Connect with us

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Duminica tuturor sfinților, Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț, Soborul Sfinților 12 Apostoli

Publicat

Publicitate

În 2024, pe 30 iunie, este triplă sărbătoare pentru credincioși: Duminica tuturor sfinților, Soborul celor 12 Apostoli și Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț. 

În prima duminică după Rusalii, cunoscută drept Duminica Tuturor Sfinţilor. În fiecare zi a calendarului Bisericii, se prăznuiesc unul sau mai mulţi sfinţi. Însă, în această duminică sunt cinstiţi toţi sfinţii, cunoscuţi şi necunoscuţi potrivit crestinortodox.ro.

Duminica Tuturor Sfinților nu este doar a celor care au fost, ci și a celor care vor fi.

„Sfințenia se atinge atunci când în rugăciune nu mai ești conștient de tine, ci numai de Dumnezeu, când în rugăciunea pentru ceilalți nu mai ești conștient de tine, ci numai de ceilalți”. Deci, sfințenia are ca izvor principal comuniunea”, spune părintele Dumitru Stăniloae.

Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț

Potrivit calendar ortodox 2024, Sfântul Ierarh Ghelasie este sărbătorit de biserică în 30 iunie. În secolul al XIV-lea, mai întâi a fost sihastru pe valea pârâului Râmeţ din Munţii Apuseni. Apoi a fost egumen al Mănăstirii Râmeţ din judeţul Alba. Era originar din partea locului, potrivit Agerpres.

În tradiţia locului se spune despre Cuviosul Ghelasie că avea 12 ucenici cu care împreună se ruga şi postea, săvârşind sfintele slujbe cu mare osârdie şi frică de Dumnezeu. În toată săptămâna, Cuviosul Ghelasie nu primea mâncare, îndestulându-se numai cu Preacuratele Taine.

Publicitate

Ziua mergea cu ucenicii la ascultare, iar noaptea făcea priveghere şi săvârşea Sfânta Liturghie. Numai sâmbăta şi Duminica mânca împreună cu călugării la trapeza mănăstiri.

Acest cuvios sihastru era, de asemenea, un mare părinte duhovnicesc al sihaştrilor din Munţii Râmeţ, precum şi al sătenilor din Ţara Moţilor.

Odată, urcând Sfântul Ierarh Ghelasie în poiană cu asinul său la adunat fân, şi-a cunoscut dinainte sfârşitul. Deci, rugându-se mult, şi-a chemat ucenicii, poruncindu-le să trăiască în desăvârşită dragoste, să iubească Biserica şi să fugă de beţie, desfrâu şi de tot păcatul. Apoi, sărutându-i pe toţi, şi-a dat sufletul în mâinile lui Hristos.

A fost îngropat lângă zidul bisericii şi mulţi bolnavi se vindecau la mormântul lui.

În anii din urmă, s-au descoperit în chip minunat, în jurul mănăstirii, bucăţi din sfintele sale moaşte, prin care se fac nenumărate minuni în rândul credincioşilor veniţi la mănăstire.

Sfântul Ghelasie a fost arhiepiscop şi păstor sufletesc al credincioşilor din centrul Transilvaniei şi din Munţii Apuseni în secolele XIV-XV, retrăgându-se la bătrâneţe în mănăstirea de metanie, Râmeţ

Soborul Sfinților 12 Apostoli

Soborul Sfinţilor 12 Apostoli este prăznuit de Biserică în ziua de 30 iunie.

Sfântul Apostol Petru, Sfântul Apostol Andrei, Sfântul Apostol Iacov, Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, Sfântul Apostol Filip, Sfântul Apostol Vartolomeu, Sfântul Apostol Toma,

Sfântul Apostol Matei, Sfântul Iacov al lui Alfeu, Sfântul Apostol Iuda, Sfântul Apostol Simon, Sfântul Matia,

Sfântul şi Marele Apostol Pavel, chemat de Domnul la apostolie mai târziu decât toţi, au fost martori direcţi ai evenimentelor care constituie revelaţia şi istoria mântuirii, Iisus Hristos împlinind iconomia mântuirii odată pentru totdeauna.

După cum s-a hotărât la Sinodul ecumenic de la Constantinopol (381) în formula „Cred în una, sfântă, sobornicească şi apostolească Biserică”, una din însuşirile fundamentale ale Bisericii este apostolicitatea.

Această caracteristică a Bisericii creştine este dată nu numai de continuitatea istorică din timpul Apostolilor şi până astăzi, ci şi de faptul că are o trimitere mesianică, cei 12 Apostoli având misiunea de a propovădui Împărăţia lui Dumnezeu: „Şi chemând pe cei doisprezece ucenici ai Săi, le-a dat putere şi stăpânire peste toţi demonii şi să vindece bolile. Şi i-a trimis să propovăduiască împărăţia lui Dumnezeu şi să vindece pe cei bolnavi (Luca 9, 1, 2)”.

Apostolii sunt chemaţi de Mântuitorul Hristos pentru transmiterea şi aplicarea lucrării Sale, devenind în acest fel împreună lucrători cu Dumnezeu la zidirea Bisericii.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Mai multe ore de sport în licee. Propunere ANS: „Un singur curs de educație fizică nu este suficient pentru obiceiuri sănătoase”

Publicat

Publicitate

Vicepreședintele Agenției Naționale pentru Sport (ANS), Gabriel Toncean, a anunțat vineri inițierea unui proiect ce prevede dublarea numărului orelor de sport în licee, scrie alba24.ro.

”Faptul că liceenii din România au doar o oră de sport pe săptămână este o problemă reală, mai ales într-o perioadă în care stilul de viață sedentar și problemele legate de sănătate (obezitate, probleme de postură, stres) sunt tot mai frecvente. Un singur curs de educație fizică nu este suficient pentru a crea obiceiuri sănătoase și pentru a combate efectele negative ale statului pe scaun ore în șir”, susține Gabriel Toncean.

Acesta amintește că în alte țări europene elevii au mai multe ore de sport:

  • Finlanda – 3-4 ore de sport pe săptămână + pauze active
  • Franța – minimum 3 ore de sport
  • Germania – între 3 și 4 ore de educație fizică
  • Marea Britanie – cel puțin 2 ore obligatorii + multe activități extracurriculare

În România, este doar o oră de sport obligatorie pe săptămână

„De aceea, împreună cu colegii mei din ANS, am început demersurile inițierii unui proiect pe care îl vom înainta Ministerului Educației, pentru a dubla numărul orelor de sport în licee! Vrem ca tinerii să aibă mai multe oportunități de mișcare, să-și dezvolte obiceiuri sănătoase și să își îmbunătățească atât starea fizică, cât și cea mentală”, mai scrie vicepreședintele ANS.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Consumul de semințe este interzis pe stadionul „Municipal” din Botoșani

Publicat

Publicitate

Consumul de semințe este interzis pe stadionul „Municipal” începând din data de 22.02.2025. Decizia a fost luată în conformitate cu HCL nr. 559/20.12.2023 și a fost adusă la cunoștința FC Botoșani de către Direcția pentru Sport și Agrement Botoșani.
Mai jos redăm integral adresa celor de la DSA Botoșani către FC Botoșani:

„Direcția pentru Sport și Agrement Botoșani, referitor la respectarea Regulamentului de funcționare al Stadioanelor Municipal, Mecanex și Victoria din Municipiul Botoșani, prin prezenta, vă rugăm în calitatea dumneavoastră de utilizator, să luați toate măsurile necesare în vederea respectării art. 9, alin. (1), literda d) din Anxa nr. 3 la HCL nr. 559/20.12.2023 și anume:

„În stadioane sunt strict interzise următoarele: d) consumul de semințe”.

Totodată, vă informăm că am comunicat acest lucru și celor doi operatori economici ce prestează activități de comerț în timpul desfășurării competițiilor sportive.

Sursa: fcbt.ro

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bucătăria unei case din Prăjeni a fost cuprinsă de flăcări, cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit

Publicat

Publicitate

Un incendiu a izbucnit, în această dimineață, într-o gospodărie din localitatea Lupărie. Bucătăria unei case a fost cuprinsă de flăcări, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit. Când s-a produs evenimentul, proprietara nu era acasă. La întoarcere, bunurile din interiorul bucătăriei ardeau generalizat. Speriată că flăcările s-ar putea extinde la celelalte trei camere, aceasta a sunat după ajutor, la 112.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi și Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Prăjeni, dar și o ambulanță SAJ . Aceștia au acționat rapid astfel încât flăcările să nu cuprindă întreaga locuință.

Părinții proprietarei, care locuiesc în aceeași gospodărie, au primit îngrijiri medicale la fața locului. Mama, în vârstă de 74 de ani, s-a intoxicat ușor cu fum în timp ce încerca să salveze câteva bunuri din interiorul casei, iar tatăl, în vârstă de 75 de ani, a suferit un atac de panică.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

– verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

Publicitate

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

– amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

FOTO cu caracter ilustrativ

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a polițișilor din Bucecea, împreună cu reprezentanți ai Registrului Auto Român. Sancțiuni uriașe aplicate transportatorilor

Publicat

Publicitate

Joi, în intervalul orar 09:00-11:30, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Bucecea, împreună cu Serviciul Rutier și reprezentanți ai Registrului Auto Român au organizat o acțiune  pentru prevenirea accidentelor rutiere și pentru menținerea unui climat de siguranță în rândul cetățenilor.

 

Astfel, au fost controlate peste 30 de autovehicule,  iar în urma neregulilor constatate 15 conducători auto au fost sancționați contravențional cu amenzi în valoare totală de aproximativ 16.000 de lei.

 

Dintre sancțiuni, trei au fost aplicate pentru defecțiuni tehnice ale autovehiculelor, fiind retrase și certficatele de înmatriculare, iar patru sancțiuni au fost aplicate pentru neresepctarea prevederilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto care transportau marfă.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending