Connect with us
Publicitate

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Minunea Sfântului Arhanghel Mihail în Colose

Publicat

Publicitate

În aceasta luna, în ziua a sasea, pomenirea minunii celei mari ce s-a facut în Colose (Frigia) de Arhistrategul Mihail.

Când a trecut prin Frigia ca să propovăduiască Evenghelia, Sfântul Apostol Ioan a prorocit o apropiată vizită providenţială a prinţului arhanghelilor, Mihail, în locul numit Heretopa. Şi într-adevăr, la puţin timp, în acel loc în mod minunat a izbucnit din pământ un izvor vindecător de toată boala. Unul din multii credincioşi care s-au perindat pe la acest izvor, a cărui fiică s-a vindecat prin această apa, a contruit pe acel loc, în semn de recunoştiinţa, o mica biserică închinată Arhanghelului Mihail.

Nouăzeci de ani mai târziu, în această biserică s-a aşezat, spre a practica asceza şi a servi la altar, un tânăr numit Arhip, originar din Hierapolis. Pentru zelul şi dragostea acestui tânăr atlet al lui Hristos, Dumnezeu i-a dat harul de a face minuni şi vindecări. Dar oarecare elini, aprinşi de zavistie din pricina minunilor preamărite ce se făceau în biserica Arhistrategului Mihail, au vrut să abată râul care curgea acolo aproape şi să-l pornească asupra Bisericii, că să înece şi Biserică şi să piardă şi pe Arhip. Dar dumnezeiescul Arhistrateg, însuşi arătându-se şi poruncind lui Arhip să se îmbărbăteze, a lovit cu un toiag piatră, şi făcând cale apei printr-însă, de atunci până în ziua de astăzi, se vede cum acolo este înghiţită apa şi se mistuieşte.

Tot în această zi, pomenirea pătimirii Sfinţilor Mucenici Eudoxie, Zinon, Romil şi Macarie.

Acestui Sfânt Romil i s-a tăiat capul în zilele lui Traian, care a trimis la oarecare cetăţi în izgonire unsprezece mii de creştini, şi cu amară moarte i-au omorât. Iar în zilele lui Diocleţian, Eudoxie primind pe slujitorii care îl căutau, le-a spus că el este Eudoxie, şi aceia îl sfătuiau să fugă. Iar el uitând de femeie, de copii, de rude, de casă şi de celelalte, s-a dus înaintea domnitorului din Melitin, şi întâi scoţându-şi brâul de la sine, care era semn de dregătoria comitiei, l-a aruncat în obrazul domnitorului; şi împreună cu dânsul multimea ce sta împrejur, toată ceata lui, 1104 ostaşi, asemenea au făcut. După aceea pe dumnezeiescul Eudoxie l-au întins patru slujitori şi l-au bătut pe coaste, l-au schingiuit şi l-au condamnat a primi moarte prin sabie. Însă când a sosit la locul execuţiei, întorcându-se înapoi şi-a văzut soţia, şi aducându-i aminte de cele ce o învăţase mai înainte şi poruncindu-i să pună sfârşit bun la toate, i-a dat cea de pe urmă învăţătură: să nu plângă pentru moartea lui, ci să-i facă în sat un mormânt fără de semn şi să-i bage trupul acolo şi să cinstească mai mult ziua aceea cu luminată bucurie. Apoi mucenicul ridicându-şi ochii şi mâinile la cer, i s-a tăiat cinstitul cap, împreună cu iubitul său Zinon şi cu ceilalţi sfinţi mucenici. Trecând şapte zile, s-a arătat Sfântul Eudoxie în vis soţiei sale, şi i-a poruncit ei ca să spună Sfântului Macarie să meargă la divan, unde mergând si nevrând să aducă jertfă la idoli, i s-a tăiat şi lui fericitul cap.

Tot în această zi, pomenirea celor 1104 ostaşi, şi a Sfintei Calodoti, care de sabie s-au săvârşit.

Publicitate

Tot în această zi, pomenirea Sfinţilor Faust prezbiterul, Macarie, Andrei şi Viv monahul, Chiriac, Dionisie, Andronic, şi sfintele: Andropelaghia şi Tecla, şi Teoctist corabierul, şi alt Chiriac, Dimotul, ţăranul, care de sabie s-au săvârşit.

Aceşti sfinţi au fost pârâţi că sunt creştini, în zilele împăratului Deciu, către Valerie domnitorul Alexandriei. Fiind aduşi sfinţii, si cutremurându-se Valerie de întărirea şi nespăimântarea lor, i-a osândit la moarte prin sabie. Şi luându-şi ei sfârşitul aşa, iubitorii de Hristos ce erau în Alexandria le-au luat trupurile şi le-au băgat în cetate, întru mărirea lui Hristos, adevăratul nostru Dumnezeu.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului Sarapavon senatorul, care de sabie s-a săvârşit.

Publicitate

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Risc de INUNDAȚII pe râurile Jijia și Prut. A fost emis COD PORTOCALIU până mâine, la ora 18:00

Publicat

Publicitate

Hidrologii au actualizat prognoza și au anunțat că există, în continuare, risc de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora și au prelungit codul portocaliu până mâine,  la ora 18:00 și codul galben, mâine, la ora 24:00, au transmis responsabilii ISU Botoșani.

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE” .

În acest context, ISU Botoșani a anunțat deja că a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.

Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Pentru a preveni situațiile de urgență, ISU Botoșani recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

▪ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

▪ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: O frumoasă biserică din municipiul Botoșani și-a sărbătorit hramul. Zeci de credincioși din tot orașul au participat la sărbătoare

Publicat

Publicitate

Zeci de biserici din țară și din străinătate și-au cinstit hramul la marele praznic al Înălțării Sfintei Cruci. Părinții Bisericii au rânduit zi de post în fiecare an pe 14 septembrie, iar credincioșii au umplut bisericile pentru a primi binecuvântarea Sfintei și de viață făcătoarei Cruci a Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

„Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta….”, a răsunat și în Biserica „ Înălțarea Sfintei Cruci” sau „Sfânta Cruce”, cum o numesc credincioșii din oraș, care se înalță semeață în Zona industrială a municipiului Botoșani. Zeci de credincioși din toate colțurile orașului s-au rugat împreună cu un sobor impresionant de preoți din municipiul Botoșani în fruntea cărora a stat neobositul părinte protopop Petru Fercal.

Sărbătoarea a început, vineri seară, cu Slujba Vecerniei cu Litie. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de psalți, reuniți de la mai multe parohii din municipiul Botoșani, imnurile de slavă completând frumusețea slujbei.

La final, prin rugăciunea Litiei, părintele protopop Petru Fercal a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public. În cuvântul său de învățătură a insistat pe importanța semnului Sfintei Cruci prin care biruim războiul cel nevăzut care se abate asupra noastră.

„Noi devenim purtători de cruce și responsabili prin Taina Sfântului Botez. Sfânta Cruce pentru noi este și o chemare, o jertfă, dar și o nădejde de dobândire a Împărăției Cerurilor. Fără semnul Sfintei Cruci nu putem birui, pentru că Sfânta Cruce ne-a adus izvorul vieții. Când vorbim despre Sfânta Cruce putem spune că există două realități, una omenească și cealaltă dumnezeiască. Latura omenească este că oamenii au confecționat crucea ca armă de tortură, de pedeapsă, de ucidere cumplită. Iar latura cea dumnezeiască este că Hristos Domnul răstignindu-Se pe cruce ne-a adus viață veșnică și atunci ea este dumnezeiască. Nu putem să ne mântuim fără semnul sfintei cruci”, a spus în cuvântul său părintele protopop (VIDEO în articol).

Sărbătoarea a continuat sâmbătă, cu slujba Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii și cu tradiționala agapă frățească.

Publicitate

***

Parohia „Ziua Crucii” din Botoșani, a fost înființată în anul 1995 prin decizie eparhială.

Prin împărțirea fostei parohii „Sfântul Nicolae Popăuți”, a rezultat Mănăstirea Popăuți, parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel I” și parohia „Ziua Crucii”. În anul 1999, a fost numit ca paroh, preotul Ioan Iordachi. Slujbele s-au ținut în capela renovată din Cimitirul Luizoaia. În anul 2004 a fost sfințit locul noii biserici parohiale, în curtea Spitalului de Recuperare, de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul. În anul 2010, lucrările de construire au fost încheiate. De sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, a fost săvârșită prima slujbă în biserica nouă. În data de 31 iulie 2011, a fost sfințită biserica de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan și Preasfințitul Calinic Botoșăneanul.

Publicitate

Părintele paroh Ioan Iordachi este născut la Darabani și este absolvent al Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, promoția 1993 și al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” Iași, promoția 1997. Este căsătorit cu Mariana si are 3 copii.

Hirotonit de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, întru diacon la sfințirea bisericii parohiale din Voinești-Iași (12 septembrie 1993) și întru preot în Catedrala Mitropolitană în  ziua de 14 septembrie 1993. Între 1 octombrie 1993 și 1 ianuarie 1999 a slujit ca preot în Parohia „Sfinții Voievozi” Buhăceni-Trușești, iar din 1999,  a fost transferat la Parohia „Ziua Crucii”- Botoșani, după cum menționează site-ul Mitropoliei Moldovei.

Citeste mai mult

Eveniment

Când NU se mai fac nunți în zilele rămase din 2024 dar și în 2025. În ce zile nu se oficiază slujba religioasă

Publicat

Publicitate

Teologii precizează că slujba religioasă, cununia, din cadul unei nunți nu se poate efecuta în anumite zile. Iată când nu se fac nunți în ultimele luni din 2024 și pe tot parcursul anului 2025, scrie alba24.ro.

 

Este vorba despre anumite zile, în care, în Biserică nu se pot efectua slujbe de cununie. Mai exact, în zilele de post de peste an și nici în zilele Praznicelor Împărătești.

De asemenea nu se pot face cununii, în Biserică, în perioada sărbătorilor importante. Aceste date sunt trecute în calendarul creștin ortodox. Calendarul Ortodox este un ghid spiritual, care conectează credincioșii la ritmurile vieții Bisericii.

Când nu se fac nunți în ultimele luni din 2024

  • în Postul Naşterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie);
  • În ajunul şi în zilele Praznicelor împărăteşti (1-2 februarie; 12-13 iunie; 22-24 iunie; 15 august, 13-14 septembrie);
  • De la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie).

Când nu se fac nunți în anul 2025

  • 1-2 februarie – Întâmpinarea Domnului;
  • 28-29 mai – Înălțarea Domnului;
  • 7-9 iunie – Rusaliile;
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului;
  • 13-14 septembrie – Înălțarea Sfintei Cruci;
  • 24 februarie – 27 aprilie – De luni, după Lăsatul Secului de carne pentru Postul de Paște, și până Duminica Sfântului Apostol Toma;
  • 16 iunie-28 iunie – Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel;
  • 31 iulie-14 august – În Postul Adormirii Maicii Domnului;
  • 29 august – Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul;
  • 15 noiembrie – 24 decembrie – Postul Nașterii Domnului;
  • 25 decembrie 2025 – 6 ianuarie 2026 – În intervalul dintre Crăciun și Bobotează.

Citeste mai mult

Eveniment

Ploi însemnate cantitativ în tot județul Botoșani până mâine dimineață la ora 10:00. A fost emis și un cod galben de ploi

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani se va afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de ploi însemnate cantitativ, de astăzi, de la ora 16:00, până mâine dimineață, la ora 10:00, a anunțat ISU Botoșani.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și pe arii restrânse de peste 40 l/mp.

Deoarece există riscul producerii unor inundații locale, ISU Botoșani face următoarele recomandări:

▪ curețe șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

▪ nu arunce gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending