Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Ioan Botezătorul

Publicat

Publicitate

Pe 7 ianuarie praznuim Soborul Sfantului Ioan Botezatorul. Sfantul Ioan s-a nascut ca rod al rugaciunilor si al postului, din parintii Zaharia si Elisabeta. Nasterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus.

Ioan, nume daruit de Dumnezeu

Sfantul Ioan Botezatorul poarta numele de Ioan pentru ca asa a dorit Dumnezeu. Faptul ca numele nu a fost pus in mod liber de catre parinti, ci a fost vestit de Arhanghelul Gavriil, denota ca in numele lui Ioan este prevazuta o misiune speciala: sa le descopere multimilor pe Fiul lui Dumnezeu. Din acest motiv el este numit Inaintemergator, pregatitor al caii Domnului. Cuvintele “Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii”, arata puterea pe care o are Hristos in a restaura firea omeneasca. Nu intamplator Evanghelia nu vorbeste despre pacate ci de pacat, ca pacat al neascultarii primilor oameni fata de Dumnezeu. Deci, accentul cade pe sfintirea naturii umane.

Sfantul Ioan Botezatorul a fost proroc inca din pantecele maicii sale. Potrivit Sfintei Scripturi, Ioan Botezatorul a saltat in pantecele maicii sale in momentul in care Elisabeta se intalneste cu Fecioara Maria care Il purta in pantece pe Domnul. Desi a saltat in pantece, Ioan afirma ca “nu-L stia pe Domnul” (Ioan 1, 31). Aceasta marturisire a lui Ioan este adevarata, caci el nu putea cunoaste din proprie experienta ca Cel purtat in pantecele Mariei este Fiul lui Dumnezeu. Parintele Dumitru Staniloae, comentand acest episod, spune ca Ioan “a simtit venind din Acela o lumina, sau de la Duhul Sfant din El, care l-a facut sa salte de bucurie. Sunt cunostinte care apar in noi in chip tainic, fara niciun efort al nostru de a le castiga”.

Chiar daca nu a scris nimic, el este numit proroc si pentru ca a vestit Jertfa Domnului atunci cand a marturisit vederea Mielului lui Dumnezeu. Amintim ca atunci cand evreii serbau Pastele, consumau un miel in amintirea eliberarii din robia egipteana. Cuvintele lui Ioan “Iata Mielul lui Dumnezeu” vestesc moartea Domnului pentru izbavirea oamenilor din robia mortii.

Trebuie mentionat si faptul ca binevestind ca Hristos va boteza cu Duh Sfant si cu foc, inseamna ca a prevazut pogorarea Duhului Sfant in chip de limbi de foc la Cincizecime.

Publicitate

Ioan Botezatorul – Ingerul Domnului

Prorocul Maleahi l-a numit pe Ioan Botezatorul “Ingerul Domnului”, pentru ca avea sa-I gateasca calea (Mal. 3, 1), iar Mantuitorul recunoaste ca Ioan este “ingerul” de care a vorbit Maleahi (Matei, 11,10). De ce il numim inger intrupat? Pentru ca el a ajuns sa poarte in fiinta sa semnele biruintei asupra pacatului originar. Incingerea cu o curea de piele provenita de la un animal mort semnifica mortificarea, omorarea patimilor pacatoase care traiesc in el. Evanghelistul Marcu precizeaza: “Si Ioan era imbracat in haina de par de camila, avea cingatoare din piele imprejurul mijlocului si manca lacuste si miere salbatica” (Marcu 1,6). In trecut, incingerea cu o curea semnifica starea de activitatea. Astfel, incingerea lui Ioan cu o curea denota ca acesta se afla in lucrare duhovniceasca. Reprezentarea Sfantului Proroc Ioan cu aripi se datoreaza modului sau aspru de vietuire, dar si faptului ca a fost un trimis al Domnului.

Predica sa incepe ca si predica Mantuitorului cu urmatoarele cuvinte: “Pocaiti-va, ca s-a apropiat Imparatia cerurilor”. O chemare de a schimba intreaga fiinta printr-un nou mod de vietuire.

Ioan Botezatorul – cel mai mare om care s-a nascut din femeie si cel mai mic in imparatia cerurilor

Textul din evanghelia de la Matei 11, 11: “Adevarat zic voua: nu s-a ridicat intre cei nascuti din femei unul mai mare decat Ioan Botezatorul; totusi, cel mai mic in imparatia cerurilor este mai mare decat el” (Matei 11, 11), este marturisirea lui Hristos despre Ioan.

Sfantul Maxim Marturisitorul spune ca “teologul cel mai inalt e mai mic decat cel de pe urma dintre ingeri”. El face aceasta afirmatie pentru ca rezuma “imparatia cerurilor” la lumea ingerilor, caci Imparatia cerurilor nu era inca deschisa oamenilor in vremea lui Ioan. Astfel, Sfantul Ioan este mai mic decat orice inger.

O alta talcuire a Sfantul Maxim Marturistorul este aceasta: “Fiindca se credea ca Ioan a dobandit prin contemplatie toata cunostinta ingaduita aici, cunostinta cea mai mica si cea mai de pe urma in viata viitoare e mai mare decat cea de aici”. De aici reiese ca orice cunoastere a lui Dumnezeu in aceasta lume, este doar “in parte” sau “ca in oglinda, in ghicitura”, pe cand in lumea de dincolo, cunoasterea va fi “fata catre fata”, “deplina”, dupa cum spune Sfantul Apostol Pavel (I Corinteni 13, 12).

Numele Ioan in limba ebraica vine de la “Iahve” si “hanan” si inseamna Dumnezeu este milos, dar numele se poate traduce si cu cel miluit de Dumnezeu.

Sarbatorile inchinate Sfantului Ioan Botezatorul

Biserica a inchinat sase sarbatori Sfantului Ioan Botezatorul : Soborul Sfantului Proroc Ioan Botezatorul (7 ianuarie), Prima si a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul (24 februarie), A treia aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul (25 mai), Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul (24 iunie), Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august) si Zamislirea Sfantului Ioan Botezatorul (23 septembrie).

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Prime de 1 Iunie pentru copiii angajaților: Beneficii posibile oferite de angajatori, în limita plafonului legal

Publicat

Publicitate

Cu ocazia zilei de 1 Iunie, angajatorii pot oferi angajaților beneficii dedicate copiilor acestora, sub diverse forme – inclusiv tichete cadou sau cadouri în bunuri. Valoarea maximă neimpozabilă a acestor beneficii este de 300 de lei pentru fiecare copil minor, conform prevederilor legale în vigoare, scrie alba24.ro.

ceste facilități pot fi acordate doar angajaților cu copii.

Conform legislației, acordarea de cadouri pentru copiii minori ai angajaților se face în limita a 300 de lei/copil. Această sumă este scutită de impozit pe venituri.

Prime pentru copiii angajaților, de 1 iunie

Potrivit Codului Fiscal, în cazul cadourilor în bani și/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depășește 300 lei:

  • cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;
  • cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
  • cadouri oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

Acordarea de prime pentru copiii angajaților poate fi un stimul pentru angajați și poate crește moralul și satisfacția la locul de muncă.

Publicitate

Atenție însă: este o opțiune a angajatorilor, nu o obligație.

Prime pentru copiii angajaților: acestea nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale.

Suma care depășește valoarea maximă de 300 lei reprezintă venit impozabil din salarii și se va datora impozit pe venit din salarii si contribuții sociale obligatorii (CAS, CASS și CAM).

Primele pentru copii trebuie trecute de angajatori în Declarația 112 la rubrica 8.4 (venituri neimpozabile).

Citeste mai mult

Administratie

Nicușor Dan își preia mandatul prezidențial

Publicat

Publicitate

Președintele ales Nicușor Dan preia, luni, mandatul prezidențial în cadrul unei ceremonii de predare-primire care va avea loc la Palatul Cotroceni.

Potrivit Administrației Prezidențiale, la ora 13,30, la Palatul Cotroceni se va desfășura ceremonia militară cu prilejul învestirii în funcția de președinte al României a lui Nicușor Dan, iar la ora 13,35 va avea loc ceremonia de predare-primire a mandatului de șef al statului.

Anterior, președintele ales Nicușor Dan depune jurământul în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Ședința solemnă este programată să înceapă la ora 12:00.

La ședința solemnă a Camerelor reunite ale Parlamentului consacrată ceremonialului depunerii jurământului de către președintele ales au fost invitați să participe membrii Guvernului și ai CCR, foștii președinți ai României, Familia Regală, reprezentanți ai instituțiilor publice centrale, dar și ai autorităților aflate sub control parlamentar, reprezentanți ai cultelor religioase. Printre invitați se află și europarlamentari, reprezentanți ai instituțiilor europene, dar și șefi ai misiunilor diplomatice acreditați în România.

Potrivit memorandumului aprobat de conducerea Parlamentului, ședința solemnă se deschide cu intonarea Imnului național, iar președintele Curții Constituționale, Marian Enache, prezintă hotărârea privind validarea alegerii președintelui.

Ulterior, Nicușor Dan va rosti jurământul, potrivit Constituției: ‘Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!’.

Publicitate

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, va binecuvânta învestitura președintelui României.

Ceremonia se încheie cu mesajul adresat în plen de noul președinte al țării.

Curtea Constituțională a României a validat, joia trecută, rezultatul alegerilor prezidențiale, hotărârea CCR fiind publicată în Monitorul Oficial.

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Forțe speciale din România, Republica Moldova și Spania, reunite într-un exercițiu tactic la Botoșani – Blue Guardians, ediția a II a

Publicat

Publicitate

Începând de astăzi, peste 100 de polițiști și luptători din cadrul structurilor de intervenție din județele Maramureș, Suceava, Iași, Vaslui, Galați și Tulcea, alături de reprezentanți ai Brigăzii cu destinație specială „Fulger” din Republica Moldova, ai Forțelor pentru Operațiuni Speciale (FOS) și ai Guardia Civil din Spania, participă la un amplu exercițiu de antrenament integrat organizat de Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani, în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Suceava.

Pe parcursul întregii săptămâni, participanții vor desfășura activități complexe de pregătire tactică, antrenamente în teren dificil și trageri cu toate categoriile de armament din dotare, în condiții care simulează intervenții reale.

Exercițiul se va încheia vineri, 30 mai, cu o demonstrație tactică desfășurată în baza unui scenariu operativ, care va pune accent pe cooperarea interinstituțională, coordonarea în teren și reacția integrată la amenințări deosebite.

Astfel de activități contribuie în mod esențial la creșterea capacității operaționale a structurilor de intervenție, la armonizarea procedurilor și la dezvoltarea unei culturi comune de securitate. Antrenamentele desfășurate în sistem integrat permit testarea eficienței tacticilor într-un cadru realist, în timp ce schimbul de experiență dintre participanți – proveniți din structuri diferite, dar cu misiuni similare – facilitează adaptarea rapidă la noi tipuri de amenințări și întărește colaborarea internațională în domeniul ordinii publice și securității.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Eroii români – pomeniți, joi, la praznicul Înălțării Domnului

Publicat

Publicitate

Clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase, joi, la ora 12,00, în ziua praznicului Înălțării Domnului, în semn de veșnică pomenire, prețuire și recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru libertatea, demnitatea și unitatea poporului român, mărturisirea credinței creștine și apărarea țării, informează, luni, Patriarhia Română.

La fiecare Sfântă Liturghie săvârșită în locașurile de cult sunt pomeniți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori, pentru apărarea patriei și a credinței ortodoxe strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea, unitatea și demnitatea poporului român.

„Prin credința, curajul și jertfa lor, eroii români au contribuit la consolidarea conștiinței și demnității naționale, afirmate concret prin dobândirea independenței, realizarea unității statului și apărarea constantă a libertății în istoria poporului nostru. Pentru a celebra această sărbătoare națională a poporului român, Catedrala Națională din București este edificată în memoria tuturor eroilor români, primul ei hram fiind Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor, iar al doilea hram Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”, precizează Patriarhia.

Pomenirea eroilor români la sărbătoarea Înălțării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 și consfințită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 și 2001, când această zi a fost proclamată Sărbătoare Națională Bisericească. De asemenea, prin adoptarea Legii nr. 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălțării Domnului Iisus Hristos a fost proclamată și Ziua Eroilor, ca sărbătoare națională a poporului român.

La 40 de zile de la Paște, creștinii sărbătoresc Înălțarea Domnului, fapt petrecut, potrivit Scripturilor, pe Muntele Măslinilor de lângă Ierusalim, unde Iisus și-a chemat apostolii pentru o ultimă binecuvântare.

AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending