Connect with us
Publicitate

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Înălţarea Domnului Iisus Hristos de la pământ la Cer

Publicat

Publicitate

Înălţarea Domnului Iisus Hristos este prăznuită la 40 de zile după Înviere, în joia din săptămâna a 6-a după Paşti. Această sărbătoare este cunoscută în popor şi sub denumirea de Ispas.

În această zi, creştinii se salută cu „Hristos S-a înălţat!” şi „Adevărat S-a înălţat!” Timp de 40 de zile de la dumnezeiasca Sa Înviere din morţi, Hristos-Domnul S-a arătat ucenicilor Săi şi prin multe semne doveditoare i-a încredinţat că El este Mântuitorul Hristos înviat. La sfârşitul acestei perioade, S-a arătat pentru ultima oară ucenicilor Săi, le-a făgăduit trimiterea Duhului Sfânt şi, mergând în afara Ierusalimului, S-a înălţat sub privirile lor la cer, binecuvântându-i. „Şi pe când îi binecuvânta, S-a despărţit de ei şi S-a înălţat la cer.

Iar ei, închinându-se Lui, s-au întors în Ierusalim cu bucurie mare” (Luca 24, 51-52). În timp ce Mântuitorul Iisus Hristos Se înălţa la cer, doi bărbaţi îmbrăcaţi în haine albe s-au arătat zicându-le Apostolilor: „Bărbaţi galileeni, de ce staţi privind la cer? Acest Iisus, Care S-a înălţat de la voi la cer, astfel va şi veni, precum L-aţi văzut mergând la cer” (Fapte 1, 11).

Înălţarea Domnului este sărbătoarea cerurilor deschise pentru oameni, ca locuinţă veşnică şi adevărată patrie. „Plinind rânduiala cea pentru noi, și pe cele de pe pământ unindu-le cu cele cerești, Te-ai înălțat întru slavă, Hristoase Dumnezeul nostru, de unde nicidecum nu Te-ai despăr¬țit, ci ai rămas nedepărtat, grăind celor ce Te iubesc pe Tine: Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră” (Condacul praznicului).

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Meteorologii au emis două avertizări de COD GALBEN pentru județul Botoșani. Caniculă, dar și ploi

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis două avertizări de cod galben pentru județul Botoșani, în perioada 22 – 23 iunie. Astăzi, s-a anunțat o zi caniculară, dar și ploi.

De la temperaturi de 32 … 34 de grade și disconfort termic, se poate trece, brusc, la instabilitate atmosferică.

Astfel, de astăzi, de la ora 15:00, până mâine, la ora 10:00, ne putem aștepta la averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

🌡Cum să faceți față căldurii?

✔️ ️beți suficientă apă pentru a vă hidrata;
️ ✔️purtați pălării de soare, haine lejere de culori deschise;

Publicitate

️ ✔️evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare;
✔️️ consumați fructe și legume proaspete;

✔️ ️păstraţi legătura cu persoanele în vârstă din familia dumneavoastră, interesați-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă la nevoie;
✔️ ️nu lăsați copiii sau animalele singuri / singure înautoturisme;

✔️ ️alternați perioadele de lucru cu cele de repaus;
✔️ alegeți doar locurile special amenajate pentru înot.

Publicitate

Pe de altă parte, pentru a preveni inundațiile:

✔ curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
✔ nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Înainte și pe timpul vijeliilor:

✔ întrerupeți activitățile în aer liber și adăpostiți-vă în locuințe sau în spații care să vă asigure protecția; închideți ușile și ferestrele;

✔ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

✔ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Pe platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență FII PREGĂTIT pot fi consultate ghidurile special create pentru a afla cum vă puteți proteja în diverse situații de urgență, generate de fenomene meteo extreme.

🟡 https://fiipregatit.ro/ghid/canicula/
🟡 https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/

Citeste mai mult

Eveniment

Razie în Piața Centrală din municipiul Botoșani. Bilanțul amenzilor

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani-Biroul de Ordine Publică, Biroul Rutier și Biroul de Investigații Criminale au acționat pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță publică și pentru prevenirea oricăror fapte antisociale în municipiul Botoșani, fiind vizată zona Pieței Centrale.

Activitățile au fost desfășurate în intervalul orar 09:00- 13:00, fiind legitimate 48 de persoane și controlați 10 agenți economici.

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 19 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 5.000 de lei,..dintre acestea zece sancțiuni fiind aplicate pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, iar șase sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind piața produselor agricole.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat din Suceava, lăsat fără transportul de lemne, în comuna Vârfu Câmpului

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, polițiștii din Mihăileni au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Vârfu Câmpului, o autoutilitară condusă de un bărbat, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta maj deține documente legale pentru cantitatea de peste șase metri cubi de material lemnos pe care o transporta.

Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 4.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării.

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer de 64 de ani din Hlipiceni, dat jos de la volan după ce a fost prins conducând beat

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii din Hlipiceni au oprit pentru control, pe D.J. 282, în localitatea Hlipiceni, un autoturism condus de un bărbat, de 64 de ani, din aceeași localitate.

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending