Connect with us

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Cuvios Onufrie cel Mare

Publicat

Publicitate

Tot ceea ce știm despre Sfântul Onufrie cel Mare se datorează mărturiei unui alt monah numit Pafnutie care l-a întâlnit pe marele ascet și i-a cunoscut viața și petrecerea. Pafnutie, el însuși un monah îmbunătățit, dorind să cunoască mai desăvârșit tainele vieții de rugăciune în singurătate, și-a părăsit mânăstirea unde era monah și s-a îndepărtat în pustie. Aici a întâlnit pe Sfântul Onufrie, un pustnic înfricoșător la vedere, acoperit doar cu părul bărbii sale lungi care cobora până la pământ. Speriindu-se în primă instanță, a cunoscut apoi bunătatea lui Onufrie și a început să-l întrebe despre viața sa. Onufrie se afla în deșert în singurătate aproape totală de șaptezeci de ani. Nevoile de hrană și le astâmpăra cu plantele din jur. Se odihnea în funcție de vreme pe coline, în văile dimprejurul său sau în peșteri. Însă Onufrie nu se nevoise așa tot timpul de când se lepădase de lume. La începutul viețuirii sale monahale a stat într-o mânăstire a Tebaidei, la Hermopolis. Aici, în viața de obște, a învățat pentru prima dată rigorile vieții monastice. Auzind tot timpul de exemplul lui Ilie sau al Sfântului Ioan Botezătorul, a hotărât să se îndrepte spre pustiul adânc pentru a se dedica nevoinței în singurătate. Îndepărtându-se mult a dat peste o peșteră locuită de un pustnic numit Hermes căruia i-a cerut să îl învețe cum se trăiește în pustie și să îl inițieze în tainele acestei viețuiri. După câteva zile de sfat, acel pustnic a plecat împreună cu Onufrie să îi găsească loc de nevoință. Ajungând în locul ales, Hermes a mai stat aproape o lună cu Onufrie pentru a-l învăța în continuare și apoi s-a înapoiat. În fiecare an îl vizita o dată pe Onufrie până când, la ultima vizită l-a anunțat că va trece la Domnul. Onufrie i-a îngropat cinstitul trup undeva în apropiere. Fiind întrebat cum se împărtășește cu Sfintele Taine, Onufrie a răspuns că îi sunt aduse de un înger al Domnului. Viața sa era înconjurată de fapte minunate. Minunat de cele ce se întâmpla cu el lui Pafnutie i-a fost dat să audă și profeția lui Onufrie, care l-a anunțat că motivul pentru care se afla acolo era să îngroape trupul lui Onufrie a cărui viață se apropia de sfârșit. Așa a făcut. Însă Pafnutie ne-a transmis și viața Sfântului Onufrie cel Mare, un sfânt aflat la mare cinste în rândul monahilor și laicilor deopotrivă. Antonie, arhiepiscopul Novgorodului, în cartea sa de pelerinaj, atestă faptul că în vremea sa, adică pe la anul 1200, parte din sfintele moaște ale Sfântului Onufrie se aflau la Constantinopol în Biserica Sfântului Schi din.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Gest sublim în Ajunul Crăciunului: Jandarmii de la Botoșani au făcut cadou un brad la o familie cu cinci copii din Cristinești

Publicat

Publicitate

În Ajunul Crăciunului, când colindătorii vestesc Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, jandarmii botoșăneni au dăruit și au împodobit un brad de Crăciun pentru o familie cu posibilități financiare reduse.

Spiritul bunătății și dărniciei, unul din simbolurile marii sărbători creștine, ne-a îndrumat în această după-amiază pașii către comuna Cristinești, la o familie cu cinci copii mici, care în urmă cu nici trei săptămâni a trecut printr-o mare suferință, la decesul fiicei de șase ani.

Pe lângă bradul împodobit, jandarmii au donat familiei alimente pentru masa de Crăciun și dulciuri pentru cei mici, dar și o sumă de bani care le va folosi, cu siguranță, pentru îngrijirea copilașilor și cheltuielile casei.

Tot astăzi, i-am făcut o surpriză Cristinei, o tânără de 35 de ani  care are nevoie de o sumă mare de bani în vederea efectuării unei operații vitale, pentru care este programată la începutul lunii februarie la un spital privat din București. Sperăm că ajutorul nostru va ajuta la colectarea sumei necesare pentru reușita intervenției chirurgicale și a tratamentului ulterior.

În afara celor două cazuri de azi la care ne-am dorit foarte mult să ajungem, în calitate de ajutoare ale Moșului,  ieri i-am făcut o vizită surpriză Dianei, o fetiță în vârstă de 10 ani, de care are grijă bunica ei.

Până la această vârstă, Diana a trecut prin momente grele, din cauza unei afecțiuni medicale grave, care i-a pus viața în pericol și a necesitat multe tratamente și mulți bani, depășind posibilitățile financiare ale bunicii.

Publicitate

Diana este un copil frumos, bun, cuminte și cu rezultate bune la învățătură, cea mai mare bucurie a bunicii care o îngrijește de mică.

Din donațiile jandarmilor botoșăneni, care au aflat de problemele de sănătate ale fetiței dintr-un articol de presă, am ajuns la ea cu un cadou care să-i îndulcească sărbătorile ce urmează, dar mai ales cu o sumă de bani atât de necesară pentru continuarea tratamentului de specialitate.

Noi îi dorim din  tot sufletul să se facă bine și să se bucure de anii copilăriei cu multă sănătate și voie bună, împreună cu bunica sa.

Activitățile caritabile s-au desfășurat în cadrul campaniei ,,De Crăciun, fii mai bun!”, derulată la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.

Citeste mai mult

Administratie

Primarul orașului Săveni, Relu Tîrzioru: Crăciun Fericit!

Publicat

Publicitate

Primarul orașului Săveni, Relu Tîrzioru, vă transmite cele mai calde urări cu ocazia Sărbătorilor de iarnă.

„Fie ca lumina și căldura Crăciunului să vă aducă bucurie în suflet și pace în familie.
Să întâmpinați noul an cu speranță, sănătate și realizări pe toate planurile.

Vă mulțumesc pentru sprijinul și încrederea acordate de-a lungul acestui an.
Împreună, putem face orașul nostru un loc mai bun și mai primitor.

Crăciun Fericit și un An Nou plin de împliniri!
Cu drag, primarul dumneavoastră, Relu Tîrzioru”, a transmis liderul administrației publice de la Săveni.

Citeste mai mult

Eveniment

Orășelul Săveni, dat exemplu în UE. A investit masiv în energie verde, iar din economii se face modernizarea urbei

Publicat

Publicitate

Un mic oraș de provincie din nordul extrem al Moldovei devine un model de urmat privind eficiența energiei verzi. Cu ajutorul unui câmp de panouri fotovoltaice, autoritățile locale au reușit să facă economie uriașă la facturile de energie electrică, dar și se reinvestească economiile, scrie ADEVĂRUL.

 

Orașul Săveni,județul Botoșani, este unul dintre orașele mici din nordul extrem al României. Fost târg prosper evreiesc, semi-industrializat în anii comunismului, Săveniul a decăzut complet în anii ’90, transformându-se într-o așezare ruralizată care nu avea nimic în comun, în afară de cele câteva cartiere de blocuri, cu ideea de urban. Sărăcia și lipsa de perspectivă au transformat micul oraș într-o localitate fantomă. În ultimii 10-15 ani, fostul târg evreiesc s-a transformat radical, devenind un adevărat oraș verde, axat pe protecția mediului și emergent. Săveniul a devenit primul oraș din România care tinde să devină independent energetic, considerat exemplu de bune practici la nivel UE.

 

Orașul ”verde” și economii de peste 50% la facturi

În anul 2021, orașul Săveni se afla în plin proces de reconstrucție și modernizare. A fost reabilitat și reamenajat pietonalul orașului, străzile asfaltate, agenți economici încurajați să-și desfacă produsele în zonă. Ba chiar și clădirea unui vechi han, proaspăt reabilitat, revenise la viață ajungând sediul muzeului de arheologie Săveni. În acel moment, autoritățile locale făceau primul pas către o nouă direcție de dezvoltare a orașului, energia verde. Tocmai inauguraseră un parc fotovoltaic care avea să schimbe multe lucruri în oraș. În primul rând facturi mai mici, care se vor traduce în economii, și mai apoi în investiții pentru modernizarea orașului. Parcul fotovoltaic se întinde pe 70 de ari și a fost amenajat la marginea orașului. Are o putere instalată de 165 km/h.

Publicitate

A fost realizat cu fonduri norvegiene, cofinanțate de Primăria Săveni. Întreaga investiție a costat în jur de 150.000 de euro. În plus, în tot orașul au fost montat corpuri de iluminat cu LED, pentru a reduce emisiile poluante, dar și pentru economie la energia electrică. Practic, Săveniul a fost primul oraș din România care, cu ajutorul energiei verzi, merge pe drumul independenței energetice. ”Totul a făcut parte dintr-un concept mult mai amplu de eficientizare energetică şi de căpătare a independenţei energetice a oraşului Săveni. Şi aici mă refer la corpuri de iluminat cu LED, pe fonduri europene, dar şi la acest parc fotovoltaic cu fonduri norvegiene”, spune Relu Târzioru, edilul din Săveni. Iar rezultatele se văd deja. Facturile la energie electrică pe clădirile în care funcționează instituțiile publice dar și la iluminatul public în Săveni, sunt reduse la jumătate. „Numai la iluminat public plăteam pe an în jur de 100.000 de euro. Acum facem economie de 56%”, spune edilul.

Bani investiți în modernizarea orașului

Economiile făcute la energie sunt redirecționate către investițiile în modernizarea orașului. Mai precis, în reparații drumuri, reabilitări de școli, amenajări de parcuri și spații verzi. „Banii economisiți se reinvestesc în școli și parcuri”, spune Relu Târzioru. Totodată, s-au folosit și fonduri europene pentru ca orașul să devină și un pol al educației într-o zonă dominată de comunități rurale. Liceul din localitate a fost reabilitat complet și dotat la standarde europene, cu 3.6 milioane de euro, din fonduri eurpene, dar și din bugetul local, printre care și acele economii făcute cu energia verde.

În plus, Săveniul dispune și de o bază sportivă modernă, cinematograf modernizat și complet reabilitat, dar și blocuri de locuințe sociale pentru a atrage tineri, ca forță de muncă, în zonă. De altfel, din punct de vedere al dezvoltării cu fonduri europene, dar mai ales pe energie verde, Săveniul a fost dat exemplu la nivel UE. „Am fost daţi ca exemplu de bune practici la nivelul Uniunii Europene. Suntem prima localitate din România care a intrat în rândul oraşelor care vor să devină independente energetic”, spune edilul din Săveni.

Sursa: ADEVĂRUL.

Citeste mai mult

Eveniment

Patriarhul Daniel, în Pastorala de Crăciun: Naşterea Domnului – o sărbătoare a bucuriei

Publicat

Publicitate

Sărbătoarea Naşterii Domnului este una a bucuriei, a evidenţiat, în Pastorala de Crăciun, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, care a adăugat că adevărata credinţă este ‘credinţa lucrătoare prin iubire’ (Galateni 5, 6).

„Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos a fost vestită de îngeri ca fiind bucurie mare pentru tot poporul, pentru că ea este bucuria mântuirii. Iar pentru că vestea aceasta a mântuirii adusă de îngeri oamenilor a fost primită cu credinţă, ea a rodit atunci bucurie mare în sufletele credincioşilor şi rodeşte şi acum bucurie din an în an. Iată de ce Sărbătoarea Naşterii Domnului este o sărbătoare a bucuriei pe care ne-o dăruieşte nouă Dumnezeu-Tatăl în Fiul Său, Hristos – Mântuitorul, prin lucrarea Sfântului Duh, în Biserică şi în sufletele credincioşilor”, a transmis Patriarhul Daniel.

Potrivit Patriarhiei, anul acesta, textul Pastoralei de Crăciun reproduce aproape integral textul Pastoralei de Crăciun din anul 2007, intitulat „Naşterea Domnului – bucuria credinţei”.

„S-a decis republicarea acestui text întrucât reprezintă o frumoasă armonizare cu tema Anului omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor şi constituie un îndemn la bucurie şi nădejde, dar şi la ajutorarea aproapelui aflat în suferinţă”, a precizat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Adrian Agachi.

Întâistătătorul BOR a subliniat în Pastorală că, la fel ca odinioară, şi astăzi, în Biserica Ortodoxă, copiii şi tinerii vestesc în Ajunul Crăciunului Naşterea Domnului.

„După cum odinioară îngerii şi păstorii turmelor de oi de la Betleem au vestit Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos „cu bucurie mare”, ca fiind o minunată lucrare cerească împlinită pentru mântuirea oamenilor, aşa şi astăzi, în Biserica Ortodoxă, copiii şi tinerii, asemenea îngerilor, şi preoţii păstori ai comunităţilor de creştini, asemenea păstorilor de la Betleem, vestesc în Ajunul Crăciunului Naşterea Domnului, cântând troparul praznicului şi arătând icoana slavei Naşterii Domnului, din casă în casă, iar apoi se întorc la Casa Domnului, în biserică, să slăvească şi să laude împreună, cu mare bucurie, taina Naşterii Domnului, iubirea milostivă şi minunată a lui Hristos pentru oameni”, a menţionat PF Daniel.

Publicitate

Înaltul ierarh a îndemnat ca, în viaţa de fiecare zi, dar mai ales în aceste zile de sărbătoare, să se ofere celor din jur daruri şi „semne ale bucuriei”.

„Să aducem bucurie în casele şi în sufletele în care se află tristeţe şi singurătate, boală şi sărăcie, suferinţă şi înstrăinare. Să răspundem iubirii nemărginite a lui Hristos pentru mântuirea oamenilor cu fapte ale iubirii noastre frăţeşti, ştiind că adevărata credinţă este ‘credinţa lucrătoare prin iubire’ (Galateni 5, 6). Să nu uităm în rugăciunile noastre şi în semnele iubirii noastre frăţeşti de Crăciun şi de Anul Nou nici pe fraţii noştri români care se află departe de ţară şi de casă. În noaptea de 31 decembrie 2024 spre 1 ianuarie 2025 şi în ziua de Anul Nou să înălţăm rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu (Te-Deum) pentru binefacerile primite de la El în anul care a trecut şi să-I cerem ajutorul în toată lucrarea cea bună şi folositoare din anul nou în care intrăm”, a completat Patriarhul BOR.

Patriarhul Daniel a adresat tuturor „calde şi părinteşti urări de pace şi sănătate, fericire şi ajutor mult de la Dumnezeu în tot lucrul bun şi folositor, dimpreună cu tradiţionala urare ‘La mulţi ani!'”. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending