Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfânta Muceniţă Iulita şi fiul său, Chiric, care a primit cunună de mucenic la vârsta de 3 ani

Publicat

Publicitate

În cetatea Iconiei, din Licaonia, era o femeie tânără, de neam bun, anume Iulita, care se trăgea din seminția împăraților Romei celor mai dinainte și era creștină cu credința. Petrecând puțin timp cu un bărbat legiuit, ea a zămislit și a născut de la dânsul un prunc de parte bărbătească, apoi a rămas văduvă. Iar pruncul ce l-a născut, l-a luminat cu Sfântul Botez și i-a dat numele de Chiric. În acea vreme, Dioclețian păgânul, ținând împărăția Romei, a ridicat prigoană mare împotriva creștinilor de prin țările stăpânirii sale.

Și era pus de dânsul ca ighemon în țara Licaoniei un oarecare Domițian, om sălbatic la fire și fără de omenie, ce avea chip de fiară și nărav asemenea, bucurându-se de vărsarea sângelui creștinesc. Acela, venind în Iconia, a început a munci cumplit pe cei ce credeau în Hristos și căuta cu tot dinadinsul pe cei ce țineau în taină credința creștinească. Aceasta văzând Iulita, credincioasa roabă a lui Hristos, și știind că buna sa credință nu se va putea tăinui de muncitor, s-a gândit să fugă, pentru că se temea ca nu cumva, neputând suferi muncile cele cumplite, să se lepede de Hristos.

Deci și-a lăsat toate averile sale și casa, rudele, robii, slava și toată frumusețea lumii acesteia, pentru dragostea lui Hristos. Și luând pe fiul său, Chiric, care era de trei ani, și două roabe mai credincioase, au ieșit noaptea din cetatea Iconiei și au plecat în străinătate, aducându-și aminte de ceea ce s-a zis în Scriptură: Aici nu avem cetate stătătoare, ci să căutăm pe cea viitoare. Deci s-a dus în Seleucia ca o străină, tăinuindu-și neamul său cel bun, însă și acolo a aflat aceeași prigonire împotriva creștinilor, pentru că un oarecare Alexandru, luând de la împărat stăpânirea ighemoniei, s-a dus înSeleucia și acolo ucidea fără de milă pe toți cei ce mărturiseau numele lui Iisus Hristos.

Publicitate

Deci fericita Iulita, aducându-și aminte de ceea ce se scrie:Dați loc mâniei, adică „fugiți de mânie”, și iarăși: Când vă vor goni pe voi din cetatea aceasta, fugiți în cealaltă, a ieșit din Seleucia și s-a dus în Tars, cetatea Ciliciei, trăind acolo printre cei săraci. Dar după o vreme oarecare, același Alexandru ighemonul s-a dus și în Tars, ca să muncească pe creștini. Iar Sfânta Iulita, fiind cunoscută de unii, a fost spusă ighemonului. Iar acela îndată a poruncit s-o prindă și a șezut înaintea poporului la divanul cel din priveliște. Și prinzând-o pe ea ostașii împreună cu fiul ei, au fugit de la dânsa amândouă slujni¬cele. însă o urmau de departe privind, voind ca să-i vadă pătimirea și sfârșitul ei.

Deci mucenița a fost dusă înaintea ighemonului, având pe mâini pe Sfântul Chiric, pruncul de trei ani. Și fiind întrebată de ighemon de nume, neam și patrie, ea răspundea cu îndrăzneală, mărturisind numele Domnului nostru Iisus Hristos, numindu-se creștină și zicând: „Acesta este numele și neamul meu cel bun, iar patrie îmi este împă-răția cerească a lui Hristos”. Iar ighemonul, mâniindu-se, a poruncit să-i ia pruncul, s-o dezbrace și să o întindă la pământ, ca să o bată fără de cruțare cu vine crude. Pe când ostașii băteau pe muceniță, pruncul privea spre ea, plângând, și se smulgea din mâinile celor ce-l țineau, ca să se ducă la maica sa. Iar ighemonul văzând că pruncul este frumos, a poruncit să-l aducă la el.

Deci, luându-l, l-a pus pe genunchii săi și îl mângâia ca să nu plângă, netezindu-i părul capului și sărutându-l. Și îi spunea cuvinte duioase, dar pruncul se apăra, trăgându-se din mâinile lui și ferindu-și capul într-o parte, nelăsându-l să-i netezească părul și să-l sărute cu buzele lui cele întinate. Deci, privind la maica sa,pe când ei o băteau, plângea și striga: „Sunt creștin! Lasă-mă să mă duc la mama mea!”. Și zgâria fața ighemonului cu unghiile, împingându-se cu mâinile de la el. Atunci ighemonul, umplându-se de mânie, a aruncat jos pe prunc, izbindu-l cu piciorul în coaste. Iar pruncul, căzând pe treptele de piatră și lovindu-se cu capul de colțurile cele ascuțite ale treptelor, s-a zdrobit și a umplut tot locul acela de sânge.

Publicitate

Astfel, Sfântul Chiric și-a dat sufletul cel sfânt și fără de prihană în mâinile lui Dumnezeu, încununându-se cu mucenicia. Iar fericita Iulita, maica iui, fiind cumplit bătută, pătimea ca într-un trup străin. Și nesimțind ca un stâlp neînsuflețit, nu striga altceva decât aceasta: „Sunt creștină și nu voi jertfi idolilor voștri”. Iar după ce au încetat a o bate și au ridicat-o de la pământ, a văzut pe iubitul ei fiu mort, zăcând în sânge înaintea divanului.Drept aceea s-a umplut de bucurie și a zis: „Mulțumesc Ție, Doamne, că ai învrednicit pe fiul meu de un dar ca acesta, ca să se săvârșească mucenicește pentru numele Tău cel sfânt mai înainte de mine și să primească cununa cea neveștejită întru slava Ta!”.

După aceea, ighemonul a poruncit s-o spânzure la muncire și să-i strujească trupul cu piepteni de fier, apoi să-i stropească cu smoală topită rănile sale. Astfel fiind muncită sfânta, propovăduitorul striga: „Miluiește-te, Iulito, cruță-ți tinerețile tale și închină-te zeilor, ca să te izbăvești din munci și să nu pieri cumplit cu moarte fără de vreme, ca și fiul tău”. Iar mucenița răspundea: „Nu mă voi închina dracilor și idolilor celor surzi și muți, ci mă voi închina Domnului meu Iisus Hristos, Unul născut, Fiul lui Dumnezeu, prin Care toate le-a făcut Tatăl Ceresc. Deci mă sârguiesc ca să ajung pe fiul meu, ca împreună cu el să mă învrednicesc împărăției cerești”. Văzând ighemonul răbdarea și mărimea de suflet cea nebiruită a muceniței, a osândit-o la tăiere cu sabia.

Și luând-o slujitorii, au dus-o afară din cetate la locul cel de moarte, unde se ucideau cei osândiți. Iar sfânta mergea bucurându-se, ca la o nuntă. Și ajungând la locul acela, a cerut puțin timp pentru rugăciune. Deci, plecându-și genunchii, s-a rugat, zicând: „Mulțumesc Ție, Doamne, Dumnezeul meu, Iisuse Hristoase, că ai chemat pe fiul meu mai înainte de mine, învrednicindu-l a pătimi pentru numele Tău cel sfânt și înfricoșat, și i-ai dat lui, pentru că a lăsat această viață deșartă, viața cea veșnică cu sfinții! Primește-mă și pe mine, nevrednica roaba Ta, și mă învrednicește să dobândesc dar înaintea Ta, ca să fiu numărată cu fecioarele cele înțelepte care au intrat în cămara Ta cea neîntinată, ca să Te binecuvinteze sufletul meu pe Tine și pe Tatăl Tău cel fără de început și pe Duhul Sfânt, Cel împreună de o ființă în veci. Amin”.

Publicitate

Astfel rugându-se sfânta, călăul ascuțindu-și sabia, i-a lovit grumajii, tăindu-i cinstitul ei cap, iar trupul l-a lăsat în locul acela, fără a-l îngropa, spre a-l mânca câinii și fiarele. Asemenea și trupul Sfântului Chiric, târându-l din cetate, l-au aruncat lângă trupul maicii lui și au plecat. Și sosind noaptea, au venit cele două slujnice zise mai sus și au luat trupul stăpânei lor și a fiului ei și, ducându-le departe, le-au îngropat în pământ.

Una din aceste slujnice a trăit până în vremea marelui Constantin, întâiul împărat al creștinilor, în zilele căruia a răsărit adevărul, iar bisericile lui Dumnezeu au luat îndrăznire, cu darul lui Hristos. Atunci acea slujnică a arătat credincioșilor creștini acel loc, unde erau îngropate cinstitele moaște ale Sfinților Mucenici Chiric și Iulita, povestind și pătimirea lor. Drept aceea, ei au scos din sânul pământului sfintele moaște, nestricate și pline de bună mireasmă, care dădeau și tămăduiri de neputințe. Iar pătimirea acestora au dat-o în scris, spre pomenirea și cinstirea sfinților mucenici, spre folosul credincioșilor și spre slava lui Hristos Dumnezeul nostru, Cel slăvit în veci împreună cu Tatăl și cu Sfântul Duh. Amin.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Panică într-un bloc din municipiul Botoșani! Un incendiu a alertat locatarii. Un bărbat de 67 de ani a ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs, în urmă cu puțin timp, într-un apartament situat la etajul III al unui bloc de pe Calea Națională din municipiul Botoșani.

Mai multe materiale combustibile dintr-o încăpere s -au aprins de la un reșou electric în funcțiune. Vecinii au observat fumul dens și au sunat după ajutor.

 

Publicitate

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și o ambulanță SAJ. Aceștia au constatat faptul că ardea lenjeria de pe un pat, cu degajări mari de fum și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la bunurile din interiorul camerei. Proprietarul, în vârstă de 67 de ani, a fost găsit în apartament. Acesta a fost preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate, întrucât a suferit o ușoară intoxicație cu fum.

Citeste mai mult

Administratie

Primăria Municipiului Botoșani dă startul sezonului de sărbătoare

Publicat

Publicitate

Începând cu seara de 30 noiembrie, când în credința ortodoxă este cinstit Sfântul Andrei, cel Întâi Chemat, Apostolul românilor, va fi deschis iluminatul festiv în municipiul Botoșani.

Pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, după ceremonialul religios și militar organizat pentru eroii neamului, municipalitatea va oferi 1.000 de porții de fasole cu cârnați, ceai și suc, în Centrul Istoric, începând cu ora 12:00.
Ca în fiecare an, produsele vor fi pregătite la Cantina de ajutor social din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS).
Porțiile oferite botoșănenilor vor fi asigurate din sponsorizări.
Municipalitatea asigură bucatele tradiționale, de Ziua Națională a României, începând cu anul 2005.
În seara de 1 decembrie, clădirea Primăriei Municipiului Botoșani va fi iluminată în culorile drapelului național.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Doina Federovici: Investiții semnificative în cultura botoșăneană

Publicat

Publicitate

Cultura reprezintă un pilon fundamental al identității județului Botoșani, un element esențial care reflectă valorile și tradițiile unei comunități. Patrimoniul cultural bogat, atât material, cât și imaterial, constituie o resursă valoroasă care nu doar că păstrează memoria colectivă, dar contribuie și la dezvoltarea economică și turistică a regiunii.

 

„Încă din prima zi de mandat, am anunțat că, împreună cu echipa mea, punem un accent deosebit pe cultură, care este un adevărat brand pentru județul nostru. Investițiile în sectorul cultural au un impact semnificativ asupra întregii comunități, nu doar prin conservarea și promovarea tradițiilor, dar și prin stimularea educației, dezvoltarea turismului și crearea unor noi oportunități economice”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Publicitate

 

Emblematice sunt investițiile pe care administrația Federovici le-a derulat în ultimii ani:

  • Modernizarea și redeschiderea Muzeului „Ștefan Luchian” Ștefănești – singurul muzeu dedicat „poetului plastic al florilor”;
  • Reabilitarea și restaurarea Casei Memoriale „George Enescu” de la Liveni;
  • Modernizarea și reabilitarea Bibliotecii Naționale de Poezie „Mihai Eminescu” de la Ipotești;
  • Reabilitarea Muzeului Județean de Istorie – primul mare proiect derulat de CNI în domeniul muzeal;
  • Reabilitarea Muzeului de Științele Naturii Dorohoi – cel mai mare proiect derulat de Institutul Național al Patrimoniului;
  • Modernizarea Centrului Național de Studii – Memorialul Ipotești – unul dintre cele două proiecte din Regiunea de Nord-Est care îndeplinește principiile New European Bauhaus (NEB) și declarat a fi eligibil pentru finanțare;
  • Reabilitarea și restaurarea Casei Goilav în vederea transformării ei în Centru Multifuncțional pentru Cultură și Artă Tradițională – proiect pregătit pentru finanțare din Programul Regional;
  • Reabilitarea și restaurarea Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu” – proiect inclus pe lista sinteză a CNI;
  • Construirea Monumentului de la Huțani în memoria victimelor celui mai tragic accident rutier din istoria României.
  • Casa Moscovici – achiziționată pentru a deveni noul sediu al Consiliului Județean

Pentru prima dată în istorie, autoritatea județeană a achiziționat o clădire importantă de patrimoniu, Casa Moscovici, cu intenția de a o restaura și muta aici sediul Consiliului Județean Botoșani. Documentația este pregătită pentru a fi depusă la finanțare pe Programul Regional, când se vor deschide axele de guvernare”, a mai spus Doina Federovici.

Publicitate

La începutul secolului trecut, Casa Moscovici i-a găzduit pe Regele Carol I, care a obținut independența României, și Regele Ferdinand I, artizanul Marii Uniri.

 

Raportul de activitate al Doinei Federovici ca președinte al Consiliului Județean pentru perioada 2020-2024 se poate consulta pe pagina https://www.psdbotosani.ro/ la secțiunea:

Publicitate

 

INVESTIȚII PENTRU BOTOȘANI 2020-2024

 

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.psdbotosani.ro/wp-content/uploads/2024/11/Raport_D_Federovici_compressed.pdf

 

CMF11240017

Citeste mai mult

Administratie

Guvernul adoptă majorarea salariului minim brut, de la 1 ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

Guvernul adoptă în ședința de miercuri, 27 noiembrie, un proiect privind majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată, de la 3.700 de lei la 4.050 de lei lunar. Această măsură va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025 și va avea un impact direct asupra a peste 1,8 milioane de români, scrie alba24.ro.

„Adoptăm astăzi majorarea salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, de la 3.700 de lei, la 4.050 de lei lunar. Validăm defapt o decizie luată de Guvern prin consultare cu sindicatele și patronatele care fac parte din Consiliul Național tripartit pentru dialog social

Majorarea salariului minim cu 9,46% se aplică începând cu 1 ianuarie 2025 și vor beneficia peste 1,8 milioane de români”, a spus premierul Marcel Ciolacu, miercuri, la începutul ședinței de Guvern.

Publicitate

Publicitate

Majorarea salariului minim brut la 4.050 lei, de la 1 ianuarie 2025

Prin actul normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 4.050 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2025, ceea ce reprezintă o creștere de 9,46 %, față de luna decembrie 2024.

În luna decembrie 2024 tariful orar este de 22,024 lei/oră pentru un program complet de lucru 168 ore pe lună.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending