Connect with us

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Miron, Episcopul Cretei, făcătorul de minuni

Publicat

Publicitate

Sfântul Miron, Episcopul Cretei, a fost contemporan cu Sfântul Antonie cel Mare și, datorită evlaviei și vieții sale curate, a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni. El este serbat în calendarul ortodox la data de 8 august.

Viața pe scurt – Sfântul Miron, Episcopul Cretei (sinaxar)

Sfântul Miron, Episcopul Cretei s-a născut în satul Avrachi din insula Creta (Marea Mediterană), într-o familie de credincioși creștini. În ciuda faptului că erau vremuri de prigoană a creștinilor, educația religioasă primită i-a întărit credința în Dumnezeu și i-a înmulțit harurile. În tinerețe, căsătorit fiind, Sfântul Miron era un agricultor harnic, admirat în comunitate pentru viața sa virtuoasă, fiind un exemplu de bun creștin, înțelept, altruist și iubitor de oameni. Pentru că din roadele sale împărțea săracilor, ostenelile lui erau binecuvântate de Dumnezeu, căci, pe cât dădea el din roade, pe atât ele se înmulțeau, și era milostiv mai mult decât ceilalți oameni.

Odată a găsit în aria sa pe niște tâlhari furând, care își umpluseră sacii de grâu și nu puteau să-i ridice de pe pământ. Iar el, în loc să-i bată sau să le facă vreun rău, le-a ridicat sarcinile, le-a pus pe umerii acelora cu mâinile sale și le-a poruncit să nu spună la nimeni lucrul acela.

După moartea soției sale, credincioșii din sat l-au îndemnat să accepte hirotonirea ca preot, lucru pe care, din smerenie, l-a acceptat cu greu. A învăța popoarele sfânta bună credință și le întărea spre nevoințele cele mucenicești, fiind atunci prigonire a păgânului împărat Deciu.

După moartea lui Deciu și după încetarea prigonirii, a fost ridicat la scaunul episcopal al Gortysului (capitala provinciei romane Creta, la acea vreme) și al Knossosului – și, de aici, numele sub care Biserica Ortodoxă îl pomenește astăzi, de Episcop al Cretei.

Publicitate

Minunile Sfântului Miron, Episcopul Cretei

A cinstit pomenirile sfinților mucenici care au pătimit pentru Hristos în vremea prigonirii, și făcea multe minuni. El a oprit curgerea unui râu; căci râul umflându-se, și un bărbat slăvit, anume Triton (actualul Kerteros), având mare nevoie să treacă râul, sfântul episcop a oprit repejunea râului și nu l-a lăsat să curgă până ce acel bărbat, trecând dincolo, s-a întors iarăși înapoi. După ce s-a întors acela, Sfântul Miron a trimis toiagul său, poruncind râului ca iarăși să curgă în calea sa.

Ajungând trimișii, când au tulburat apa cu toiagul sfântului, spunându-i ei porunca arhiereului, îndată a curs râul cu mare pornire și s-a îndreptat în curgerea sa ca mai înainte.

Sfântul Miron, Episcopul Cretei trece la cele Veșnice

Sfântul Miron a trăit o sută de ani, până în jurul anului 350, ducând o viață retrasă în chilia ascunsă într-o grotă, puțin mai jos de biserică și fiind binecuvântat de Dumnezeu cu harul de a face minuni, chiar și după moartea sa.

Surse: Crestin Ortodox, Basilica.

Unde se găsesc moaștele Sfântului Miron, Episcopul Cretei

La 12 mai 2014, în urma unor revelații ale localnicilor și slujitorilor bisericii, a fost descoperit, cu mare emoție, mormântul Sfântului conținând peste 200 de fragmente osoase, vechi de peste 16 secole, protejate de o placă de marmură. Exhumarea a avut loc în prezența Episcopului Irineu al Cretei, la decizia Coliliului eclesiastic, evenimentul fiind înregistrat video.

În fiecare an, pe 8 august, conform calendarului ortodox, este cinstit Sfântul Miron, Episcopul Cretei, făcătorul de minuni. Biserica cu moaștele Sfântului și schitul cu izvorul vindecător din satul Agios Myron devin loc de pelerinaj și rugăciune, atrăgând credincioșii ortodocși din Creta și Grecia, dar și vizitatorii străini, pasionați de istorie, cultură și spiritualitate.

Peșterea Sfântului Miron, Episcopul Cretei, făcătorul de minuni

Moaștele Sfântului Miron, Episcopul Cretei în România

Un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Miron, Episcopul Cretei, este prezent în Biserica Parohiei „Miron Patriarhul”, Protopopiatul Sector 1 Capitala.

Menționăm că moaștele Sfântului Ierarh Miron au fost descoperite pe 12 mai 2014, fiind scoase din mormânt și așezate într-o raclă, în prezenta Arhiepiscopului Irineu al Cretei.

Pe 24 martie 2016, a fost primit la București un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Miron, iar doi ani mai târziu, a fost mutat într-o raclă nouă, special confecționată la Atelierele Patriarhiei Române de la Mănăstirea Pasărea.

După slujba de sfințire, racla a fost depusă și o puteți vedea la Parohia Sfânta Maria Miron Patriarhul, lăcaș de cult fondat în 1934 cu sprijinul reginei Maria și a enoriașilor din sectorul IV al Bucureștiului.

Sursă: Creștin Ortodox.

Biserica și chilia „Sfântul Miron, Episcopul Cretei”

La 20 km sud-vest de Heraklion, pe un traseu ce șerpuiește pe colinele cu podgorii și livezi de măslini, se află satul Agios Myron/ Sfântul Miron, așezat la 440 m altitudine, într-un cadru geografic superb. Satul are o istorie străveche și o importantă semnificație pentru Biserica Creștin – Ortodoxă greacă, fiind locul în care s-a născut și a trăit, în sec III-IV, cel ce avea să fie ridicat în vremea vieții sale la rang de Episcop al Cretei și mai târziu, canonizat ca Sfântul Miron, făcătorul de minuni.

Localitatea, ridicată pe ruinele anticului oraș Rauko/Rafko, a fost atestată pentru prima dată sub numele de Agios Myron în documente venețiene din 1281, de atunci apărând cu același nume în diverse acte oficiale și recensăminte, până în zilele noastre.

Pe o colină terasată, se află Biserica Agios Myron, monument istoric din sec al XI-lea (unele surse spun că și mai vechi, datând din perioada bizantină timpurie), în incinta căreia se găsesc, alături de icoana Sfântului Miron, mormântul și moaștele.

Din curtea bisericii, coborând pe o alee, se ajunge la chilia Sfântului, o grotă naturală în stânca de granit, din care șiroiește un izvor de apă minerală, tămăduitoare.

Chilia din stâncă și izvorul tămăduitor al Sfântului Miron

Intrarea în Peșterea Sfântului Miron, Episcopul Cretei, făcătorul de minuni
Coborând pe aleea din curtea bisericii către vest, se ajunge la chilia-grotă, încorporată astăzi într-o frumoasă capelă. În interior, găsim două icoane mari ale Maicii Domnului și Sfântului Miron, tavanele pictate cu apostoli și sfinți, candelabre sofisticate și un vitraliu reprezentându-l pe sfânt, care luminează vesel interiorul capelei. Înaintea icoanelor, credincioșii agață „jertfe”, niște plăcuțe argintate (să zicem, echivalentul acatistelor, la noi) care reprezintă părți ale corpului, persoane sau obiecte, fie în semn de recunoștință și mulțumire, fie ca rugăciune pentru ajutor și nădejde, însoțite de aprinderea unei lumânări.

În peretele de granit opus intrării în capelă, se deschide o arcadă, urmată de trei trepte care coboară în grotă. Într-un spațiu umed și răcoros, în care nu încap mai mult de trei persoane, se află un pat de piatră – de fapt o scobitură de lungimea unui om, un mic altar cu o candelă care arde tot timpul lângă icoana Sfântului Miron – și, într-un colț, un puț adânc de un metru în care se adună apa ce șiroiește pe perete. Un polonic cu coada lungă și o cană mare cu toartă sunt de ajutor celor care doresc să bea pe loc sau să-și umple o sticlă pentru acasă. Credincioșii o numesc Izvorul Tămăduitor al Sfântului Miron.

Biserica Sfântului Miron, episcopul Cretei

Traversând secolele de ocupații străine și de prigoană a creștinilor ortodocși, biserica Agios Myron a suferit numeroase distrugeri, asemeni întregii așezări. Multe din clădirile istorice și construcțiile impozante ce au fost ridicate în perioada înfloritoare venețiană au fost puse la pământ într-un puternic cutremur din 1856. La scurt timp, în perioada Marii Revoluții Cretane (1866-1869), datorită poziției sale strategice și a fortificațiilor care adăposteau rebelii creștini, satul a fost incendiat de către trupele otomane ale lui Reșid Pașa, iar Biserica, împreună cu mormântul Sfântului Miron pe care îl adăpostea, profanată.

În perioada modernă, biserica a fost reconstituită și renovată, bucurându-se să găzduiască icoana Sfântului Miron, ce a supraviețuit, miraculos, tuturor încercărilor.

Fie că vă numărați sau nu printre aceștia, dacă ajungeți în vacanță prin Creta, nu ratați acest reper important din patrimoniul istoric și spiritual al națiunii grecești și al Bisericii Ortodoxe!

 

Etimologia / semnificația numelui Miron

În primul rând „La mulți ani!” tuturor celor care poartă numele Sfântului Miron, Episcopul Cretei!

Miron – este varianta romanească a numelui Myron ce provine din limba greacă (Mύρων, μύρον). Semnificația numelui Miron este „mirt, ulei parfumat”. Myrrh este și rășina parfumată obținuta de la un copac din zona Arabiei.

De la acest nume vin și denumirile de mire, mireasă, deoarece parteneri trebuie să aibă un comportament care să aducă bucuria în cuplu ca cu un bun miros.

De asemenea, Miron este folosit în onomastică și în Israel, numele provenind de la denumirea celui mai înalt munte din Israel, Muntele Meron. Este și numele unui sat de pe versanții săi, gândit să fie pe același loc cu vechiul oraș canaanit Merom.

În onomastica românească este mai rar folosit, cel mai des însă este întâlnit ca nume de familie ca Miron sau Mirea, sau în mai găsim folosit în onomastica monahală.

Derivate ale numelui Miron

Miron, Mirion, Mironcu, Mire, Mirea, Mira, Miru, Mirca, Mircan, Mirșu zis și Merșu, Mirodon, Miroslov,

Când își post serba ziua de nume cei care poartă numele de Miron?
Conform calendarului ortodox, aceștia își pot serba ziua de nume în date de 8 august când este pomenit Sfântul Miron, Episcopul Cretei.

Icoana Sfântului

Icoana Sfântului Miron, Episcopul Cretei, făcătorul de minuni 8 august
Dionisie din Furna în „Erminia picturii bizantine” nu ne furnizează detalii despre felul în care trebuie să fie pictat Sfântul Miron, Episcopul Cretei.

Viața completă – Sfântul Miron, Episcopul Cretei (Viețile Sfinților)

Sfântul Miron s-a născut și a crescut în insula Creta. La începutul vieții sale a luat femeie și lucra pământul, mâncându-și pâinea sa din sudoarea feței sale și hrănind și pe alții; pentru că din roadele care îi creșteau împărțea săracilor, și astfel ostenelile lui erau binecuvântate de Dumnezeu, căci, pe cât dădea el din roade, pe atât ele se înmulțeau, și era milostiv mai mult decât ceilalți oameni. Odată a găsit în aria sa pe niște tâlhari furând, care își umpluseră sacii de grâu și nu puteau să-i ridice de pe pământ. Iar el, în loc să-i bată sau să le facă vreun rău, le-a ridicat sarcinile, le-a pus pe umerii acelora cu mâinile sale și le-a poruncit să nu spună la nimeni lucrul acela.

Pentru o viață îmbunătățită ca aceasta a fost pus preot al sfintei biserici a lui Dumnezeu și învăța popoarele sfânta bună credință și le întărea spre nevoințele cele mucenicești, fiind atunci prigonire a păgânului împărat Deciu. Ir după moartea lui Deciu și după încetarea prigonirii, a fost ridicat la scaunul episcopiei. Și cinstea pomenirile sfinților mucenici care au pătimit pentru Hristos în vremea prigonirii, și făcea multe minuni și puteri.

El a oprit curgerea unui râu; căci râul umflându-se, și un bărbat slăvit, anume Triton, având mare nevoie să treacă râul, sfântul episcop a oprit repejunea râului și nu l-a lăsat să curgă până ce acel bărbat, trecând dincolo, s-a întors iarăși înapoi. Iar după ce s-a întors acela, Sfântul Miron a trimis toiagul său, poruncind râului ca iarăși să curgă în calea sa. Și ajungând trimișii, când au tulburat apa cu toiagul sfântului, spunându-i ei porunca arhiereului, îndată a curs râul cu mare pornire și s-a îndreptat în curgerea sa ca mai înainte. Acest mare plăcut al lui Dumnezeu a făcut și alte minuni ca acestea și petrecând toată viața lui cu iubire de Dumnezeu și cu cuvioșie, s-a mutat la Domnul, având vârsta de 100 de ani.

Calendar Ortodox – Sfinții de astăzi 8 august

În aceasta luna, în ziua a opta, pomenirea Cuviosului Părintelui nostru Emilian Mărturisitorul, episcopul Cizicului;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Miron, făcătorul de minuni, episcopul Cretei;
Tot în aceasta zi, pomenirea Preacuviosului Părintelui nostru Teodor, egumenul de la Oronon;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfinților Mucenici Elefterie si Leonid, si a Sfinților prunci, care prin foc s-au săvârșit;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfinților zece pustnici din Egipt, care cu pace s-au săvârșit;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfinților doi Mucenici din Tir, care s-au săvârșit fiind târâți pe pământ;
Tot în acesta zi, pomenirea Sfântului Mucenic Stirachie, care de sabie s-a săvârșit;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului nou Mucenic Anastasie bulgarul, care a mărturisit în Tesalonic, la anul 1794 si, suferind chinurile, s-a săvârșit;
Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului nou Mucenic Triandafil Zagoeul, care a mărturisit în Constantinopol la anul o 1680.

Pe Sfântul Miron, Episcopul Cretei să îl rugăm să ceară de la Dumnezeu pentru noi mântuire sufletelor noastre: Sfinte Ierarhe Miron roagă-te lui Hristos pentru noi! Cu ale lui sfinte rugăciuni și cu ale tuturor Sfinților pomeniți astăzi, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește-ne pe noi. Amin.

sursa: pravila.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Pui de pisică salvați de pompierii botoșăneni din tavanul fals al unei camere

Publicat

Publicitate

Mieunaturi slabe, care păreau să vină de nicăieri, i-au atras atenția unui trecător. Bărbatul s-a oprit, a ascultat atent, a căutat prin jur, dar sunetul continua, neliniștitor. După zeci de minute de încercări fără rezultat, a alertat pompierii.

La caz s-a deplasat un echipaj din cadrul Detașamentului Botoșani, care a început să verifice clădirile din zonă. În cele din urmă, bănuiala lor s-a adeverit: mieunatul se auzea dintr-una din clădiri, mai exact… din tavanul fals al unei camere.

Intervenția a fost delicată. Cu grijă, salvatorii au decupat o porțiune din plafon, în timp ce mieunatul devenea tot mai slab. După câteva minute tensionate, trei ghemotoace de blană au fost scoase la lumină – speriate.

Puii de pisică au fost lăsați în grijă medicilor veterinari care dețin cafeneaua „La mâțe” din municipiul Botoșani.

Într-o lume grăbită, trei suflete mici au fost salvate pentru că cineva s-a oprit, a ascultat și a decis să nu rămână indiferent.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Arafat: Inundațiile au afectat 201 localități; peste 500 de persoane din 12 localități au fost evacuate

Publicat

Publicitate

Un număr de 201 localități din 30 de județe au fost afectate de inundațiile și fenomenele meteo din ultimele zile, a informat, joi, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Au fost evacuate în total 549 de persoane din 12 localități, iar aproximativ 150 au revenit la caselor lor, a precizat secretarul de stat în MAI, în cadrul unei conferințe de presă, la Palatul Victoria. Au fost evacuate persoane din județele Covasna, cele mai multe, Botoșani, Brașov și Vrancea.

Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 104 case, 17 anexe gospodărești, 339 de curți, șase incinte ale unor instituții publice, un operator economic, 86 de beciuri sau subsoluri și 32 de străzi.

În localitatea Boroșneu Mare (Covasna) au fost afectate aproximativ 100 de gospodării, în urma unei breșe în dig, realizată pentru a preveni inundarea unui număr și mai mare de case. Locatarii au fost evacuați în prealabil.

‘Cele mai multe persoane au fost evacuate în județul Covasna. Au fost evacuări făcute acum o perioadă, acum două zile, oamenii s-au întors, din nou a fost făcută evacuarea azi noapte, fiind riscul de rupere a digului și, cum am zis, sperăm că oamenii se vor întoarce, semnalele sunt pozitive, apa a fost în scădere de astăzi dimineață, oamenii se vor întoarce acasă, însă clar că am rămas mai liniștiți pentru că nu erau sub un risc iminent dacă se rupe digul’, a explicat Arafat.

 

Publicitate

De asemenea, s-a intervenit pentru degajarea a 171 de copaci, a 11 elemente de construcție și a unui stâlp, fiind afectate 126 de autoturisme, 15 din cadrul Inspectoratului Poliției Județene Dâmbovița.

Circulația rutieră a fost afectată pe șase drumuri naționale și pe opt drumuri județene.

Traficul feroviar a fost afectat pe magistrala căii ferate 300, între stațiile Predeal și Timișu de Sus, din cauza surpării terasamentului pe o lungime de circa 50 de metri. Potrivit lui Raed Arafat, situația urmează să fie remediată, iar în prezent trenurile circulă pe un singur fir, ceea ce poate genera întârzieri.

Secretarul de stat a reamintit că o persoană din județul Caraș-Severin a decedat, fiind lovită de trăsnet. O altă persoană a fost rănită, din același motiv, fiind transportată la spital.

‘Sfătuiesc populația, când se dau avertizări, să nu rămână în spații deschise, pe câmp. Să citească pe fiipregatit.ro sau pe aplicația DSU recomandările, ce au de făcut pentru a evita astfel de situații’, a menționat Arafat.

1.078 de persoane din localitatea Ciugheș (Bacău), dar și persoane din Neamț sunt izolate rutier. IGSU a luat măsuri, astfel încât să existe echipe de intervenție în zonă, în caz de situații de urgență.

‘Circulația rutieră este restricționată pe două drumuri naționale la acest moment, drumul național 2B din Galați și drumul național 13E din Covasna, respectiv este blocată pe patru drumuri județene, drumul județean 103B din Covasna, drumul județean 281B din Iași, drumul județean 121G din Covasna și drumul județean 282E din Iași, din cauza apei și a aluviunilor acumulate, precum și a copacilor căzuți’, a menționat secretarul de stat. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

ITM Botoșani: Avantajele și beneficiile contractului colectiv de muncă

Publicat

Publicitate

Legea nr.367/2022 privind Dialogul Social prevede că negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători. În cazul în care într-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită să participe la negocierea colectivă, conform prezentei legi, poate iniția negocierea contractului colectiv de muncă în orice moment (art.108, alin.3 din Legea nr. 367/2022).

  1. Contractul colectiv de muncă aduce avantaje semnificative salariaților, întrucât completează și îmbunătățește prevederile contractului individual de muncă.

Iată cele mai importante beneficii:

  • drepturile salariale îmbunătățite,
  • salarii mai mari decât minime prevăzute de lege sau contract individual de muncă,
  • sporuri suplimentare ( condiții grele de muncă, ore suplimentare, muncă de noapte),
  • tichete de masă, vouchere de vacanță sau alte beneficii extrasalariale.

 

  1. Protecție în fața concedierii

Contractul colectiv de muncă poate prevedea proceduri mai stricte pentru concediere, inclusiv:

  • consultarea sindicatului,
  • perioade de preaviz extinse,
  • compensații la disponibilizare.

 

  1. Drepturi sociale extinse:
  • zile libere suplimentare (ex. pentru evenimente familiale),
  • concedii de studii în condiții avantajoase,
  • ajutoare financiare în caz de boală, deces, naștere.

 

Publicitate
  1. Siguranță și condiții mai bune la locul de muncă

Contractul colectiv de muncă cuprinde obligații clare ale angajatorului privind :

  • echipament de protecție,
  • instruirea periodică,
  • evaluarea riscurilor.

 

  1. Participarea la decizii și transparență

Angajații, prin sindicat sau reprezentanți, pot negocia periodic condițiile de muncă.

Contractul colectiv de muncă poate obliga angajatorul să consulte salariații înainte de:

  • reorganizări,
  • reduceri de personal,
  • schimbări majore în program.

 

  1. Stabilitate și predictibilitate

Contractul colectiv de muncă are o durată determinată (de regulă 1-2 ani), ceea ce oferă un cadrul stabil pentru relații de muncă și se aplică tuturor salariaților, indiferent dacă sunt membrii de sindicat sau nu.

 

  1. Accces la formare profesională

Contractul colectiv de muncă poate conține obligații ale angajatorului privind:

  • cursuri de perfecționare plătite,
  • promovarea internă a angajaților.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Ziua Eroilor a fost sărbătorită la Botoșani

Publicat

Publicitate

Ziua Eroilor a fost sărbătorită joi, 29 mai, la Botoșani. Au fost organizate mai multe evenimente de către autoritățile județene și locale, la Cimitirul Eroilor. 

Joi, de la ora 12:00, la Cimitirul Eroilor a fost organizat un ceremonial religios, urmat de o alocuțiune privind semnificația evenimentului.

Au fost depuse de coroane și a defilat Garda de onoare.

Oficialitățile au  transmis mesaje privind importanța Zilei Eroilor.

Pomenirea eroilor români la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 şi consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001, când această zi a fost proclamată sărbătoare naţională bisericească.

Publicitate

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending