Connect with us
Publicitate

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Mucenic Paramon

Publicat

Publicitate

Acest sfânt a pătimit în timpul împăratului Deciu (249-251), din porunca lui Aquilin, conducătorul Nicomidiei. Aquilin întemnițase 370 de creștini. Aceștia au fost duși la templul zeului Poseidon și obligați să jertfească acestei zeități greco-romane.

Paramon văzând cum atâți creștini își așteptau sfârșitul mărturisind pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, s-a oprit în fața templului și a zis: „O, cât de mulți drepți și nevinovați înjunghie necuratul Aquilin, că nu vor să se închine idolilor lui”, după care și-a continuat drumul liniștit.

Oamenii lui Aquilin l-au ajuns din urmă și prinzându-l l-au supus chinurilor, în cele din urmă Sfântul Mucenic Paramon dându-și sufletul în mâinile Domnului nostru Iisus Hristos. În același timp au fost martirizați și cei 370 de creștini care au refuzat să jertfească lui Poseidon.

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

ANPC: Majoritatea achiziţiilor online pot fi returnate în termen de 14 zile

Publicat

Publicitate

Majoritatea achiziţiilor online pot fi returnate în termen de 14 zile, datorită dreptului de retragere reglementat de Uniunea Europeană, a informat recent Autoritatea Naţională pentru protecţia Consumatorilor (ANPC).

„Aţi cumpărat ceva de care nu sunteţi sigur? S-ar putea să mai aveţi o cale de ieşire – dar numai dacă îndepliniţi condiţiile de mai jos.

După Black Friday, entuziasmul de a face o afacere bună, prin achiziţiile realizate, poate face rapid loc îndoielilor. Dacă aveţi remuşcări de cumpărător, nu sunteţi singurul. Din fericire, datorită dreptului de retragere reglementat de Uniunea Europeană, majoritatea achiziţiilor online pot fi returnate în termen de 14 zile. Totuşi, pentru a profita de această opţiune, va trebui să înţelegeţi literele mici”, a scris ANPC, pe pagina de Facebook.

Publicitate

Cu toate acestea, nu toate bunurile sunt acoperite de acest drept, scrie Agerpres.

Condiţiile pentru dreptul de retragere se aplică numai achiziţiilor la distanţă: Dreptul de retragere este valabil pentru majoritatea comenzilor online, telefonice sau poştale. Articolele cumpărate în magazin nu sunt acoperite de actul normativ. Cu toate acestea, unele magazine pot oferi returnări voluntare pentru achiziţiile efectuate în magazin.

La notificarea în termen de 14 zile, consumatorii trebuie să informeze vânzătorul cu privire la decizia lor de retragere în termen de 14 zile de la primirea bunurilor.

Publicitate

Informarea vânzătorului poate fi la fel de simplă ca trimiterea unui e-mail – nu este necesară o scrisoare oficială. Consumatorii trebuie să păstreze dovada notificării lor. Unele magazine se bazează pe un sistem de etichete de returnare prestabilite – verificaţi întotdeauna condiţiile specifice de returnare ale magazinului.

După notificarea vânzătorului, consumatorii au la dispoziţie încă 14 zile pentru a returna articolele în stare bună.

Se pot aplica costuri de transport pentru returnare. Consumatorii sunt de obicei responsabili pentru costurile de expediere a returului, cu excepţia cazului în care vânzătorul specifică altfel. Unele magazine oferă transportul de retur gratuit pe bază de voluntariat, aşa că verificaţi politica de retur

Publicitate

Anumite articole nu sunt eligibile pentru returnare în baza acestui drept, inclusiv:

  • produse personalizate sau făcute la comandă;
  • produse de sănătate sau igienă nesigilate – odată deschise, acestea nu pot fi returnate din motive de sănătate şi siguranţă;
  • conţinut digital – dacă este accesat sau descărcat după cumpărare, conţinutul digital nu este rambursabil;
  • bilete şi rezervări pentru evenimente – serviciile limitate în timp, cum ar fi călătoriile, biletele, rezervările la hotel rezervări sau închirieri de maşini.
    sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Doina Federovici: Măsuri pentru atragerea tinerilor specialiști din sănătate

Publicat

Publicitate

Pentru un act medical de calitate și performant este nevoie de medici tineri specialiști.

 

Unul dintre factorii cei mai importanți pentru modernizarea sistemului sanitar este factorul uman. Pe lângă investițiile masive pe care le-am demarat și achiziționarea de aparatură medicală ultraperformantă, în ultimii ani am început un proces de întinerire masivă a personalului medical de înaltă calificare. Pentru atragerea de medici tineri, împreună cu echipa managerială, am obținut autorizarea Spitalului Județean de Urgență «Mavromati» pentru a putea derula programe de rezidențiat”, a declarat Doina Federovici, președintel PSD Botoșani.

Publicitate

 

Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani este autorizat să desfășoare programe de rezidențiat în următoarele specializări:

  • Anatomie patologică;
  • Anestezie și terapie intensivă;
  • Boli infecțioase;
  • Cardiologie;
  • Chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă;
  • Chirurgie generală;
  • Chirurgie pediatrică;
  • Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice;
  • Epidemiologie;
  • Medicină de laborator;
  • Medicină de urgență;
  • Medicină fizică și de reabilitare;
  • Medicină internă;
  • Medicină legală;
  • Neonatologie;
  • Neurologie;
  • Obstetrică – ginecologie;
  • Oncologie medicală;
  • Ortopedie și traumatologie;
  • Otorinolaringologie;
  • Pediatrie;
  • Psihiatrie;
  • Radiologie și imagistică medicală;

De asemenea, am construit 20 de locuințe ANL pentru tinerii specialiști, care au fost deja repartizate, iar construirea unui alt bloc de locuințe de 20 de apartamente este în licitație. Pentru continuarea acestor proiecte importante pentru sistemul sanitar botoșănean, pe 1 decembrie, votați echipa PSD la alegerile parlamentare, poziția 3 pe buletinul de vot”, a conchis Doina Federovici, președinte PSD Botoșani.

Publicitate

 

Raportul de activitate al Doinei Federovici ca președinte al Consiliului Județean pentru perioada 2020-2024 se poate consulta pe pagina https://www.psdbotosani.ro/ la secțiunea:

INVESTIȚII PENTRU BOTOȘANI 2020-2024

Publicitate

https://www.psdbotosani.ro/wp-content/uploads/2024/11/Raport_D_Federovici_compressed.pdf

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

De Ziua Națională a României, slujbe de mulțumire și cinstire a eroilor în bisericile din țară și de peste hotare

Publicat

Publicitate

De Ziua Naţională a României, duminică, 1 decembrie 2024, după Sfânta Liturghie, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale și lăcașurile de cult mănăstirești din țară și de peste hotare va fi oficiată slujba de mulțumire pentru libertatea și unitatea neamului românesc, precum și de cinstire a eroilor care au înfăptuit Marea Unire națională a românilor în anul 1918 – personalități semnificative ale istoriei române și făuritori ai moștenirii culturale și comunitare a poporului nostru.

Reamintim că în vederea cinstirii memoriei eroilor români a fost edificată și Catedrala Națională din București, cu hramurile Înălțarea Domnului – Ziua eroilor și Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul spiritual al României.

La Catedrala Patriarhală, slujba de Te Deum va fi săvârșită începând cu ora 12.00.

Publicitate

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

foto: Basilica.ro

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Când iau elevii vacanța de iarnă. Două minivacanțe de Crăciun și Anul Nou și pentru părinți

Publicat

Publicitate

Când iau elevii vacanța de iarnă: ultima zi de școală din 2024 este data de 20 decembrie (vineri). Vacanța de Crăciun începe așadar în 21 decembrie și ține până în 8 ianuarie 2025, ziua în care elevii revin în clase, scrie alba24.ro.

În 2024, vacanța de iarnă a elevilor coincide cu o minivacanță acordată angajaților din sectorul public.

Aceasta este legată de zilele libere legale din perioada sărbătorilor, cum ar fi Crăciunul și Anul Nou, oferind astfel prilejul unor zile de relaxare pentru multe familii.

Publicitate

Aproape o jumătate din luna decembrie va fi liberă, datorită unui număr foarte mare de sărbători legale combinate cu weekenduri.

Crăciunul (25 decembrie) și Revelionul (31 decembrie – 1 ianuarie) cad la mijlocul săptămânii, miercurea. A doua zi de Crăciun și a doua zi de Revelion sunt zile libere de la stat.

Această suprapunere creează oportunitatea perfectă pentru planuri comune de vacanță, fie că este vorba despre călătorii, momente de relaxare acasă sau petrecerea timpului alături de cei dragi.

Publicitate

Totodată, această perioadă reunește magia sărbătorilor cu momente de repaus, fiind o ocazie pentru reconectare și pregătirea pentru noul an.

Când iau elevii vacanța de iarnă: Calendar școlar 2024-2025. Cursuri și vacanțe

  • Vacanța de iarnă: de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marți, 7 ianuarie 2025
  • Cursuri: de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025,
    • după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București
    • în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ
  • Vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie— 2 martie 2025
  • Cursuri: de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025
    • la decizia inspectoratelor școlare județene/ al municipiului București, după caz, până joi, 17 aprilie 2025
  • Vacanța de primăvară: de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025
  • Cursuri: de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025
  • Vacanța de vară: de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.

Anul școlar 2024-2025. Școala altfel și Săptămâna verde

Activitățile ”Școala altfel” și ”Săptămâna verde” pot fi programate de școli până în 30 mai. Vor planifica perioade de câte cinci zile consecutive, pentru aceste activități.

Publicitate

În aceste perioade, pentru elevii de liceu — filiera tehnologică și din învățământul profesional, dar și postliceal se organizează activități de instruire practică, urmărind și scopul acestor programe.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending