele lor Ioan și Augustina. Încă din copilărie, micul Nicolae a prins drag de biserica ce se afla pe moșia părinților săi. Venea în acest loc adeseori, pe ascuns, pentru a fredona singur cântările auzite în timpul slujbei și a-și bucura sufletul cu ele.

Unul dintre cei care au așezat o piatră la temelia credinței sale a fost chiar bunicul său, pe nume Gheorghe Melissourgos. Acesta era preotul respectivei biserici de pe moșie și de la el Nicolae a învățat primele litere, începând apoi, pas cu pas, să citească „Psaltirea”. În altar, nepotul era atent la toată rânduiala Liturghiei și îl însoțea pe bunicul său oriunde mergea pentru a sluji cuvântul Evangheliei. Avându-i pe părinții săi ca prime exemple în această viață, pruncul Nicolae a moștenit de la aceștia simplitatea și curățenia sufletească. După trecerea la cele veșnice a tatălui său, pe când Nicolae avea doar 19 ani, a fost nevoit să se mute împreună cu mama și sora sa la Atena.

Punând mereu pe primul loc dragostea către cele sfinte, la vârsta de 28 de ani se căsătorește cu tânăra Eleni Provelegiou, alături de care va avea un copil: Ioan. În 1879, este hirotonit diacon la Biserica „Schimbarea la Față” din Atena, iar cinci ani mai târziu, în anul 1884, a fost numit preot în „Biserica Prorocului Elisei”. După plecarea neașteptată a soției sale la cele veșnice, Sfântul Nicolae Naxiotul a liturghisit zilnic, timp de 50 de ani, de la opt dimineața, până la două sau trei după-amiaza, adâncindu-se în profunzimea rugăciunii, purtând de grijă și micuțului său în același timp. Frânt de oboseală, mergea pe la casele celor apropiați, odihnindu-se puțin așezat într-un fotoliu. Seara, la ora nouă, ajungea la biserică, unde începea privegherea. Mânca în fiecare zi doar seara, iar în toate posturile hrana sa nu conținea untdelemn.

La praznicele marilor sărbători obișnuia să cânte paraclisele închinate lor până la Odovanie (încheierea sărbătoririi unui praznic împărătesc, la un anumit număr de zile după sărbătoarea respectivă). Deși ar fi putut deveni vulnerabil trupește din cauza vieții ascetice intense pe care o trăia, totuși, Sfântul Nicolae Planas nu s-a îmbolnăvit niciodată, deoarece viața aceasta aspră pe care alesese să o trăiască o ducea din dragoste față de Dumnezeu și de oameni. Ceea ce i-a adus bucurie pe parcursul întregii sale vieți. A fost privilegiul de a-L putea slăvi pe Dumnezeu ziua și noaptea, să săvârșească Liturghii, Privegheri, Vecernii, Paraclise, Sfânta Agheazmă, Sfinte Masluri, Parastase.

Diferitele bisericuțe unde obișnuia Sfântul Părinte să săvârșească Sfânta Liturghie deveneau locuri de mângâiere și scăpare pentru mulți dintre cei ce căutau liniște și răspunsuri la întrebările vieții. Devotamentul său față de cei care îl căutau se vedea și din faptul că ani întregi purta cu sine pomelnicele primite în fiecare zi de la credincioși. Din nemăsurata sa iubire față de cei trecuți la cele veșnice, păstra pomelnicele vechi, îngălbenite de trecerea timpului, la care adăuga mereu altele, citindu-le pe toate cu o mare grijă părintească, la fiecare Liturghie. Astfel, prin râvna sa neobosită, mulți din cei pomeniți vor fi dobândit un loc în Împărăția Cerurilor. În bisericuța în care slujea în mod obișnuit, veneau credincioși din toate colțurile Atenei, Părintele Nicolae ajungând cumva, fără să-și propună, preotul întregii capitale grecești.

A slujit pentru o perioadă în parohia închinată Sfântului Pantelimon, din care a fost alungat din cauza uneltirilor preotului pe care îl invitase să slujească împreună cu el și de epitropii bisericii. După această întâmplare, Părintele Nicolae a slujit în cadrul „Bisericii Sfântul Ioan” vreme de 50 de ani. Privegherile la care slujea Sfântul Nicolae Planas erau de neuitat. Când intra în biserică, se bucura de o primire deosebită: toți cei aflați de față îi sărutau rasa, mâinile, iar alții capul deoarece era mic de statură. În anul 1932, Sfântul Nicolae Planas a plecat la cele veșnice, fiind înmormântat creștinește, cu toate cele de cuviință. După o perioadă, la vremea rânduită de Tatăl Ceresc, trupul său a fost aflat nestricat, răspândind bună mireasmă, săvârșind o mulțime de minuni celor ce i se roagă Sfântului Părinte cu credință.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Incendiu într-o gospodărie din Pădureni: Bucătărie cuprinsă de flăcări, pompierii au evitat o tragedie

Publicat

Publicitate

O gospodărie din localitatea Pădureni, comuna Șendriceni, a fost cuprinsă de flăcări în această după-amiază, după ce un incendiu a izbucnit la bucătăria unei locuințe. Din fericire, intervenția rapidă a pompierilor a împiedicat extinderea focului la întreaga casă.

Proprietarii erau plecați la cumpărături în momentul izbucnirii incendiului. Când s-au întors, au observat fumul care ieșea din interiorul imobilului și au apelat imediat 112 pentru a cere ajutor. În câteva minute, la fața locului au ajuns pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă.

Flăcările riscau să se extindă rapid, însă salvatorii au reușit să le localizeze și să le stingă înainte ca întreaga construcție să fie afectată. De asemenea, a fost înlăturat un pericol major: o butelie aflată în interiorul bucătăriei a fost scoasă la timp, evitându-se astfel o posibilă explozie.

Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost un scurtcircuit electric. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, însă evenimentul readuce în atenție riscurile legate de instalațiile electrice improvizate sau defecte.

Pentru a preveni astfel de evenimente ISU Botoșani recomandă:

– efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei electrice;

Publicitate

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent.

Citeste mai mult

Eveniment

Avarie la rețeaua de apă în Botoșani: Locatarii de pe strada Independenței rămân fără apă potabilă până luni

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. anunță întreruperea temporară a furnizării apei potabile în municipiul Botoșani, ca urmare a unei avarii apărute pe o conductă de oțel, cu diametrul de 133 mm, aflată la intersecția străzilor Independenței și Săvenilor.

Defecțiunea a generat deja o scădere semnificativă a presiunii în zonă, iar începând de astăzi, 11 mai 2025, ora 16:00, alimentarea cu apă va fi sistată complet pentru lucrări de reparație. Reluarea serviciului este estimată pentru mâine, 12 mai, ora 13:00.

Fără apă vor rămâne locatarii imobilului de pe strada Independenței nr. 11, scările A, B, C și D. Operatorul de apă își cere scuze pentru disconfortul creat și transmite că echipele de intervenție lucrează în regim de urgență pentru remedierea avariei în cel mai scurt timp posibil.

Nova Apaserv dă asigurări că va informa populația în cazul în care apar modificări în graficul intervenției.

Citeste mai mult

Educație

„Paștele din sufletul copiilor”. O sărbătoare a tradiției, a culorii și a bucuriei la Vlădeni

Publicat

Publicitate

Într-o atmosferă plină de lumină, culoare și emoție, sâmbătă, 10 mai 2025, Școala Gimnazială Nr. 1 Vlădeni a devenit locul în care tradiția a prins viață prin mâinile și inimile a peste 80 de copii talentați, participanți la Concursul Interjudețean de Creație Artistică și Plastică „Paștele din sufletul copiilor”, secțiunea „Încondeierea ouălor”.

Elevi din școli din județele Botoșani, Suceava, Bistrița-Năsăud, dar și din Republica Moldova – Drochia – s-au întâlnit pentru a reda, prin migală și culoare, esența celei mai luminoase sărbători creștine. Pe fiecare ou încondeiat s-au așternut gânduri curate, simboluri ale renașterii și ale bucuriei pascale, într-un gest de respect profund pentru tradițiile strămoșești.

Evenimentul nu a fost doar o competiție artistică, ci și o adevărată sărbătoare a sufletului românesc. Fiecare participant a adus cu sine nu doar pricepere, ci și o părticică din patrimoniul cultural al comunității din care provine. A fost un schimb autentic de experiență, în care tradiția nu s-a învățat din cărți, ci s-a transmis prin gesturi, zâmbete și povești rostite cu emoție.

Meșteșugul încondeierii ouălor, practicat de generații întregi, a fost celebrat cu mândrie și dăruire, demonstrând că identitatea culturală românească este vie, frumoasă și duce mai departe valori care nu se uită.

“Felicitări tuturor copiilor care au transformat culoarea în poveste, dar și organizatorilor care, prin această inițiativă, au reușit să reunească suflete și tradiții într-o armonie perfectă. La Vlădeni, tradiția nu doar că trăiește – ea renaște în fiecare copil care învață să încondeieze cu inima”, a transmis inspectorul școlar general al ISJ Botoșani, prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc, pe pagina sa de socializare.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Pentru șoferii de TIR care tranzitează Suedia: Autoritățile reintroduc controlul la frontiere până în noiembrie

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe anunță că, începând cu 12 mai 2025, autoritățile din Regatul Suediei vor reintroduce controlul la frontierele interne. Măsura va fi valabilă până pe 11 noiembrie 2025 și vizează toate persoanele care intră sau ies din Suedia, inclusiv șoferii de transport internațional de marfă, relatează mediafax.ro.

Pentru numeroșii șoferi de TIR români care lucrează sau tranzitează această țară, este esențial să aibă asupra lor, în permanență, un act de identitate valabil — fie pașaport, fie carte de identitate națională. Verificările vor fi aplicate inclusiv la frontierele considerate „interne” în cadrul spațiului Schengen.

MAE recomandă tuturor cetățenilor români să se informeze din timp cu privire la traseul și documentele necesare, pentru a evita întârzieri sau probleme la trecerea frontierei. În cazul unor situații deosebite, cetățenii pot apela la sprijinul Ambasadei României din Stockholm.

Pentru asistență consulară, românii din Suedia pot contacta misiunea diplomatică la numărul de telefon afișat pe site-ul oficial al MAE. Autoritățile române reamintesc că respectarea acestor reguli este importantă pentru a evita eventuale sancțiuni sau blocaje în trafic.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending