Connect with us
Publicitate

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2024: A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Publicat

Publicitate

Cinstitul cap al Sfântului Proroc Ioan Botezătorul a fost îngropat de Irodiada într-un loc ascuns din curtea palatului său. Nu știa de aceasta decât Ioana, soția lui Huza, intendentul (administratorul) lui Irod Antipa, care, după cum arată Sfântul Evanghelist Luca în Evanghelia sa (8, 3), a fost una din femeile mironosițe. Ioana a luat capul proorocului și l-a îngropat în Muntele Eleonului. După un timp, Inochentie, unul dintre slujitorii de seamă ai lui Irod, și-a cumpărat un loc din Muntele Eleonului, și-a făcut o chilie și s-a retras în ea în chip sihăstresc. Zidind lângă chilie o bisericuță de piatră, a găsit capul Sfântului Ioan, însă imediat l-a îngropat la loc. Inochentie a murit luând cu sine această taină. După aproape 300 de ani, în zilele împăratului Constantin cel Mare (306-337), Sfântul Ioan Botezătorul s-a arătat la doi călugări, poruncindu-le să sape locul și să dezgroape cinstitul său cap, aceasta fiind prima aflare a lui. Pe când călugării se întorceau cu capul proorocului într-un sac, s-au întâlnit cu un olar și i-au dat acestuia să ducă sacul. Pentru această stare de lenevire a celor doi călugări, Sfântul Ioan a îndemnat pe olar să fugă cu sac cu tot. Ajungând în propria casă, olarul a văzut că se învrednicea de multe binefaceri și știind că acest lucru se datorează prezenței capului Sfântului Ioan Botezătorul, a început să îl cinstească împreună cu familia sa. Simțind că i se apropie sfârșitul, olarul a pus capul proorocului într-o raclă și l-a dăruit surorii sale, sfătuind-o să-l cinstească și să nu-l deschidă până când însuși sfântul îi va porunci. În acest fel, racla a ajuns din mână în mână în grija unui monah pe nume Eustatiu. Acesta trăia într-o peșteră din apropierea orașului Emesa din Siria. Deși monahul Eustatiu era arian, la peștera lui se făceau minuni, datorită sfântului cap. Eustatiu a fost izgonit din peșteră și trimis în exil. În peștera lui au intrat ulterior niște monahi credincioși, care mai târziu au zidit în apropiere o mănăstire. În anul 452, arhimandritul Marcel, starețul acelei mănăstiri, a aflat capul sfântului în chip minunat, văzând foc mare la peștera de lângă orașul Emesa în timpul cântării psalmilor, aceasta fiind cea de-a doua aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul Domnului. În anul 850, cinstitul cap a fost aflat pentru a treia oară în chip minunat, patriarhul Ignatie ducându-l în Constantinopol, unde a fost așezat într-un loc sfințit. El a fost aflat a treia oară când a ieșit din pământ la Comane.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Slujire arhierească la Hlipiceni, sâmbătă, 21 septembrie. Botoșănenii beneficiază de transport gratuit

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, 21 septembrie, va fi resfințită Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Hlipiceni, județul Botoșani, localitatea natală a Arhimandritului Ciprian Grădinaru, Eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale.

Lăcașul de cult construit între 1990-1992 a trecut în ultimii doi ani prin lucrări ample de restaurare. Susținătorul principal al lucrărilor a fost Părintele Ciprian Grădinaru, a declarat pentru Basilica.ro preotul Ștefan-Cătălin Basanciuc, parohul bisericii, originar, la rândul său, din Hlipiceni.

Slujba de sfințire va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, împreună cu Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Programul liturgic va începe la ora 7:30 cu primirea ierarhilor și va continua cu slujba de sfințire urmată de Sfânta Liturghie.

O firmă privată asigură transport gratuit din Botoșani la Hlipiceni pentru persoanele care doresc să ajungă la eveniment.

Arhim. Ciprian Grădinaru este cetățean de onoare al comunei natale. Părintele a ctitorit și Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Hlipiceni, context în care a fost distins de Patriarhul Daniel cu Crucea Patriarhală.

Publicitate

 

Botoșănenii care vor să participe la slujbă în ziua de 21 SEPTEMBRIE 2024 beneficiază de transport gratuit, plecarea fiind la
 ora 06:45 din zona Capăt 1 – Autogara RVG (mai sus de maternitatea Botoșani).

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Zilele Europene ale Patrimoniului la Memorialul Ipotești

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, invită publicul, pe data de 21 septembrie 2024, la câteva evenimente.

Expoziția „De la Ipotești la Bistrița”:  Matei Eminescu în Fondul Documentar Ipotești. Vernisarea expoziției va avea loc începând cu ora 12:00, în sala „Cristina Zarifopol” din incinta Bibliotecii Naționale de Poezie „Mihai Eminescu”. Vor fi expuse, pentru o zi, înscrisuri aparținând lui Matei Eminescu sau care fac referire la acesta și la familia Eminovici, cărțile poștale adresate de Matei lui Corneliu Botez, președintele Tribunalului Galați și inițiatorul alcătuirii volumului „Omagiu lui Mihail Eminescu la 20 de ani de la moarte (1909)”, prin care Matei transmite succint informații despre frații săi, inclusiv despre Mihai și studiile sale primare; cartea de vizită trimisă „tânărului Relevici” în care îi solicită acestuia să trimită la Galați portretul Ralucăi Eminovici pentru reproducerea acestuia în „scrierea vieții poetului”; scrisoarea Aglaiei către Matei; biletul de identitate însoțit de fotografie, emis de Ministerul de Războiu în 2 iunie 1912 și altele.

Expoziția Memorialul Ipotești în imagini. Vernisarea expoziției va avea loc începând cu ora 13:00, în Sala Portaluri din Muzeul tematic „Mihai Eminescu”. Expoziția conține lucrări de artă din patrimoniul Memorialului, în care sunt surprinse elemente ale peisajului ipoteștean. Parte din lucrări sunt semnate de Spiru Vergulescu, iar vizitatorii vor avea ocazia să testeze modul de funcționare a codului QR care animă grafica, susținută de desenele elevilor, participanți la tabăra „Tabloul povestește”. Tabăra a fost organizată la Ipotești în cadrul proiectului cu același nume, finanțat prin AFCN.

Lansarea volumului „Ipotești: dilemele unei identități”. Lansarea volumului va avea loc la 13:30, în Sala Portaluri din Muzeul tematic „Mihai Eminescu”. Autoarea volumului, Ala Sainenco, urmărește, prin presa vremii, pornind de la anul 1919 ce s-a vrut a construi la Ipotești și cum s-a realizat această dorință. Structurat în unsprezece paragrafe, care reprezintă, în fond, etape în reconceptualizarea casei de la Ipotești, volumul se deschide cu descrierea moșiei, așa cum apare într-un act din 1890, transcris, păstrat la Arhivele Statului Botoșani și în anunțul de vânzare din 1894, presupunând că în 6-10 ani, cât trecuseră de la moartea lui Gheorghe Eminovici, înfățișarea ei nu se schimbase prea mult. Volumul se încheie cu proiectul propus pentru Ipotești de Petru Creția.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Măsuri de ordine publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și Gloria Buzău

Publicat

Publicitate

Vineri, 20 septembrie 2024, de la ora 18.00, pe stadionul Municipal din municipiul Botoșani se va disputa partida de fotbal dintre echipele F.C. Botoșani și Gloria Buzău, meci contând pentru etapa a X-a a Superligii României.

Gruparea de Jandarmi Mobilă “Alexandru cel Bun” Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani vor constitui un dispozitiv integrat de ordine și siguranță publică împreună cu polițiști, pompieri și polițiști locali botoșăneni, precum și agenți de securitate și vor acționa în vederea asigurării unui climat optim de securitate în zona arenei sportive și pe traseele de deplasare ale suporterilor.

Pentru a preveni introducerea în stadion a materialelor pirotehnice și a altor obiecte interzise de cadrul normativ în vigoare, vor fi adoptate măsuri suplimentare de control al autovehiculelor care intră în arena sportivă.

Totodată, se va efectua un control corporal preventiv asupra spectatorilor, înaintea accesului în stadion, care va fi permisă începând cu ora 16:00.

În acest sens, recomandăm tuturor celor care doresc să între pe stadion să se prezinte în timp util la porțile de acces, pentru a se evita aglomerările și pentru a se putea face accesul tuturor spectatorilor înainte de începerea partidei.

Pentru evitarea oricăror incidente, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani transmit următoarele recomandări:
– pentru reducerea timpului de așteptare și evitarea aglomerărilor, colaborați cu personalul de ordine în momentul efectuării controlului de acces în arena sportivă;
– nu vă implicați în incidente care pot tulbura ordinea și liniștea publică și delimitați-vă de orice formă de violență, orice încălcare a legii fiind sancționată cu fermitate de către forțele de ordine;
– evitați deplasarea în grupuri mari, la sau de la arena sportivă;
– respectați locul, rândul, sectorul și tribuna, conform biletului, abonamentului sau invitației.

Publicitate

Pentru a evita producerea unor situații neplăcute, vă reamintim că:
– este interzis accesul în stadion cu obiecte pirotehnice și sticle de orice fel;
– este interzisă afișarea de inscripții care incită la ură națională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel și la violență.
– este interzisă staționarea spectatorilor pe coronamentul arenei sportive și pe scările de acces către scaune, pentru a nu se bloca intervenția pompierilor, în cazul producerii unor situații de urgență.
– este strict interzisă pătrunderea spectatorilor/suporterilor pe spațiul de joc, atât în timpul partidei de fotbal cât și la finalul acesteia.

Recomandăm tuturor participanților la această manifestare sportivă să se comporte civilizat și să respecte prevederile legale în vigoare.

În acest sens, vă reamintim câteva dintre prevederile Legii nr. 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive.

Publicitate

Art.20-
Spectatorilor le este interzis:
m) să săvârşească fapte, acte sau gesturi obscene, să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare, precum şi ameninţări cu acte de violenţă împotriva celorlalţi spectatori, oficiali, jucători sau a bunurilor acestora;

n) să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare la adresa forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă.
În aceste două cazuri, în conformitate cu articolul 22 din legea 4/2008, faptele săvârșite de către spectatori sau de către oficiali, în incinta bazei sau a arenei sportive, constituie contravenţii, dacă nu s-au produs vătămări ale integrităţii corporale sau ale sănătăţii ori pagube materiale, constituie contravenţii și se sancționează cu amendă de la 150 lei la 400 lei sau prestarea a 70-120 ore de activităţi în folosul comunităţii.

o) să ameninţe cu acte de violenţă forţele de ordine sau personalul de ordine şi siguranţă.
În acest caz, în aceleași condiții de mai sus, sancțiunea prevăzută este amendă de la 250 lei la 750 lei sau prestarea a 100-150 ore de activităţi în folosul comunităţii, precum şi sancţiunea contravenţională complementară de interzicere a accesului la competiţiile şi jocurile sportive de genul celor la care aceştia au săvârşit fapta pe o perioadă de 6 luni.

Vă asigurăm că prioritatea forțelor de ordine este asigurarea condițiilor de siguranță pentru toți participanții la manifestările sportive, precum și a tuturor persoanelor prezente în spațiul public, atât înaintea începerii acestora, cât și după încheierea lor.

Citeste mai mult

Eveniment

România, țara copiilor abandonați. Motivele pentru care mamele își părăsesc copiii încă de la naștere

Publicat

Publicitate

Numărul copiilor abandonați la naștere este într-o continuă creștere, în România. Cele mai afectate județe de aceste fenomen dramatic sunt și cele mai sărace din țară. Neonatologii spun că principala cauză invocată de mame este lipsa bunurilor materiale, imposibilitatea de a-i crește, scrie Adevărul.

Un fenomen dramatic capătă amploare, mai ales în maternitățile din județele sărace ale României. Tot mai mulți copii nou-născuți sunt efectiv abandonați în maternitate. În mare parte, mamele care-și abandonează copiii sunt femei din familii sărace și fără noțiuni elementare de educație sanitară sau educație sexuală. Statisticile confirmă această realitate sumbră. În jur de 9000 de copii sunt abandonați, pe an, în România. Unii în maternitate, alții în spitale sau, pur și simplu, dați statului fiindcă nu pot fi întreținuți de familie. În aceste condiții, România se află pe primul loc în Europa la numărul de copii abandonați. Specialistul în neonatologie, Carmen Zaboloteanu, de la Maternitatea Botoșani, spune că numărul copiilor abandonați anual este în continuă creștere în județul nord-moldav. ”Sunt mai mulți copii abandonați decât în anii anteriori. Mamele spun că nu pot crește copilul, invocând motive medicale sau sociale”, precizează Carmen Zaboloteanu.

”Sărăcia este o problemă invocată”

“Sunt cazuri în care mama pur și simplu lasă copilul în maternitate și pleacă. În majoritatea cazurilor anunță personalul despre decizia ei, iar de de cele mai multe ori motivul invocat este sărăcia. Mărturisește că nu are cu ce să-l crească. De multe ori nici nu are locuință sau surse de venit. Sunt și cazuri în care copilul se naște în cadrul unei relații de concubinaj, iar mama nu are certitudinea că va avea o familie în care să-l crească. Sărăcia este o problemă invocată. Condițiile economice nu le ajută să poată crește acel copil. Nu au locuință, nu au venituri, nu au condiții”, precizează Carmen Zaboloteanu. Culmea, o caracteristică a mamelor care-și abandonează copilul la maternitate, cel puțin în județul Botoșani, este faptul că au deja mai mulți copii acasă. Unele nu se află la primul abandon. „Sunt mame care mai au copii acasă, în îngrijire. Și unul dintre motive este acesta, că nu pot să mai aibă grijă de încă unul. Mai mult, provin din familii care mai au și alți copii în plasament. Și asta ridică un semn de întrebare”, adaugă Carmen Zaboloteanu.

Femei fără niciun fel de educație sexuală
Se pune întrebarea de ce mai concep copiii, dacă nu-i doresc sau nu-i pot întreține? Specialiștii spun că este vorba despre lipsa oricărei forme de educație sanitară sau educație sexuală. Despre planning familial nici nu poate fi vorba. Cu alte cuvinte nu se protejează în timpul actului sexual și nici nu-și pun problema. Deși pare greu de crezut, metodele de contracepție le sunt total străine. “Nu au cunoștințe de planning familial sau noțiuni de educație sexuală. Și asta este o problemă”, adaugă Carmen Zaboloteanu. În plus, trăiesc în medii defavorizate, de multe ori ostile, cu parteneri abuzivi, în relații de concubinaj. De foarte multe ori, tații nu-și asumă responsabilitatea.

În toate cazurile, sarcina nu este monitorizată, femeile ajungând la spital doar atunci când nasc. Sunt și cele care și-ar dori copilul dar nu-l păstrează fiindcă se tem de reacția concubinului, a părinților, sau efectiv din cauza sărăciei. În acel moment, specialiștii de la Maternitate le conving să nu abandoneze copilul și să apeleze la sprijinul unui centru maternal. ”Noi le îndemnăm să nu-și abandoneze copilul. Dacă observăm că și-l doresc cât de cât, le încurajăm să se transfere la Centrul Maternal”, adaugă Carmen Zaboloteanu.

Publicitate

Zeci de mii de copii în grija statului
Dacă copilul este abandonat în maternitate, sunt anunțați specialiștii de la Direcția Generală de Asistență Socială. Inițial, se face o anchetă socială, inclusiv în familia care și-a abandonat copilul. Mai apoi, dacă nu există șansa integrării în familie, micuțul este dat în grija unor asistenți maternali. Conform statisticilor Autorității Naționale pentru Adopție, în grija statului se află peste 40.000 de copii, cei mai mulți abandonați de părinți. Sărăcia este principalul motiv.

Sursa: Adevărul.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending