Connect with us

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Ierarh Tarasie, Patriarhul Constantinopolului

Publicat

Publicitate

Sfântul Tarasie s-a născut în Constantinopol (Bizanț). Părinții săi, Gheorghe și Encratia, erau oameni înstăriți. Tatăl său era slujitor împărătesc și chiar Tarasie a fost nobil și secretar la curtea imperială. În luna septembrie, anul 780, împăratul Leon al IV-lea, iconoclastul, a murit pe neașteptate.

Moștenitorul tronului, Constantin al VI-lea era un copil în vârstă de 10 ani. Împărăteasa Irina a rămas regentă până la majoratul fiului său. Era deci împărăteasă (780-803). Irina a urmărit două scopuri în domnia ei: să-și păstreze tronul prin orice mijloace și să restabilească cinstirea sfintelor icoane. Pentru împlinirea acestui scop din urmă a fost ajutată mult de fostul secretar imperial, Tarasie, ajuns patriarh în anul 784. Lupta împărătesei și a lui Tarasie nu a fost ușoară.

Prima încercare de a se ține un Sinod Ecumenic în Constantinopol în anul 786 a dat greș. De abia în anul următor, 787, după ce s-au luat toate măsurile de înlăturare a oricărei primejdii, s-a ținut Sinodul al VII-lea Ecumenic în Niceea. Acesta a restabilit ortodoxia și închinarea la sfintele icoane. Tânărul împărat s-a căsătorit în luna noiembrie a anului 788 cu Maria d`Amnia, iar după câțiva ani a crezut de cuviință să o trimită la mănăstire pentru a se putea recăsători cu o domnișoară de la curte, pe nume Teodota.

Împăratul spunea că soția sa a vrut să îl otrăvească. Patriarhul Tarasie s-a împotrivit, apărând nevinovăția Mariei, știind adevărul. Astfel, nu i-a dat binecuvântare nici pentru alungarea împărătesei Maria, nici pentru noua căsătorie săvârșită totuși în palat, în septembrie 795, de un preot caterisit. Patriarhul Tarasie a păstorit până în anul 806, când a trecut la Domnul, după 22 de ani de luptă pentru Hristos. A fost îngropat în mănăstirea zidită de el pe malurile Bosforului.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Categoriile de persoane scutite de plata CASS de la 1 septembrie. Cine va avea asigurare de sănătate fără achitarea contribuției

Publicat

Publicitate

Categoriile de persoane scutite de plata CASS de la 1 septembrie. Noua lege de măsuri fiscale prevede situațiile în care persoane pot beneficia de asigurare de sănătate de stat, fără să fie necesară achitarea contribuției, scrie alba24.ro.

Guvernul a restrâns categoriile de persoane exceptate de la plata CASS, însă a păstrat anumite condiții.

Potrivit măsurilor pregătite de Guvern, ce se vor aplica de la 1 septembrie, va fi aplicat CASS pensiilor ce depășesc pragul de 3000 de lei. Contribuția se calculează în procent de 10% și se plătește pentru suma ce depășește acest prag. Măsura se aplică din 1 august 2025 până în 2028.

Categorii de persoane ce nu mai sunt scutite de plata CASS

Următoarele categorii de persoane nu vor mai fi exceptate de la plata CASS:

persoane aflate în întreținerea unei persoane asigurate, respectiv soț/soție/părinți fără venituri proprii

  • persoane persecutate în perioada comunistă
  • beneficiari de indemnizație de șomaj
  • persoane aflate în concediu creștere copil
  • persoane cu venitul minim de incluziune
  • personalul monahal
  • bolnavi incluși în programele de sănătate (cu excepția celor cu afecțiuni oncologice).

Aceștia vor putea depune declarație și achita contribuția la sănătate calculată la nivelul a șase salarii minime pe economie.

Plata CASS în tranșe

În cazul coasiguraților (soț, soție, părinți fără venituri proprii), pentru dobândirea calității de asigurat, se propune ca plata CASS prin depunerea unei declarații de venit prin care se exercită opțiunea, cu plata contribuției în două tranșe după cum urmează:

Publicitate
  • a) 25% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, la data depunerii declarației prin care se exercită opțiunea
  • b) 75% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui în care s-a exercitat opţiunea.

Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, în toate situațiile în care se exercită opțiunea începând cu data de 1 august 2025, inclusiv în cazul persoanelor care exercită opțiunea potrivit art. 180 alin. (1) din Codul fiscal, începând cu aceeași dată, se efectuează în 2 tranșe:

  • 50% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, la data depunerii declarației prin care se exercită opțiunea
  • 50% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui în care s-a exercitat opțiunea

Categoriile de persoane scutite de plata CASS de la 1 septembrie

Potrivit legii cu măsuri fiscale, vor beneficia în continuare de asigurare de sănătate de stat, fără plata CASS:

  • persoanele diagnosticate cu afecțiuni oncologice beneficiari de programele naționale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecțiuni, în condițiile Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea și combaterea cancerului, cu modificările și completările ulterioare
  • persoanele cu handicap

La sfârșitul anului 2024, potrivit evidențelor CNAS, 10,3 milioane de persoane erau scutite de plata contribuției și 6,3 milioane de persoane plăteau CASS.

Citeste mai mult

Eveniment

ATENȚIE! Tentative de înșelăciune telefonică în numele Poliției de Frontieră

Publicat

Publicitate

În ultimele zile, mai mulți cetățeni au sesizat că au fost apelați de pe numere necunoscute în care un robot le spune în limba engleză că sunt implicați într-un dosar al Poliției de Frontieră, că le-au fost furate datele personale. Li se cere să apese o tastă pentru a vorbi cu un „ofițer de caz”, iar apoi încearcă să obțină date cu caracter personal.

❗️ESTE O ÎNȘELĂTORIE❗️

Vă informăm că:
Poliția de Frontieră NU APELEAZĂ NICIODATĂ persoane pentru a le aduce la cunoștință implicarea într-un dosar penal și nu solicităm niciodată date personale prin telefon;
În cazul în care primiți astfel de apeluri, nu oferiți nicio informație! Închideți imediat apelul! Sesizați imediat autoritățile, la cea mai apropiată unitate de poliție!

Distribuiți acest mesaj și anunțați-vă cunoștințele pentru a preveni înșelătoriile și pentru a-i proteja pe cei dragi!
Poliția de Frontieră Română este alături de cetățeni și acționează pentru siguranța tuturor! Nu deveniți victima înșelătoriilor!

Citeste mai mult

Eveniment

Când ar putea crește din nou pensiile și salariile. Termenul anunțat de vicepremierul Tanczos Barna

Publicat

Publicitate

Când ar putea crește din nou pensiile și salariile. Măsurile de îngheţare și neindexare a salariilor şi pensiilor sunt temporare, a afirmat vicepremierul Tanczos Barna, marți seara, la Antena 3 CNN. Potrivit acestuia, o posibilă indexare ar putea avea loc în a doua jumătate a anului 2026, în cazul în care România se echilibrează financiar.

În ceea ce privește eliminarea sporurilor, vicepremierul susţine că este vorba despre o decizie definitivă.

Când ar putea crește din nou pensiile și salariile

Salariile și pensiile nu vor fi indexate cu rata inflației în 2025, prioritatea fiind asigurarea plății lor până la sfârșitul anului.

„Din punctul meu de vedere, și în decembrie, și în ianuarie, când am făcut bugetul, aceasta a fost prioritatea numărul unu: să asigurăm până la sfârșitul anului, fără niciun risc, plata tuturor salariilor și tuturor pensiilor și să nu ajungem în acea incapacitate de plată, să nu avem perturbări pe plățile lunare la zi, fără întârziere în aceste zone”, a spus Tanczos Barna, la Antena 3 CNN.

Vicepremierul a declarat că înghețarea și neindexarea salariilor și pensiilor este clar o măsură temporară.

„În cazul în care lucrurile se echilibrează în 2026, văd posibilă o indexare undeva în doua parte a anului. Dar România are nevoie, cel puțin de un an de zile, de reașezare a echilibrului fiscal-bugetar, cu condiția să avem și măsuri de susținere a economiei”, a mai precizat Barna.

Publicitate

Eliminarea unor sporuri, o „măsură definitivă”

Tanczos Barna a declarat că eliminarea unor sporuri „este o măsură definitivă”.

Pentru ca măsurile de austeritate să nu afecteze și creșterea economică, Barna spune că România trebuie să susțină în continuare și investițiile și măsurile de stimulare.

„Aceste măsuri de stimulare a economiei trebuie să vină în paralel cu măsurile de creștere a venitorilor statului. Altfel, intrăm în acea scădere economică din care nu mai ieșim. În același timp, acest pachet este fundamentul pentru o creștere de următorii 10 ani. (…)

Dar, din păcate, au mers pe o creștere bazată pe consum, în condițiile în care consumul și cererea au crescut mult mai repede decât producția internă. Decalajul dintre cele două a fost acoperit de importuri și atâta timp cât produsele au venit din afară a țării, practic valoarea adăugată produsă în România s-a dus afară. Noi trebuie să avem grijă ca și producția internă să crească suficient de mult, să avem capacitate de export, să echilibrăm și balanța comercială”, a spus Barna.

Citeste mai mult

Eveniment

Programul Rabla va fi reluat. Cât va fi bugetul pentru acest an. Anunțul ministrului Mediului

Publicat

Publicitate

Programul Rabla: Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, anunță că Programul ”Rabla” pentru persoane fizice va fi păstrat în acest an. Bugetul este de 200 de milioane de lei, scrie alba24.ro.

”Într-un an foarte dificil economic în care trebuie tăiate 30 de miliarde de lei, am reușit să salvăm programul Rabla persoane fizice.

În ultimele zile am primit sute de întrebări și am vrut să mă asigur, înainte de a da orice răspuns, că am toate cifrele.

Da, vom lansa programul Rabla persoane fizice în perioada următoare, cu un buget de 200 de milioane de lei. Asta pentru că înțelegem cu toții ce investiții au fost făcute, că oamenii au dat deja avans și noi trebuie să gândim măsuri care să țină cont și impactul în economie”, a transmis ministrul, pe pagina de Facebook.

Buzoianu spune însă că rămâne de văzut ce se va întâmpla anul viitor.

”Pentru anul viitor, rămân de avut mai multe discuții. Cea mai importantă discuție este despre analiza impactului pe reducerea de emisii pentru toate programele AFM. Viziunea noastră trebuie, pe termen mediu și lung, să se schimbe de la vouchere, la programe naționale cu impact pe mediu cuantificabil clar”, menționează ministrul.

Publicitate

Context

Administraţia Fondului pentru Mediu anunța în 18 iunie suspendarea tuturor programelor de finanțare în desfășurare.

Ulterior, AFM a revenit și a precizat că s-a decis „suspendarea lansării tuturor programelor de finanțare, inclusiv lansarea sesiunii Rabla pentru persoane fizice”, care era programată pentru 19 iunie.

Programul Rabla este un program guvernamental din România prin care statul oferă stimulente financiare pentru casarea mașinilor vechi și poluante și achiziționarea unor vehicule noi, mai puțin poluante sau nepoluante.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending