Connect with us
Publicitate

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Cuvios Ioan de la Rila

Publicat

Publicitate

Sfântul Ioan s-a născut în anul 876 în satul Skrino în ținutul Sredeț (astăzi Sofia). După ce și-a pierdut părinții, băiatul a devenit văcar pentru a se ține departe de lume. Odată stăpânul l-a bătut pentru că îi pierduse o vacă cu vițelul ei. Băiatul a plâns îndelung și s-a rugat, că Dumnezeu să-l ajute.

Când a găsit vaca și cu vițelul și a vrut să se întoarcă acasă cu ele, apa curgea mare și cu putere în râul Struma, pe care trebuia să-l treacă. Tânărul văcar s-a rugat, și-a pus cămașa lui zdrențuită pe apă, făcu deasupra ei semnul crucii, lua vițelul în brațe și merse cu el, precum ar fi mers pe uscat, până pe celălalt mal al râului unde se afla vacă. Stăpânul, ascuns în pădure, se înspăimântă când văzu această minune. Recompensa cu generozitate pe tânăr, apoi îl alungă de la casa lui. Împărțind de pomană lucrurile sale, băiatul își părăsi satul.

Nu se știe când, nici unde, sfântul a fost tuns monah. La început și-a continuat asceza pe un deal înalt și arid, mâncând doar plante sălbatice. Adăpostul îi era un tufăriș. După puțină vreme tâlharii au venit peste el noaptea, l-au bătut și l-au scos afară de acolo. Şi-a găsit apoi o peșteră adâncă și s-a instalat în ea. Peste puțină vreme, nepotul său, Sfântul Luca, s-a instalat și el acolo. Locul era lipsit de lume, astfel încât Sfântul Ioan a crezut la început apariția lui Luca drept o înșelăciune diavolească, dar aflând că tânărul își căuta mântuirea sufletului său, l-a acceptat cu dragoste. Nu pentru multă vreme însă au viețuit ei împreună.

Fratele sfântului Ioan i-a găsit pe asceți și cu forța și-a luat înapoi fiul. În drum spre casă tânărul a murit din cauza unei mușcături de șarpe. Fratele s-a căit și a cerut iertare călugărului. Pribeagul mergea apoi adesea la mormântul tânărului cel drept ; acolo era locul său de odihnă preferat. Sfântul Ioan a petrecut doisprezece ani în peștera pustie, apoi s-a dus în sălbăticia Rilei și s-a instalat în scorbura unui copac. Postea și se ruga mult, plângea neîncetat și mânca doar iarbă. Văzând o asemenea nevoință, Dumnezeu a făcut să crească fasole, din care sfântul a mâncat multă vreme. Fasolea și faptele sale bune l-au făcut cunoscut oamenilor.

Odată o turmă de oi speriate alergă de-a lungul potecilor abrupte și prăpăstioase, și nu s-a oprit până la locul în care viețuia călugărul. Ciobanii, urmărindu-și turma, l-au descoperit cu uimire pe sihastru, care i-a întâmpinat prietenește : “Voi veniți aici înfometați. Luați niște fasole de la mine și mâncați”. Toți mâncară și s-au îndestulat. Unul dintre ei a luat mai multă fasole ca să aibă provizii. În drum spre casă le-a oferit tovarășilor săi, dar nu era nici o boabă în păstăile șterpelite.

Ciobanii se întoarseră cu căință iar bătrânul stătea drept, spunându-le zâmbind : “Vedeți, copiilor, aceste fructe sunt lăsate de la Dumnezeu că hrană în sălbăticie”. De-atunci ei începură să aducă la călugăr pe bolnavi și pe cei tulburați de duhuri necurate, pe care el îi vindecă prin rugăciune. Ca să nu cadă pradă faimei printre oameni, călugărul părăsi scorbură lui dragă și se instală pe un pisc înalt și stâncos dificil de acces, unde a sălășluit timp de șapte ani sub cerul liber. Vestea despre marele ascet a ajuns până la regele bulgar Petru (927-969), care voia să îl întâlnească. Sfântul Ioan îi scrise o scrisoare, refuzând o astfel de întâlnire lipsită de smerenie.

Publicitate

Mai târziu Sfântul Ioan accepta sub călăuzirea lui călugări, care construiră o mănăstire cu o biserică în peștera în care Sfântul Ioan trăise mai înainte. Cu chibzuință își îndruma turma și muri la 18 august 946, la vârsta de 70 de ani.  Cu cinci ani înainte de a-și da sfârșitul a scris cu mâna sa: “Un Testament pentru Discipoli”, una din cele mai rafinate creații ale literaturi bulgăre vechi. Viața sfântă a ascetului și extraordinarele binecuvântări de la Dumnezeu prin rugăciunile sale fură o frumoasă predică a credinței creștine pe pământul nou creștinat al Bulgariei.

În vremurile grele de luptă ale Bulgariei cu Bizanţul, sub regele bulgar din vest Samuel (976-1014), Sfântul Ioan se arata ucenicilor săi, ordonându-le să îi transfere moaștele la Sredeț (Sofia), unde Patriarhul bulgar Damian (927-972) se ascundea. Se bănuiește că transferul moaștelor a avut loc în anul 980. Puțin mai târziu, mâna dreaptă a Sfântului Ioan de la Rila a fost dusă în Rusia, probabil în orașul Rila, unde o biserică a fost construită în numele Sfântului Ioan de la Rila, cu o capelă dedicată martirilor Flor și Lavru din Iliria, în ziua prăznuirii lor, 18 august, în care el a murit. Numele Sfântului Ioan a fost cunoscut și iubit de poporul rus încă din vechime. Date despre moartea sfântului s-au păstrat mai ales în surse rusești, precum Mineiul pentru luna august în secolul XII și în Cronica Mazurinsk.

În anul 1183, regele maghiar Bela II (1174-1196), în timpul unei campanii împotriva grecilor, a pus stăpânire pe racla cu moaştele sfântului Ioan, împreună cu alte lucruri de pradă, şi le-a dus în oraşul Esztergom. În anul 1187, după ce a împodobit racla, a trimis înapoi sfintele moaște cu mari onoruri. La 19 octombrie 1238 moaștele Sfântului Ioan au fost transferate în mod solemn în noua capitală, Târnovo, și depuse într-o biserică consacrată sfântului.

Publicitate

La 1 iulie 1469 sfintele moaște ale Sfântului Ioan de la Rila au revenit în mănăstirea sa de la Rila, unde se odihnesc și astăzi, aducând ajutor plin de har ceresc tuturor credincioșilor.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

FOTO: A doua mobilitate din proiectul „Different but equal” la Școala Gimnazială Nr. 2 Tudor Vladimirescu-Albești

Publicat

Publicitate

În perioada 23 – 27 septembrie, patru elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 2 Tudor Vladimirescu- Albești, însoțiți de cadrele didactice, prof. Chitic Mihaela, prof. Herghiligiu Simona și prof. Solcan Iuliana, au participat la a doua mobilitate din proiectul Erasmus+, aceasta având loc în Macedonia de Nord, la școala OOU Petar Pop Arsov.

Cea de-a doua mobilitate din cadrul proiectului a reunit cele patru școli partenere, cadre didactice din echipa de implementare din fiecare școală, dar și câte patru elevi din fiecare unitate școlară parteneră. Pe parcursul celor cinci zile, profesorii și elevii au participat la activități precum:

  • Jocuri interactice de „spargere a gheții” (activitate cu elevii);
  • Workshop – prezentarea fiecărei școli; prezentarea fiecărui membru al echipei;
  • Workshopuri cu jocuri tradiționale ale fiecărei țări partenere;
  • Workshopuri – hobby-urile elevilor din generația Z;
  • Vizite culturale: Canionul Matka, Centru orașului Skopje; vechiul bazar; Casa Memorială a Maicii Teresa; muntele Vodno; Crucea Mileniului; Muzeul Luptei pentru Independență; Fortress Kale;
  • Workshop: prezentarea istoriei și culturii fiecărei țări partenere;
  • Plantarea „copacului prieteniei”, simbol al proiectului Erasmus „Different but equal”, însemnând vitalitate și trăinicie.

Proiectul Erasmus +, „Different but equal”, cu durata de 16 luni, are ca scop dezvoltarea competențelor în domeniul incluziunii, atât ale profesorilor, cât și ale elevilor, promovarea egalității de șanse, implementarea educației nonformale, promovarea cooperării și a schimbului de bune practici cu partenerii din țările europene (Școala Gimnazială nr. 2 Tudor Vladimirescu – Albești – România – unitatea școlară coordonatoare; Turcia – Canakkale Provincial National Education Directorate; Bulgaria – OU “Sv. sv. Kiril i Metodiy“ și Macedonia de Nord – OOU Petar Pop Arsov).

Citeste mai mult

Eveniment

Diana Șoșoacă, exclusă din cursa prezidențială! Ce se întâmplă cu ceilalți candidați

Publicat

Publicitate

CCR a exclus-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale, menținând însă candidaturile lui Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor. Votul pentru Mircea Geoană a fost amânat, iar candidatura lui Miron Cozma a fost respinsă definitiv, scrie Adevărul.

Judecătorii Curții Constituționale au dat o decizie surprinzătoare sâmbătă după-amiază, în cadrul ședinței privind contestațiile pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. Ei au avut de analizat contestații cu privire la candidaturile la alegerile prezidențiale 2024 ale  următorilor politicieni: Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Ludovic Orban, Kelemen Hunor şi Dianei Iovanovici-Şoşoacă

CCR a anulat decizia Biroului Electoral Central și a exclus-o pe Diana Iovanovici-Șoșoacă, reprezentanta SOS România, din cursa pentru Palatul Cotroceni. Aceasta nu mai are nicio cale de atac, fiind scoasă definitiv din competiție, relatează G4Media.

În aceeași ședință, judecătorii au respins contestațiile referitoare la candidaturile premierului Nicolae Ciucă și ale lui Kelemen Hunor, menținându-le pe acestea valabile.

De asemenea, candidatura lui Miron Cozma a fost definitiv respinsă, în timp ce votul pentru Mircea Geoană a fost amânat pentru 21 octombrie.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

S-a bătut toba pentru A8. Asociația „Moldova Vrea Autostradă” a cerut începerea lucrărilor

Publicat

Publicitate

Membrii Asociaţiei “Moldova Vrea Autostradă” au bătut toba, sâmbătă, pentru a atrage atenţia asupra importanţei începerii lucrărilor la autostrada A8.

Reprezentaţii MVA speră ca prin evenimentul “Batem toba pentru Autostrada A8”, care a avut loc în Piaţa Unirii din Iaşi, să atragă atenţia asupra nevoii stringente de realizare a autostrăzii A8, cunoscută şi sub denumirea de Autostrada “Unirii”, care leagă Iaşiul de vestul României, precum şi de Republica Moldova, prin oraşul Ungheni.

 


Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


“Acest eveniment e un semnal clar pentru autorităţi. Sunetul tobelor reprezintă vocea cetăţenilor care cer drumuri mai sigure şi o infrastructură modernă, pe măsura nevoilor Moldovei. Este una dintre formele prin care noi, ca asociaţie civică, încercăm să determinăm autorităţile să demareze cât mai curând posibil execuţia lucrărilor”, a afirmat Flavius Manea, preşedintele Asociaţiei “Moldova Vrea Autostradă”.

Printre cei care au venit sâmbătă în Piaţa Unirii s-a aflat şi fostul prefect Nicuşor Păduraru, unul dintre fondatorii Asociaţiei “Moldova Vrea Autostradă”. El a criticat faptul că execuţia lucrărilor pentru Autostrada “Unirii” întârzie din cauza faptului că “documentaţia nu e susţinută foarte bine la nivel local şi guvernamental, fie din lipsa unui interes strategic la nivelul guvernelor din ultimii 30 de ani de a dezvolta Moldova”.

Publicitate

 


Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


“Infrastructura înseamnă dezvoltare, din toate punctele de vedere, iar dezvoltare economică înseamnă stabilitate şi mai puţină sărăcie”, a afirmat el.

Publicitate

La rândul său, fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor Adrian Covăsnianu, membru fondator al MVA, a subliniat importanţa construcţiei unei astfel de infrastructuri rutiere, care să lege estul de vestul ţării, şi, implicit, să ducă la dezvoltarea judeţelor din Moldova.

 


Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


“Chiar dacă vremea nu ne ajută, dorim ca acest eveniment să se audă până la Bucureşti pentru că e nevoie de Autostrada A8 în regiunea Moldovei. Vedem că încă nu au fost lansate licitaţiile pentru traseele montane. Aşteptăm finalizarea demersurilor pentru studiul de fezabilitate al sectorului ieşean. Sperăm că poate anul viitor vedem semnale clare în ceea ce priveşte construcţia unei autostrăzi. Uitaţi-vă acolo unde sunt autostrăzi cât de repede au crescut economiile, cât de mult s-au dezvoltat comunităţile, iar oamenii au un nivel mai bun de trai”, a declarat Covăsnianu.

Pe lângă momentele interactive de “bătut toba”, a fost iniţiată încă o campanie de strângere de semnături pentru susţinerea construcţiei autostrăzii A8 şi crearea de puncte de dialog, unde cetăţenii au avut ocazia de a veni cu propuneri de soluţii pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din regiune. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Ziua Educației marcată într-un mod inedit de femeile social-democrate din Botoșani

Publicat

Publicitate

Organizația Județeană a Femeilor Social – Democrate (OFSD) a sărbătorit Ziua Educației printr-o serie de evenimente la care invitați principali au fost peste 300 de cadre didactice din județul Botoşani. 


Astfel, au avut loc două întâlniri, la Darabani și în municipiul reședință de județ, moderate de inspectorul școlar Galia Hrimiuc și inspectorul școlar general adjunct Cristina Bălăucă.
Invitatul surpriză a fost secretarul de stat al Ministerului Educației, Florian Lixandru, care a reiterat angajamentele de la nivel central pentru susținerea educației de calitate prin proiecte certe pe diferite programe de finanțare.
Discuțiile s-au axat și pe alte paliere, printre care importanța finalizării actualelor investiții și atragerea de noi oportunități de finanțare în infrastructura școlară, eficientizarea sistemului de transport a elevilor, dotarea cu mobilier și echipamente a unităților de învățământ, o colaborare strânsă între cadre didactice și autorități sau implementarea unor strategii care să conducă la creșterea autorității și prestigiului profesiei, în întreaga societate.
De Ziua Educației și, în egală măsură, de Ziua Profesorului, social – democratele botoșănene sunt alături de toate cadrele didactice și aduc mulțumiri pentru munca imensă depusă în construirea sănătoasă și valoroasă a societății!
Fără educație și fără o societate educată, nu există nici viitor!
Dragi și onorați profesori, LA MULȚI ANI!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending