Connect with us

Actualitate

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfinții Mucenici Apolonie, Arian și cei dimpreună cu ei

Publicat

Publicitate

Aceşti sfinţi mucenici au trăit pe vremea împăratului Diocleţian şi a lui Arian, ighemonul Tebaidei Egiptului. Chipul muceniciei lor a fost aşa: au fost prinşi şi duşi înaintea ighemonului 37 de creştini. Printre aceştia se afla şi un creştin cu numele Apolonie, anagnost al Bisericii. Când a fost ameninţat cu chinurile, Apolonie s-a spăimântat şi a dat patru galbeni lui Filimon, cântăreţul din fluier, ca să-i ia locul şi să aducă jertfe idolilor în locul lui; totodată i-a dat şi hainele sale. Filimon, odată cu îmbrăcarea hainelor lui Apolonie, a îmbrăcat şi credinţa în Hristos, şi când a fost îndemnat să jertfească idolilor, a mărturisit pe Hristos. Când ighemonul a poruncit să vină Filimon ca să cânte din fluier, pentru că prin cântecele sale să cânte şi să ademenească pe cel ce nu voia să jertfească idolilor, să-l facă să socotească bune, pe cele din lumea aceasta, să-şi schimbe credinţa şi să jertfească idolilor, atunci s-a aflat că Filimon era cel din stadion şi că el ţinea locul lui Apolonie. Mulţi l-au sfătuit şi l-au îndemnat stăruitor să se lepede de Hristos, dar n-a fost înduplecat. Ighemonul l-a luat în râs, spunându-i că în zadar se osteneşte odată ce n-a primit botezul creştinilor. Sfântul Filimon însă s-a rugat şi s-a pogorât ploaie numai peste ei. Toţi cei de faţă s-au minunat, iar Sfântul Filimon a luat încredinţare că s-a pogorât peste ei din cer apa botezului său, pentru că nimeni nu îndrăznea să-l boteze de frica ighemonului. Sfântul Filimon s-a rugat apoi şi pentru fluierele lui, pe care le dăduse lui Apolonie. Şi s-a pogorât foc din cer, care a ars şi a mistuit fluierele în mâinile lui Apolonie. Şi fiindcă Apolonie a fost pricina credinţei lui Filimon în Hristos, a fost prins şi el. Dus înaintea ighemonului, a propovăduit credinţa lui Hristos. Pentru aceasta au fost supuşi amândoi la felurite chinuri. Când Sfântul Filimon a fost atârnat de un măslin şi săgetat, o săgeată s-a îndreptat spre ighemon şi i-a străpuns ochiul. Sfântul Filimon a spus mai dinainte ighemonului că i se va vindeca ochiul cu minune, dacă după mucenicia lui va lua ţărână de pe mormântul său. Apoi au fost tăiate capetele Sfinţilor Filimon şi Apolonie. Ighemonul s-a dus în ziua în care au fost îngropaţi sfinţii la mormântul Sfântului Filimon, a făcut cum îi spusese sfântul şi s-a făcut sănătos. Pentru aceasta a crezut şi el şi cei dimpreună cu el în Hristos şi s-au botezat. Când împăratul Diocleţian a aflat că ighemonul s-a făcut creştin, a trimis de l-a adus la el, l-a legat cu lanţuri, i-a atârnat o piatră de gât, şi l-a aruncat în mare. Moaştele Sfântului Arian au fost aduse la uscat şi au fost îngropate de slujitorii săi.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Simona Halep anunțat că se RETRAGE din tenis! A pierdut la simplu la Transylvania Open în fața Luciei Bronzetti la Cluj

Publicat

Publicitate

Simona Halep a fost învinsă marți seară de italianca Lucia Bronzetti, scor 6-1, 6-1, în primul tur al turneului Transylvania Open 250, desfășurat la BT Arena din Cluj-Napoca.

După meci, Halep a anunțat că se retrage din tenis, momentul fiind marcat de aplauzele și susținerea spectatorilor, relatează cluj24.ro.

Jucătoarea română a fost încurajată frenetic de public, care i-a scandat numele pe tot parcursul partidei, inclusiv de primarul Clujului, Emil Boc. Cu toate acestea, Halep a cedat rapid primul set, scor 6-1, iar în setul secund, scenariul s-a repetat, italianca impunându-se cu același scor.

Astfel, Simona Halep își încheie cariera competițională pe terenul de la Cluj, în fața fanilor săi, într-un moment emoționant.

”Vreau să vă mulțumesc, mă simt cel mai bine aici. Au fost multe meciuri pe care le-am câștigat, dar și multe pe care le-am pierdut. Energia voastră a fost întotdeauna cea care mi-a umplut sufletul, indiferent pe ce terenuri am jucat, aici m-am simțit cel mai bine.

Ce am realizat în tenis nici nu am visat când eram copil.

Publicitate

Îmi iau la revedere pe terenul de tenis

Nu știu dacă cu tristețe sau cu bucurie, dar iau această decizie cu sufletul împăcat și întotdeauna am fost realistă cu mine. Corpul meu nu mai duce atât de mult ca să ajung unde am fost. a fost foarte greu să ajung acolo și știu ce înseamnă, de aceea am vrut să vin la Cluj și să joc în fața dvs și să îmi iau la revedere pe terenul de tenis, chiar dacă prestația mea nu a fost foarte bună.

Nu vreau să plâng, am fost nunărul 1, viața merge înainte. Voi mai juca tenis, dar ca să fiu competitivă necesită mult mai mult și, în momentul acesta nu se mai poate”, a spus Simona Halep.

Citeste mai mult

Eveniment

Ziua Internațională a Cititului Împreună, celebrată la Biblioteca Județeană Mihai Eminescu, Filiala Nr. 2 Grivița, din Botoșani

Publicat

Publicitate

Anual, în prima zi de miercuri din februarie, milioane de oameni din peste 170 de țări sărbătoresc Ziua Internațională a Cititului Împreună, o inițiativă globală care evidențiază importanța lecturii cu voce tare și rolul poveștilor în consolidarea comunităților.

În România, această zi este marcată oficial din 2017, evenimentele fiind coordonate de organizația Citim Împreună România. Tema ediției din acest an este democrația.

În Botoșani, elevii Clasei Pregătitoare B Step by Step Veverițele curioase de la Liceul Pedagogic Nicolae Iorga, coordonați de prof. Olguța-Cătălina Dughilă și prof. Oana-Olivia Străchinariu, vor marca această zi printr-o activitate desfășurată în colaborare cu Biblioteca Județeană Mihai Eminescu, Filiala Nr. 2 Grivița.

Copiii vor descoperi, prin povești, jocuri interactive și ateliere de creație, teme esențiale precum prietenia, acceptarea și bullying-ul. Jocurile de rol le vor oferi oportunitatea de a interacționa cu elevi mai mari și de a exersa, într-un mod democratic, drepturile fundamentale.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu bibliotecara Brîndușa Coteț, de la Biblioteca Județeană Mihai Eminescu, Filiala Nr. 2 Grivița.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Două cutremure în zona Vrancea, marți după-amiază

Publicat

Publicitate

Marți, 4 februarie 2025, nu mai puțin de două cutremure au fost înregistrate în zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Primul seism, cu magnitudinea de 4,2, s-a produs la ora locală 16:06, la o adâncime de 90 de kilometri. Cutremurul a fost resimțit în mai multe localități din zonă, însă nu au fost raportate pagube materiale sau victime.

La doar zece minute distanță, la ora 16:16, un al doilea cutremur, de intensitate mai mică, cu magnitudinea de 2,4, a avut loc în aceeași regiune. Seismul s-a produs la o adâncime de 80,3 kilometri.

Zona seismică Vrancea este cea mai activă din România, fiind cunoscută pentru producerea frecventă a unor cutremure de magnitudine variabilă. Autoritățile recomandă populației să fie pregătită pentru astfel de evenimente și să respecte măsurile de siguranță în caz de seism.

Citeste mai mult

Economie

Program pentru ÎNCĂLZIREA serelor: Ministrul Agriculturii vrea prima butelie și centrală cu GPL în solarii cu acciza plătită de stat

Publicat

Publicitate

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, solicită sprijin pentru introducerea unui program pentru încălzirea serelor, respectiv prima butelie și centrală cu GPL, iar acciza la gazul utilizat în încălzirea serelor și solariilor să fie suportată de statul român, relatează agerpres.ro.

”O să am o discuție cu ministrul Mediului, cu domnul Fechet (Mircea Fechet n.r), astfel încât să alocăm din Fondul de Mediu pentru toate solariile din România un program reprezentând prima butelie și centrală cu GPL pentru încălzirea serelor. De aceea vă mai cer încă o dată sprijin, ca și acciza la gazul utilizat în încălzirea serelor și solariilor, așa cum facem și la motorina folosită în vegetal, dar și în sistemul de irigații, ca această acciză să fie suportată de către statul român”, a declarat, marți, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în comisiile de specialitate din Parlament.

Ministrul a făcut aceste precizări după ce a fost informat că Legea ”Prima seră” este în sertar la Camera Deputaților și urmează să fie dezbătută, amendată și probabil aprobată, dar i-a fost solicitat sprijin pentru a prinde în semestrul doi al acestui an o sumă în buget, la rectificare, pentru acest program, în așa fel încât să nu se rostogolească pe bugetul anului 2026.

”Aș vrea la dezbaterea proiectului în Comisia de agricultură din Camera Deputaților să stabilim și plafonul direct, prin lege, al sumelor pe care le alocăm pentru acest program. Sunt de acord cu investiții în sere, în România, dar la fel, direct prin lege, aș dori foarte mult ca aceste sere să fie dotate cu echipamente de încălzire, cu tot ce trebuie pentru a produce tot timpul anului. Vreau să vă anunț că am finalizat cele 1.700 de sere cu sisteme de încălzire pe care le-am scos în bazinul legumicol la instalarea tinerilor fermieri, dar trebuie să continuăm cu acest program. Sunt de acord cu acest program (‘Prima seră’ n.r.), de aceea, atunci când se va dezbate proiectul, vreau să particip și eu ca să putem creiona ghidul când îl lansăm, cu tot ceea ce trebuie, astfel încât să producem în extra-sezon aceste legume”, a transmis Florin Barbu.

Acesta a precizat că este un pachet dedicat legumiculturii, pentru ca fermierii să aibă eficiență economică și pentru a avea legume în extra sezon.

”Pentru a avea legume în extra sezon trebuie să ne batem cu alte state unde temperaturile și clima au alte condiții. De aceea sunt de acord și voi fi prezent în comisie și împreună vom face acest buget pentru bazinul legumicol din România”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending