Connect with us

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit

Publicat

Publicitate

Sfântul Sava s-a născut în jurul anului 439, în vremea împăratului bizantin Teodosie cel Tânăr (408-450), în ținutul Capadociei. Părinții lui erau creștini și se numeau Ioan și Sofia. Încă de la vârsta de 8 ani a ales calea călugăriei și a intrat în mănăstirea numită a lui Flavian, unde a deprins să fie răbdător în toate și unde a învățat Psaltirea pe de rost.

Era atât de înfrânat încă din copilărie, încât, văzând în grădină un măr și dorind să-l mănânce, a zis: „Frumos era la vedere și bun la mâncare rodul ce m-a omorât”. A luat mărul în mâini, dar nu l-a mâncat, ci l-a călcat în picioare și și-a făgăduit să nu mănânce niciodată mere La varsta de 18 ani ajunge la renumitul calugar Eftimie, care-l va trimite la Cuviosul Teoctist. Acolo s-a desavarsit si apoi a facut multe minuni. Din pricina covârșitoarei lui înduhovniciri, Cuviosul Eftimie îl numea copil bătrân.

Și, cu cât creștea în vârstă, cu atât sporea și în virtute. De aceea l-a și înzestrat Hristos Domnul cu darul minunilor. Printre altele, prin rugăciunea lui a făcut să izvorască apă în locuri fără de apă. De altfel, Sfântul Sava era vestit ca făcător de minuni, în biografiile scrise de ucenici săi fiind consemnate numeroase fapte minunate. Sfântul Sava a fost povățuitor și învățător multor călugări și a așezat tipicul sfintelor slujbe pe care îl urmează până astăzi Biserica Ortodoxă.

Recunoscut fiind pentru virtuțile sale ieșite din comun, în jurul său s-a adunat o obște de monahi, pentru care Sfântul Sava a construit în Palestina o mănăstire care îi poartă numele. Cum numărul fraților a crescut considerabil în timp, mănăstirea a devenit vestită — o adevărată lavră aflată la cca 45 km de Ierusalim. A fost cunoscut și prețuit de patriarhii Ierusalimului, Salustiu (489-498), care l-a hirotonit preot, Ilie (498-516), pe care l-a vizitat în surghiun, Ioan III (516-524) și Petru (524-552), căruia i-a vindecat sora de o boală grea. Sfântul Sava este numit ,,cel Sfințit” pentru că a fost hirotonit preot și rânduit îndrumător al tuturor sihaștrilor din Palestina.

El a mers în două rânduri la Constantinopol, fiind trimis ca sol de către patriarhii Ierusalimului din acele vremuri, la împărații Anastasie (491-518) și Iustinian cel Mare (527-565). A murit la 5 decembrie, anul 532, la vârsta de 94 de ani, înconjurat de mulțime de ucenici, în lavra sa regăsindu-se figuri de seamă ale monahismului răsăritean, precum Andrei Criteanul sau Ioan Damaschin și fratele său, Cosma. În anul 584, când a fost deschis mormântul Cuviosului spre a fi îngropat trupul starețului Casian, moaștele Sfântului Sava au fost găsite nestricate și răspândind bună mireasmă.

În secolul al XII-lea, trupul Sfântului Sava a fost luat de cruciați și dus în Veneția. Acesta a fost adus înapoi în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit abia după înțelegerea dintre Papa Paul al VI-lea și Patriarhul ortodox grec Atenagora – Athinagorus, în cadrul vizitei papei în Țara Sfântă, în anul 1965.

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Fără scrupule și ca la ei acasă: Tineri surprinși noaptea în piață, gata să fure de pe tarabele comercianților

Publicat

Publicitate

Intervenție rapidă a Poliției Locale în noaptea de 15 spre 16 iulie, după ce trei adolescenți au fost surprinși de camerele de supraveghere pătrunzând în Piața Centrală din Botoșani.

Incidentul s-a petrecut în jurul orei 01:20, când tinerii au intrat prin zona florarilor și au început să controleze tarabele.

Polițistul local din Dispecerat a observat comportamentul suspect și a alertat imediat patrula mobilă de ordine publică. În mai puțin de două minute, echipajul a ajuns la fața locului și i-a surprins pe adolescenți chiar în momentul în care se pregăteau să fure de pe o tarabă acoperită.

La vederea echipajului, tinerii au fugit fără a reuși să sustragă bunuri. Polițiștii locali au încercat să-i urmărească și să-i identifice pe baza imaginilor video și a informațiilor din Dispecerat, însă aceștia s-au făcut nevăzuți în zonele fără supraveghere.

Evenimentul s-a petrecut în contextul în care, potrivit Poliției Locale, în acea noapte au fost monitorizate zonele sensibile din oraș – inclusiv școli, parcuri, piețe, stații de transport și Centrul Istoric – pentru prevenirea faptelor antisociale.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Sfințenia poate veni uneori și prin gloanțe. Martiriul familiei Romanov, cinstiți pe 17 iulie

Publicat

Publicitate

Se aud ţipetele femeilor. Ţarina Alexandra şi prinţesa Olga îşi fac semnul crucii, după care şi ele cad secerate de necruţătoarele gloanţe.

Gloanţele ucid. Aduc multă durere, ne amintesc de atrocităţi, de războaie, de lacrimi, de nesfârşite crime şi imensă suferinţă. În preajma zilei de 17 iulie acest lucru este mai uşor de înţeles pentru Biserica Ortodoxă Rusă, căci  în această zi, cu mai bine de nouă decenii în urmă au pătimit Sfântul Nicolae al II-lea Romanov, ultimul ţar al Rusiei, împreună cu Sfânta Alexandra, soţia lui şi cei cinci copii ai lor. Oricare ar fi locul ocupat în istorie de Nicolae al II-lea, asasinarea lui şi a familiei sale rămâne o înfricoşătoare lecţie a istoriei, confirmând totodată că sfinţenia poate veni uneori şi prin gloanţe, scrie doxologia.ro.

 

Familia Romanovilor datează ca dinastie domnitoare în Rusia din anul 1613. Nicolae al II-lea, fiul cel mare al Ţarului Aleksandru al III-lea, s-a născut la Ţarskoe Selo, actualmente oraşul Puşkin, pe 6/18 mai 1868, de sărbătoarea Sfântului şi Dreptului Iov, anticipându-se parcă răbdarea îndelungă, credinţa nestrămutată a acestui ţar care a sfârşit dramatic, fiind răpus de gloanţe.

Nicolae era un om foarte credincios. Deşi considerat o fire boemă, prea paşnică pentru un viitor ţar, istoria prin meandrele ei l-a aşezat pe tronul plin de glorie al înaintaşilor. La 13 martie 1881, în urma asasinării bunicului său, Alexandru al II-lea, Nicolae a devenit Țarevici (moștenitor al tronului), iar tatăl său, Țarul Alexandru al III-lea suveranul „sfintei Rusii”. Moartea prematură a acestuia a lipsit pe moştenitorul tronului de o pregătire temeinică în vederea conducerii vastului imperiu.

„Acum sunt morţi cu toţii!”

Publicitate

În treacăt să amintim că Alexandru al III-lea a murit pe braţele iscusitului său duhovnic, Ioan de Kronstadt la Livadia. Abia împlinise 47 de ani. În anul 1894, Alix Victoria Melena Louise Beatrice, fiica marelui Duce de Messen şi Darmstadt, Ludovic al IV-lea, devine soţia ţarului Nicolae al II-lea. În urma botezului ortodox, Alix s-a numit Alexandra. Familia nou formată a avut cinci copii, crescuţi cu multă evlavie faţă de valorile Ortodoxiei.

Domnia lui Nicolae al II-lea s-a desfășurat pe fundalul intensificării mişcărilor revoluţionare, naţionaliste şi fanatice, cărora li s-au  opus acţiunile represive ale Statului rus. Înfrângerea din războiul ruso-japonez (1904-1905) şi revoluţia din 1905-1907 au şubrezit mult Rusia ţaristă. Alături de puterile Antantei, Rusia, cea mai întinsă ţară din lume, intră în Primul Război Mondial. Înfrângerile şi pierderile de pe front, dezastrul economic şi moral al ţării au dus la scăderea drastică a autorităţii Ţarului şi a popularităţii dinastiei, atât în rândul maselor, cât şi în acela al marii aristocraţii ruse. Revoluţia burghezo-democratică din februarie 1917 îl sileşte pe Nicolae al II-lea să abdice pe 2/15 martie 1917. Cu actul său de renunţare la tron se încheie o istorie glorioasă a unei dinastii de peste trei secole care au marcat istoria, cultura, dar mai ales credinţa poporului rus.

Pe 8/21 martie, ţarul Nicolae este arestat împreună cu familia, impunându-i-se domiciliu  forţat la Ţarskoe Selo, reşedinţa de vară a ţarilor. De aici, membrii familiei imperiale sunt deportaţi la Tobolsk, o localitate foarte izolată din  nesfârşita Siberie unde sunt forţaţi să locuiască într-o clădire insalubră. După revoluţia din octombrie 1917, au fost duşi la Ekaterinburg, aceasta fiind ultima lor reşedinţă, înainte de a fi împuşcaţi, lucru întâmplat în ineluctabila noapte de 16-17 iulie 1918.

Bolşevicii, conduşi de Lenin, au alcătuit un plan mişelesc de asasinare a ţarului şi a întregii sale familii. Faptele s-au desfăşurat atât de repede, încât ai impresia că au fost decupate dintr-un film absurd. Plutonul de execuţie era condus de Iacov Iurovski. La semnalul stabilit, intră echipa călăilor. Faţă în faţă cu împăratul stă Iurovski, care citeşte mişeleasca sentinţă. Rostind ultimul cuvânt, înşfacă arma din buzunar şi trage drept în faţa neajutoratului ţar. Se aud ţipetele femeilor. Ţarina Alexandra şi prinţesa Olga îşi fac semnul crucii, după care şi ele cad secerate de necruţătoarele gloanţe. Se continuă măcelul, se mai trag câteva focuri, chiar şi atunci când toţi sunt căzuţi la podea. Alexei, cel care trebuia să asigure continuitatea dinastiei, zăcea ciuruit de gloanţe. Ca să fie sigur că nu mai trăieşte, Iurovski se apropie şi trage încă trei cartușe care-i sfredelesc pieptu-i regal. La finalul abominabilului masacru s-a auzit rostindu-se: „Acum sunt morţi cu toţii!”.

O noapte dramatică şi neuitată, căci fiorul morţii a lovit înspăimântător. Au fost ucişi: ţarul Nicolae al II-lea, ţarina Alexandra Feodorovna şi copiii, cele patru prinţese: Olga (22 ani), Tatiana (20 ani), Maria (18 ani), Anastasia (16 ani) şi  ţareviciul Alexei (14 ani), iar împreună cu dânşii au mai fost nimiciţi  patru dintre însoțitorii familiei regale.

După 80 de ani

După ce i-au omorât, ucigaşii au încărcat victimele în maşină şi le-au scos din oraş. Ajungând în mijlocul pădurii în care se afla o mină în formă de fântână, numită „groapa Ganina”, au incinerat trupurile, iar ceea ce focul nu a putut mistui a fost stropit cu acid sulfuric şi apoi îngropat. Au pus pământ în groapă, după care au aşternut câteva vreascuri şi, cu o maşină militară, au tasat pământul pentru a nu se mai cunoaşte locul care a primit în măruntaiele sale atâtea trupuri nevinovate, prin venele cărora curgea sânge împărătesc.

Este interesant de amintit faptul că, tocmai în acel an, Biserica Ortodoxă Rusă a instituit Sărbătoarea Sfinţilor Ruşi, gramată pe care ţarul o salutase cu multă recunoştinţă şi pietate. Nu avea de unde să ştie că el însuşi, alături de cei dragi ai familiei sale, vor fi cinstiţi odată cu mulţimea sfinţilor lui Dumnezeu  plămădiţi pe pământ rusesc.

Trupurile familiei împărăteşti au zăcut în uitare şi ignoranţă până în iulie 1991, când s-a aprobat exhumarea lor pentru începerea procesului de identificare a relicvelor, care a durat până în 1994. La 17 iulie 1998, la exact 80 de ani de la masacru, rămăşiţele pământeşti ale Romanovilor au fost înmormântate în cadrul unei impresionante ceremonii religioase la Catedrala Petro-Pavlovsk din Sankt Petersburg, cripta casei regale ruseşti, la care participaseră: arhierei, preoți, călugări și o mare de credincioși. Cu prilejul ceremoniei a fost purtată în chip solemn o icoană pictată a familiei Romanovilor, familie care a suferit moarte martirică. Potrivit unui ziar central, Русский Вестник, Mesagerul rus, în timpul procesiunii, pe chipurile martirilor înfățișați pe icoană au apărut pete sângerii. Sub privirile miilor de pelerini, culorile deveneau mai pronunţate, iar icoana împrăștia miros de bună mireasmă.

La data de 4 august 2000, ţarul Nicolae al II-lea împreună cu familia sa au fost canonizaţi de Biserica Ortodoxă Rusă, fiind trecuţi în calendar drept cuvioşi supuşi pătimirii.

Minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi, a spus psalmistul, căci sfinții, prin viața și credința lor l-au arătat lumii pe Dumnezeu, iar în cazul de față Sfânta Ortodoxie a fost mărturisită sub amenințarea gloanțelor.

Cât adevăr cuprinde psalmistul în a sa cugetare! Deși strivită, legată în lanțuri, spionată, ciuntită, trădată și părăsită, Biserica Ortodoxă din Rusia a supraviețuit – căci capul ei nevăzut, Hristos Dumnezeu – nu  a contenit să vegheze asupra ei.

Un articol de Arhimandrit Mihail Daniliuc

Sursa: doxologia.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Elena Udrea, eliberată din închisoare. Decizie definitivă la Tribunal

Publicat

Publicitate

Elena Udrea, fost ministru al Turismului, va fi eliberată condiționat din Penitenciarul Târgșor, în urma unei decizii definitive pronunțate de Tribunalul Prahova.

Instanța a respins contestația formulată de DNA Ploiești împotriva hotărârii Judecătoriei Ploiești care aprobase eliberarea condiționată, informează Agerpres.

La finalul lunii mai, Tribunalul Prahova a admis o contestație depusă de Udrea privind executarea pedepsei, reducând cu aproximativ opt luni perioada de detenție din condamnarea de șase ani primită în dosarul „Gala Bute”.

Udrea se află în închisoare din iunie 2022, după ce a fost extrădată din Bulgaria.

În dosarul „Gala Bute”, ea a fost acuzată că a pus la punct un sistem prin care apropiați ai săi au primit bani de la reprezentanți ai unor firme, cu acordul și știința sa, în schimbul promisiunii că Ministerul Turismului – pe care îl conducea – va achita la timp lucrările finanțate.

Anchetatorii susțin că banii obținuți au ajuns fie direct la Elena Udrea, sub formă de numerar sau servicii și bunuri, fie la filiala PDL București ori la fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja.

Publicitate

De asemenea, Udrea este acuzată că a determinat angajați ai ministerului să își încalce atribuțiile în procesul de achiziție a serviciilor de publicitate pentru gala de box în care a luptat Lucian Bute.

Prejudiciul estimat în acest caz se ridică la aproximativ 3 milioane de euro.

Foto: captură video / YouTube


Dacă dorești o versiune mai scurtă pentru postări online sau titluri, pot adapta textul în funcție de nevoi.

Formulează o solicitare către ChatGPT

Citeste mai mult

Eveniment

Berea e gata să revină pe stadioane! Noua lege care permite consumul la competițiile sportive a trecut de CES și mai are un singur pas: votul în Parlament

Publicat

Publicitate

Consiliul Economic și Social a dat undă verde unei propuneri legislative care aduce schimbări importante în Legea pentru prevenirea violenței la competițiile sportive. Printre modificările propuse se numără și posibilitatea comercializării băuturilor slab alcoolizate în incinta stadioanelor. Urmează ca proiectul să fie supus votului în Parlament, scrie alba24.ro.

În prezent, legea interzice categoric vânzarea, distribuirea sau consumul de alcool în spațiile sportive, iar organizatorii sunt obligați să asigure respectarea acestei interdicții.

Noua inițiativă legislativă, semnată de parlamentari din mai multe partide, propune însă relaxarea acestor restricții. Conform proiectului, va fi permis consumul de bere cu o concentrație de alcool de până la 5% pe stadioane.

Pe lângă această schimbare, proiectul introduce și noi măsuri de siguranță, precum: evacuarea rapidă a spectatorilor în caz de urgență, prevenirea incidentelor și asigurarea accesului imediat al forțelor de ordine și echipelor medicale. De asemenea, organizatorii nu vor mai avea voie să blocheze ușile de acces.

Inițiatorii proiectului argumentează că, spre deosebire de alte state europene — precum Germania, Franța, Italia sau Marea Britanie — România are o legislație excesiv de restrictivă în acest domeniu. Ei susțin că un consum moderat, atent reglementat, poate contribui la crearea unei atmosfere plăcute și poate încuraja un comportament responsabil din partea spectatorilor.

„Această reglementare echilibrată aduce beneficii economice organizatorilor, îmbunătățește experiența sportivă a fanilor și creează o sursă suplimentară de venit pentru cluburile gazdă”, au transmis inițiatorii, citați de Profit.ro.

Publicitate

Totodată, proiectul prevede că, în cazul în care arena sportivă dispune de o zonă separată, privată, dedicată servirii de alimente și băuturi, cu acces rezervat locurilor premium sau lojelor, organizatorii vor putea comercializa și vin, indiferent de concentrația alcoolică.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending