Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Nicolae Planas, ocrotitorul celor căsătoriți

Publicat

Publicitate

Sfântul Nicolae Planas s-a născut în anul 1851, în Insula Naxos (sud-estul Greciei) din părinți creștini, pe numele lor Ioan și Augustina. Încă din copilărie, micul Nicolae a prins drag de biserica ce se afla pe moșia părinților săi. Venea în acest loc adeseori, pe ascuns, pentru a fredona singur cântările auzite în timpul slujbei și a-și bucura sufletul cu ele.

Unul dintre cei care au așezat o piatră la temelia credinței sale a fost chiar bunicul său, pe nume Gheorghe Melissourgos. Acesta era preotul respectivei biserici de pe moșie și de la el Nicolae a învățat primele litere, începând apoi, pas cu pas, să citească „Psaltirea”. În altar, nepotul era atent la toată rânduiala Liturghiei și îl însoțea pe bunicul său oriunde mergea pentru a sluji cuvântul Evangheliei. Avându-i pe părinții săi ca prime exemple în această viață, pruncul Nicolae a moștenit de la aceștia simplitatea și curățenia sufletească. După trecerea la cele veșnice a tatălui său, pe când Nicolae avea doar 19 ani, a fost nevoit să se mute împreună cu mama și sora sa la Atena.

Punând mereu pe primul loc dragostea către cele sfinte, la vârsta de 28 de ani se căsătorește cu tânăra Eleni Provelegiou, alături de care va avea un copil: Ioan. În 1879, este hirotonit diacon la Biserica „Schimbarea la Față” din Atena, iar cinci ani mai târziu, în anul 1884, a fost numit preot în „Biserica Prorocului Elisei”. După plecarea neașteptată a soției sale la cele veșnice, Sfântul Nicolae Naxiotul a liturghisit zilnic, timp de 50 de ani, de la opt dimineața, până la două sau trei după-amiaza, adâncindu-se în profunzimea rugăciunii, purtând de grijă și micuțului său în același timp. Frânt de oboseală, mergea pe la casele celor apropiați, odihnindu-se puțin așezat într-un fotoliu. Seara, la ora nouă, ajungea la biserică, unde începea privegherea. Mânca în fiecare zi doar seara, iar în toate posturile hrana sa nu conținea untdelemn.

La praznicele marilor sărbători obișnuia să cânte paraclisele închinate lor până la Odovanie (încheierea sărbătoririi unui praznic împărătesc, la un anumit număr de zile după sărbătoarea respectivă). Deși ar fi putut deveni vulnerabil trupește din cauza vieții ascetice intense pe care o trăia, totuși, Sfântul Nicolae Planas nu s-a îmbolnăvit niciodată, deoarece viața aceasta aspră pe care alesese să o trăiască o ducea din dragoste față de Dumnezeu și de oameni. Ceea ce i-a adus bucurie pe parcursul întregii sale vieți. A fost privilegiul de a-L putea slăvi pe Dumnezeu ziua și noaptea, să săvârșească Liturghii, Privegheri, Vecernii, Paraclise, Sfânta Agheazmă, Sfinte Masluri, Parastase.

Diferitele bisericuțe unde obișnuia Sfântul Părinte să săvârșească Sfânta Liturghie deveneau locuri de mângâiere și scăpare pentru mulți dintre cei ce căutau liniște și răspunsuri la întrebările vieții. Devotamentul său față de cei care îl căutau se vedea și din faptul că ani întregi purta cu sine pomelnicele primite în fiecare zi de la credincioși. Din nemăsurata sa iubire față de cei trecuți la cele veșnice, păstra pomelnicele vechi, îngălbenite de trecerea timpului, la care adăuga mereu altele, citindu-le pe toate cu o mare grijă părintească, la fiecare Liturghie. Astfel, prin râvna sa neobosită, mulți din cei pomeniți vor fi dobândit un loc în Împărăția Cerurilor. În bisericuța în care slujea în mod obișnuit, veneau credincioși din toate colțurile Atenei, Părintele Nicolae ajungând cumva, fără să-și propună, preotul întregii capitale grecești.

A slujit pentru o perioadă în parohia închinată Sfântului Pantelimon, din care a fost alungat din cauza uneltirilor preotului pe care îl invitase să slujească împreună cu el și de epitropii bisericii. După această întâmplare, Părintele Nicolae a slujit în cadrul „Bisericii Sfântul Ioan” vreme de 50 de ani. Privegherile la care slujea Sfântul Nicolae Planas erau de neuitat. Când intra în biserică, se bucura de o primire deosebită: toți cei aflați de față îi sărutau rasa, mâinile, iar alții capul deoarece era mic de statură. În anul 1932, Sfântul Nicolae Planas a plecat la cele veșnice, fiind înmormântat creștinește, cu toate cele de cuviință. După o perioadă, la vremea rânduită de Tatăl Ceresc, trupul său a fost aflat nestricat, răspândind bună mireasmă, săvârșind o mulțime de minuni celor ce i se roagă Sfântului Părinte cu credință.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim în Sâmbăta Mare, 19 aprilie 2025

Publicat

Publicitate

Tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim, inaugurată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în anul 2009, va fi continuată și în Anul Centenar al Patriarhiei Române.

În seara zilei de sâmbătă, 19 aprilie 2025, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, pentru a fi oferită tuturor delegaților eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la Aeroportul Internaţional „Otopeni”.

Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii din cadrul lor. Și în acest an, Lumina Sfântă va fi dusă, prin intermediul unui delegat al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, de la București la Chișinău, unde va fi oferită parohiilor din Mitropolia Basarabiei.

În aceeași seară, în jurul orei 19.00, Sfânta Lumină va fi primită la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Aducerea și oferirea Sfintei Lumini de la Ierusalim tuturor parohiilor din cuprinsul Patriarhiei Române constituie, așadar, atât o mărturie a unității ecleziale, cât și o manifestare a bucuriei pascale împărtășite cu ocazia marelui praznic al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Carduri educaționale 2025: Sprijin de peste 41 milioane lei pentru elevii din medii vulnerabile

Publicat

Publicitate

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat, marți, că a fost virată suma de 500 de lei pe un număr de 83.967 de carduri educaționale, destinate elevilor proveniți din medii defavorizate. Valoarea totală a sprijinului acordat în această tranșă se ridică la 41.983.000 de lei.

Măsura face parte din programul național de susținere a educației, finanțat prin fonduri europene, și are ca scop reducerea abandonului școlar și sprijinirea familiilor cu venituri reduse.

Pe lângă aceste încărcări, 2.991 de carduri noi au fost emise și urmează să ajungă în posesia beneficiarilor. Totodată, 29.785 de carduri deja emise se află în proces de confirmare de primire din partea beneficiarului, urmând să fie verificate și încărcate imediat ce procedura este finalizată, transmite MIPE, într-un comunicat.

În total, pentru anul școlar 2024–2025, sunt eligibili aproximativ 669.599 de preșcolari și elevi, cu mult peste estimările inițiale (în comparație cu 523.132 beneficiari în anul școlar anterior). Până în prezent, au fost deja încărcate 551.445 de carduri.

Prin urmare, peste 34.000 de elevi și familiile lor nu au primit încă banii promiși de Guvern, notează edupedu.ro. Încărcarea cardurilor existente pentru anul școlar 2024-2025 a început în noiembrie 2024.

MIPE transmite că face eforturi susținute pentru ca fiecare beneficiar să își primească sprijinul cuvenit.

Publicitate

Carduri educaționale 2025: la ce sunt folosite

Sprijinul oferit elevilor face parte din proiectul „Sprijin educațional pentru preșcolarii și elevii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial”, finanțat prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021–2027. Conform OUG nr. 83/2023, tichetele sociale pe suport electronic în valoare de 500 lei sunt acordate pe o perioadă de 4 ani, începând cu anul școlar 2023–2024.

Cardurile pot fi utilizate pentru achiziția de materiale necesare frecventării școlii și grădiniței – rechizite, papetărie, articole de pictură, ghiozdane și haine – contribuind astfel la reducerea abandonului școlar și creșterea incluziunii în educație.

Alte măsuri

Suplimentar, MIPE continuă implementarea măsurilor sociale destinate altor categorii vulnerabile. Astfel, săptămâna trecută, au fost încărcate 860 de carduri cu suma de 2.000 lei, aferente programului de sprijin pentru cupluri mamă – nou-născut defavorizate, bani care asigură tinerelor mame produsele de bază pentru îngrijirea nou născutului lor.

Citeste mai mult

Eveniment

ISU Botoșani recomandă respectarea mai multe măsuri menite să prevină incendiile

Publicat

Publicitate

Sărbătorile se apropie, iar cetăţenii desfăşoară în gospodării o serie de activităţi care să asigure curățenia în case și pregătirea produselor tradiționale de Paște. Pentru prevenirea incendiilor, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:

– menţineţi permanent curăţenia şi ordinea în bucătării sau în spaţiile de preparare a hranei;

– supravegheaţi plitele și aragazurile atunci când gătiți;

– depozitaţi produsele alimentare / culinare, precum ulei, grăsime, alcool, care prezintă pericol de incendiu, la distanţă de siguranţă faţă de sursele de aprindere;

– utilizaţi aparatele electrocasnice de tipul friteuzelor, cuptoarelor cu microunde, cuptoarelor electrice etc. conform instrucţiunilor producătorilor şi nu le lăsați în priză dacă nu sunt folosite;

– pe timpul curățeniei, nu suprasolicitați instalaţia electrică;

Publicitate

– folosiţi focul deschis la o distanţă de siguranţă faţă de construcţii sau depozite de furaje;

– depozitaţi cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire într-un loc amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce stingeți complet resturile de jar;

– păstraţi sursele de foc, cum sunt chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz şi altele asemănătoare, în locuri în care nu au acces copiii;

– nu amplasați lumânările aprinse foarte aproape de tot ceea ce se poate aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare etc.) sau în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele, pentru a nu le răsturna şi provoca incendii;

– supravegheaţi copiii în permanenţă şi nu îi lăsaţi singuri în casă cu lumânări aprinse, sobe, plite şi/sau aparate electrice aflate în funcţiune.

Citeste mai mult

Eveniment

Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor

Publicat

Publicitate

Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării.

Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor.

Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 13 iunie.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 6 iunie.

Pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 iunie.

Anul școlar viitor va debuta pe 8 septembrie. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending