Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Cuvios Tit, făcătorul de minuni

Publicat

Sfântul Cuvios Tit a trăit în timpul marilor tulburări provocate de iconoclasm (secolul al IX-lea), fiind un adevărat stâlp al Bisericii lui Hristos și al Ortodoxiei. Pentru marea sa credință, smerenie și curăție, Dumnezeu l-a învrednicit cu darul facerii de minuni, atât în timpul vieții, cât și după trecerea sa la cele veșnice.

Prăznuirea sa se face în Biserica Ortodoxă pe 2 aprilie. Acest fericit și sfânt părinte al nostru Tit, iubind pe Hristos din tânăra vârstă, și lepădându-se de lume, a mers la o mănăstire de obște, mănăstirea studiților mai precis. Acolo a dobândit două mari virtuți: smerenia și ascultarea. Şi atâta s-a supus pe sine smereniei și ascultării, încât nu numai pe ceilalți frați ai mânăstirii aceleia i-a întrecut, ci și pe tot omul. Făcându-se păstor oilor celor cuvântătoare ale lui Iisus Hristos, avea atâta blândețe și dragoste și milosârdie ca nimeni altul; și s-a păzit curat și la trup și la suflet din copilărie, ca un înger al lui Dumnezeu.

Drept aceea și mare făcător de minuni făcându-se, către Domnul s-a mutat, lăsând ca un stâlp însuflețit și icoană adevărată, faptele cele bune ale sale, și ucenicii, și pe cei ce au pustnicit împreună cu dânsul. Sfântul Cuvios Tit a adormit cu pace în veacul al nouălea.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024:Sfântul Sfințit Mucenic Artemon

Publicat

Sfântul Sfințit Mucenic Artemon – 13 aprilie

Sfântul Artemon s-a născut din părinți creștini, în Laodiceea, Siria, în prima jumătate a secolului al III-lea. Încă de mic a slujit Biserica, fiind citeț timp de 16 ani. Pentru râvna sa Episcopul Sisinie l-a hirotonit diacon. Sf. Artemon și-a îndeplinit conștiincios această chemare timp de 28 de ani, după care a fost făcut preot. Ca preot Sf. Artemon a slujit Biserica creștină 33 de ani, ducând numele creștinismului printre păgâni. În timpul împăratului roman Dioclețian au avut loc o serie de persecuții sângeroase ale creștinilor. Artemon, deja în vârstă, și episcopul său, din râvnă pentru dreapta credință aduseseră atingere unui templu al zeiței Artemis. Atunci când a sosit în oraș Patricius, delegat imperial ce urma să supravegheze cultul idolilor menit să ducă la identificarea creștinilor, Artemon a încurajat lumea să rămână credincioasă. Aflând Patricius cine este responsabil de pagubele aduse templului Artemisei a vrut să meargă să pedepsească, însă prin rânduială de sus este nevoit să arate clemență episcopului creștin pentru că mijlocise tămăduirea sa dintr-o boală. Nefăcând asta din toată inima, el nu a renunțat la implementarea edictului imperial împotriva altor creștini. Pe drum s-a întâlnit și cu Sf. Artemon. Păgânii i-au descoperit lui Patricius că și Sf. Artemon a participat la distrugerea templului Artemisei și a dat ordin să fie arestat și dus în Cezareea. În Cezareea Patricius l-a pus la judecată pe Sf. Artemon, obligând-l să se închine în templul lui Asclepius. Plin de curaj și de putere a lui Dumnezeu Artemon a făcut semne minunate care au determinat chiar pe unii preoți păgâni să se convertească. În cele din urmă Artemon a primit cu dragoste și mărturisire cununa martiriului. Curajul în fața suferințelor trupeși și chiar în fața perspectivei iminente a morții este un dar al lui Dumnezeu. Însă acest dar este pregătit prin ani de practică a bunătății și a tuturor virtuților creștinești. Atunci când Mântuitorul este centrul vieții creștinilor, tot El este cel ce însoțește pe aceștia în clipele grele dar minunate ale martitiului.

Citeste mai mult

Eveniment

„Biserica- spital duhovnicesc”, proiect demarat de Parohia Grivița, Cordăreni

Publicat

În cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”, Parohia Grivița a demarat Proiectul intitulat: „Biserica- spital duhovnicesc”.

Au fost prezentate o serie de trei cateheze, conform tematicii concursului, și cu scopul de a implica tinerii în misiunea de cercetare și îngrijire a bolnavilor. Prima dintre acestea, „Implicarea tinerilor în îngrijirea bolnavilor”, a fost adresată elevilor clasei a VIII-a de la Școala Gimnazială „Mihai Munteanu” din Cordareni, mulți dintre aceștia fiind membri ai grupului de cateheză al parohiei, în urma unei colaborări fructuoase între școală și Biserică.

În Duminica a III-a din Postul Mare, s-a desfășurat o altă cateheză, „Sfântul Maslu-Taina vindecării”, în fața credincioșilor prezenți la Taina Sf. Maslu, în care părintele paroh a evidențiat importanța și beneficiile acestei Taine pentru viața creștinilor. Continuând periplul activităților, în după-amiaza zilei de miercuri, 10.04.2024, o parte din tinerii din grupul de cateheză au participat la o nouă sesiune catehetică cu titlul „Biserica- spital duhovnicesc” axată pe dimensiunea vindecătoare a Bisericii. După această activitate, copiii s-au implicat într-un atelier numit „Micii iconari”, unde au realizat câteva icoane, desenate pe hârtie, înfățișând Sfinții Tămăduitori.

Activitățile vor continua și în perioada următoare, iar săptămâna viitoare Proiectul va fi înaintat comisiei organizate la nivelul Protopopiatului Dorohoi pentru evaluare. (Pr. Marian Corolea)

Citeste mai mult

Eveniment

menzi de 30.000 de lei pentru românii care îşi închiriază apartamentul ilegal în regim hotelier. Ce condiţie trebuie să respecte

Publicat

Ministerul Turismului va sancţiona proprietarii care îşi promovează camerele pe platformele online fără să fie înregistraţi şi clasificaţi de către stat. Cei care nu vor respecta regulile vor primi amenzi de până la 30 de mii de lei, scrie observatornews.ro.

Piaţa închirierilor pe termen scurt a explodat în pandemie
 

Adam Alexandru, consilier imobiliar: Interesul platformei este să facă cât mai multe comisioane şi să aibă oferte cât mai diversificate, practic cu noua lege obligă platforma să îi forţeze. Vrei să mai ai apratamentul în lista de la noi şi să câştigi bani? Dă-ne şi documentul acesta.

Ministerul Turismului schimbă legea de luna viitoare.

Lucian-Ioan Rus, secretar de stat Ministerul Turismului: Vorbim despre camere, pensiuni sau hoteluri acestea trebuie clasificate in primul rand dupa care pot fi promovate pe toate siteurile de promovare in domeniul turismului. Bineînţeles ca vom avea amenzi corespunzatoate amenzile vor fi destul de mari, până în 50 de mii de lei.

Înscrierea în lista de clasificare este gratuită şi se face şi online.

Lucian-Ioan Rus, secretar de stat Ministerul Turismului: În momentul in Care un spatiu este clasificat la anumite stele, noi suntem cei care dam conformitatea pe dimensiunile camerelor, dotarile lor, tot ceea ce inseamna confortul turistului in camerele de hotel.

Piaţa închirierilor pe termen scurt a explodat în pandemie la nivel internaţional. Pentru a opri listările ilegale, şi Comisia Europeană a impus deja schimbul de date între platforme și autorități.

Citeste mai mult

Eveniment

Morții de la Spitalul Pantelimon ar putea fi dezgropați pentru noi expertize

Publicat

Decizie de ultimă oră, în dosarul deceselor suspecte de la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon, din Capitală, anunță Realitatea Plus.
Surse au declarat pentru REALITATEA  că exista o posibilitate ca să fie dezgropați morții de la Terapie Intensivă pentru noi expertize.

Anchetatorii au început vineri dimineață audierile în dosarul penal deschis în urma valului de morți suspecte de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Capitală. Cazul a ajuns în atenția opiniei publice în urma acuzațiilor lansate de un asistent medical, potrivit cărora, în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) a spitalului ar fi decedat 17 pacienți.

Potrivit sursei citate, decesele ar fi survenit în urma reducerii dozei de Noradrenalină, medicament care îi ține în viață pe bolnavii intubați. Tot vineri dimineață, la unitatea medicală urma să ajungă și Corpul de control al ministrului Alexandru Rafila. La anchetă participă, de asemenea, și Colegiul Medicilor.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului București (TB), Alexandru Anghel, a declarat, vineri dimineață, pentru HotNews.ro că audierile au început la ora 9.00, la Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending