Connect with us
Publicitate

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare

Publicat

Publicitate

Sfântul Pahomie este un foarte important organizator al vieții monahale. De numele său se leagă viața monahală de obște sau în comun, în care monahii trăiesc și duc împreună efortul de susținere a comunității atât în plan duhovnicesc, cât și în planul traiului cotidian.
Pahomie s-a născut în anul 287 în localitatea Sne sau Latopolis cum o numeau grecii, din părinți păgâni. A fost înrolat cu forța în armata imperială și în acest context a cunoscut în Teba niște creștini care erau încarcerați. Văzând bunătatea acelor creștini s-a rugat în acea noapte Dumnezeului lor să îl izbăvească de necazul luării sale de acasă cu forța promițând că va servi semenilor pentru tot restul vieții dacă se împlinește dorința sa.
Dumnezeu i-a ascultat rugăciunea și fiind izbăvit a călătorit spre sud până la comunitatea creștină din satul Seneset sau Khenoboskion, unde a fost catehizat și botezat. A rămas o vreme în acel sat dedicându-se slujirii aproapelui, mai ales în vremea unei epidemii care a afectat acea zonă.
Într-una din zilele în care se depărtase în pustia din Tabennesi să se roage a primit o descoperire de sus să facă acolo o mânăstire. A ascultat și în scurtă vreme i s-au alăturat mai mulți creștini pentru nevoință și rugăciune. Sfântul Pahomie, organizând acea comunitate a pus foarte mult accentul pe viețuirea, munca, masa și rugăciunea în comun.
A scris o serie de reguli după care să fie organizate mânăstirile cu viață de obște adică cu viață în comun. Acestea priveau modul în care monahii trebuiau să trăiască, să lucreze și să aibă grijă de bolnavi.
Atât de mult s-au înmulțit cei care doreau să-și dedice viața lui Dumnezeu după modelul propus de Pahomie încât a fost nevoit să înființeze succesiv opt mânăstiri. A lăsat lui Teodor, discipolul său ales, conducerea comunității monastice din Tabenessi, în vreme ce el a mers la a doua ctitorie la Phoboou.
Sfântul Pahomie a avut o relație foarte frumoasă cu episcopii acelor zone care veneau des în vizită și pentru sfătuiri duhovnicești în mânăstirile pahomiene.
A murit în anul 347 la Phoboou lăsând în zona Egiptului de Sus nouă mânăstiri înfloritoare de bărbați și una de femei.
În perioada în care a trăit Sfântul Pahomie în monahismul egiptean cunoștea câteva comunități semi-anahoretice, adică în care pustnicii, în anumite perioade se întâlneau pentru rugăciunea în comun. Ceea ce Sfântul Pahomie a propus pentru stilul de viață al mânăstirilor sale era ceva nou. Semăna cu cenobitismul sau cu viața în comun a nevoitorilor din Siria și capadocia, în care, frați de asceză și viață duhovnicească trăiau la un loc împărțind efortul muncii și al slujirii aproapelui.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ghiduri de educaţie rutieră dedicate învăţământului primar, gimnazial şi liceal

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, a publicat trei Ghiduri de educaţie rutieră dedicate învăţământului primar, gimnazial şi liceal.

Potrivit unui comunicat de presă al MAI, iniţiativa face parte din eforturile continue de a creşte siguranţa rutieră şi de a reduce numărul de accidente şi victime pe drumurile din România.

Începând de luni ghidurile sunt disponibile pentru a fi descărcate, gratuit, pe site-ul Ministerului Educaţiei, secţiunea Educaţie Rutieră (https://edu.ro/educatie-rutiera).

Publicitate

Ghidurile sunt structurate pentru a corespunde nevoilor şi nivelului de înţelegere al copiilor din învăţământul primar, gimnazial şi liceal. Acestea includ exemple concrete, jocuri didactice şi fişe de lucru care pot fi utilizate atât de profesori, cât şi de părinţi. Designul atractiv şi limbajul accesibil fac informaţiile uşor de înţeles şi de reţinut de către elevi.

“Încurajăm toţi profesorii să se implice activ în promovarea educaţiei rutiere, dat fiind rolul lor esenţial în formarea unei conduite preventive în trafic. Prin intermediul ghidurilor, elevii vor învăţa nu doar regulile de circulaţie, ci şi importanţa conştientizării pericolelor şi adoptării unui comportament responsabil, indiferent de rolul pe care îl au în trafic: pietoni, pasageri, biciclişti sau conducători auto”, afirmă sursa citată.

În paralel, sute de poliţişti de la structurile de poliţie rutieră acţionează zilnic pentru a identifica şi sancţiona persoanele care pun în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic prin comportamente imprudente.

Publicitate

De asemenea, poliţiştii de la structurile de prevenire din toată ţara desfăşoară activităţi informativ-preventive pentru a prezenta consecinţele nerespectării regulilor de circulaţie, mai ales în rândul copiilor. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Dorohoi, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cândești, Brăești, Văculești și Lozna se află sub avertizare COD GALBEN

Publicat

Publicitate

Se anunță averse care vor acumula peste 25…30 l/mp și grindină de mici dimensiuni.

 

Până la ora 18:35, localitățile Dorohoi, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cândești, Brăești, Văculești și Lozna se vor afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Publicitate

Pentru a preveni situațiile de urgență, vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

✔️curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
✔️nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Pe platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență FII PREGĂTIT pot fi consultate ghidurile special create pentru a afla cum vă puteți proteja în diverse situații de urgență, generate de fenomene meteo extreme.

Publicitate

FURTUNĂ: https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute și din aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: O femeie de 36 de ani a a ajuns la spital, după un accident pe strada Petru Rareș din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

O persoană a fost rănită în urma unui accident rutier produs pe strada Petru Rareș din municipiul Botoșani. În eveniment au fost implicate două autoturisme. S-a întâmplat în urmă cu puțin timp.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ. Aceștia au constatat că nu erau persoane încarcerate. O femeie, în vârstă de 36 de ani, a fost preluată de echipajul medical și transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor prin deconectarea bornelor de la bateriile autovehiculelor.

Publicitate

Pentru a preveni astfel de evenimente, recomandăm conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Pui de bufniță salvat de jandarmii botoșăneni

Publicat

Publicitate

Prin grija jandarmilor botoșăneni, un pui de bufniță a ajuns pe mâini bune, la un cabinet veterinar din municipiul Botoșani, care a acceptat să îi îngrijească rănile produse, cel mai probabil, în urma unei căzături din cuib.
O persoană a găsit ieri dimineață puiul pe Aleea Unirii și, din dragoste pentru viețuitoarele sălbatice, a sunat la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 și a solicitat sprijinul autorităților.
Cu siguranță, în urma tratamentului primit de la medicul veterinar, puiul se va însănătoși și va continua să zboare după lăsarea întunericului, în căutarea hranei, așa cum îi dictează instinctele de vânător nocturn.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending