Connect with us

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Mucenic Iachint

Publicat

Publicitate

Sfântul Mucenic Iachint era postelnic al în palatul imperial de la Roma în timpul împăratului Traian (98-117). Împratul dăduse pentru prima oară ordinul ca toţi supuşii imperiului să aducă jertfă idolilor iar cei care refuză să fi forţaţi prin ameninţări şi tortură să aducă jertfă sau să moară. Pe când Iachint avea numai 20 de ani împăratul a poruncit celebrarea necuraţilor zei prileji pentru ca toţi cetăţenii să aducă jertfă idolilor.

În timp ce toţi slujitorii palatului îl însoţeai pe împărat la templu, Ianichint care avea o viaţă înţeleaptă de creştin adevărat ce îi slujea în taină lui Hristos, ocupându-se cu înfrânarea, curăţia, blândeţea şi toate lucrurile cele bune, s-a retras într-o cămăruţă tainică unde se închina adevăratului Dumnzeu. Un oarecare Urvechie, care slujea tot ca postelnic, l-a văzut, l-a urmărit şi a auzit rugăciunea lui iar apoi s-a dus întins la împărat şi i-a povestit ceea ce aflase. Împăratul l-a chemat pe Iachint şi i-a poruncit să mănânce din carnea adusă ca jertfă, dar acesta şi-a făcut semnul crucii şi l-a înfruntat pe împărat spunând că el nu va mânca niciodată din mâncarea spurcată. Cei aflaţi de faţă s-au mâniat de îndrăzneala Sfântului Iachint şi au tăbărât pe el de l-au bătut până nu a mai putut mişca.

Împăratul Traian a poruncit ca bătaia să înceteze iar lui Iachint să să i se bage mâncarea cu forţa pe gât. Pentru că nu au reuşit săi deschidă gura a poruncit să fie aruncat în închisoare şi să i se dea de mâncare numai mâncăruri din cele jertfite. 38 de zile a petrecut sfântul Ianichint în închisoare, hrănindu-se numai cu rugăciune, chiar dacă păzitorii lui îl îmbiau cu tot felul de mâncăruri din cele spurcate. În a 38-a zi gardienii, când veneau să-i aducă mâncarea jertfită idolilor au văzut încăperea luminată şi doi îngeri care stăteau împreună cu Iachint, s-au speriat şi au fugit la împărat să-i spină ce au văzut. C

Când au venit alţi soldaţi nu au găsit nimic decât trupul sfântului fără suflare aşa că l-au luat şi l-au aruncat afară din cetate pentru a fi hrană animalelor şi păsărilor. Un preot, pe nume Timotei a luat sfintele moaşte şi le-a păstrat cu cinste până la moartea sa, iar apoi le-a încredinţat unei creştine credincioase, văduvă, care la rândul ei le-a păstrat cu credinţă şi cinste.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Peste 1200 de persoane angajate prin intermediul AJOFM Botoșani, în primele luni ale acestui an

Publicat

Publicitate

În perioada ianuarie-aprilie 2025, au fost integrate pe piața muncii datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani un număr total de 1.210 persoane.

Din totalul persoanelor ocupate până la data de 30 aprilie 2025, 598 au peste 45 de ani,    182 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 53  au între 30 și 35 de ani, 108 au între 25 și  30 de ani, iar 269 sunt tineri sub 25 de ani. Din totalul persoanelor ocupate, 377 sunt tineri NEETs.

Grupa de vârstă Total raportat
Total general 1.210
< 25 ani     269
Între 25 şi 30 ani   108
Între 30 şi 35 ani   53
Între 35 şi 45 ani     182
  Peste 45 ani     598

Numărul femeilor încadrate este de 505, iar al bărbaţilor de 705, ponderea acestora în totalul persoanelor încadrate fiind de 41,74%, respectiv de 58,26 %.

În funcţie de rezidenţă, 520 persoane angajate în perioada de referinţă provin din mediul urban, iar 690 persoane sunt din mediul rural.

Nivelul  de  pregătire  al  persoanelor  pentru  care  a  fost identificat un loc de muncă arată că cele mai multe au studii liceale (429), profesionale (317), gimnaziale 311),  postliceale (25) iar (85) fiind cu studii universitare. Din totalul persoanelor încadrate prin intermediul AJOFM Botoșani la data de 30.04.2025,  un număr de 290 persoane fac  parte  din  categoria  celor    greu şi foarte greu           ocupabile .

Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM Botoşani.

Publicitate

În perioada de referință, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane în căutare de loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 2.555  persoane.

Citeste mai mult

Eveniment

Locuințele sociale din ANL Cișmea vor fi finalizate curând

Publicat

Publicitate

Un nou obiectiv de investiții, mult așteptat de botoșăneni, va fi finalizat în curând!

Lucrările la clădirile de locuințe sociale din cartierul ANL Cișmea vor putea fi închise după ce primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a obținut o suplimentare de fonduri destinată realizării obiectivului de investiții.

Alături de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), Cseke Attila, edilul botoșănean a semnat un act adițional la contractul de finanțare, prin care Primăria Botoșani va beneficia de o sumă de 850.000 de lei, necesară finalizării lucrărilor.

„Având în vedere majorările de preț, au fost necesare ajustări ale sumelor convenite prin contract, astfel că acum, cu sprijinul Guvernului, vom putea încheia o investiție așteptată de mulți botoșăneni. Imediat ce vom încheia și cu partea de utilități, se vor efectua probele în vederea recepției și punerii în funcțiune a obiectivului”, a susținut primarul Cosmin Andrei.

Clădirile includ 72 de apartamente – 22 garsoniere și 50 apartamente cu două camere.

Lucrările de amenajare a locuințelor sociale din zona Aleea Constantin Iordăchescu – cartier ANL Cișmea au fost reluate în anul 2022, după o stagnare de 4 ani. Șantierul a fost închis în anul 2018, de către societatea VICTOR CONSTRUCT SRL, motivat de finanțarea multianuală și creșterea prețurilor la materiale și manoperă. in

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: De ziua Școlii Gimnaziale ,,Elena Rareș ” Botoșani elevii au primit vizita pompierilor

Publicat

Publicitate

Ziua Școlii Gimnaziale „Elena Rareș” din municipiul Botoșani marcată prin lecții de viață pentru cei mici de la pompieri

 

Elevii Școlii Gimnaziale „Elena Rareș” din municipiul Botoșani au sărbătorit ziua unității de învățământ într-un mod cu totul inedit. Aceștia au avut parte de o surpriză specială: o întâlnire educativă cu pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani.

 

Copiii au învățat, într-un mod interactiv și pe înțelesul lor, cum să fie în siguranță în fața pericolelor. Au aflat cum să prevină situațiile de urgență și ce trebuie să facă în caz de cutremur sau incendiu – lucruri esențiale pentru viață.

 

Publicitate

Unul dintre cele mai așteptate momente a fost prezentarea autospecialei de stingere. Elevii au descoperit accesoriile folosite în misiunile de salvare și au probat echipamentele de protecție folosite de pompieri.

 

Specialiști ISU Botoșani le-au transmis elevilor următoarele sfaturi în cazul producerii unui incendiu în incinta școlii:

 

▪️anunțați incendiul primului adult pe care îl întâlniți și păstraţi-vă calmul;

 

▪️părăsiți clădirea sub supravegherea și îndrumarea unui cadru didactic;

 

▪️urmaţi căile de evacuare marcate. Nu vă întoarceţi spre locurile în care se manifestă incendiul pentru a vă lua ghiozdanele sau alte obiecte de valoare! Viaţa este mai importantă!

 

▪️când aţi ajuns în curte, îndreptaţi-vă spre locul de adunare marcat corespunzător. Aici, cadrele didactice vor face prezenţa.

 

▪️aşteptaţi intervenția pompierilor.

 

În cazul unui incendiu în locuință, elevii au fost învățați să:

 

▪️anunţe imediat părinţii sau pe cei din jur, să strige după ajutor sau sune la 112 dacă sunt singuri;

 

▪️să își ajute frații sau prietenii de joacă mai mici pe timpul evacuării din clădire;

 

▪️să nu se ascundă în diferite locuri (sub pat, în dulap etc.);

 

▪️dacă este mult fum, să înainteze în genunchi, deoarece la nivelul podelei pot respira mai bine;

 

▪️să nu se întoarcă în clădire, nici măcar pentru animalele sau alte bunuri de valoare.

 

La final, copiii au primit materiale informative din cadrul campaniilor naționale „R.I.S.C.”, „Nu tremur la cutremur”, „Ai grijă la cea mai mare grijă:siguranța copilului tău”, „Îndepărtează pericolele. Protejează-i pe cei dragi!”, „Un cămin sigur pentru copilul tău” și „Viziune 2020”.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

 

Activitatea face parte din eforturile continue ale ISU Botoșani de a-i învăța pe cei mici cum să reacționeze responsabil și calm în situații de urgență.

Citeste mai mult

Eveniment

Originea inedită a celei mai populare perechi de pantaloni. Cum a ajuns îmbrăcămintea marinarilor și muncitorilor o ținută la modă

Publicat

Publicitate

Blugii, așa cum le zic românii, sunt niște pantaloni foarte la modă, atât pentru bărbați cât și pentru femei. În realitate au purta numele de Jeans sau Denim și au o istorie îndelungată. Inițial nu au avut nimic de-a face cu moda, fiind o îmbrăcăminte practică a claselor de jos, scrie ADEVARUL.

Jeans, Blue-Jeans sau pur și simplu blugii, așa cum le zic românii, sunt un accesoriu vestimentar aproape indispensabil al omului modern. Practici, rezistenți, ba chiar fashion, blugii își fac pe deplin treaba. Mărcile consacrate sunt foarte scumpe și nu sunt la îndemâna oricui. Deși pare un obiect vestimentar specific lumii contemporane, blugii au o istorie îndelungată și au avut un scop, total diferit față de cel de astăzi.

De la „bleu de Genes” la „de Nîmes”, îmbrăcămintea marinarilor și hamalilor

Istoria blugilor începe cu o pereche de pantaloni numiți, în limba franceză „bleu de Genes”, adică „albastru de Genova”. Aceștia erau realizați în secolul al XVI lea dintr-o țesătură provenită din Franța. Mai precis din orașul Nîmes, renumit pentru „serge de Nîmes” un amestec de mătase și lână. Astfel, prin stâlcirea cuvintelor, de-a lungul timpului, „bleu de Genes” s-a transformat în „bleu-jeans” iar „serge de Nîmes” în „Denim”. Acești pantaloni, „bleu de Genes” erau folosiți de marina genoveză. Erau, în primul rând, rezistenți. Marinarii genovezi dar și hamalii din porturi aveau o viață dură, pe mare și aveau nevoie de îmbrăcăminte rezistentă. În plus, „bleu de Genes” erau foarte ușor de întreținut. Marinarii genovezi îi spălau introducându-i în plasele de pescuit. Tot atunci a apărut și culoarea aceea de blug decolorat, spălăcit. Și asta în condițiile în care pantalonii se decolorau puternic de la soare și apa sărată.

Din porturile Europei, în America

Prin secolul al XIX lea, pantalonii de tip „blue-jeans” și „denim” erau foarte populari în mediile muncitorești din Europa, dar și pentru marinarii din porturi. Acești „denim” nu erau, însă aceeași cu blugii moderni. Vechii pantaloni de lucru „denim” au fost transformați în blugii de astăzi, la finele secolului al XIX lea, în California. Mai precis, în anul 1850, un evreu emigrat din Germania, în Statele Unite, a plecat către vest, în California, în timpul celebrei „goane după aur”. Se numea Levi Strauss și vindea căutătorilor de aur, obișnuiții pantaloni de muncă „denim”.

Timp de un deceniu, Levi Strauss&Co, așa cum se numea afacerea familiei sale, a fost principalul furnizor al magazinelor din Vest. În anul 1872, Levi Strauss primește o ofertă neașteptată de la un croitor, din orașul Reno, numit Jacob Davis. Acesta îi cere negustorului evreu să îmbunătățească calitatea pantalonilor „Denim”, pentru a fi mai rezistenți. Levi Strauss schimbă croiala și inventează un accesoriu emblematic: capsele pentru buzunare. Cu noua croială și întăriturile necesare, noii pantaloni denim au devenit cel mai căutat obiect vestimentar din Vest.

Publicitate

Era folosit atât de căutătorii de aur, de muncitorii de la căile ferate dar și de văcari, celebrii cowboy. Levi Strauss devine partener de afaceri cu Jacob Davis, care era tot evreu, dar emigrant din Letonia, și pune pe picioare una dintre cele mai profitabile afaceri cu haine. Noul produs a căpătat numele de „blue-jean”, cu marca Levi Strauss. Inițial, Levi Strauss făcea salopete pentru muncitori și mineri. Mai apoi a extins gama pentru cowboy. În anul 1873, invenția capselor de buzunare, cu tot cu întăriturile necesare a fost patentantă oficial, prin US Pantent 139,121.

Blue Jeans sau Jeans, așa cum se numesc în mod corect acești pantaloni, au fost utilizați aproape exclusiv de muncitori, marinari și cowboy până în anii 50. În filmul „Rebel fără cauză”, celebrul actor James Dean a îmbrăcat o pereche de blue-jeans, făcând celebri acești pantaloni. La scurt timp, toți tinerii își doreau o pereche de jeanși, ca cei purtați de James Dean. Blue jeans devenea o modă și un fenomen vestimentar.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending