Connect with us
Publicitate

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Fericitul Augustin, dascălul fără asemănare al întregului Occident creștin

Publicat

Publicitate

Fericitul Augustin s-a născut la 13 noiembrie 354, în Tagaste, orăşel din provincia africană Numidia. Tatăl său nu era creştin şi s-a botezat numai pe patul de moarte, dar în schimb, mama sa, Monica, era o fierbinte credincioasă. Augustin a învăţat mai întâi în Tagaste, apoi în Madaura şi Cartagina. Fiind foarte înzestrat, a deschis o şcoală de retorică la Cartagina, ca după aceea să meargă la Roma şi Milano. În tinereţea lui a cunoscut şi o viaţă de destrăbălare şi abateri de la dreapta credinţă. La Milano a început să se apropie mai mult de Dumnezeu. Acolo a cunoscut pe dumnezeiescul episcop Ambrozie şi a fost încântat de cuvântările acestuia. Mama sa, Sfânta Monica, plângea necontenit, rugându-se lui Dumnezeu pentru îndreptarea lui. Ca s-o îmbărbăteze, Sfântul Ambrozie i-a spus: „Fiul unor astfel de lacrimi, nu poate să piară”. Acum Augustin a descoperit şi rânduiala monahilor, citind viaţa Sfântului Antonie, scrisă de Sfântul Atanasie, care l-a mişcat şi l-a adus la pocăinţă. Odată, aflându-se în grădina unui prieten şi plângând pentru viaţa sa, a auzit un glas de copil, care-l îndemna: „Ia şi citeşte!” Deschizând Sfânta Scriptură, a citit următorul cuvânt din Epistola către romani (13, 12-14): Nu în ospeţe şi în beţii, nu în desfrânări şi fapte de ruşine, nu în ceartă şi în pizmă, ci îmbrăcaţi-vă în Domnul Iisus Hristos, iar grija de trup să nu o faceţi spre pofte. Acesta era răspunsul lui Dumnezeu, la căutările lui Augustin. în Confesiunile sale, el mulţumeşte lui Dumnezeu pentru acest răspuns, In anul 387, Augustin primeşte botezul din mâinile Sfântului Ambrozie, în noaptea de Paşti. Pe când avea 32 de ani, Sfânta Monica moare şi Augustin se retrage în Tagaste, vinde tot ce are şi întemeiază o mănăstire împreună cu prietenii şi ucenicii săi. După trei ani este sfinţit preot la Hipon, de episcopul Valerius şi începe o ascultare grea, slujirea Bisericii. Peste cinci ani este ridicat în scaunul lui Valerius şi devine, în câţiva ani, căpetenia episcopatului african. Scrierile lui Augustin dezvăluie măsura fără pereche a darurilor sale. Ca o conştiinţă vie a Ortodoxiei, Augustin se vede nevoit să apere dreapta credinţă, împotriva tuturor ereziilor, care se iviseră în Biserica lui Dumnezeu, în timpul acela: maniheii, donaţienii, pelagienii. Dintre scrierile sale, cele mai însemnate sunt cartea Despre Trinitate, la care a lucrat 14 ani, şi cartea Despre cetatea lui Dumnezeu. Scrierea care-i face cea mai mare cinste este cartea Retractărilor sale, o recunoaştere a propriilor greşeli, iar lucrarea lui cea mai citită este Confesiunile. Fericitul Augustin rămâne dascălul fără asemănare al întregului Occident creştin. A murit la 28 august 430. Mormântul său se află în biserica Sfântul Petru din Pavia. în Biserica Ortodoxă este prăznuit la 15 iunie.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

RESTRICȚII de tonaj pe mai multe drumuri naționale și autostrăzi din țară din cauza caniculei în perioada 21-24 iunie

Publicat

Publicitate

CNAIR informează șoferii că în perioada 21 – 24 iunie, în intervalul orar 10:00 – 20:00, se vor institui restricții de tonaj pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale din țară, din cauza temperaturilor extreme (33 – 37 grade Celsius).

Astfel, potrivit unei avertizări meteorologice emise de către ANM, se impun restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa autorizată mai mare de 7,5 tone pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale, după cum urmează:

  • În data de 21 iunie, intervalul orar 10:00 – 20:00, restricțiile se vor institui pentru sectoarele de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale, din județele: Giurgiu, Teleorman, Dolj, Olt, Timiș, Caraș-Severin, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov și Covasna.
  • În data de 22 iunie, intervalul orar 10:00 – 20:00, restricțiile se vor institui pentru sectoarele de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale, din județele: Ilfov, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt, Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara.
  • În data de 23 iunie, intervalul orar 10:00-20:00, restricțiile se vor institui pentru sectoarele de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale, din județele: Ilfov, Prahova, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt, Caraș – Severin, Ialomița si Călărași.
  • În data de 24 iunie, intervalul orar 10:00 – 20:00, restricțiile se vor institui pentru sectoarele de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale, din județele: Ilfov, Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Olt, Caraș – Severin, Ialomița și Călărași.

Amintim conducătorilor auto că măsurile adoptate de CNAIR sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44 alin.2 și 3 al Ordonanței de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora administratorul drumului poate interzice temporar circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, drumurile naționale din județele afectate de codul portocaliu, cu excepția:

  • transporturilor de persoane;
  • transporturilor de animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală;
  • vehicule care participă la intervenții în caz de forță majoră;
  • transporturi funerare;
  • transporturi poștale;
  • transporturi de echipamente de prim ajutor;
  • transporturi pentru distribuire de carburanți;
  • transporturi de mărfuri sub temperatură controlată;
  • transporturi pentru tractări vehicule avariate;
  • transporturi pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate;
  • transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării;
  • transporturi apă îmbuteliată;
  • transporturi produse provenite din exploatări agricole;
  • transporturi militare implicate în exerciții multinaționale.

De asemenea, pe perioada restricțiilor vor fi exceptate utilajele proprii ale CNAIR, cât și utilajele închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare.

În funcție de evoluția condițiilor meteorologice restricțiile pot fi ridicate, menținute sau prelungite.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Valeriu Iftime, din Germania, de la Campionatul European de Fotbal pentru Doina Federovici: Mai puțină spoială și mai mult realism

Publicat

Publicitate

Criticat astăzi de actualul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, pentru că nu a participat la ceremonia de înmânare a certificatului care atestă calitatea de nou președinte al Consiliului Județean Botoșani, liberalul Valeriu Iftime, a dat o replică foarte dură tocmai din Germania, unde se bucură de Campionatul European de Fotbal 2024.

De altfel, în urmă cu numai trei zile Valeriu Iftime, aflat pe Allianz Arena din Munchen, sărbătorea alături de trei foști jucători ai FC Botoșani, Andrei Burcă, Bogdan Racovițan și Olimpiu Moruțan, victoria naționalei.

“Dragi botoșăneni,

Astăzi, PSD în sfârșit și-a făcut auzită părerea. Până acum s-au ferit de “scandal”, așa numeau ei onestitatea și discuțiile asumate despre ce nu merge bine, și acum, când au trecut alegerile și nu mai au nimic de pierdut, au prins curaj. Au început să îmi adreseze niște întrebări prin vocea doamnei Federovici care culmea, sunt cu adevărat surprins, voia să vorbească cu mine.

Pe scurt, ei nu înțeleg cum voi conduce eu județul, pentru că ei, în esență, nu înțeleg ceva foarte simplu: stilul lor învechit și prăfuit de management nu mai are ce să caute la cârma județului, iar botoșănenii le-au arătat deja că vor schimbarea. Cred că ei nu reușesc să își revină după șocul din alegeri.

Voiau refacerea alegerilor, în caz că ați omis știrea! Da, exact cum citiți, voiau refacerea alegerilor! Pe banii cui, nu știm și nici nu contează! Voiau să le “facă bine” de data asta! Tunurile pe primari și toate mijloacele lor pe care, deși le-au folosit, au fost degeaba! Botoșănenii au ales să meargă spre viitor, departe de stereotipuri și tratament regal pentru clientela de partid. Oamenii vor oameni, PSD la Botoșani doar s-a așezat pe soclu și a stat departe de oameni. Și-au amintit abia în campanie cum e cu strânsul mâinilor și zâmbetele calde. Oamenii, însă, nu mai pot fi amăgiți.

Publicitate

Am primit un imens vot de încredere al botoșănenilor pe care cu siguranță nu îi voi dezamăgi. Față de PSD nu am și nici nu voi avea vreo datorie.

Cât despre evenimentul de astăzi, statul la mese rotunde și fala în care se scaldă unii, cum că ei sunt mai grozavi decât alții, nu mă caracterizează! Funcția mea este munca în folosul botoșănenilor. Consiliul Județean este al lor, nu are legătură cu PSD, PNL sau oricare alt partid, mandatul meu va fi despre oameni și mai puțin despre stat pe scene. Nu am nevoie să fiu aclamat și lăudat, vreau doar să muncesc și, cu discreție, să îmi îndeplinesc rolul. Mai puține mese rotunde și mai multă muncă. Mai puțină spoială și mai mult realism!

Îi amintesc doamnei președinte că încă deține funcția de președinte al Consiliului Județean până la finalul lunii octombrie și că ar trebui să se ocupe mai mult de județ decât să îl “certe” pe Iftime. Știu că sunteți în campanie pentru parlamentare, dar noi nu avem nicio vină.

Publicitate

Și ca să închei, las mai jos un document al botoșănenilor.

Dragii mei,

Avem mult de muncă, însă împreună vom reuși! Cu decență și multă muncă!”, a transmis noul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, din Germania, pe pagina sa de socializare.

Citeste mai mult

Economie

Primele cinci luni ale 2024: Nu mai puțin de 1.672 persoane au fost angajate prin intermediul AJOFM Botoșani

Publicat

Publicitate

AJOFM Botoșani a anunțat astăzi că în perioada ianuarie-mai 2024, La Botoșani au fost integrate pe piața munci,i datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani, un număr total de 1.672 persoane.

Din totalul persoanelor ocupate până la data de 31 mai 2024, 839 au peste 45 de ani, 234 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 72 au între 30 și 35 de ani, 144 au între 25 și 30 de ani, iar 383 sunt tineri sub 25 de ani. Din totalul persoanelor ocupate, 527 sunt tineri NEET.

Numărul femeilor încadrate este de 656, iar al bărbaţilor de 1.016, ponderea acestora în totalul persoanelor încadrate fiind de 39,23 %, respectiv de 60,77%.

În funcţie de rezidenţă, 717 persoane angajate în perioada de referinţă provin din mediul urban, iar 955 persoane sunt din mediul rural.

“Nivelul de pregătire al persoanelor pentru care a fost identificat un loc de muncă arată că cele mai multe au studii liceale (630), profesionale (420), gimnaziale (425), (83) fiind cu studii universitare. Din totalul persoanelor încadrate prin intermediul AJOFM Botoșani în primele cinci luni ale anului 2024, 441 fac parte din categoria celor greu şi foarte greu ocupabile. Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM Botoşani.

În perioada de referință, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane în căutare de loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 6.275 persoane”, a transmis directorul executiv al AJOFM Botoșani, Anca Apăvăloaie.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 20 iunie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 20 iunie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 20 iunie 2024:

Loto 6/49: 3, 35, 6, 42, 46, 23

Loto 5/40: 19, 15, 20, 3, 12, 30

Joker: 17, 36, 45, 33, 20 + 18

Noroc: 0 4 5 0 8 3 8

Publicitate

Noroc Plus: 3 0 8 3 4 2

Super Noroc: 0 3 0 4 4 2

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending