Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Soborul Sfinților 70 de Apostoli

Publicat

Publicitate

Mântuitorul nostru Iisus Hristos a avut 70 de ucenici, pe lângă cei 12 apostoli aleşi. Toţi aceşti ucenici ai Domnului s-au ostenit propovăduind cuvântul lui Hristos, îndurând chinuri şi prigoniri. Biserica îi cinsteşte, cântându-le astăzi: „Ceata ucenicilor lui Hristos, celor şaptezeci, să o lăudăm dumnezeieşte credincioşii şi să o prăznuim. Că printr-înşii toţi ne-am învăţat a cinsti Treimea Cea nedespărţită, că sunt luminătorii dumnezeieştii credinţe“.

Referitor la cei 70 de ucenici, Eusebiu, Episcopul Cezareei Palestinei, spune în cartea sa cea dintâi (Istoria Bisericească), în cap. al 12-lea: ‘Numele fiecăruia din cei doisprezece apostoli ai lui Hristos din destul se încredinţează, din mărturiile Evangheliei, iar pentru cei şaptezeci de apostoli nici un catalog sigur nu se află undeva’. Dintre aceşti apostoli menţionăm:

Sf. Iacob, ruda Domnului, menţionat de Sf. Apostol Pavel, în epistola sa către Galateni: M-am suit în Ierusalim ca să văd pe Petru, iar pe altul din apostoli n-am văzut, decât numai pe Iacob, fratele Domnului (I, 18-19). Acesta a fost primul episcop al Ierusalimului, pus de însuşi Domnul, pe care propovăduindu-L, evreii l-au dat jos de pe aripa bisericii şi cu pietre l-au rănit; apoi lovindu-l cu un lemn în cap, a trecut la Domnul.

 

Sf. Marcu Evanghelistul, menţionat de Sf. Apostol Petru,: Închină-se vouă Biserica cea adunată în Babilon şi Marcu, fiul meu (I, 5, 13). Acesta a fost aşezat episcop în Alexandria de acelaşi Sfânt Petru, unde fiind supus supliciilor şi-a dat duhul său.

Sf. Luca Evanghelistul, menţionat de Sf. Apostol Pavel în epistola către Coloseni, zicând: Închină-se vouă Luca, doctorul cel iubit (IV, 14). Acelaşi a scris şi Faptele Apostolilor; după multe osteneli, a suferit moarte martirică, în Teba Beoţiei.

Publicitate

Sf. Cleopa, fratele mai mic al dreptului Iosif logodnicul Fecioarei Maria, care, călătorind în Emaus cu Sf. Luca (menţionat în Evanghelia sa), a văzut pe Domnul după Înviere; şi după o vreme, a suferit moarte martirică.

Sf. Simeon, rudenia Domnului, după Iacob, a fost al doilea episcop în Ierusalim şi a fost şi el răstignit pentru Hristos.

Sf. Barnaba, cel numit astfel de apostoli, care mai înainte se numea Iosie, menţionat de către Sf. Pavel, în epistola către Galateni, zicînd: M-am suit în Ierusalim cu Barnaba (II, 1). A fost episcop în Mediolan şi în insula Ciprului; a fost ucis cu pietre.

Sf. Filip, unul din cei şapte diaconi, care a botezat pe Simon vrăjitorul în Samaria şi pe famenul Candachiei; a fost episcop în Tralia Asiei.

Sf. Silvan, pe care Sf. Petru, în scrisoarea sa cea sobornicească, îl pomeneşte astfel: Prin Silvan, credinciosul frate, precum mi se pare, puţin am scris vouă (I, 5, 12).Asemenea şi Sf. Pavel, în a doua Epistolă către Corinteni, zice: Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, Care la voi prin noi S-a propovăduit de mine şi de Silvan. A fost episcop în Tesalonic.

Sf. Apolo, menţionat în Faptele Apostolilor: Iar un iudeu anume Apolo, de neam din Alexandria, bărbat cuvântător, a venit în Efes, fiind puternic în Scripturi. Acesta era învăţat în calea Domnului şi, arzând cu Duhul, învăţa cu dinadinsul despre Domnul. Îl pomeneşte Sf. Pavel în Epistola I către Corinteni (I, 3, 6): Eu am sădit, Apolo a udat, iar Dumnezeu a crescut. A fost episcop în Smirna, mai înainte de Sf. Policarp.

 

Enumerăm în cele ce urmează datele de prăznuire din cursul anului a unora dintre cei 70 de ucenici:

27 septembrie: Marcu, Aristarh şi Zinon;

30 octombrie: Terție, Marcu Evanghelistul, Iust şi Artema;

31 octombrie: Stahie, Amplie, Urban, Narcis şi Apeles;

5 noiembrie: Ermeu, Lin, Gaie, Filolog şi Patrova;

10 noiembrie: Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast şi Cvart;

22 noiembrie: Filimon, Arhip, Onisim şi Apfia;

8 decembrie: Sosten, Apolo, Chifa, Tihic, Epafrodit, Cezar şi Onisifor;

8 aprilie: Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit şi Ermis;

28 aprilie: Iason şi Sosipatru;

11 iunie: Barnaba;

28 iulie: Apostoli şi diaconi: Prohor, Nicanor, Timon şi Parmena;

30 iulie: Sila, Silvan, Criscent, Epenetos şi Andronic.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Viitorul în IT se scrie acum, la Botoșani! Olimpiada Națională de Informatică, adresată elevilor din clasele V-VIII

Publicat

Publicitate

În perioada 14-18 aprilie 2025, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani și Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică-Filiala Botoșani organizează Olimpiada Națională de Informatică, adresată elevilor din clasele V-VIII.

Deschiderea oficială a olimpiadei va avea loc în data de 14 aprilie 2025, începând cu ora 15,30, la Teatrul „Mihai Eminescu” din Municipiul Botoșani, oferind un cadru solemn și inspirațional pentru debutul competiției.

Proba de concurs se va desfășura marți, 15 aprilie 2025, la Centrul de concurs – Complex „Casa Lux” Botoșani, între orele 10,00-14,00, punând la încercare ingeniozitatea și pregătirea riguroasă a participanților. Proba de baraj pentru selecția lotului național de juniori, moment decisiv pentru cei mai merituoși concurenți, va avea loc joi, 17 aprilie 2025, în intervalul orar 9,00-13,00.

Din programul pregătit cu rigurozitate și entuziasm de către organizatori pot fi menționate atelierele de lucru Algolymp, jocuri în aer liber „Hatch the code!” și excursii tematice pe ruta Botoșani-Vorona.

Festivitatea de premiere din data de 16 aprilie 2025, prilej de recunoaștere și celebrare a excelenței în domeniul informaticii, se va desfășura la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani și va începe la ora 15,30.

La etapa națională a olimpiadei vor participa 360 de elevi din toate județele țării și Municipiul București, însoțiți de 45 de cadre didactice. Cazarea elevilor participanți și a profesorilor însoțitori se va face în regim de pensiune completă, începând cu data sosirii și până la plecarea de la finalul competiției, la Hotelul Rapsodia, Hotelul Maria din Municipiul  Botoșani.

Publicitate

„Este o mare bucurie și un privilegiu pentru județul Botoșani să fie gazda acestei competiții de elită, unde creativitatea și abilitățile în programare ale elevilor din toată țara sunt puse în valoare. Informatica reprezintă un domeniu esențial în dezvoltarea societății moderne, iar sprijinirea și recunoașterea performanțelor elevilor este o misiune pe care o susținem cu toată responsabilitatea.

Le dorim mult succes tuturor participanților și suntem convinși că această experiență va fi una memorabilă pentru fiecare dintre ei. Această competiție nu doar că evidențiază cunoștințele și talentul participanților, dar le oferă și oportunitatea de a interacționa, de a face schimb de idei și de a învăța unii de la alții. Fie ca efortul, munca și pasiunea lor pentru informatică să fie răsplătite cu rezultate pe măsură! a declarat prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

 

Resursele oficiale de informare sunt https://onigim2025.sepi.ro/ și https://onigim2025.vercel.app/

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 32 de ani, din Ștefănești, cercetat pentru contrabandă. Polițiștii i-au găsit 60.000 de pachete de țigări în mașină

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 32 de ani, din orașul Ștefănești, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă.

Acesta a fost depistat de polițiști, pe drumul public, din comuna Cristesti, în timp ce conducea un autovehicul în care se aflau, disimulate, peste 60.000 de pachete de țigarete de proveniență Republica Moldova.

Tânărul a fost condus la sediul poliției pentru audieri, ulterior, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani.

Țigaretele și autovehiculul folosit pentru comiterea faptei au fost indisponibilizate.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cum va fi vremea în noaptea de Înviere. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, până pe 12 mai 2025

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 14 aprilie – 12 mai 2025. Specialiștii anunță temperaturi în creștere de la o zi la alta. Vremea se încălzește în Săptămâna Mare, scrie observatornews.ro.

„Pe parcursul săptămânii viitoare, Vremea va fi predominant frumoasã şi caldã. Astfel, valorile termice se vor situa în jurul mediilor climatologice specifice datei. Pe arii restrânse va ploua slab în nordul, centrul, estul şi sud-estul ţãrii, iar Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu unele intensificãri în regiunile vestice, estice şi sud-estice.

Temperaturile maxime se vor situa între 9 grade în depresiunile din estul Transilvaniei şi 24 de grade în Dealurile de Vest, iar cele minime vor fi cuprinse în general între 3 şi 14 grade. Dimineaţa şi noaptea pe alocuri va fi ceaţã”, spun specialiștii de la Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile vestice, nordice, centrale și la munte. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile estice, sudice și sud-estice.

Vremea 21 – 28 aprilie 2025

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane. Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în regiunile nordice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Prognoza meteo 28 aprilie – 5 mai 2025

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru această perioadă în toate regiunile

Publicitate

Vremea 5 – 12 mai 2025

Mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Seară duhovnicească în Parohia Cristinești. O întâlnire cu rost și har

Publicat

Publicitate

În seara zilei de 9 aprilie a.c., parohia Cristinești a devenit gazda unei frumoase seri duhovnicești, organizată cu dragoste și râvnă de Cercul misionar „Sfinții Voievozi” Ibănești. Evenimentul a reunit preoți și credincioși din împrejurimi, într-un cadru de comuniune și rugăciune, dar și de reflecție profundă asupra credinței și identității noastre spirituale.

Invitatul întâlnirii a fost părintele Apetrei Ionuț-Ștefan, protoiereul Protopopiatului Dorohoi, care a susținut o conferință cu tema: „Credința ortodoxă – cruce pe umerii neamului românesc”. Cuvintele părintelui au fost o adevărată hrană pentru suflet, marcate de profunzime teologică, dar și de o sensibilitate aparte față de realitățile vieții de zi cu zi.
În expunerea sa, părintele protoiereu a subliniat faptul că Ortodoxia nu este doar o moștenire de familie sau o tradiție, ci o chemare vie la jertfă, la iubire și la statornicie în fața încercărilor. Credința ortodoxă a fost prezentată ca o cruce pe umerii fiecărui român, o cruce asumată cu demnitate și speranță, în ciuda tuturor greutăților vremurilor.
Evenimentul s-a încheiat cu un moment de rugăciune comună și cu un dialog deschis între părintele protoiereu și credincioși, care au primit cu bucurie răspunsuri la frământările lor spirituale. Atmosfera a fost una caldă, familială, încărcată de har și binecuvântare.
Astfel de seri duhovnicești nu sunt doar prilejuri de întâlnire, ci veritabile popasuri de întărire sufletească, care arată că Biserica este mereu vie, aproape de oameni și preocupată de mântuirea fiecărui suflet.

Sursa: Protopopiatul Dorohoi

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending