Connect with us
Publicitate

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Cuvios Ștefan Savaitul

Publicat

Publicitate

Sfântul Ștefan Savaitul se numește așa pentru că a fost un monah nevoitor al Mânăstirii Sfântului Sava din Palestina. Ștefan s-a născut într-un sat palestinian din apropierea Ascalonului. Tatăl său se numea Chiric, iar mama Serghia. A rămas orfan de la o vârstă fragedă, moment în care Zaharia, un unchi de-al său, monah din Lavra Sfântului Sava, l-a luat în grijă.

A început astfel să trăiască în mânăstire de la vârsta de nouă ani. A stat cu râvnă sub ascultarea și îndrumarea lui Zaharia, iar la vremea potrivită acesta l-a călugărit. Cincisprezece ani a stat împreună cu unchiul său până când acesta a părăsit mânăstirea fiind ales stareț la mânăstirile Castellion și Spelaion. Sfântul Ștefan a rămas la Mânăstire făcând ascultări diferite. A fost brutar, a primit oaspeți la arhondaric, adică la chiliile dedicate primirii vizitatorilor, iar la timpul potrivit a fost hirotonit diacon fiind vreme de patru ani canonarh în timpul slujbelor. Sporind în viața duhovnicească a ales să se nevoiască mai intens trăind vreme de cinci ani zăvorât în chilie, ieșind doar sâmbăta și duminica să meargă la Sfânta Biserică.

După acești cinci ani a ieșit în pustie unde a trăit în sfânta singurătate până la sfârșitul vieții sale. A murit la vârsta de 69 de ani în anul 794. Acest sfânt al Bisericii, plin de har și binecuvântare a avut darul de a tămădui pe cei care îi cereau ajutorul, de aceea Sfântul Ștefan a mai fost numit Taumaturgul. Trebuie făcută diferența între Sfântul Ștefan Savaitul Taumaturgul și un alt Sfânt Ștefan Savaitul care era nepotul Sfântului Ioan Damaschin. Ștefan acesta din urmă, era grec de origine și i se mai spunea poetul pentru că a compus versuri. El a murit treisprezece ani mai târziu, după anul 807.

Publicitate

Descoperirea în cel de-al optsprezecelea secol a unui manuscris grecesc cu viața Sfântul Ștefan Savaitul și Taumaturgul scris de un ucenic al său Leontie, confirmat de câteva fragmente în georgiană și alte două manuscrise arabe, ne-a dat posibilitatea să distingem între acești doi Sfinți savaiți omonimi.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un botoșănean a fost amendat pentru arderea deșeurilor. Amenda este între 30.000 lei și 45.000 lei

Publicat

Publicitate

O personă fizică din municipiul Botoșani a fost sancționată de comisarii de mediu din cadrul Garda de Mediu Botoșani, întrucât a eliminat prin incendiere alte tipuri de deșeuri decât cele menajere, deșeuri care nu au fost preluate de operatorul de salubrizare.

Comisarii de mediu din cadrul Garda de Mediu Botoșani, au transmis că eliminarea prin incendiere a oricărui tip de deşeu şi/sau substanţă sau obiect se sancționează cu amendă de la 30.000 lei la 45.000 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 50.000 lei la 70.000 lei, pentru persoanele juridice.

Producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri (persoane fizice și/sau persoane juridice) au obligaţia să supună deşeurile care nu au fost valorificate unei operaţiuni de eliminare în condiţii de siguranţă, fără a pune în pericol sănătatea populaţiei şi fără a dăuna mediului, în special:

Publicitate

a)fără a genera riscuri de contaminare pentru aer, apă, sol, faună sau floră;

b)fără a crea disconfort din cauza zgomotului sau a mirosurilor; şi

c)fără a afecta negativ peisajul sau zonele de interes special.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Două ONG-uri dau ALERTA în Europa: Toate conservele cu ton din comerț sunt contaminate cu mercur

Publicat

Publicitate

Toate conservele cu ton din comerț sunt puternic contaminate cu mercur. Asta susține un raport al ONG-urilor Bloom și Foodwatch, făcut public marți, 29 octombrie, și care a pus întreaga Europă pe jar. 

Reprezentanții ONG-urilor Aceștia au testat conserve din mai multe țări din Europa și toate au avut același rezultat: 100% dintre cutii erau contaminate cu mercur”, relevă investigația. Concluziile sunt detaliate de reporterii de la hotnews.ro.

Publicitate

Potrivit raportului „Bloom a selectat aleatoriu 148 de cutii de conserve din cinci țări europene (Franța, Germania, Marea Britanie, Spania și Italia), iar rezultatul a fost cel de mai sus: contaminare cu mercur.

Organizația de mediu susține că mai mult de jumătate din conserve conțin mercur peste limita maximă stabilită pentru alte specii de pește, respectiv 0,3 mg/kg.

„Nivelurile maxime de mercur în ton în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite pe baza nivelului de contaminare constatat în ton și nu pe baza pericolului pe care mercurul îl reprezintă pentru sănătatea umană, pentru a asigura vânzarea a 95% din ton”, afirmă sursa citată.

Publicitate

Acestea au fost stabilite la 1 mg/kg pentru greutatea materiei prime proaspete și nu pentru produsul finit în conservă.

„Acesta este motivul pentru care tonul, una dintre speciile cele mai contaminate, are o toleranță maximă admisă la mercur de trei ori mai mare decât cea a speciilor cele mai puțin contaminate.”

Pentru cele două ONG-uri, „nu există niciun motiv de sănătate care să justifice această discrepanță: mercurul nu este mai puțin toxic dacă este ingerat prin ton, contează doar concentrația de mercur din aliment”.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Miercuri de la ora 10 se pun în vânzare biletele pentru partida de Cupa României dintre FC Botoșani și Rapid București

Publicat

Publicitate

FC Botoșani a anunțat astăzi că miercuri, 30 octombrie, începând cu ora 10:00, se pun în vânzare bilete pentru partida de Cupa României dintre FC Botoșani și Rapid București din prima etapă a fazei grupelor.

Prețul biletelor este cuprins între 20 de lei la peluză și 300 de lei la lojă.

Conform comunicatului clubului, accesul minorilor sub 14 ani la meciul FC Botoșani – FC Rapid, programat joi, 31 octombrie, ora 21:00 este permis gratis pe stadionul „Municipal” în următoarele condiții:

Publicitate

– Minorul va primi bilet cu valoare zero, dar trebuie să fie însoțit de un major care își va achiziționa bilet cu valoare;

– Accesul minorului fără bilet cu valoare zero nu va fi permis pe stadion chiar dacă majorul are bilet cu valoare, sau în lipsa majorului;

“Când își achiziționează bilet cu valoare, majorul are în vedere să achiziționeze și bilet cu valoare zero pentru minorul care îl va însoți. Numărul biletelor cu valoare zero este limitat. Biletul cu valoare zero destinat monorului nu este transmisibil”, a transmis clubul de la Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Înlocuirea becurilor clasice de la mașini cu becuri LEDr a fost certificată de RAR. Ce trebuie să știi dacă vrei să le înlocuiești

Publicat

Publicitate

Registrul Auto Român (RAR) a anunțat că a acordat certificarea pentru sursele de lumină LEDr, ceea ce face acum ca toți șoferii din România să aibă de acum opțiunea legală de a înlocui becurile cu filament cu becuri de tip LEDr, care îmbunătățesc performanțele sistemelor de iluminat ale mașinilor, relatează alba24.ro.

Potrivit reprezentanților RAR, operațiunea de înlocuire a becurilor se poate face în anumite condiții, care țin de anul de fabricație sau modelul mașinii.

„În cazul în care sunteți opriți de poliție la un control în trafic și aveți montate becuri LEDr, vi se va solicita să prezentați documentul care atestă că sursa de lumină este certificată. Prin urmare vă recomandăm să aveți asupra dvs. și actul de la vânzător”, au transmis reprezentanții RAR.

Publicitate

Care sunt avantajele becurilor LEDr

Avantajele becurilor LEDr sunt:

  • lumina generată este mai apropiată de lumina naturală
  • asigură iluminarea drumului pe o distanță mai mare
  • solicită mai puțin echipamentul electric de la bord

RAR a acordat certificarea pentru becuri de înlocuire cu LED. Ce trebuie să știe șoferii

RAR a transmis mai multe informații pentru șoferii care vor să înlocuiască sursele de lumină cu filament ale autoturismelor cu becuri LED.

O sursă de lumină de înlocuire cu diode emițătoare de lumină (LEDr) reprezintă o sursă de lumină LED destinată a înlocui sursa de lumină inițială a unui dispozitiv de iluminare omologat, având aceeași denumire a categoriei (H1, H4 etc.), dar care produce lumină utilizând o altă tehnologie de generare.

Publicitate

Aceste categorii de surse luminoase au fost integrate în Regulamentul ONU nr. 37 privind omologarea lămpilor cu filament destinate utilizării în cazul lămpilor omologate ale vehiculelor cu motor și ale remorcilor acestora, începând cu suplimentul 48 la seria 03 a regulamentului, intrat în vigoare din 22 iunie 2022, cu scopul de a facilita accesul la noile tehnologii de iluminare și pentru modelele de vehicule ce nu au fost dotate inițial cu surse de lumină LED.

La solicitarea unui producător din piața de profil, RAR a emis, pentru anumite categorii de LEDr, certificate de conformitate în baza unor certificări naționale acordate de autoritatea federală din Germania (KBA), precum și în urma efectuării unui set de încercări derulate de RAR pentru verificarea montajului.

Practic, au fost recunoscute printr-o procedură de certificare voluntară omologările germane deja emise, procedură care a presupus și evaluarea cerințelor prescrise în Regulamentele ONU aplicabile, raportate la cele existente și detaliate în certificatele germane.

Publicitate

Certificatele de conformitate emise de RAR acoperă LEDr din categoriile H1, H4, H7 și W5W

Producătorul OSRAM a anunțat recent omologarea pentru utilizarea pe șoselele din România a gamei Night Breaker LED. Conform reglementărilor germane privind normele de circulație rutieră (StVZO), becurile din gama Night Breaker LED au fost aprobate ca lămpi retrofit legale pentru instalarea în farurile pe bază de halogen.

Datorită formei lor compacte, aceste lămpi se apropie de dimensiunea lămpilor cu halogen, asigurând o compatibilitate și mai mare cu autovehiculele.

Comparativ cu lămpile cu halogen obișnuite, Night Breaker LED se distinge prin rezistența sa la vibrații și o durată de viață de până la 6 ori mai lungă. De asemenea, lămpile LED au o temperatură de culoare rece asemănătoare luminii naturale și oferă o luminozitate cu până la 330% mai mare.

Vezi AICI – Lista de compatibilitate pentru Night Breaker LED.

Pentru fiecare produs, certificatul de conformitate are anexată o listă cu vehiculele pe care se poate monta respectiva sursă de lumina de înlocuire LEDr.

Ca informații generale, reprezentanții RAR au mai transmis că:

  • Sursele de lumină de înlocuire LEDr se montează numai pe vehicule omologate de tip european, pe care se pot identifica numărul de omologare de tip (pe plăcuța producătorului) și numărul de omologare al dispozitivului de iluminare (far, lampă etc.);
  • Pe corpul dispozitivului de iluminare omologat se aplică prin etichetare marcajul de omologare de tip germană și numărul certificatului de conformitate emis de RAR;
  • Utilizatorul trebuie să păstreze în vehicul declarația de conformitate emisă de titularul certificatului de conformitate, însoțită de copia certificatului de conformitate emis de R.A.R.;
  • Este important și recomandat ca după montarea surselor de lumină LEDr, în special în cazul luminilor de întâlnire, să fie verificate unghiurile de înclinare inițială a fasciculului luminos și forma asimetrică a acestuia.
  • Furnizarea către solicitant a tuturor documentelor/etichetelor/instrucțiunilor necesare reprezintă responsabilitatea exclusivă a furnizorului de surse de lumină LEDr certificate.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending